Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opožděné novinky u Seagate

na paskal :o)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víte, jsou nejlepší :-))) celá léta se snažili být první a dneska jsou srovnatelní s těma nejlepšíma na světě. A když dáte číslo kreditky tak to bude i bez chyb. :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si před vánoci na doporučení Mironetu koupil Seagate Barracudu 160 GB - prý jsou lepší, než Western Digital Caviar, které normálně kupuji. Tři dny jsem instaloval OS + všechny vývojářské a nevývojářské aplikace, importoval data z původního disku, nastavoval, bla, bla, bla... No, a po dalších čtyrech dnech mi ten disk odešel. Takže Seagate NIKDY VÍCE!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, já to samé zase musím říct o WD. 100% poruchovost. (a to nemluvím o vzorku jednoho kusu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klokan: Každej disk jednou odejde, takže poruchovost musí být 100%. Ale když disk odejde po 7 dnech, je to na pováženou!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove, tyhle diskuze jsou proste k nicemu. Nazory typu "poridil jsem si jeden disk, bla bla, odesel, bla bla, tuhle znacku nikdy vic" je hovadina. Kazdej vyrobce ma urcity procento zmetnu, dalsi zmetci vznikaj napr. spatnym zachazenim pri preprave atd. Hlavni potiz s diskama je v tom, ze se jednak neustale intenzivne opotrebovavaji (mnohem vic nez treba pamet, atd.) a hlavne, kdyz kixne disk, tak prijdem vetsinou o dulezity data, kdezto kdyz kixne grafarna, tak ji vyreklamujem/koupime novou a jede se dal ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, až jich prodáš ročně 2 tisíce a 700 se ti jich do roka vrátí, další rok další ,....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Merlin: Já si myslím, že se Barracuda "upekla" - nesnese tak vysokou teplotu, jako Caviar. Disk mám v šuplíku, kterej má vzadu malinkej ventilátor, takže alespoň nějaké větrání tam je. Asi před 2 roky mi v Mironetu ukázali speciální chladič na HD, ale montáž toho chladiče byla 5,25", takže to by automaticky vyloučilo použití šuplíků... :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do firmy občas Seagety kupujeme a zatím jediný neodešel. Pravda, Barracudy IV se dost hřály, ale dnešní 7200.7 už jsou hodně v pohodě. Sám mám jednu 120-ku v kompu co jede 24/7 a no problem.

Jinak názory typu "odešel mi ten a ten disk a tahle značka už mi nesmí do baráku" taky nemám moc rád. Kolikrát se mi stalo, že jsem koupil disk a někdy odešel ihned, jindy za pár dní, ale po výměně bylo vše OK. Rozhodně bych na nový disk hned necpal důležité věci a ještě bez zálohy :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krozyk: "Rozhodně bych na nový disk hned necpal důležité věci a ještě bez zálohy" - to je názor, jak noha!!! Fakt jsi to trochu přepísk'... Jak se asi instalují OS ve firmách, které staví a prodávají PC? A proč se vůbec kupují nové disky? BTW, jednalo se o Barracudu 7200.7 (ST3160023A).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Streamline: Nechápu tvou námitku. Firmy, co staví počítače na ně za jedno neinstalují kritické aplikace či data, většinou na disk pouze "fláknou" image OS a za druhé je také zahořují min. 48 hodin (alespoň ty solidní), tzn. že na nich nonstop běží testy :)

A já to myslel tak, že když si koupím domů nový disk, hodím na něj třeba věci z toho starého, ale VŽDY si nechám (třeba týden) ten původní jako zálohu!! A v práci to řešíme tak, že ten starý disk zazálohujeme (třeba na DVD), data má user na serveru a nový disk si může klidně zbuchnout :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To StreamLine: Presne tenhle disk (Bcda 7200.7 160GB) jsem si koupil pred cca rokem, vubec ho nesetrim. Zatim slape jak hodinky a to ho mam v mini PC Shuttle, kde rozhodne nema optimalni ventilaci :-). Kamos ho ma ve velkym pecku taky tak dlouho, zadny zvlastni chlazeni a vsechno je ok. A pokud se bojis, muzes si u Seagate dokoupit delsi zaruku.

Ad zalohovani: zaloha klicovych dat je, myslim, dost zakladni a uzitecny zvyk

Ad Caviar: mam velmi spatne skusenosti, ale to bylo pred mnoha lety v dobe 40MB disku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl Baracudu IV 80GB několik let a no problem. Teď jsem jo vyměnil za PATA Barracudu 7200.7 160GB, 2MB cache(ST3160021A) a zatím no problem. Case mám otevřenej a nad diskem volno, takže mu není horko. Věřím tomu, že pokud nad ten disk něco dáš a zavřeš bednu, tak se může upíct. Na druhou stranu srovnatelný WD jsou hlučnější (ty kuličky poslouchat nemusím). Další věc je, že se k nám mnohdy dostanou vadný série disků, který byly staženy z jiných trhů (to se týká nejenom HD). Za nejporuchovější disky současnosti považuji IBM - Hitachi, protože jejich požadavky na napájení jsou přísnější, než povoluje specifikace ATX a u mnoha lowend zdrojů prostě není dodržena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV: Doma mi prošly pod rukama všechny série IBM od 75GXP, přes 60GXP, 120GXP, 180GXP až po dnešní (už Hitachi) 7k250 SATA 160GB a měl jsem jediný problém, a to s diskem "vyhlášené" série 60GXP, kterej odešel, ale který mi bez problému vyměnili :)

