Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opera 15 s jádrem Webkit přichází

Nějaký nápad co teď používat za prohlížeč když se to rozhodli zabít?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom, jakou knihovnu používá prohlížeč pro renderování stránek snad přece vůbec nezáleží (pokud že funguje správně), uživatelské rozhraní a síťovou komunikaci předpokládám bude mít Opera stále implementovanou po svém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že záleží. Když kolik, 80 % trhu? používá totéž, je to naprosto neakceptovatelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to proč? Proč by mi to mělo vadit, když to bude zadarmo a bude to výborně fungovat?

Operu používám už 7 roků a to hlavně proto, že byla hardwarově nejmíň náročná. Teď to už nedokážu posoudit (na současném stroji mi běhá rychle všechno).

Ale pokud si Opera zachová své ovládání a přes stejné jádro s FF i svůj renderovací vzhled (stránka vypadá prostě jinak ve FF a v Opeře) který mi vyhovuje nejvíc, tak je mi putna co je uvnitř.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože bezpečnostní riziko? To snad vidí i trubka na první pohled. Úplně nejzákladní poučka - jak je něco přerozšířené, pryč od toho a jsi z poloviny zabezpečen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divná poučka, má asi stejný smysl jako praktikovat "security through obscurity".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jó někteří jedinci a jejich paranoia :)
používám léta Firefox a nikdy jsem v něm žádnou bezpečnostní hrozbu nezaznamenal - jediné problémy jsou vždycky se zásuvnými moduly - java, adobe... a s neschopným uživatelem - tedy co asi bude Behemont...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V mém životě se zatím moje paranioa v 9 z 10 případů ukázala jako opodstatněná. Co tam máte dál pane maggor?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom být paranoidní není v zásadě nic špatného, protože to, že jste paranoidní neznamená, že po Vás nejdou! :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hah ,... ale to je presne ono, pocitacovy plebejec zije v naproste nevedomosti a je spokojeny.

Nemusi tusit, ze firefox mel dlouha leta utajovany problém s bezpecnosti behu javy - a nikoliv tim, ze by byla spatna java samotna ... ale tim ze ji firefox nedokazal spravne sandboxovat a ani ji neumel spravne rict, ze ma bezet v rezimu bez prav na cokoliv (tak jak to java sama umi a všechny ostatní prohlizece ji k tomu nutili)....

to ze se o problemu nejdříve nevedelo .. a pak vedelo a nevedelo se jak to odstranit bez prekopani kodu ... a pak se jakoze opravilo aby se to za dva roky zjistilo, ze to tam porad strasi ...

Je to pouze priklad za všechny - velke problémy se jaksi u vyvojaru firefoxu neresi uplne jak by se zdalo vhodne ....

Uz vůbec nemluve o tom, ze WebKit je znam jako jeden velky deravy cednik ... a zatímco Google vedom si jeho nebezpecnosti ho usadil kompletne do sandboxu, firefox dlouha leta pokracoval pouze v jakemsi oblepovani aby se nereklo...

Hlavne, ze si všichni sednou na prdel z toho, ze WebKit implementuje kazdou kravinu, kterou někdo hodi na papir s titulkem "pohledte na myslenku bozi, tohle jednoho dne bude revoluce webu" .... standardizace nestandardizace ..

Operiho jadra je skoda ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ovšem různé browsery různě implementují i věci, které už "jsou běžné". Proto se nachází tolik "Chomaniaků", kteří nadávají a plivají na Operu (a ještě více na MSIE), jak przní standardy (ti lidi to brání jak kdyby ty standardy sami vymysleli) a vykresluje si jak chce...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy je Chrome browser? Od doby kdy je nova televize?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cože?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tento přístup splňuju v druhém kroku - běžím na linuxu. Už někdo dokázal popsat nebo zrealizovat hack linuxu a převzetí jeho správy pomocí prohlížeče? Nebo nějaké jiné nešvary? Docela by mě to zajímalo.

