Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

OpenMandriva jako vůbec první přešla z GCC na LLVM/Clang

Tohle bylo po příchodu GPLv3 licence hodně téma pro FreeBSD. Balík GCC se tehdy v BSD světě zasekl na verzi 4.2, neboť vyšší licencované práve pod GPLv3 už nemohly být v BSD použity. FreeBSD tak přešlo na LLVM/Clang a OpenMandriva nyní zkouší podobnou věc.

S letitým procesem (nejlépe by o něm možná popovídal vývojář FreeBSD Roman Divácký) přechodu od GCC k LLVM/Clangu bylo FreeBSD spjato přímo právě s vývojem kompilátoru, který se tak nějak vyvíjel současně a průběžně. OpenMandriva to tak dnes má o něco jednodušší, Clang už solidně vyzrál a zdá se tedy, že je schopen kompilovat i typickou linuxovou distribuci, tedy alespoň věci nad kernelem.

OpenMandriva na svoji snahu upozorňuje v souvislosti s měřeními výkonu porovnávajícími programy zkompilované pod GCC 6.1 oproti verzi zkompilované za pomoci LLVM/Clang 3.9. Tento test před pár dny provedl server Phoronix. V jeho případě byl jako testovací platforma použit Debian Testing s kernelem 4.5.0-1 a konkrétně GCC 6.1.0 × Clang 3.9.0-svn267387-1~exp1. Měřilo se na procesoru Intel Xeon E5-2687W v3 @ 3.50GHz (10 jader / 20× HT)

Povětšinou výsledky vycházejí tak, že LLVM/Clang je rychlejší či výkonnější než GCC, jen občas si GCC vede lépe. Tato zjištění se podobají tomu, na co přišlo FreeBSD, jenže narozdíl od něj a srovnávání se starou verzí GCC je tohle poměrně nová verze. Zdá se tedy, že v řadě ohledů by LLVM/Clang mohl ukazovat budoucí směr nejen pro BSD, ale také pro Linux. OpenMadriva je v tomto první vlaštovkou, která sice jaro nedělá, ale třeba jednoho dne přinese výkonnostní posuv typického linuxového desktopu směrem vzhůru.,

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku OpenMandriva jako vůbec první přešla z GCC na LLVM/Clang

Žádné komentáře.