Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pákistán má ještě blbější nápady než EU, zdaní grafiky podle kapacity paměti

Je to pokus o regulaci těžby kryptoměn. Těžba je háklivá na velikost RAM, má to logiku. Zatím co nápad EU byl úplně mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By si sa divil ale vešinou ked niekto povie že ma novu kartu , tak sa druhy pitaju kolko ma pamate :)
To maš ako s autami daň platiš od objemu, ale to že dnes maš turbačo s 1L vedia urobiť vykon 2L to nikoho nezaujima.
A našich inteligentoch v EU by som nepodceňoval, vedia okopirovať akukolvek sprostosť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozvracení Evropské Unie je trestný čin a protievropské myšlení je hate speech. Přihlašte se v reedukačním centru Na Moráni 360/3, 128 00 Praha 2. A t platí i pro diskutujícího občana slwat.
Ostatní návštěvníci diskuse jsou povinni smazat cookies a zapomenout co tu četli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nelži, trolle.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

lol nemáš náhodou jinde přezdívku jirka1or?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v čechách je aspoň zákonná poistka podľa výkonu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

elektrika je draha, hen tie 500 wattove grafiky a podobne uchylky, by som tu zakazal uplne dovazat do EU

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zakázat grafiky které mohou mít výkon 500W je "určitě" výhodné, aspoň se znovu rozjede SLI a budeme moct mít v SLI 2x400W, protože to určitě sníží cenu elektriky pro lidi co mají integrovanou grafiku. A co takhle zakázat elektrospotřebiče úplně,... Myslíte si, že pak bude elektřina levnější? Tohle je stejné uvažování, jako snaha zakázat varné konvice s výkonem 600W+. Co naplat, že konvice s polovičním výkonem spotřebuje mnohem víc jak 2x tolik energie na ohřátí vody kvůli ztrátám během delší doby vaření, politik je od toho aby vydával lejstra za každou cenu. Zvlášť když jeho voliči jsou úchylové posedlí regulacemi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale:
1. GK s (napr.) polovičnou spotrebou nemá polovičný výkon
2. GK s menším výkonom nedonúti hráča hrať dlhší čas
3. GK už nebudú v energetickom optime, takže znížiť im spotrebu by nebolo najhoršie
4. SLI hry nepodporujú, takže nikto použije dve 400W GK

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Elektřina je drahá?
No to bude asi ten specifický český trh.

Větrníky a solárníci:
- výrobní náklady - 0
- produkce CO2 při výrobě elektřiny - 0
- fixní náklady - stejné jako pri plyn, uhlí, jádro

Při tom trendu zavádění (čti vnucování) elektřiny z obnovitelných zdrojů by měla cena klesat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Funguje to jen ve dne a nesmí být moc teplo ani zima.
Takže k tomu potřebuješ obrovský baterie a alespoň třetina musí jít z klasického generátoru (uhlí,jádro nebo voda). aby se udržela síť stabilní.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zabudol si na vodné elektrárne.
Výrobné náklady 0 (tak ako vietor, aj voda čo tečie je zadarmo).
Produkcia CO2 tiež 0.
Fixné náklady rovnaké a tu by som sa pozastavil. Boli postavené za socializmu a už sú dávno splatené. Samozrejme, raz za čas treba údržbu a toto treba umoriť, ale asi to nebude ako výstavba celej novej vodnej elektrárne. No a samozrejme náklady na nejaký personál, ktorého zase nie je veľa a môžeme to zanedbať.
Tak sakra, prečo platíme za elektrinu z vodných elektrárni takú istú cenu?
Odpoviem ti. Voľný trh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"... Odpoviem ti. Voľný trh ..."

Jak praví Murphy
Na každou složitou otázku existuje jednoducha, jasná, stručná, snadno pochopitelná ... nesprávná odpoveď.

Porovnejte cenu, za kterou elektrárny vyrábí. A cenu, kterou platíte.
A pak se podívejte, kde nastala největší změna.
Kromě daně z elektřiny, DPH a daně z daně (v česku se z nějakého důvodu počítá DPH i z daně z elektřiny) .. je to ... burza elektřiny v Německu.

To jsou ta specifika českého trhu, kde výrobce levně prodá a dodavatel draze koupí.

PS: Jako osoba s elektrotechnickým vzděláním jsem si, na rozdíl od humanitně vzdělaných "ekologistů" (prosím, neplést s ekology), vědom úskalí nasazení nestabilních zdrojů do sítě.
Možná jsem měl předchozí komentář označit za vysloveně "rýpavý".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"výrobce levně prodá a dodavatel draze koupí."

