Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Japonci čekají Pascal-Titan již v dubnu

A nejen Japonci. I anglofonní částí internetu už kolují zprávy o vydání Pascalu - a to rovnou v nejvýkonnější možné konfiguraci, tedy Titanu - letos v dubnu. Pojďme se na to podívat…

Zprávu do západního světa vypustil TechFrag. Nejde o příliš známý web a nedá se říct ani to, že by šlo o zdroj původních zpráv s vysokou reputací. Do povědomí se mohl zapsat např. tvrzením, že nadcházející procesory AMD Zen budou kompatibilní se socketem AM3+ (což - jak i AMD potvrdila - není pravda). TechFrag přinesl rozbor slajdu, který vidíte níže a který předkládá jako roadmapu Nvidie:

Po rozkliknutí můžete zvětšit klávesou „F“

Tato roadmapa maluje první GPU s architekturou Pascal na duben (Titan), druhé na červen (GeForce GTX 1080, třetí na červenec (GeForce GTX 1060) a čtvrté na září (GeForce GTX 1050). Obsah asi není třeba blíž rozebírat, podstata sdělení je daná, a tak se podívejme spíš na formu.

Přestože TechFrag hovoří o roadmapě Nvidie, je na pohled jasné, že tento slajd nevznikl v Nvidii, ale je dílem někoho jiného. TechFrag se nechlubí tím, odkud slajd převzal. Google napovídá, že to mohlo být z japonského webu ASCII.jp. Ten nabízí dvoustránkový článek (v japonštině), který ale spíš než komentář k oficiálním nebo uniklým materiálům připomíná shrnutí vlastních odhadů, předpokladů, spekulací. Tomu ostatně odpovídají i otazníky a chybějící údaje v roadmapě.

Už proto není otázkou, zda jde o pravdivé či oficiální informace, ale zda je scénář nastíněný touto spekulativní roadmapou možný nebo ne. To lze hodnotit z řady hledisek.

V první řadě na slajdu vidíme čtyři různé čipy (GP100, GP104, GP106 a GP107) namalované do pěti měsíců (duben až září). Nejde o miniaturní low-endová GPU, ale o high-end a mainstream. Pokud mě paměť neklame, nevybavuju si, že by Nvidia ze celou svojí historii zvládla během 5 měsíců vydat 4 high-endová a mainstreamová desktop GPU v řadě. Tentokrát by to zřejmě bylo poprvé.

Za druhé je poměrně neobvyklá sestupná výkonnostní tendence, tedy že menší čipy použitelné pro mobilní segment by se na řadu dostaly až jako poslední. Právě FinFET proces a energeticky efektivní architektura vybízejí k upřednostnění některého z menších GPU, o které by výrobci notebooků jistě měli nemalý zájem.

Za třetí je překvapující pozice největšího čipu hned na prvním místě. Žádný z dosavadních Titanů nebyl vydaný jako první produkt své řady a naposledy, kdy Nvidia zahájila vydání některé architektury jejím největším čipem, byl případ Fermi a GeForce GTX 480. Od té doby dostává přednost o stupeň nižší model nebo malé mobilní GPU.

Na jedné straně máme zprávy vycházející z monitorování zásilkové databáze Zauba, které podchytily velký Pascal dříve než menší model, na straně druhé Nvidia mlčí a na letošním CES neukázala ani jeden z čipů. To vede mnohé zdroje k závěru, že k vydání prvního herního Pascalu dojde nejdříve v létě. V podstatě lze připustit i vydání největšího čipu jakožto prvního v řadě - nikoli však pro desktop, ale spíš pro profesionální sféru. Možností je vícero - ke které z možností se chcete přiklonit, nechám na vás.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Japonci čekají Pascal-Titan již v dubnu

Čtvrtek, 28 Leden 2016 - 08:34 | Anonym | tapeout velkeho Pascalu za sebou Nvidia ma, ale...
Středa, 27 Leden 2016 - 13:07 | no-X | <i>„Pokud by nVidia měla za sebou tapeout...
Středa, 27 Leden 2016 - 13:05 | Zenith | Dle mého názoru se dostali k objednávkám dílů,...
Středa, 27 Leden 2016 - 12:32 | trodas | Tohle už ale není optimismus, ale normální kachna...
Středa, 27 Leden 2016 - 11:05 | del42sa | japonci byli vždycky velcí optimisté, viz....

Zobrazit diskusi