Nadruhou stranu - doma mám operu pod widlemi a je mi to jedno - nasposled mi někdo hacknul stroj s (tuším) W98 na kolejích, kde jsem zapomněl po reinstalu doinstalovat firewall a protože jsem měl pevnou IP, byla to otázka víkendu ;( Tehdy jsem přišel o partišnu s filmama. Dnes jsem doma natovaný, na compu firewall i antivirus (podle mě zbytečně, ale strýček náhoda je vůl) a nemyslím, že by to někdo dokázal prolomit - teda hlavně proč by to u mě dělal? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tak to právě není Jacku. UI dle jejich slov "zjednodušili" ...prakticky odebrali vše, proč mnozí na Opeře zůstávají (zůstávali?).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak nova Opera je naozaj rychla, nacitala rychlostou blesku aj ked netahala s cache. Perfekne. Instalacia prebehla tak, ze som nestihol ani mrknut...
Horsie je uz na tom, ze chyba mail klient a rss citacka, nemoznost si rozvrhnut ako bude vypadat GUI, to defaultne vypada hnusne. Dufam, ze ostatok budu pomaly pridavat, inak zostanem pri 12.15 navzdy :)
Ale pokial mysleli, ze tato verzia je len nastrel, tak v rychlosti nacitania je naozaj dobra...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zabugovane renderovacie jadro je to posledne preco pouzivam operu.

Moje dovody:
- vyborny smooth scroll - posledne roky vsak dohnali vsetky prehliadace az na Maxthon (a novu Operu) - tj zatial nova opera je no-go
- vyborna RSS citacka, vyborne integrovana, zatial som nenasiel dost dobru nahradu. Lakalo ma prejst na Google Reader, aby som nebol zavysly na jednom prehliadaci, teraz neviem. Nova opera RSS nepodporuje - zatial no-go
- dobre gesta mysou, integrovane do prehliadaca (cize fungujuce vsade, nielen priamo na zobrazenych strankach - nemoze v chrome cez doplnok), konfigurovatelne. Nova Opera sice ma gesta ale nie konfigurovatelne - zatial no-go
- nova opera nema ani pin tab, wtf ?? berieme ze len zatial

Ak s tou novou operou vyrazne nieco neurobia (rss, smooth scroll, configuracia mysich gest, pin tab) idem asi na firefox.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

+1

k těm důvodům bych připočítal výbornou customizovatelnost GUI, vývojářské nástroje Dragonfly (to z chromu mi moc nevoní), poštu, synchronizaci opera link (tu udělají jako první), userJS, použití nesystémově nastavené proxy a editor preferencí (nemůžu změnit cache na ramdisk ani přes příkazovou řádku jak to jde u chromu, musím tvořit symlink).

bez smooth scrollu bych se asi obešel, ale výborné řešení je vícevláknovost (spadne tab a ne prohlížeč) - vcelku slušně to snížilo nároky na paměť, která by neměla tak leakovat, když neběží vše v jednom procesu.

můžeme doufat, že vývojáři nebudou ztrácet čas řešením jádra a místo toho dají operu rychle do původního stavu.

jo k té poště, ten M2 poštovní program bokem obsahuje RSS čtečku, ale jde z toho dobře poznat, že to běží na starém (12.x) jádru opery. slepá vývojová větev sakra, úplnou hw akceleraci z presta nevymáčknou. maximálně naserou uživatele nutností mít otevřeno víc oken a jejich horší interakcí. pokud pošta bude jako plugin v novém, bude to srovnatelně rychlé?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tabování, úžasná věc... A následně (i po crashi) probuzení/zapnutí Opery včetně všech otevřených tabů, prostě paráda :-) Možnost zavřít 200 tabů a pak je zase otevřít zpět..
Smooth Scroll další věc k nezaplacení, samostatná proxy, klávesové zkratky.
Mimojiné bleskové aktualizace.
Opera Link má jednu nevýhodu - prostě nepřeklopí ty "ikonky" na panelu vedle adresy, nevím proč.. Tohle má Chrome vymakanější, a synchronizace přes vlastní účet Google je, co si budem nalhávat, lepší.

Nevíte náhodou, kam se poděl plugin "fastest tube youtube video downloader"? Sám se odinstaloval a žádná náhrada není?!