Tady někdo asi nechápe jak funguje burza
Výrobce buď prodává za aktuální cenu na burze (od toho tu ta burza je)
Případně může prodat i elektřinu do budoucna (zase za burzovní cenu, obchoduje se i zítřejší cena například)

A nebo v případě stabilního zdroje se může dohodnout s kupujícím na dlouhodobém kontraktu na určitý objem a pak ručí za to že ho dodá (třeba když ČEZ elektrárny prodají ČEZ distribuci elektřinu na rok dopředu za dohodnutou cenu)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám pro vás hoši (zoki a melkor) malou ledovou sprchu:
A) Pletete si provozní a výrobní náklady
B) Výrobní náklady rozhodně nejsou nulové, naopak docela drahé a u vodních turbín ještě dražší
C) Provozní náklady také nejsou nulové - ona ta údržba, obsluha a ostraha taky něco stojí.
D) Omezená životnost - všechny turbíny je potřeba po určité době vyměnit a u solárních článků s časem klesá účinnost, která už tak není moc velká. A nezapomeňte taky náklady na recyklaci.
E) Pro všechny typy "zelené" energie platí podmínka vhodného umístění. Větrník potřebuje určitý min. počet větrných dnů v roce, solár zase min. počet slunečných dnů. A vodní elektrárna zase nějaký min. průtok vody. A zajistit si ten, není vůbec žádná sranda. Postavit si někde mini přehradu nebo jenom jez? :-P

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"C) Provozní náklady také nejsou nulové - ona ta údržba, obsluha a ostraha taky něco stojí."

Tak když jsem viděl čísla z EIA, tak nepalivové náklady na zdroje elektřiny byly celkem obecně výrazně nižší než palivové. Takže i když to "něco stojí", pořád je to výrazně lepší. (A to ta čísla byla pěkných pár let stará.)

"D) Omezená životnost - všechny turbíny je potřeba po určité době vyměnit a u solárních článků s časem klesá účinnost, která už tak není moc velká. A nezapomeňte taky náklady na recyklaci."

Ta "ne moc velká účinnost" je dost zavádějící věc. Jaderné elektrárny mají účinnosti výrazně nižší než uhelné a plynové a rozhodně to není důvod je zavrhnout. Takže na tom opravdu nesejde, pokud člověk nemá extrémně malou střechu. Třeba na mojí střeše ta "ne moc velká účinnost" stačí na asi 150% mojí vlastní spotřeby. Je to málo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mícháš kvantitu (výkon 150 % tvé spotřeby) s kvalitou (účinnost přeměny světelné na elektrickou energii). Nejsem expert tak ti nepovím přesný gradient poklesu účinnosti moderních fotoelektrických článků v čase, ale zralost na výměnu je dle moudra internetu definována poklesem výkonu o 20 % po 25 letech, stejný zdroj uvádí průměrný pokles zhruba o 8 %. Vliv na účinnost a tudíž i výkon má teplota. S jejím růstem o 1 °C klesá účinnost článku o 0,4 %. Účinnost moderních článků v prodeji se pohybuje pouze mezi 20-30 %.
Pokles reálného výkonu v čase tudíž zaleží na návrhu elektrárny (podmínky prostředí v místě instalace - předpokládané provozní teploty a počet slunečných dnů) a kvalitě vyrobených článků (účinnost s novými poznatky roste, tlak na výrobní cenu naopak může vést k použití méně kvalitních materiálů nebo technologií zvedající účinnost na úkor životnosti - analogií může být růst kapacity spojený s poklesem životnosti SLC>MLC>TLC>QLC u SSD).
Chceš-li vědet víc googli, pokud chceš podrobnosti hledej odbornou/vědeckou literaturu (připrav se že to nebude zadarmo, protože i pitomá meziknihovní výpůjčka něco stojí, natož pak výtisk odborné publikace).
Co se jádra týče - tak to má jinou přednost než účinnost - totiž stálý výkon. JE ti může vařit vodu na páru nepřetržitě (s krátkými odstávkami na údržbu a doplnění paliva). Solár ti bude fungovat pouze v dobu slunečního svitu, jehož doba a intenzita je proměnlivá v čase. Navíc všechny soláry instalované v ČR (k r. 2018) poskytovaly i v nejsilnějších obdobích pouze zhruba 1/3 výkonu jediného reaktoru JE Temelín.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi mají hlad a nemají na chleba! Tak proč nejedí koláče?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Je to pokus o regulaci těžby kryptoměn."
A neprišli s tým zákonom trošku neskoro?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdeze.. oni se proste chteji stat technologicou spickou, 32GB GPU do kazde rodiny!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale no, to je prostě návod na oceňování karet.

