Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oprava pro Windows Vista při použití více DX10 grafik

Úžasné, mě by spíše zajímalo kdy konečně MS dotáhne svoje produkty do ostré verze, zatím jsem to ještě neviděl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

až dovtedy pokiaľ neprepustí Bila (alebo Bil neprepustí sám seba). Tie mrkvosofťátske produkty vyzererajú tak akokeby ich testovalo 5 MS betatesterov na referenčných mašinách. Podľa mňa je to stále chyba slabého testovania. Ale čo ľudia hlúpi kúpia - HW firmy sa predbiehajú s podporou na nové MS produkty a serú na ostatných

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra a taková je to drahá DEMOverze!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, jestli to chapu dobre, tak skoro po roce se prislo na to, ze SLI nefunguje?

Nebo se to vi uz davno (melo se na to prijit ve fazi betatestovani) akorat oprava trvala tak dlouho?

Ja teda mam Visty 14 dni, zatim nejhorsi vec, na kterou jsem narazil je kopirovani souboru na jiny disk - pri velkem mnozstvi souboru to napise "nedostatek pameti" (pricemz RAM je volne hafo) a mate smulu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Nalim: Visty používjú iba 640 kb RAM. Záplata vyjde v ďalšom mesiaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě to teda ještě nikdy nenapsalo že mam málo ram ale zato i ty 2GB mam dost často využitý na 95% asi tam nějakej BUG s ramkou 100% bude

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2DJ Digiman: SuperFetch spekulativně přednačítá data, u kterých je pravděpodobné, že budou potřeba. Pokud si paměť vyžádá jiná aplikace a paměti je málo, tak se část přednačtených stránek zahodí. Pak si taky něco vezme in-RAM cache při bootování, ale ta se po 90 sekundách po nabootování uvolní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tech drobnych chybicek je nejak moc, hlavne takove ty drobnosti jako napriklad mapovani pameti, ktere vlastne vubec nefungovalo jak melo atd :) Proto vlastne SP1 bude uplne novy a snad i funkcni OS :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DJ Digiman: Pokud má moderní operační systém volnou paměť, tak je to spíše chyba a plýtvání prostředky. Volná paměť se dá vždycky použít pro diskovou cache a pokud systém vyhazuje z paměti cachované bloky dřív, než má paměť skutečně obsazenou, tak to není dobře. Volná paměť by měla vzniknout pouze 1) po ukončení aplikace uvolněním jí původně obsazeného prostoru nebo 2) při odpojení diskové jednotky, jejíž obsah je z části uložen právě v diskové cache. Z mnou používaných operačních systémů mají právě Windows největší podíl volné paměti a popravdě to moc nechápu - třeba teď mám cca 256MB z 1GB volných a přitom je využitých cca 700MB swapu, standardně bych očekával plnou paměť a swapu o 256MB méně. Navíc - jak se dívám dále - cca 450MB je právě disková cache. Teoreticky to vypdá, jako by se ukončila nějaká veliká aplikace, ale myslím, že to není pravda.

Oproti tomu na serveru (s jiným OS) je situace taková, že ze 2GB je využito 1,95GB, z toho 950MB jako různé cache a swapu se používá jen 78MB - což mi přijde o dost logičtější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xvasek: Ma to ale jeden hacek, uvolnovani pameti nejede zrovna idealne a nejakou dobu trva (klidne i minutu pokud je zaroven pouzity i swap), nehlede na to ze bych uvital moznost volby pro neodswapovavani aplikace do swapu kdyz se nejakou dobu nepouziva protoze to pri jejim opetovnem pouziti zdrzuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda o tomto vobec hovorit, aj tak to nezmenime :)))
Osobny nazor: kupim Vista az ked to bude naozaj nutne, cakam hlavne kvoli 64 bitovym aplikaciam. Aj keby som teraz kupil nove PC, nedam si do toho Vista, ale XP Pro 64x, ktory uz mam zakupeny. Co sa tyka DX10 tak zatial ani to nie je vyhra, treba najprv na to grafiku, potom na to treba napriklad hry. Hardwarove naroky Vista je posledne a velmi dolezite kriterium na kupu OS, zatial to nie je ruzovy sad, vobec nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja hlavne doufam ze uz konecne M$ napadne pridat podporu pro vic konkurentnich uzivatelu. Sice to nejsou serverove windows ale za 12k uz by pomalu mohl byt a vykopavat usery z windows kdyz jako admin na nich potrebuju neco nastavit stve jak usery tak i mne a ne zrovna malo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2xvasek což o to mě to nevadí at si jí klidně alokuje ale problem je v tom že ten system v tu dobu je hrozně spomalenej ale dělají to jen u některýh aplikací např PoverDVD Nero ale taky jen opčas což je právě ten problem kdyby se to zrychlilo proč ne ale ten efekt je vždy obrácenej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: Uvolnění paměti z diskové cache je okamžité - stránka musí být "čistá" (opak od "dirty"), tzn. zapsaná v paměti i na disku - což v drtivé většině případů je. Pak není potřeba dělat žádnou akci kromě zneplatnění v seznamu cachovaných stránek (nebo spíš sektorů), což je zápis několika byte do paměti, takže režie veskrze nulová.