Ovšem důvod, proč Opera přechází na Webkit je kompatiblita. Milion prohlížečů s různými enginy, kdy navíc každý vykresluje po svém (porovnejte si, jak vypadá například moderní login stránka www.soulwell.cz v IE10, Opeře, FF, Chromu), nutí vývojáře optimalizovat každou prkotinu, aby na všech prohlížečích byla stránka alespoň korektně, když už ne stejně... Je to jasné jak facka, a je to prakticky nevyhnutelné... Škoda že tady prostě vyhrává Google....

Strejda Google nás začíná kakynkat.. Né že bych byl paranoidní, ale spočtěte si: Google má vlastní search engine, OS, mobilní OS, Browser, notebook, tablet, email, komplexní account system..... Co víc potřebujete k provádění svobodného sociálního inženýrství? Jakmile na Googlu vyhledáváte přihlášeni svým účtem, všechno si to nejspíš logují a vyhodnocují z toho mimojiné cílenou reklamu, ale také cílenou nápovědu vyhledavače, upřednostnění určitých webů před jinými, a co my víme co všechno... Google o nás ví až moc - a ne o nás, jako entitách, ale o nás, jako rase... A připojení nekontrolované umělé inteligence ktakovému systému by mohlo znamenat velice rychlý konec pro lidstvo.. Skynet se musel všechno nejdřív naučit, Skynet 2.0 based on Google už všechno ví... A vůbec, Myslíte že google nespolupracuje s americkými tajnými službami? Pak jste blázni vy... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejdřív se nadávalo na Microsoft, teď je to Google, ... Nikdo uživatele nenutí ty služby používat - existují i víceméně dobré alternativy. A že Google provádí sociální inženýrství a pak ti servíruje reklamy podle toho co se mu hodí? Máš to zadarmo, tak je logické že nějak vydělávat musí. Prostě dobře vymysleli business, dobře to provedli a teď z toho těží. Není nač si stěžovat.

Třeba o Facebooku jsem slyšel že prodávají databáze firmám právě pro možnost sociálního inženýrství a nikoho to stejně netrápí. Většinu lidí totiž ani nenapadne zamyslet se kde berou prachy, když mají vše zadara a nemají ani reklamy (nebo už jo? nepoužívám to, tak to přesně nevím).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jo a taky bych to za starou operu nevyměnil, dokud nebudou implementovány vlastní vyhledávače, to šetří hodně času.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle toho, co jsem se tu dočetl, taky doufám, že absence všech těch vlastností, které dělají Operu Operou, je jen z důvodu počáteční verze po přechodu na WebKit.

Jsem celkem zvědavý, co ten přechod ve skutečnostni přinese... Presto je fajn, na druhou stranu má taky (předpokládám, že to je jádrem) nějaké neduhy. Já se třeba (nevím, jak pod windows, ale asi to bude stejně) potýkám s vysokou zátěží CPU vyvolanou zpracováním javascriptů na stránkách na pozadí, nebo se občas stane, že se stránka vyrenderuje jenom "nahrubo", neostylovaná, a asi by se našlo i pár dalších divností. Tak doufám, že aspoň tohle, když už nic jiného, WebKit vyřeší.

Ty ostatní vlastnosti jako stylovatelnost, práce se záložkami, gesta a já nevím co všechno (zkrátka ty skvělé vlastnosti, kvůli kterým Operu používám a neměnil bych), by podle mě neměly na jádře záviset. Jinak k tomu, co padlo buď v článku nebo tady v diskuzi, že by se z Opery stal přestylovaný Chrome - doufám, že nic takového nebude (není k tomu přímo důvod, aby bylo), to by pak Operu nikdo asi nepoužíval, když by mohl použít Chrome (já osobně bych ale přešel na FF, pokud by snad taková kritická situace nastala).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, ale v severských firmách asi vypukl nějaký nový druh moru nebo co. To pro provedla Nokia teď zopakovala Opera. Oni se asi zbláznili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomeňme na SAAB (a úchvatný koncept Phoenix).... :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nová Opera s Webkitem je tak trochu WTF:

Opera Next

- nefunguje opera:cpu a opera:gpu
- chybí stavový řádek
- defaultně to ukládá stahované soubori kamsi do prdele a neptá se
- nastavení je udělané ve webovém ksichtu
- chybí tlačítko na rychlé otevření zavřených tabů
- synchronizace funguje, ale neobjeví se to na Rychlém přístupu
- addony fungují jen ty z Chromajzla
- integrovaný mailový klient je jako zvlášť aplikace
- RSS čtečka je taky externí aplikace

+ funguje HW akcelerace
+ rychleji vykresluje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám že toto je konec Opery.

