Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Otázky a odpovědi: takto Samsung vysvětluje Smart TV odposlechy

Kausa strojového zpracování hlasových povelů pro Smart TV, má pokračování. Samsung odpovídá na 9 otázek týkajících se soukromí uživatelů.

Následující je zjednodušený překlad otázek a odpovědí, jak s nimi přišel server FlatPanelsHD. Jedná se o oficiální odpovědi společnosti Samsung, doplněné o výtažek ze zásad ochrany osobních dat společnosti Nuance, která pro Samsung převádí hlasové příkazy na text.


Tento článek navazuje na prvotní rozbor:
 Samsung vysvětluje proč jeho Smart TV odposlouchávají uživatele


1. Kdo přesně je/jsou ty „third party“ firmy a kolik jich je součástí?

Samsung pracuje s Nuance jako poskytovatelem, který převádí hlas na text. Nuance je jediným takovým third party.

2. Může Samsung specifikovat jak a která osobní data uživatelů jsou posílána firmě Nuance?

Hlasová data jsou odesílána do Nuance jen pokud uživatel stiskne aktivační tlačítko na dálkovém ovladači a provede hlasový povel. Odeslaná data mohou být použita pro posouzení a vylepšení Voice Recognition.

3. Věří Samsung v zodpovědný přístup k odesílání citlivých osobních dat třetím firmám, bez ohledu na technické schopnosti takového poskytovatele?

Rozpoznávání hlasu je aktivní jen pokud uživatel souhlasí se Samsung Privacy Policy and Terms of Use této funkce při prvotním nastavení TV. Pokud souhlasí, jsou hlasová data poskytována Nuance, který je převádí na text. Ten je následně odeslán na server Samsungu, který provede hledání a předá do TV požadovaná obsah. Při prvotním nastavení je uživateli zobrazeno upozornění ohledně soukromí od Nuance. Dále detaily jako jméno uživatele, adresa apod. nejsou třetí straně odesílány, pokud uživatel sám aktivně neposkytne takové detaily. Například pokud aktivuje hlasové ovládání a dá vyhledat své vlastní jméno či stát: pak jsou taková data odeslána k převodu na text a vyhledání.

4. Jak dlouho jsou osobní data skladování u třetí strany?

Hlasová data jsou třetí straně odesílána pouze během vyhledávání. To se provede a krátce poté (po zodpovězení otázky) jsou data smazána.

5. Jsou sebraná data používána v reklamě nebo pro kontextové účely?

Hlasová data nejsou prodávána třetí straně, jsou použita pouze v procesu zpracování požadavku uživatele.

6. „Hi TV“ nebo stisk na dálkovém ovladači aktivují poslechový mód (záznam hlasového příkazu). Chápu správně, že hlas je zaznamenán a přenesen?

Pokud jedinec použije mikrofon přímo v TV, namísto dálkového ovladače, příkaz nemůže být přenesen na server. Příkaz „Hi TV“ je zpracovatelný jedině přes mikrofon v TV a může být rozpoznán bez síťového připojení. Nemůže být odesílán na server a uživatel je může kdykoli vypnout.

7. Spolu s hlasovým záznamem, co dalšího je odesíláno - IP adresa, MAC adresa, informace zadané v TV či něco jiného?

Za účelem zpracování uživatelova vyhledávání jsou spolu s hlasovými daty posílány též identifikátory zařízení.

8. Může Samsung poskytnout vzorek datového balíčku, který je odesílán?

Samsung takový vzorek nechce poskytnout.

9. Zásady ochrany osobních údajů společnosti Nuance

Toto již není dotaz, ale přepis toho, jaké nastavení v ochraně osobních údajů má zpracovatel hlasových příkazů:

„Certain Nuance Products require you to enter Speech Data in order to use and derive the benefits of the particular product. These Nuance Products collect and process the Speech Data you input into the Nuance Products. Nuance or third parties acting under the direction of Nuance, pursuant to confidentiality agreements, use the Speech Data to develop, tune, enhance, and improve Nuance services and products. Nuance will not use the contents of any Speech Data provided to us through your use of Nuance Products for any purpose except as set forth above. "Speech Data" means the audio files, associated text and transcriptions and log files provided by you hereunder or generated in connection with Nuance Products. Speech Data may include Personal Information.

In addition to what is expressly stated in this Privacy Policy, we may also share your Personal Information with third parties in the following situations:

Nuance Affiliates, Vendors and Suppliers: Nuance works with many affiliated third parties, vendors, distributors, and suppliers. To the extent it is necessary for these groups to provide their products and services to us and provide products and services you have requested, these third parties may have access to or process your Personal Information. Nuance may also sometimes permit our authorized service providers to have access to aggregate statistics about our customers, sales, traffic patterns, and related Website or Application information. These transfers of aggregate statistics do not involve Personal Information or data.“


Takže to máme černé na bílém. Dobré jsou tyto věci: hlasové ovládání musíte explicitně aktivovat, aby se používalo. Nikdo vám jej tedy nevnucuje, má vlastní samostatné odsouhlasení licence, takže by se ani nemělo stát, že jste to přehlédli, protože to „bylo někde dole malinkým písmem“. Nemám ani zásadní problém s tím, že spolu s hlasovým záznamem putují ven i některá související metadata - nějak si vás Nuance/Samsung musejí spojit, aby věděli, kam poslat výsledek zpět.

Co je smutnější je to, že Samsung není ochoten poskytnou ukázkový vzorek balíku odesílaných dat. Proč? Konspirační teoretik by řekl, že proto, že kecá ohledně toho, co za data je odesíláno, jeho protipól by za tím mohl vidět třeba ochranu vlastního know-how. Pravda může být uprostřed, blíž k jednomu či druhému, ale to nelze z uvedených informací posoudit.

Rozhodně ale nepotěší, že zásady společnosti Nuance jsou takové, že sice Samsung může 100× garantovat, že žádná jiná 3rd party firma se k těm datům nedostane, ale Nuance sama ve svých podmínkách uvádí, že je může předat jinému. Má toto Samsung ošetřeno, aby tohle Nuance nedělala / nesměla dělat? Opět, taková otázka nebyla ani nastolena a tudíž ani zodpovězena (doufejme, že jen prozatím).

Vývoj budeme i nadále sledovat.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Otázky a odpovědi: takto Samsung vysvětluje Smart TV odposlechy

Pátek, 20 Únor 2015 - 12:40 | ica sk | veď hovorím zbytočná panika. No s tým sexom,...
Pátek, 20 Únor 2015 - 09:38 | rman | To jsou asi nemocni a meli by se lecit. Sex s...
Pátek, 20 Únor 2015 - 09:36 | rman | ...tak dalsi.
Pátek, 20 Únor 2015 - 09:29 | Vindis | Plně souhlasím. Jen doplním, že kromě financí,...
Pátek, 20 Únor 2015 - 07:53 | Lojza Suchánek | Imho kdo nechce, tak si proste TV k internetu...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 17:11 | De | Už odpověď na otázku č. 8 je jasným důkazem, že...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 17:01 | Trashman | Znám lidi co mají televizi úplně všude.
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 16:24 | HKMaly | ... uprime doufam, ze na zachode vetsina lidi...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 16:13 | Trashman | Většina tohoto šmírování se vysvětluje tím, že...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 15:09 | ica sk | Tak LG má túto funkciu tiež tv UB850V. Na...

Zobrazit diskusi