Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OpenBSD na notebooku (3)

Jak je to s nvidii driverama? Vi nekdo? Predevsim jde o ion (8400gts m)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Obecně platí, že OpenBSD nemá nVidii rádo, protože nezveřejňují popis hardware a v OpenBSD se ovladače píšou podle dokumentace, ne metodou pokus-omyl nebo používáním binárních ovladačů od výrobce. "Nějak" to tedy nejspíš pojede, ale je velká pravděpodobnost, že to bude neakcelerovaná VESA.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jsem linuxák bez zkušeností s *BSD, ale pro BSD stejně jako pro Linux existuje ovladač nouveau https://en.wikipedia.org/wiki/Nouveau_%28software%29 takže by možná něco fungovat mohlo. Když už nic víc, tak by to mohlo fungovat lépe než VESA.

Ale používal jsem to jen kdysi, velmi krátce na nějakém Ubuntu (bylo to defaultně aktivní) a nějaká akcelerace fungovala. Pod Gentoo normálně používám ovladače binární, protože sice sporadicky, ale přeci jen si tu a tam nějakou hru pustím (nejenom ve Wine).

doplňuji:

Možná se mýlím, zatímco Wikipedia uvádí podporu BSD, tak tady http://nouveau.freedesktop.org/wiki/FAQ/ je naopak uveden jenom Linux (pod titulkem Which systems do you support?). Nechápu, co je myšleno "UMS days".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle stavu z loňského října funguje noveau jen ve FreeBSD a běh na OpenBSD se sice plánuje, ale nijak se nespěchá, prioritou jsou integrované Intely a ATi, které jsou zdokumentované. Když se tu ta otázka objevila prošel jsem to googlem ještě jednou a nezdá se, že by nějak podpora pokročila, ostatně i ta ATi je podporována až od předposledního release.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Binar je taky pro frebsd. Dokonce pro solaris. Radej bych binar, s kterym mam lepsi zkusenosti. Nejsem nejakej trhlej clovek, co se zene za kazdou cenu do otevreneho kodu, nebot si mysli, ze je to bezpecny... Ostatne, jako windowsak moc opensource nepouzivam.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To chápu, co člověk to názor. Pak ale není důvod za každou cenu chtít používat systém, který dokumentaci a otevřenost klade vysoko před to aby podporoval každou komponentu na světě. Asi už jsem to zmiňoval v některém minulém článku, ale před pár lety odmítli hotový ovladač pro SCSI řadiče, protože byl napsaný pomocí reverse engineeringu a ne dle dokumentace výrobce. FreeBSD v tomhle má mnohem méně přísné nároky, takže určitě vyhoví líp. Já osobně to beru tak, že je dobře mít tu i variantu jako je OpenBSD - kdyby všechny systémy měly stejnou filosofii, stejné ovladače a stejná pravidla, nemusí vůbec existovat.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jde o to si něco nového vyzkoušet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no nevim nevim, na mym thinkpadu x200s (1.8ghz) sem si v gcc 4.7 zkompiloval skoro cely kde4 (nepotrebuju vse z toho baliku) i s qt, xorgem a dalsima za sobotu, od rana do noci, cca 18-20 hodin, i s optimalizacema, v make.conf mam -march=native -Ofast -pipe

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mně trval, jak ostatně píšu, z holých Xek po čerstvé instalaci OpenBSD jen Firefox 24 nějakých 13 hodin, vzhledem k chlazení notebooku jsem prostě KDE4 nechtěl ani zkoušet a binární je rozbité. Dobře ale vědět, že to přeložit jde, o chladnějších zimních večerech to možná zkusím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak frefox 30 kolem dvou a pul hodin pres gcc, s optimalizacema ... jen pro doplneni, v freebsd, ale myslim ze u delky kompilace neni rozdil mezi openbsd a freebsd ...
kdyz bych kompiloval pres clang tak bych se mohl dostat tak na hodku a pul, tam zase -march=native -Oz -pipe ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A to je opravdu včerně všech závislostí s tím, že na počátku byla jen holá Xka, a tak se muselo kompilovat i GTK a všechny další související knihovny včetně jejich závislostí? Nějak se mi nezdá, že by to na mém zhruba stejně konfigurovaném stroji trvalo 6x déle bezdůvodně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ne to ne, jen cisty firefox ...
a to kde4 bylo uplne od nuly, resp na cisty instalaci si pokazdy zkompiluju nejdriv mc a pak resim zbytek ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.