Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Photokina 2012: ADOX Silvermax, nový famózní kinofilm

ADOX Silvermax
Ač je toto již mimo digitální záběr našeho serveru, přesto nám to nedá projednou opět neudělat výjimku. Německý ADOX totiž na výstavě Photokina představil něco, co tu už pár let nebylo: nový fotografický materiál, který se nejmenuje ani CCD, ani CMOS….

Naposledy jsme si o novém fotografickém filmu mohli psát někdy v roce 2008, když Kodak uvedl novou verzi svého filmu Ektar 100, klasického barevného negativu chlubícího se však prakticky žádným zrnem. Od té doby jen čas od času píšeme o ukončování dalších a dalších fotografických materiálů, ať již jde o legendární Kodachrome, diapozitivy Fuji Velvia, oblíbený čb film Fuji Neopan 1600 či přímo počátek konce Kodaku.

Analogová fotografie je zkrátka na ústupu a majorita amatérských i profesionálních fotografů přechází, nebo již (dávno) přešla na digitální technologie, kde ostatně i nejnovější generace snímače Foveon X3 ukazuje, že i hlavní neduhy snímačů s bayerovou maskou mají digitální alternativu, která jimi (podobně jako barevný film) netrpí. Trh analogové fotografie se stále zmenšuje a zmenšuje, nicméně i tak jsou zde stále subjekty, které pokračují. Jedním ze zářných je německý ADOX, který nyní uvádí nový poměrně zajímavý (černobílý negativní) kinofilm Silvermax.

Ten představuje speciální produkt založený na emulzi firemního filmu APX 100, jen se znatelně navýšeným množstvím stříbra (tedy fotocitlivou vrstvou). Jako podklad používá skladové zásoby původní triacetátové podložky firmy AGFA (což je jen tak mezi řečí ve foto průmyslu legenda, její vývojka Rodinal se vyrábí i dnes, 121 let po jejím patentování Dr. Momme Andresenem). Výsledkem je to, že při použití speciální vývojky (se stejným jménem Silvermax) dosahuje film až 2× větší hodnoty DMAX než stávající produkty (reprodukuje až 14 zón). Zkrátka a dobře dokáže zachytit extrémně velký dynamický rozsah. Určitě by bylo zajímavé, kdyby někdo udělal srovnání s Nikonem D800, pro který DXO Marks udávají při nejnižší citlivosti až 14,4 eV.

Od filmu ADOX Silvermax můžeme očekávat následující: podstatně vyšší cenu než u běžných čb filmů (což je dáno primárně vyšším množstvím stříbra v emulzi) a časově omezenější dostupnost: ADOX má zásoby ze starších dob pro levnější výrobu tohoto filmu na odhadem 5 let, pak patrně bude nucen výrobu tohoto filmu buď pozastavit, nebo výrazně zvýšit cenu. Nabízen bude s ohledem na cenu jen a pouze v podobě kinofilmu o 36 snímcích. V případě zájmu tedy můžete v cenících začít vyhlížet něco jako „ADOX Silvermax 100 135/36“.

Mimochodem, když už jsme tu nedávno představovali 36Mpix Nikon D800 nebo nový 15Mpix Foveon X3 (který dle Signy odpovídá 46Mpix rozlišení u snímačů s bayerovou maskou), sluší se zmínit jiný černobílý negativ od ADOXu, a sice CMS 20. Jeho rozlišovací schopnost je při použití firemní vývojky ADOTECH až 800 čar/mm, což pro kinofilm dává ekvivalent rozlišení 500 Mpix. Ukázku skenu v nižší kvalitě naleznete přímo u ADOXu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Photokina 2012: ADOX Silvermax, nový famózní kinofilm

Pondělí, 10 Září 2012 - 18:36 | David Ježek | Dobrý den, děkujeme za dotaz. Vaše zrcadlovka...
Pondělí, 10 Září 2012 - 17:34 | George Mich | Dobrý den! Nevíte, kde najdu otvor pro vsunutí...
Pondělí, 10 Září 2012 - 17:05 | mikeczcom | ekvivalent 500mpix? si pamatuju u jednoho foto...

Zobrazit diskusi