Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Otevřená Zuzka 12.3 je tu, vyzkoušejte KDE 4.10 a mnohé další

openSUSE 12.3 - grub2
Nejnovější vydání openSUSE přináší vedle KDE 4.10 také třeba podporu UEFI a dokonce experimentální podporu SecureBootu. Ale to není vše, novinek je daleko víc...

Srdcem systému je kernel 3.7 s řadou novinek, kam patří například podpora RAID 10 v device mapperu, agresivní uspávání SATA pro SSD a úsporu energie pro HDD a (oportunistické) uspávání v kernelu a systémových nástrojích, rozdílové btrfs snímky, vypnutí copy-on-write pro jednotlivé soubory, vyšší výkon TCP (Fast Open/Early Retransmit/Small Queues) a omezení „buffer bloat“, podpora protokolu SMBv2, stabilní NFS 4.1, lepší zabezpečení s podporou pro podepsané jaderné moduly, silnější sandboxing pro sshd a nakonec také rychlejší a stabilnější ovladač Nouveau s podporou novějších GPU.

openSUSE 12.3 - grub2openSUSE 12.3 - yast

PulseAudio 3 přidává podporu vnějších zvukových zdrojů připojených přes Bluetooth a je zde též podpora virtual surroundu. Vylepšen je opět i balíčkovací systém, resp. jeho obslužné aplikace. Řada novinek se pak týká ARMu, během pár týdnů mají být k dispozici obrazy pro tuto platformu a pracuje se i na 64bit ARM podpoře.

O primárním desktopovém prostředí podrobněji:

openSUSE 12.3 - kde plasmaopenSUSE 12.3 - gnomeopenSUSE 12.3 - e17

Z prostředí zmiňme KDE 4.10 s novějším KWin s podporou OpenGL u většiny virtuálních strojů, GNOME 3.6 má chytřejší oznamování včetně nového návrhu Lišty zpráv atd. Správce Thunar v Xfce dostal podporu panelů, je zde Enlightenment 17 a také desktop Sawfish. Z aplikací dále zmiňme ještě třeba DigiKam 3.0.

openSUSE 12.3 stahujte na obvyklém místě.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Otevřená Zuzka 12.3 je tu, vyzkoušejte KDE 4.10 a mnohé další

Žádné komentáře.