Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentium D 805 proti procesorovým špičkám

ta cena za kW pri vysokem tarifu se mi zda nejaka nizka :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro WIFTa:
Díky za hezké a zajímavé srovnání. Smím se zeptat, kde jsi vzal ty ceny elekřiny? Ty jsou z mladší doby kamenné, na ty se nedostaneš ani jako významný zákazník (velkoodběratel). Jukni na svoji fakturu doma. To není jen cena za "silovou elektřinu", tam je třeba započítat i poplatky za distribuční služby!!
Jinak ceny např. na www.pre.cz (Praha), www.jce.cz (Jižní Čechy, E-On).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tech 367 W to je peklo...proti 234 od AMD...hmmm...i kdyz to taky neni moc cool... myslim ze do 100 W by se to dalo akceptowat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> JirkaH:
http://www.eon.cz/cs/customers/citizen/power_products_2006/eon-elektrina...
beru ty ceny, co jsou dole pod "Kolik vás stojí elektřina celkem?". Samozřejmě nezapočítávám stálý platby, ty se budou počítat ať bude v baráku počítačů deset nebo žádnej ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wift: Pro opravdu velkou zátěž CPU doporučuju FAH http://folding.stanford.edu/
Zvkáště pak Gromacs core dokáže položit nejden "stabilně" přetaktovaný CPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

loni jsem platil (nevím přesně) 4.20 Kč/kWh, letos mi to bylo sníženo na 4.05 vč. dph. - ceny v "silném provozu".

pokud máte doma např. tepelné čerpadlo nebo akumulační kamna, bylo to tak, že 1 h jste měl tzv. silný provoz, 11 h slabý, pak zase 1 silný a 11 slabý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to qwer: to je spotreba cele sestavy.. ta grafika mozna zere stejne jak cpu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Save the MOSKITOS!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám jednotarif a platím celý den přes 3kč/KWh. A porovnávat 805ku cenově s Athlonem FX je dost divný. Spíš by to chtělo s přetaktovaným Athlonem X2 3800.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je uvedeni vhodne platformy, na krabici je uvedeno 05A a na procesoru samotnem 05B, na webu Intelu je pak opet 05A, a pak si vyber :-) (http://processorfinder.intel.com/scripts/details.asp?sSpec=SL8ZH)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV : Výsledky athlonu X2 3800+ si z výsledků FX60 můžeš snadno odvodit. Oba procesory mají stejnou architekturu, liší se akorát frekvencí a velikostí cache. Vynásob výsledky FX60 poměrem frekvencí a koeficientem zohledňujícím memší cache (cca 1,05) ... Ale máš pravdu, že by bylo užitečné mít ty výsledky rovnou pěkně v grafech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jack: Já myslel spíš tu cenu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak muzete na jednu stranu rict, ze chcete vyzkouset co uchladi box, protoze bfu si nebudou kupovat drazsi chladice, a pak otevrenou case dat oknu??

tim preci asi tezko zistite strop boxovanyho chladice!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, na tu cenu eletriky se jednoho krásnýho dne budu muset znova podívat, což teda bude za dlouho, neboť nám vyúčtování chodí údajně jednou za rok (já to nehlídám) a mezitím se to několikrát mění, jak dodavatele napadne.

>> who:
Ano, tomu chladiči bylo přeci jen trochu pomoženo chladnějším vzduchem, to přiznávám. Nicméně znám "případy", kteří si hadicí přihánějí studený vzduch zvenčí přímo na procesor ;). A navíc výsledky by se i při provozu normálně v místnosti pak lišily v létě a v zimě (v létě tu mívám bez problémů 35 °C, místnost je na jihu, v zimě není problém 19 °C).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou senou jste se hodne sekli! Odhaduji to minimalne na 2000,- rocne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zda se mi to, nebo se v clacku objevil ten nejdebilnejsi, nejvlezlejsi a nejnenavidenejsi druh webove reklamy ?
Nejakej Lepox (nevim z jakyho duvodu se v clanku objevil zrovna tenhle napis) me sice nezabije, ale az se v clanku o hormonalni antikoncepci po najeti mysi nad slovicko "vydrzi" objevi reklama na X-series servery IBM (to jsem videl) a naopak, clovek se ma nad cim pousmat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> nedelak:
No, tohle zrovna nebyla reklama, to jsem udělal záměrně :). A pokud je mi známo, tak tento typ reklamy zatím nemáme v plánu (kdyby to reklama byla, šlo by na ten odkaz kliknout). Za zmatení se omlouvám, budu tento prvek používat příště s rozmyslem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

velmy pekny clanok, ktory ma presvedcil ze siahnem po tom pentiu. Konecne niekto porovnal najlacnejsie s najdrahsim, a ked si zoberiete ten rozdiel ceny tak to co dokaze 805 je dost dobre