Stejné jádro jako chrome? Ala ten hnus co žere paměť a preloaduje data z odkazů co vidí takže vytěžuje spoj zanechává vaše stopy na místech kde jste neklikli? Atd...

Pokud stejné jádro, tak to už člověk může mít rovnou chorme. Něco jako poslední verze Netscape založená na Firefox jádru. Nikoho to už nezajímalo, ani se pro to krom flashne nedělaly pluginy a za rok následoval konec. Operu může potkat to samé. Jedinej důvod proč jsme jí měl nainstalovanou bylo že byla jiná. Jiná kompatibilita, jiné chování, jiné bezpečnostní díry či naopak záplaty. Ale když to bude na bázi Chromu stane se redudantní a nadbytečnou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc se mi líbí, jak tady každý jmenuje důvody a docela se liší, očividně ji každý používáme kompletně podle sebe :), já osobně bych přihodil:

- procházení stránek dvojklikem levý-pravý a pravý-levý pro forward a back
- intuitivní editovatelnost prostředí

a hlavně ctrl+tab v opeře se chová jak alt+tab v OS! Můžu přecházet mezi nejčastějšími taby a neprojíždět jako blázen všechny záložky kolem dokolečka. Navíc se mi nové taby vždy otvírají na konci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad:
Stejné jádro jako chrome? Ala ten hnus co žere paměť a preloaduje data z odkazů co vidí takže vytěžuje spoj zanechává vaše stopy na místech kde jste neklikli? Atd...

to akoze naozaj?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, zkuste v Chromu otevrit par stranek a sledovat sitovy provoz, stahuji se i obsahy z linku aktualni stranky, 'super' featura!

Navic pametova nenazranost Chrome (v defaultnim nastaveni) proti Opere v defaultnim nastaveni je silena...

Na druhou stranu, musim uznat, ze posledni verze Opery, pravdepodobne vlivem pluginu nebo nevim ceho, pomerne rada pada. To se mi s ChrOperou nestalo

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, pak je taky ale otázka, jestli to tahání stránek ze všech možných odkazů nepůjde vypnout... pokud by Opera zachovala širokou konfigurovatelnost, kterou má teď (pro tenhle případ by se to nejspíš schovalo pod opera:config), tak by to nebyla až taková hrůza, aspoň by to šlo vypnout.

Přechod na nové jádro na mě nepůsobí jako kdovíjak skvělé rozhodnutí, ale zatím počkám s vynášením soudů, než si to vyzkouším (v nějaké plnohodnotné verzi).