Ukaž mi jediného celníka, který dostane tabulku, v níž se dozví, že 10GB karta má hodnotu 262 dolarů, 12GB karta má hodnotu 328 dolarů, a na základě ní usoudí, že 11GB karta má hodnotu nula dolarů, protože není v tabulce.

A oprav si ještě i to záhlaví v tabulce, protože ta částka v dolarech skutečně není přirážka, ale odhadovaná hodnota karty v dolarech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, není to přirážka..stačí trochu anglicky..Vůbec celé je to tak nějak click bajt ne? Orientační oceňovací tabulka a ještě celkem cenově konzervativní.. O daňovém a celním systému v Pákistánu pravděpodobně většina čtenářů neví nic, takže těžko srovná pákistánské odvody s těmi v Česku /DPH, clo.../
Ale chápu, že vzhledem k situaci v Česku se musí podržet linie typu všichni jsou blázni /Pákistán a další/ jenom já jsem letadlo/Česko/.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„To je pravda, není to přirážka..stačí trochu anglicky..“

Stačí i trochu česky, protože podrobně je to vysvětleno v textu pod tabulkou. Ale jak vidím, to nikdo nečte, tak to radši upravím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale no, je diametrální rozdíl mezi tím, jestli je 65 dolarů „přirážka“, nebo „základ, ze kterého se přirážka počítá“.

To není omyl vzniklý tím, že někdo nečte doprovodné texty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tento systém je v zásadě chybný hned z několika důvodů. Jednak povede k dalšímu obcházení daňového systému (nebudou se vykazovat nižší ceny hardwaru, ale nižší kapacita paměti) a rozkvětu černého trhu."

ROFL
Tak tomu říkám argument jak noha. Který daňový systém nevede ke snaze o jeho obejití? Teď při současném podobném zdanění černý trh nekvete?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic nového. Za komančů se platilo clo z paměti při dovozu PC i osmibitů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to platí i teď.
Jen se to nenazývá clo, ale náhradní odměna za autorská práva. (nebo tak nějak)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, to se neplatí z RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ticho, nebo ti zlOSAději začnou přirážet poplatky i za RAM, přece do ní se ten ukradený song/video částečně načítá, a jsou tam data toho zlotřilého přehrávače, který se do té krádeže zapojuje, takže šup poplatky. A za desku se zvukovkou taky, ta to přece umožní přehrát. A lidi co poplatek za zvukovku platit nechtějí, tak si prostě nechají profesionálně odstranit zvukovku z desky i s protokolem o provedení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta elektrokoloběžka, která má dva 1000W motory také jezdí maximálkou pouze 25 km/h, aby na ní uživatel dle pravidel EU nemusel mít řidičák. Co na tom, že výrobce má na webu mimo EU zveřejněný firmware, který koloběžku odemkne až na 75 km/h.
Tohle s těma grafikama je úplně stejná kokotina.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

75 km/h na koloběžce, to je pomalu na Darwinovu cenu ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Některé umí i 100km/h ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by mě zajímalo, jak se na tom někdo 100 udrží. Mě to na silničním kole už kolem 70km/h nepříjde moc pohodlné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V ČR může mít kolo/koloběžka dle vyhlášky jen 1000W a max. rychlost 25km/h (za pomocí uvedeného pohonu). A to ještě může být v nosné části kola, čili např. v náboji kola jen max. 250W, jinak už to vyhlášku porušuje. Nedodržuje se tu vůbec nic z uvedeného. A jezdí s tím jako hovada i po chodnících. Je neuvěřitelný, co tady těm koloběžkářům všechno prochází. Teď se mi nedávno ještě jeden známej chlubil, že má na koloběžce v každým kole 1200W a jede mu to nad 70km/h. Ten až to někde do něčeho nebo někoho napere, tak mu asi do smíchu moc nebude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Však až se někdo na těhle nelegálních strojích zabije před televizní kamerou, policajti dostanou školení a budeme mít po koloběžkách. Je to škoda, protože v roce 2000 se zrušily mopedy bez STK a jinde ve světě je klidně maj. Snad se to zase zavede