BTW: Na zdroji bych z vlastní zkušenosti nešetřil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nechávám zálohu původního disku i několik let, teď mám nejstarší zálohu z r. 2003...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine: Jestli to taky nebude o tom, že ty dnešní disky jsou prostě daleko víc poruchové, než dříve. Alespoň mě to tak připadne. Možná to bude daň za nízkou cenu a dnešní, mnohdy až neuvěřitelné technologie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krozyk: S tou poruchovostí máš zřejmě pravdu. Výrobcům evidentně nějakých pár desítek tisícovek vadných disků v jedné výrobní sérii nevadí, hůř jsou na tom již koncoví uživatelé. S WD Caviar mám nejlepší zkušenosti, ale taky musím myslet na to, že po nějakém čase odejdou. Proto jsem si koupil novej (podle vyjádření Mironetu "lepší") disk a kompletně jsem systém přeinstaloval - už to stejně bylo zapotřebí. Naštvalo mně, když mi novej disk odešel po pár dnech provozu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove, vidim ze je tu mnoho lidi co se v discich vyznaji -potreboval bych novy disk, 160GB, ale potrebuju aby byl velmi tichy, mam vodni chlazeni a nejake piskani disku by me fakt nastvalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JeJe: No, Seagate je o malinko tišší, než WD, ale jedná se pouze u nepatrně nižší úroveň hluku při vystavování hlaviček. Ty disky, co pískaly, se dneska již, doufám, neprodávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V souvislosti s mými zkušenostmi naprosto souhlasím s názory Krozyka. Nové disky je dobré nějakou dobu nechat běžet, než se jim dá věřit. Tu dobu bych možná i o něco prodloužil, týden je minimum i když při nepřitržitém provozu by to mohlo stačit.

Mé zkušenosti jsou následující:

Western Digital

1x WD 120MB (r.92) - dodnes funkční bez vadných sektorů
1x WD 540MB (r.94) - dodnes funkční bez vadných sektorů
1x WD 2,5GB - odešel po 2 měsících od koupě (cca 10h provozu denně), vyreklamován za 3,2GB - jede bez potíží
1x WD 27GB - OK
2x WD 45GB - OK
2x WD 45GB - OK
3x WD 80GB - OK
1x WD 120GB - odešel cca po 3 týdnech od koupě (postupná nečitelnost až k úplné zkáze - SMART to hlásil), vyreklamován, další disk dodnes OK
2x WD 120GB - OK

Seagate

1x ST380021A 80GB - OK

FUJITSU MPD3130AT - 13GB - objevily se vadné sektory, ale po zdá se, že jich již nepřibývá. Je ovšem samozřejmé, že takovému disku již nevěřím a používám jej jako Temporary.

Některé disky mám v šuplících, ale u disků 7200 rpm používám zásadně šuplíky se dvěma ventilátory (jeden vzduch zepředu vhání, druhý zezadu vysává), je obrovský rozdíl v účinnosti chlazení. Takto chlazené disky jsou i v dlouhodobém provozu vlažné, zatímco v šuplíku s jedním ventilátorem (vzadu) byly velmi horké. U HDD u mne je na prvním místě spolehlivost, pak až další parametry.

V souvislosti s tématem bych měl dotaz: Chtěl bych bych si postavit diskové pole RAID 5. Je to možno realizovat s EIDE disky? Resp. existuje řadič který by to s EIDE uměl (nejlépe HW RAID)? Na SCSI to stavět nechci, nerad bych za to dal majlant a výkon moc nepotřebuji. Vím, že existují řadiče RAID 0 a 1, ale redundance 50% se mi zdá dost brutální. V nejhorším - existuje nějaký SW, který by řešil RAID 5 softwarově?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz nekteri hanite Seagaty, prectete si doporuceni Softcomu:
http://www.computershop.cz/Community/Aktuality/2386.aspx
Sam s nimi mam taky nejlepsi zkusenosti a nekupuji zadnou jinou znacku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radim: Na to ti mohu poradit jediné: čti pravidelně cdr.cz. Kdybys to dělal, tak jsi určitě nemohl minout alespoň jeden ze tří testů zaměřených na SerialATA RAID5 řadiče. Poslední je dokonce na úvodní stránce hned jako první vpravo nahoře... http://www.cdr.cz/a/12874

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr: Na cdr.cz chodím každý den několikrát a testy řadičů jsem samozřejmě nepřehlédl a četl. Věc se má ovšem tak, že já mám disky ATA, nikoliv SATA a ty stávající bych k tomuto účelu rád využil, bylo-li by možno. Pokud bych musel jít do SATA, tak bych raději počkal na specifikaci, která bude umět hot-swap (a mezitím našetřil penízky) a stávající ATA disky bych zatím použil na RAID 1 :-(. V každém případě ale díky za odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radim: Ale to víš, že existují EIDE RAID5 řadiče, třeba tady jsme se zmínili: http://www.cdr.cz/a/3135/2 a http://www.cdr.cz/a/2029...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a co se týče HotSwap, tak s tím specifikace počítá už od začátku, nicméně teď nevím, jestli je to povinná záležitost, nebo jen dobrovolná. Žil jsem v domnění, že povinná, ale dozvěděl jsem se od jednoho člověka z oboru, že disky některých firem HotSwap nepodporují. Nicméně už jsem se u několika lidí z oboru napálil (s naprostou jistotou tvrdili něco a ono to bylo jinak), takže si to asi budu muset nastudovat ve specifikacích...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc za ty odkazy.Jako vodítko mi to stačí, zbytek již nastuduji sám.Jsou to přece jen starší články a v té době jsem se ještě o RAID příliš nezajímal,takže mi to nějak vypadlo (já hlava děravá :-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.