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pekný test, len ma mrzí prečo v takom teste neuvádzate napríklad výkon v aplikáciách ako photoshop, aplikáciách na spracovanie videa príp. 3D aplikáciách.  Velmi by ma tiež zaujímalo kódovanie MPEG 2 ,osobne napríklad nepoznám nikoho kto by využíval napr.kódovanie do DivX. Určite sa nájdu taký ktorý dajú 30000 za procesor aby sa hrali, ale myslím že tieto procesory majú väčší význam na prácu. Bohužial v tomto ohlade som sa z testu toho moc nedozvedel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle srovnání - P D805 vs A FX-60 je úplně nesmyslné! Místo toho to srovnejte s Opteronem 144, který stojí ke dnešnímu dni kolem 1100,- Kč bez DPH více než D805. Když porovnáte nepřetaktovanou verzi 1.8GB i běžně přetaktovanou 2.8GB proti D805, závěr bude úplně jiný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Né GB ale GHz.. Jak člověk chvátá, tak dělá chyby. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Roxx:
Mně osobně se zase zdá více nesmyslnější srovnávání dvoujádrového procesoru s jednojádrovým. Nicméně test levného konkurenčního procesoru už jsme také zvažovali, uvidíme, jak to vyjde.

>> hathaway:
Kódování videa své zástupce v testu mělo. Můžu předpokládat, že kódování do MPEG2 se buďto nebude nějak diametrálně lišit anebo se naopak budou mezi sebou lišit i jednotlivé kódovací programy - např. by některé mohly a některé nemusely umět dvě jádra využít. Nicméně zkusím pro ten MPEG2 pro příště nějakého toho rozumného zástupce vybrat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vygooglil jsem nejaky starsi clanek o Pentiu D 805, je tam porovnani i s Opteronem 144

http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=2736

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Jsem rád, ze rozsirujete svuj zaber na vice-mene univerzalni hardwarovy zdroj informaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre redakciu:
Myslite si, ze je vhodne pouzit na napajanie tak vynimocneho PC zdroj Eurocase?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lovok> Díky moc za odkaz. Tak bych si představoval objektivní test. Jasně z něho vyplývá, že v běžných aplikacích jsou dvě jádra lepší, zatímco na hry je lepší AMD. Rozhodně na běžnou práci je D805 výborný procík za výbornou cenu. Pokud se D805 nebude taktovat, tak těch 70W navíc oproti AMD by se snad dalo i akceptovat. :-) Osobně bych stejně stále šel do AMD. Kdo někdy měl A64 nebo Opterona, tak ví, co je to chladný procák a 70W 8hod denně je cca 600,- Kč za elektřinu za rok navíc.

WIFT> Nemyslím si, že 1 jádro vs 2 jádra je nesmyslné. Naopak. Jasně ukazuje výhody a nevýhody více jader a to je důležité. Ale srovnávat nejlevnější procík s nejdražším od konkurence je trochu nefér. To je jako postavit proti sobě taktovaný Opt.144 2.8GHz a P D955, které stojí skoro 30 tisíc s DPH. Pak zjistím, že Opt. je ve více než polovině testů rychlejší a závěr, že Intel je k ničemu nebude asi ten zcela správný..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při testu spotřeby byl zapnutej Intel Enhanced SpeedStep nebo ne?
Na kolik W se sníží spotřeba při použití RM Clock při nastavení Performance on Demend a nastavení duty cycles na min.
Jinak hrozně ukecanej test :-). Dik za odpovědi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Roxx- to je fgajn,ze optreron 144 je niekedy rychlejsi ako nepretaktovana 805, ale chapes tomu, ze pretaktovana 805 sliape na paty fx-60? a samozrejme taktovat ide aj vyssie,ale rastie spotreba...tomu sa vravi jednoznacny nakup(a dokonca dvojjadrovy :)

