Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentax vrací za nákup zrcadlovky K-5 až 2 000 Kč

No ten jejich slavny Q system je drahy ;-)) za 11.000 jsem si ted koupil nikon 1 j1 a je o nekolik urovni vys ;-)) ... takova fajn hracka, ktera i dobre toci video ... at nemusim vsude tahat D700 ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jestli mě zrak nešálí tak za 11k jej má akorát pixmania a v tom případě se sluší použít protiargument v podobě diskuse o ní na digimanii. v českých eshopech je J1 v kitu za nějakých 12k5+. jinak Q vs 1, oba systémy mají své výhody a své nevýhody, ale chápu tvoji volbu, 1 je jasně "méně šílený" :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pixmania je v pohode, kazdopadne ja jej mam z jineho obchodu za 11.178 kc zaruku mi resi nikon a mam jej s ceskym zarucakem.
Ale porovnavame zde sumitko s necim, co i umi fotit ... a co me prekvapilo, umi to i manualni expozici u videa ... WOW.

O cem se da dnes realne uvazovat krom spickove Leica M9 za cenu auta je SONY NEX, Nikon 1, Samsung NX200 ... panaky ani olympusy nejsou k nicemu, kdyz si vezmu, ze oly s vetsim chipem sumi vic, nez Nikon 1 s 1" ... a pentax snad ani nema cenu rozebirat, to je uplne mimo, to uz radeji NIKON P7100 ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslíš že i K01 je mimo? teda krom designu, ten je dost mimo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku bych to pokrotil, Panáky G3, GX1 a Oly OM-D fotí docela slušně a na rozdíl od ostatních jsou na ně i nějaké objektivy... Zato NX se s kvalitou čipů zatím nějak nepotkal, snad se to zlepší.

V každém případě buďme rádi za bezzrcadlovky, značně rozšířily možnosti výběru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cipy v poslednych Olympusoch v Panasonicoch su min. plne srovnatelne s APS-C.