"Neodswapovatelnost" paměťové stránky jde typicky nastavit aplikačně, třeba OpenSSL to určitě dělá pro stránky, ve kterých má klíče - čistě kvůli bezpečnosti, aby se klíče nepovalovaly zbytečně po disku. Že by to ale některá aplikace používala pro optimalizaci výkonu nevím, teoreticky to možné je a asi se to i dělá. Nemělo by být složité aplikace předělat, aby se neodswapovávaly, pokud jsou teda zdrojáky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DJ Digiman: U Nera a PowerDVD je problém spíš v zamykání zařízení, než v operacích s pamětí. Taky nemám tyto aplikace moc rád. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xvasek: ne v pripade ze data jsou stale vyzadovana aplikaci, jen dojde k jejich odswapovani z pameti do swap souboru. Nemuzes jen tak zahazovat data ktera nejsou uvolnena, to by aplikace nerozdychaly a a docela solidne by dochazelo ke strate dat a padu aplikace.

To odswapovani nedela aplikace ale samotna vista a osobne nechapu proc by si treba taklovy stupidni windows media player potreboval uvolnovavat giga v ramce kvuli prehravani avi a nebo mp3. XP/2003 to nedelaly a holt memory management visty neni jeste tak docela ok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23:
Napsal si někdy nějaký software? alespoň kraťoučký prográmek? vsadím se že ne... To, že programy obsahují chyby je normální věc - a pokud jde o chyby, které se vyskytují na extrémních konfigurací, tak je to o to běžnější (a pochopitelnější).
Jistě, daly by se napsat programy bez chyb, ale stály by 100x tolik a vývoj by trval 10x delší dobu... 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: Myslím, že pleteš dohromady dvě věci - a to diskovou cache a swap. Swap obsahuje data, která už typicky nejsou v operační paměti a jejich ztráta by samozřejmě byla pro aplikace (jak píšeš) fatální.

Disková cache naopak obsahuje data, která na disku jsou (nebo jsou připravena pro zápis a na disku co nevidět budou) a systém má druhou kopii těch samých dat v paměti. No a data, která jsou "clean" (na disku i v paměti stejná) se dají z operační paměti rychle (prakticky instantně) v klídku zahodit a uvolnit tak místo pro důležitější věci, protože pokud by je systém znovu potřeboval, tak si je může kdykoli bez problému načíst znovu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xvasek: Ach jo tady nekdo neco zase nechape. Jde o to ze Visty jsou pri presouvani dat z pameti do swapu az moc aktivni, presouvaji je moc rychle a ve zbytecnem mnozstvi a jejich opetovne nacteni ze swapu trva pak dlouho.
Rekneme ze na systemu s 2GB rame bezi aplikace (treba hra) zabirajici 1GB v pameti a nekdo se prepne treba na 15 minut na plochu a dela treba neco v prohlizeci nebo se koukne na nejake video po techto 15min se prepne spet a Aplikace uz obsahuje jen 400MB v ram a zbytek je ve swapu. A ted proc kvuli nekolika MB potrebnym pro prehrani videa nebo brouzdani po netu (50MB) vista odswapuje vetsinu dat z aplikace na disk kdyz to neni potreba . A neni to chyba aplikace protoze ve starsi ch windows to nedelaji. Pokud to bude stejne fungovat i u serverove verze tak buh s nami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečný se rozčilovat, ATi i nVida má workaround v driverech pro tento problém už někdy od začátku roku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: No, když si přečteš můj první příspěvek v diskusi, tak píšu prakticky to samé. Jenom nevím, proč jsi mi to pak chtěl vyvrátit. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X: No 8800GTX mam a nejak jsem si nevsim :)
Jestli myslis ten peoblem s nadbytecnym pouzivanim ram jako cache pro grafiku tak ten je tu stale i kdyz hotfix to trosicku zlepsuje. Jinak nechapu jak muze driver GK opravovat chyby spravce pameti kdyz k tomu ani Visty nepovoli pristup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

azazel: musim souhlasit s happymasterem23 (i kdyz je to zaryty intelak ;-), kdyz pisu do systemu podporu pro sli nebo crossfire, tak minimalne aspon zkusim, jestli funguji zakladni funkce sli / crossfire, tj. ze pocitani grafiky nejakym zpusobem rozdeluje mezi graficke karty. pokud ale napisu podporu, nevyzkousim ani tuhle zakladni funkcni (jak z clanku vyplyva - a funkcnost druhe grafiky u sli / crossfire rozhodne je zakladni funkce), tak podporu pro ten system nemam ani vydavat... pochopim, ze se stane nekde treba nejaky 'drobny' problem napr. v malo pouzivanem sitovem protokolu, ale tohle?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: Člověče, četl sis, o čem se v téhle newsce píše? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Azael: No nepovídej, on ten Bill má v prd*** i počítač s internetem, že odtama můžeš psát? Zásadní problém je totiž v tom, že toto není chyba o které by někdo nevěděl, ale problém je v tom, že MS záměrně uvolňuje zmetek když o té (a docela vážné) chybě ví... A tohle by si nikdo seriózní nedovolil, že něco vydá a zpětně z toho udělá teprve ostrou verzi, když o těch chybách moc dobře ví. A nebo mi povídej, že v MS z čista jasna přišli na to, že nefunguje multi-GPU v DX10 a nikomu to půl roku nevadilo... Ale di ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happy:
Já nevím jaké měla tahle chyba pozadí, ale vzhledem k tomu, že podpora DX10 je až ve Vistě a kary s DX10 se začaly objevovat až poslední dobou a že se za ten půlrok s tímhle problémem nikdo neozval... tak asi opravdu nikdo 2 SLI DX10 karty ve Vistě nepoužíval...
PS: ty invektivy si příště nech od cesty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

azazel: nejde o pouzivani tech karet, jde o to, ze sli ani crosffire pod dx10 nikdo v microsoftu neotestoval. otestovat tuto zakladni funkcnost snad neni pro microsoft zadny problem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.