Hlavně aby zůstaly prvky, které dělají Operu vyjímečným prohlížečem oproti ostatním, tj. široké možnosti práce se záložkami, myší gesta, možnosti změny vzhledu, nastavení všeho možného i nemožného, vynikající správa relací (tj. když operu vypnu a zapnu, tak je zase ve stejném stavu jako před vypnutím), možnost definovat vlastní vyhledávače (vynikající nápad, používám to každou chvíli), možnost nastavit si různé chování pro různé stránky (co se týče skriptů, cookies, atd.), RSS čtečka, možnost použít vlastní CSS na stránkách, rychlé přepínání záložek pomocí Ctrl+Tab (navíc s možností si do toho ještě kamkoliv kliknout a tím si přechod na danou záložku urychlit) a ještě asi tak milion a jedna vlastnost, na které jsem ve výčtu zapomněl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"půjde vypnout" - tahle "zlá služba" by měla "jít zapnout", tedy být defaultně (pro ty miliony BFU) vypnutá...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já to ale bral z pohledu poněkud "reálnějšího", tj. budeme rádi, když to aspoň půjde vypnout. Ale naprosto s tebou souhlasím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakmile to bude mít jádro chrome, tak všechny featurky a pluginy pro toto jádro budou chrome ready. Vzhledem k rozšíření Chrome vs Opera bude za chvíli Chrome primary a Opera-comaptible, a pak bum tečka konec. Jako poslední Netscape co se rozhodl jít na Firefox jádro. Akorát nažene lidi tam. Tohodle se právě bojim, že by se z opery mohla stát jen taková nadstavba chromu, což už teď vlastně bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, jak se k tomu Opera postaví. Může to udělat relativně dobře (tj. bude to kompletní Opera, ale s jiným jádrem) nebo blbě (bude to Chrome a možná něco málo navíc, řekněme jako tahle ukázková verze, o které se píše ve článku). Druhá věc pak je, jestli Chrome vykrade ty skvělé vlastnosti z Opery, nebo ne. Každopádně kdyby Opera měla skončit, tak by mě to hodně moc štvalo, nevím, co bych používal místo ní (přecejenom hodně moc času strávím prací s prohlížečem, a tak od něj očekávám co nejergonomičtější a nejefektivnější možnosti práce)... asi Firefox, ale byl by to porod, najít všechny ty možné doplňky, aby se to aspoň trochu Opeře podobalo, a stejně by to nebylo ono.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, nastavení nic?

Checkboxy v Chrome:
[X] Používat službu předpovídání, která pomáhá dokončovat vyhledávací dotazy a adresy URL zadávané do adresního řádku.
[X] Zrychlit načítání stránek pomocí předvídání síťových akcí

U Opery něco podobného. Já to považuju za výhodnou featuru co urychluje načtení další stránky. Co o tom vím, mělo by to načítat stránky ve chvíli, kdy najedete myší na odkaz (tzn pravděpodobně kliknete). Pokud máš fup, tak si to klidně můžeš vypnout, ale tady fakt nevidím problém s defaultním zapnutím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hmm no ja radšej nesúdim pokým nevíde final. Inak u mňa "když už Webkit, tak to rovnou Operu"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že pro můj OS není prozatím k dispozici, pečlivě sleduji názory lidí. A vy mě docela děsíte :). Uvidíme jak bude finální verze vypadat, ale zdá se, že si pro jistotu zazálohuji balíček s poslední verzi "staré dobré Opery". Jestli opravdu Operu zabijí ve stylu Chome se vším všudy, tak se nám po Prestu bude opravdu stýskat. Přejít na WebKit je jedna věc, ale udělat z Opery Chrome...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Operu nepouzivam. Par krat som ju vyskusal ale moc mi nesadla. Skor ma mrzi az desi celkovo aktualny vyvoj webu. Poslednych par rokov sa omielaju standardy a hlavne ako xhtml nevyslo ale html5 a css3 to vsetko vyriesi. Prd vyriesia. Kazdy z dnesnych rozsirenych browserov redneruje tu istu strnku mierne inak. Ci uz mierne, kludne len par pixelove odchylky (paddingy, medzery atd.) alebo podivnosti z fontami a potobne. V zasade je to jedno, ide o informaciu nie az tak o formu, ci ? Preco sa potom tak strasne bojuje prave za tu formu ? Tak isto to prehnane nasadzovanie tlacenie kazdej blbosti z r&d googlu alebo inych spolocnosti do realneho webu. Napriklad posledny "boom" v prezentovani WebGL. Rozne moznosti zobrazovania 3d dat na webe su tu uz pomerne dlho ale realne to kolko web stranok pouzivalo ? Mizive percento. Lenze teraz je trend to proste tlacit tak to narvu do renderovacieho jadra. Problem je ale ze to zasa len zvysi pametovu nenazranost, vykonnostne naroky ako aj znizi bezpecnost (ono 3d ovladace niesu zrovna povestne vysokou bezpecnostou, nehovoriac ze na takom linuxe je 3d stale docela problem). Celkovo tento trend znasinovania webu na nejaku desktop serverom generovanu aplikaciu v browserovom sandboxe za poslednych par rokov je chory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.