Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kodak zbankrotoval, ale nekončí

Kodak logo nové
Eastman Kodak dnešním dnem požádal o ochranu před věřiteli, což de facto znamená bankrot. Nejde ale o nečekanou událost, celý proces byl plánován dopředu, aby umožnil restrukturalizaci společnosti…

Současné období není pro fotoprůmysl vůbec příznivé. Nejprve finanční krize, kterou následně posílila ještě březnová tsunami v Japonsku, poté provalení finančního skandálu společnosti Olympus (vyšetřování a soudní procesy stále běží) a nakonec i odprodej digitální divize Kodaku, respektive továren pro vývoj a výrobu digitálních snímačů.

Poslední ze jmenovaných událostí už jen přiživila vcelku oprávněné spekulace na téma likvidace společnosti. Již počátkem ledna mluvil Kodak poměrně otevřeně o řízeném bankrotu, konkrétně o postupu v souladu s kapitolou 11 amerického zákoníku, která popisuje vyhlášení bankrotu s možností pokračovat v obchodu a provést restrukturalizaci firmy.

Problém je totiž v tom, že odprodej digitální divize a výrobního centra Eastman Business Park v Rochesteru dokáže pokrýt jen krátkodobý chod společnosti, a tak se Kodak včas snažil hledat další řešení. Tím by mohl být prodej patentů - má to však jeden háček. Firma sice má ještě co nabídnout (i přesto, že už loni na jaře téměř tisícovky prodala), ale pokud by se dál ve velkém zbavovala svého nejcennějšího majetku (tedy duševního vlastnictví), mohli by ji věřitelé žalovat za snižování své hodnoty.

Kodak kinofilm tri-x pan ektachrome (2litresofsoysaucecom)
Kinofilmy Kodak: Tri-X pan, technical pan, Ektachrome, Panatomic-X, Plus-X pan
- foto: 2litresofsoysaucecom -

Oficiální vyhlášení bankrotu je tedy spíše strategickým tahem, jak se chránit před žalobou věřitelů a pokračovat v restrukturalizaci. S patenty souvisí ještě další krok: Soudní spor s Applem a HTC, kteří údajně některé neoprávněně využívají. I když Kodak přiznává, že mu jde primárně o finanční odškodnění, může tento krok zafungovat i jako reklama. V případě alespoň částečného úspěchu totiž spor ukáže hodnotu patentů a může zvýšit zájem ze strany kupujících (co si budeme nalhávat, patenty jsou v současnosti spíše nástrojem konkurenčního boje než zárukou ochrany duševního vlastnictví. Pokud by se ukázalo, že jsou použitelné jako páčidlo na Applí kasičku, pak se Kodak nezájmu jistě bát nemusí).

Detaily samotné restrukturalizace a dlouhodobé plány bychom se měli dozvědět 26. ledna v souvislosti se zveřejněním finanční zprávy za čtvrtý kvartál. V tuto chvíli jsou však jisté dva body: Firma bude muset řešit vyplácení velmi štědrých důchodů, které vyplývaly ze starých smluv zaměstnancům ve Velké Británii a které odsávají nemalé částky z rozpočtu. Podstatnější změnou bude přeskupení společnosti do dvou nových obchodních celků (z původních tří): komerčního a zákaznického. Během tohoto procesu zanikne kinofilmová divize, někdejší pilíř a hlavní zdroj příjmů.

Tagy: 
Zdroje: 

Financial Times (1, 2), MSN Money, BrandChannel

Diskuse ke článku Kodak zbankrotoval, ale nekončí

Pátek, 20 Leden 2012 - 20:54 | Izak | Film jim stejne vynalezl jeden Opavak ze Slezska...
Pátek, 20 Leden 2012 - 08:07 | NRX | V dobe, keď som frčal ešte na kinofilme, som...
Pátek, 20 Leden 2012 - 02:46 | r23 | Snad se nějak vzpamatujou, té firmy je škoda....
Čtvrtek, 19 Leden 2012 - 20:23 | e1 | "Během tohoto procesu zanikne kinofilmová...

Zobrazit diskusi