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už pár lidí zabili, ale je to chráněná skupina (stejně jako obyč cyklisté), novináři si na ně netroufnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...systém je v zásadě chybný hned z několika důvodů. Jednak povede k dalšímu obcházení daňového systému (nebudou se vykazovat nižší ceny hardwaru, ale nižší kapacita paměti) a rozkvětu černého trhu..." Že na DIITu budu číst kritiku berní a nepřímé volání po anarchii/svobodě jsem tedy nečekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naopak, jde jim o krypto a to závislé na VRAM je. A pokud to kritizujete jak byste asi chtěli hodnotit "výkon" grafické karty. V jednom jediném benchmarku? S jakým CPU? okolní teplota? ... a asi milion dalších proměnných. Jde o to že kritizujete a sami nemáte alternativu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale tyto argumenty jsou poněkud mimo mísu.

„V jednom jediném benchmarku?“

Ukaž mi, co se změní na faktu, že GeForce RTX 3070 Ti je 3-4× rychlejší než Radeonu RX 6500 XT, když změním skladbu testů. Jaký smysl má řešit pár procent rozdílu, když mluvíme v násobcích?

„Jde o to že kritizujete a sami nemáte alternativu“

Alternativu má a používá celý zbytek světa. Pokud země nastaví daňovou zátěž, která je tak extrémní, že se ji vyplácí ve velkém obcházet navzdory drakonickým trestům, tak snaha o faktické zvýšení této zátěže nikdy nepovede ke snížení jejího obcházení. To se historicky i geograficky potvrdilo nesčetněkrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odpověděl jste si sám "3-4x rychlejší" to není moc exaktní hodnota na vyměření daně
A pokud jde o zdanění vůbec jako takové tak o tom se bavit nechci, protože to je politika a jiné téma. Šlo mi jen o to, že "výkonem" nelze daň přesně vyměřit a jakákoliv skladba testů bude "špatná" protože kdokoliv by mohl oprávněně namítat, že by mohla být zvolená metodika jiná. A pokud mi stále nerozumíte, tak pro recenzi karty mi nevadí informace že karta A je 3-4x rychlejší než karta B. Samozřejmě recenze postavená na 8 testech bude lepší než recenze na 1 testu. Pokud bych měl ale za svou farmu o tisíců a více kartách platit na daních o půl miliónu víc nebo míň jen proto, že karty které používám jsou někkde na hraniční hodnotě určitého výkonu od kterého se platí víc, tak zcela oprávněně nebudu spokojen s určitou metodikou určení výkonu, zvláště pak když jinou metodikou bych mohl platit méně. Tak snad už chápete. A z toho plyne že Vaše navrhovaná metoda zdanění dle výkonu není o nic lepší, respektive je horší v tom,že není vůbec exaktní. Přitom naopak zdanění dle VRAM by mohlo být pro hráče výhodné. Taková původní 3080ka má málo VRAM a vysoký herní výkon,pak jsou tady další vychytávky ala IC

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„odpověděl jste si sám "3-4x rychlejší" to není moc exaktní hodnota na vyměření daně“

Kde jsem psal, že by celníci měli testovat výkon grafických karet a podle toho vyměřovat daň?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jednak je celý systém nastavený chybně, neboť kapacita paměti vypovídá pramálo o výkonu a tudíž i o hodnotě."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak neviem, ale podla coho by si teda autor predstavoval zdanit GPU tak, aby to bolo na jednu stranu spravodlive, na druhu stranu jednoducho skontrolovatelne colnikom, ktory nema ziadne IT vzdelanie a na tretiu stranu aby sa to nedalo obchadzat?
Vykon v TFLOPS? Nekontrolovatelne a lahko obiditelne.
Pocet shader procesorov? Nekontrolovatelne a navyse nespravodlive voci roznym vyrobcom GPU.
Frekvencia GPU? Rovnako nespravodlive.
TDP? Nekontrolovatelne a tiez nespravodlive.
Sirka pamatovej zbernice? Nekontrolovatelne a tiez nespravodlive.
Cena? Lahko obiditelne.
Konkretny typ GPU? To by jednak museli pravidelne aktualizovat zakon a tiez by to bolo obiditelne a tazko kontrolovatelne.