//pozn. - o taktovatelnosti 144 prosim ticho. vsetci vieme,ze taktovat dobre isli len prve verzie urcene hlavne pre novinarov

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AD> Ano máš pravdu, že nepřetaktovaný Opt.144 je rychlejší (ve hrách) a pomalejší (v běžných aplikacích) než nepřetaktovaný D805. Ovšem přetaktovaný Opt.144 dosahoval a někdy i přesahoval výkon FX-57, tzn. rozdíly oproti taktovanému D805 by nebyly výrazně jiné než u netaktovaných verzí. Navíc přetaktovaný D805 má spotřebu kolem 300W...

První (novinářské) verze Opteronů 144 měly TCaseMax 60 stupňů, proto je bylo možné taktovat až na 3GHz (i více), zatímco běžně dostupné verze mají nyní TCaseMax kolem 53-55 stupňů s čímž se téměř vždy dostaneš na 2.6-2.8GHz.

Nebudu tady zahajovat nějakou flame war. Snažím se k tomu přistupovat objektivně. Dělejte to taky tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Roxxx > 300W spotreba a to jsi nabral kde? Myslim ze by bylo vice fer uvest v tomto spotrebu pouze obou CPU a pripadny rozdil. Tahkle to vypada ze jses fanda amd .-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kreveto, jestli se chceš dozvědět více o spotřebě D805ky, přečti si recenzi na tomshardware.com. Na frekvenci 4.1 GHz s napětím zvýšeným o 20% má D805 spotřebu 260W :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kert: Procesory D8xx nepodporují EIST. Ten je až u řady D9xx.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krevety> Máš recht, uvést by se to mělo. Opteron 144 pro s.939 má max. spotřebu 67W, což je cca 2.6x méně než 171W u D805. Spotřebu po přetaktování na 2.8GHz jsem nikde nenašel. Pokud by nárůst spotřeby Optyho měl stejný koeficient jako u D805 (při stejném nárůstu frekvence) 2.66->4.1 ~ 1.8->2.8), pak by to bylo kolem 100W při 2.8GHz, což je proti 260W D805ky celkem rozdíl. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Roxx > no vidis ze to de :)), stejne tech 260W je fakt krute cislo tohle je skoro 2x tolik co zere cele moje pc s 2,8Ghz northwoodem... :-O

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, zas nekdo neumi cist. Na TomsHW jsou merene spotreby kompletniho systemu, ne samotneho CPU, na defaultu ma 805 nejakych 95W, O/C pak 150W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vice nez 400W spotreby na celem systemu pri je uz teda dost brutal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super clanek, diky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Panove ... moc jste se nevytahli! V jinejch recenzich ho dostali podstatne vys na 3,8-4,1 GHz...
http://www.czechcomputer.cz/art_doc-F9D24F47E710DF64C125717100567872.html
http://www.tomshardware.com/2006/05/10/dual_41_ghz_cores/page31.html
Mely byste se venovat tomu co umite :)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xmen :
1. chladili BOXEM
2. každý procák jde jinak přetočit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesor  805D nejlepe běhá na deskach GI945P-G-RH nejniší spotřeba vyší výkon než je v testu
 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom takova poznamecka. Slysel uz autor clanku o klestovych mericich pristrojich? Zadne merici draty. Staci jen vzit drat do klesti. Jinak pro mereni celkove spotreby se mi osvedcil nemecky vyrobek "Energy Check 3000" firmy Voltcraft. Cena cca 500,- Kc. Krome jineho meri i okamzity prikon od 1.5W do 3kW a co je dulezite. Nema problemy s pulzni zatezi, jako jine meraky. :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klestove meraky jsou urceny spise pro mereni vetsich proudu/vykonu,u malych proudu vznika tusim velka nepresnost. Myslim ze tohle mereni by se snad? do 20A melo v klidu vejit.
D805 je to, co je, lacine dvoujadro se slusnym vykonem. Skoda te spotreby. Mit intel desku, tak bych do toho sel,takhle spis uvazuju o Opt165, ale vypada to, ze to zatim nepotrebuju. AMD by melo trosku zlevnit dualcore dacani. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PCMAKER: Kleštové ampérmetry? Nezapomeň že měříš proud na stejnosměrných větvích a to normálním klešťovým ampermetrem nezměříš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