Vid napr. dpreview. A k tomu vyhoda mnozstva objektivov a tento system ma asi najlepsiu bezzrkadlovku vobec OM-D. Ten uz ma aj spickovy stabilizator srovatelny so stab. v objektive.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nestydím se říci, že při ceně 30000,- za OMDEM5 s 12-50 mě tohle konkrétní tělo nechává zcela chladným.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě chladným nenechalo a jsem rád. Foťák je to krásný a pracovat s ním je radost. Je kolem něj strašný hype, ale řekl bych, že své pověsti dostál. Přinejmenším nová stabilizace snímače je prostě působivá. Kvalita snímků je neporovnatelně lepší než u poslední generace PENů. A ovládání do pohodlí zrcadlovky moc nechybí. Pouze ten objektiv 12-50mm stojí co do obrazového výkonu regulérně za hovno (snad jen makro a video mu docela jde). Zlevnění K-5 mě nicméně znejistilo, protože zrovna tenhle mazlík byl u mě ve finále a prohrál s E-M5 o prsa. K-5 je jednoznačně nejzajímavější APS-C zrcadlovka na trhu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela bych si poslechl, proc K5 u tebe prohrál s OMDEM5. Mě přijde, že ses touhle volbou dost hodně ochudil v oblasti kvality fotek (protože na výstup z K5 prostě ani tenhle novej Oly nemá), nemluvě o ceně. Na druhou stranu, pokud cílem bylo i video, tka to asi chápu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K-5 se mi líbí moc. Je příjemný v ruce, funkce jsou pohotově na dosah, závěrka je tichounká, dynamický rozsah jasů by mi v LR4 poskytl velké rezervy pro úpravy a k dostání je několik opravdu nádherných pevných skel z Limited Edition. Oproti Olympusu má K-5 i možnost minimální citlivosti 50 ISO a rychlost závěrky je 1/8000s, takže bych se nejspíš obešel bez ND filtrů. Ale E-M5 je o poznání menší, lehčí a pak má několik pro mě důležitých vychytávek. Je to IBIS, který předčil moje očekávání. IBIS se aktivuje už po namáčknutí spouště, díky čemuž je snadné ruční zaostřování i na dlouhých ohniscích. Dotykový displej, na kterém si přesně umisťuji zaostřovací políčko (případně rovnou exponuji). Dotykem lze nyní v menu vybírat ty funkce, které nemám namapované do samostatných tlačítek (přímo na těle ovládám clonu, kompenzaci expozice, ISO a custom WB, přes dotykový displej pak třeba sekvenční snímání, detekci obličeje, SAF/CAF/MF, blesk). Displej je velký, jasný, čitelný a výklopný. Live View, pro někoho je to směšnost, já díky němu ale dokážu celkem spolehlivě odhadnout, jak mám kompenzovat expozici, vidím jestli přístroj dobře chytil bílou, nechávám si na něm zobrazovat vodováhu nebo stíny/přepaly, … To samé mám i v hledáčku! EVF pak ve tmě funguje bezmála jako noční vidění, zatímco i nejjasnější OVF (a že K-5 má pěkný hledáček) obraz ztmavuje. Přesnost autofokusu – když je zaostřeno tam, kam zaostřeno být má, vyjde snímek prakticky vždy maximálně ostrý a to i se zoomy na všech jejich ohniskových vzdálenostech. To je, myslím, jednoznačná přednost CDAF oproti PDAF. Rychlost zaostřování je skvělá a výborně si vede i za hlubokého šera. Konečný výběr by měl vycházet z priorit. Obrazová kvalita pro mě přitom není úplně na prvním místě a přednost dávám spíš snadnosti pořizování fotek. Došel jsem k závěru, že s E-M5 se mi bude dařit fotky dělat rychleji, pohodlněji a spolehlivěji. Kromě toho bych byl rád, kdyby nějaké fotky dělala bez obav i moje žena, která technickou stránku focení moc nechápe, ale má přirozený cit a oko. Dotykové focení je pro ni jako dělané. Last but not least, už máme PEN E-P3 (proti kterému je E-M5 velký upgrade) a pár objektivů. Na oplátku bych si rád přečetl, proč bys ty, bez ohledu na cenu, sáhl raději po K-5. Nakonec pro ilustraci, že Micro 4/3 mi úplně stačí, moje veřejná galerie na G+ https://plus.google.com/photos/110165891630174815609/albums?banner=pwa

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ked ma spolocnost vlakovu lod spickovu za nejaky cas svoje technologie pretavi do najnizsich radov.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou skoro tak dobré, jako předchozí generace APS-C. Ale na velikosti bude vždycky záležet. K-5 taky v mnohém dohnala nebo předehnala předchozí generaci full frame čipů a na ty nové už nestačí. Letošní várka APS-C zase nechá 4/3 daleko za sebou v prachu.
Jde nakonec jen o to, jaké kdo potřebuje rozlišení a jak moc si chce hrát s hloubkou ostrosti. Někomu může stačit kvalitní kompakt, někdo musí mít středoformát.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče šumu, tak poslední generace čipu m4/3 zcela určite srovnatelná s poslední generaci APS-C není. Srovnatelná tak max. jako píše elho, s předchozí generaci, nebo spíš ješte o malinko méně. Jinak pokrok za poslední 1,5 roka je značný, a je to hezké.
Dpreview jsem jinak na srovnáni studoval mnohokrát a k relevantním závěrum jsem se tam nedopracoval snad nikdy. Realita bývala mnohem jinačí, než jejich podivné fotky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to úplně stejně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K článku bych dodal, že srovnávat počet mpix mezi digitálnim stredoformátem a FF je asi tak, jako srovnávat APS-C a FF v počtu mpix .. ale myslím, že stejně vede Nokia s mobilním 40mpix , hehe :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.