Ako ked uz nieco kritizujem, tak aspon navrhnem vhodnejsie riesenie. Inak to vyznieva len ako krcmove reci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Tak neviem, ale podla coho by si teda autor predstavoval zdanit GPU tak, aby to bolo na jednu stranu spravodlive, na druhu stranu jednoducho skontrolovatelne colnikom, ktory nema ziadne IT vzdelanie…“

Ta otázka je formulovaná, jakoby Pákistán měl nejlepší celní / daňové řešení na zeměkouli a zbytek světa mu ho tiše záviděl :-)

Tip č. 2: Jaký smysl má, aby Pákistánští celníci museli pro každou dovezenou grafickou kartu evidovat přesný model, když pak pro výpočet daně mají použít tabulku zohledňující pouze kapacitu paměti? Ve chvíli, kdy je celník zatížen administrativou v podobě evidence jednotlivých modelů, je odvedeno 99% práce, která je potřebná k vyčíslení reálné hodnoty zboží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ta otázka je formulovaná, jakoby Pákistán měl nejlepší celní / daňové řešení na zeměkouli a zbytek světa mu ho tiše záviděl :-)"
Tak schvalne mi uvedte este dalsiu krajinu, kde zdanuju GPU a ako to tam maju nastavene, nech to mozme porovnat. Clanok je formulovany tak, akoby vsetky krajiny sveta zdanovali GPU a Pakistan si vybral tu najhorsiu moznu variantu ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poněkud nechápu, jaký smysl má vzít argument předřečníka, vyměnit v něm pár slov a použít ho jako reakci, ale dobrá. Pokud máte pocit, že když si objednáte grafickou kartu z druhého konce světa, nebudete platit žádnou daň, zkuste si objednat třeba GeForce RTX 3090 Ti na americkém Amazonu a nechat si jí poslat na Vaši adresu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi preto, lebo je to rovnako odveci argument ako ten vas... rovnako ako aj tato vasa posledna reakcia, ale dobre:
Ak si objednam GPU z Amazonu, tak zaplatim 20% DPH rovnako ako na prakticky akykolvek iny tovar objednany z Amazonu (GPU su oslobodene od cla), bez ohladu na to, ci si kupim GPU za 200 alebo za 1000USD.
Ak si Pakistanec kupi GPU, tak zaplati okrem DPH aj tuto specialnu dan. Takze co teraz porovnavate jablcka s hruskami?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Ak si objednam GPU z Amazonu, tak zaplatim 20% DPH rovnako ako na prakticky akykolvek iny tovar objednany z Amazonu (GPU su oslobodene od cla), bez ohladu na to, ci si kupim GPU za 200 alebo za 1000USD.“

No vida. Takže to jde a sám jste si zároveň odpověděl na vlastní otázku:

„Tak neviem, ale podla coho by si teda autor predstavoval zdanit GPU tak, aby to bolo na jednu stranu spravodlive, na druhu stranu jednoducho skontrolovatelne colnikom…“

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nikdo nepopírá, že nulové clo je nejspravedlnější daň z dovozu, ale otázka z prvotního příspěvku předpokládá že cílem je právě zavést nějaké clo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že když toho doveze kamion a zjistí, že to v reálu stálo třikrát víc, můžou mu to doměřit i zpětně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez měření výkonu nebo dohledávání spotřeby by možná bylo nejlepší je prostě zvážit.

Ve vztahu k výkonu a ceně by to asi vracelo relevantnější výsledky než kapacita pamětí (vzhledem k tomu, že čím je karta výkonnější (a dražší), tím těžší chladič vyžaduje, a čím je stejný model dražší, tím těžší chladič většinou má).

Ale nechtěl bych vidět ten článek, jaký by pak no-x napsal na adresu inteligence celníků. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dříve tahala EU z Pákistánských kriminálů lidi za pašování drog.
Teď za pašování grafik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho vládního oznámení vyplývá, že se to týká jen herních karet VGA. Takže pokud karta nemá VGA, jste v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No moc se nesmejte. Ona nam EUVHP v ramci Zelene Zhouby taky neco vymysli. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že to bude trvat dostatečně dlouho, než to skrze tu eubyrokracii probublá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o snadné a jednoznačené rozhodování v celních řízeních. Za mne velmi elegantní.

Určovat daň, clo a jiné poplatky podle udané (dovozní nebo prodejní) ceny, výkonu, el. příkonu, počtu SP aj. není spolehlivé.

Jak už někdo zde v diskusi psal, tak druhý spolehlivý údaj je hmotnost. Tu umí stanovit vcelku každý celník. Kapacita VRAM je na obalu nebo lze ověřit přímo v OS, takže také vcelku spolehlivý a jednoduchý údaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.