Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Open-source ovladač pro GeForce povýšil na verzi 1.0.0 a hned poté 1.0.1

nouveau zdroják
Když už tu poslední dny tolik drbeme Nvidii a její vztah k Linuxu, je vhodné si také říci něco o čerstvé novince. Otevřený ovladač pro všechny GeForce totiž poskočil do verze 1.0.0, která sice stále neznamená ani zdaleka bezproblémově funkční verzi, ale rozhodně je projekt dál, než by s dosavadním značením 0.1.6 evokoval…

Tvůrci konečně implementovali podporu pro Mesa 8.1 (open-source implementace OpenGL) a nouveau DDX, takže Ben Skeggs z Red Hatu překlopil nouveau do verze 1.0.0 (krátce po níž pak vyšla verze 1.0.1 :-).

Tuto verzi je potřeba stále vnímat jako jakési pre-release stádium. Většina věcí týkajících se zobrazování sice celkem šlape, tedy 2D akcelerace, podpora dvou monitorů, 3D, ale je zde řada významných nedostatků. Za prvé výkon ve 3D je jen zlomkem oproti uzavřenému ovladači Nvidia a také podpora dalších vlastností grafik je prakticky v plenkách, ať již jde o dynamické škálování frekvencí či podporu regulace ventilátoru grafiky tam, kde to karta podporuje, ale nespravuje si to sama hardwarově - v takových případech pak venitilátor jede neustále naplno.

Nouveau je výchozím open-source ovladačem pro karty GeForce již nějakou dobu v řadě linuxových distribucí, ale veřejným tajemstvím je to, že většina uživatelů jej po instalaci nahradí uzavřeným ovladačem. Vždyť proč se připravovat o 3D výkon, úsporu energie díky podtaktovávání v klidu či hardwarovou akceleraci videa přes rozhraní VDPAU. Ostatně jak stále varuje prohlášení na webu projektu: podpora pro Optimus zatím není, takže v noteboocích s Optimusem hrozí, že majitel nebude moci Nvidia GPU vůbec používat (systém jej „skrz“ integrované GPU v procesoru Intel prostě nebude schopen používat).

GeForce Linux logo

Každopádně všechna čest k vývojářům otevřeného ovladače pro GeForce, kteří narozdíl od kolegů vyvíjejících otevřený ovladač pro Radeony, nemají od Nvidie žádnou podporu ve formě dokumentace ke GPU.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Open-source ovladač pro GeForce povýšil na verzi 1.0.0 a hned poté 1.0.1

Čtvrtek, 21 Červen 2012 - 08:26 | Rovano | Mám rád články na Diit. Většinou s sebou nesou i...

Zobrazit diskusi