din : Nemaš pravdu, již dlouho umí i stejnosmerný proud třeba tento : http://www.dstechnik.cz/produkty/produkt.html?kid=06&pid=1153&qk...
pravděpodobně požívají halovu sondu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hathaway ("Velmi by ma tiež zaujímalo kódovanie MPEG 2 ,osobne napríklad nepoznám nikoho kto by využíval napr.kódovanie do DivX."): Zajímavé... já pro změnu neznám nikoho, kdo by kódoval do MPEG2... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

martinp: Já psal běžný klešťový Ametr. Mám doma universální klešťový Ametr (LUTRON 6008), který umí AC,DC proudy do 1000A. Myslel jsem běžný v ceně do cca 2k, do této sumy jich moc nenajdem, které umí DC proudy přes kleště. Ale je vidět že máš přehled.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

din: do 2k je například HC-FC-33, nebo HC-DT9701 a jistě existují i další...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ahoj.prosim o radu/ci nazor/:
ked chcem upgradovat mam si kupit toto pentium D kt. je fakt skvele alebo radsej par mesiacov pockat na "zazrak" conroe?
dakujem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No. mám pocit, že "osmistovková" Pentia D jsou spíš topení převlečené za procesor. Doporučuji si připlatit za 9xx... (Ušetří se to na chladiči a alektrice. Určitě. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1/ano 8xx ma sice vysoku spotrebu ale...
2/oplati sa ci nie cakat na conroe?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zober to takto, mozes cakat na Conroe, ale to bude novinka, drahe a neotestovane. Ja osobne by som Conroe hned po uvedeni nekupoval ale cakal by som este aspon 6 mesiacov, kym sa objavia schopne dosky s taktovackymi BIOSmi, a kym sa vychytaju drobne chybicky, ktore sa mozno objavia. Aj tak najlacnejsi Conroe bude stat tusim 160$, cize dost drahe.
Cize tato D805, je imho dobra volba, ak sa moc nehras, k praci sa dual-core mimoriadne hodi. Ak kces hrat hry, AMD je lepsia volba z pohladu spotreby, D805 by si musel pretaktovat. Ak si vsak kupis D805, pocitaj aj s novou doskou pri prechode na Conroe. Conroe bude samozrejme podla predbeznych testov procesor vhodny aj na hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezkousel jste nekdo D805 na desce podporujici lock-free (ASUS)? Dle specifikaci Intelu se daji tyto procesory za urcitych okolnosti (EIST, podpora BIOSem) prepnout na nasobic 14x, coz by umoznovalo jet s FSB 800 na 2,8GHz ci s FSB 1066 na 3,73 GHz. WIFTe?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dik igi...samozrejme ze som nechcel kupovat conroe hned ved to by bolo sialene,najprv by som si pockal co nato testy...a tak ved rozmyslal som davnejsie nad kupou amd 64 venice poriadne som presmejdil kadejake stranky o tom...zatial sa o conroe hovori ako bijcovi amd ../znie to zaujimavo ale reklama je reklama/..a nejakom novom amd sa toho vela nepopisalo...k8l-videl som kdetu nic poriadne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, jedna technická: Procesor s HT přece nemůže být nikdy využit na 100% teoretického výkonu (tj. 200% výkonu bez HT), ale jen zhruba na 60% (tedy 120% výkonu bez HT) a to i při "totálním" zatížení (např. 4 instance Super PI). To v podstatě odpovídá i tomu, co jste naměřili. Ve správci úloh to pak vypadá trochu divně, ale je to tak -- virtuální jádra nemohou obě běžet na 100%, "překrytí" jejich výkonu je zhruba do těch 20%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TomK: Pentium D805 nema EIST, takze nasobic na 14x snizit nejde...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm: "to je spotreba cele sestavy.. ta grafika mozna zere stejne jak cpu" - Proc do toho michat nejakou vykonnou grafarnu, kdyz chci trebas "jen" renderovat 3d scenu? Na to mi staci atina s pasivem ,ktera zere 10W...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyjste alespoň testovali proti použitelným CPU :( inspirujte se třeba tady: http://www.ddworld.cz/content/view/32/32/ nebo tady http://www.ddworld.cz/content/view/62/32/ 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plese nevíte na které desce běží tento procesák a tato grafika:http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41024

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.