Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PlayStation 2 jako zbraň?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Už v neděli se objevily zprávy, že Sony hrozí nebezpečí při vývozu nových PlaStation2 z Japonska. Tím důvodem se ukázal být obrovský grafický výkon, kterým tato konzole disponuje.

S osmi megovou grafickou kartou se tento výkon dá použít pro konvenční zbraně, protože obsahuje součásti, které je možné využít v různých vojenských zařízeních, jako třeba naváděcí systém pro řízené střely. Například Tomahawk při vyhodnocování informací uložených ve své paměti s údaji, které dostává během letu od různých snímacích zařízení, používá obdobnou technologii, jaká slouží PlayStation k zobrazování. Japonsko má výrazná omezení pro technologie a zařízení, která je možné právě tímto způsobem využít (zneužít?). Již při vývozu nad 50 000 yenů musí být vývozy schvalovány. A PlayStation 2 se prodává za 39 800 yenů. Již při vývozu pouhých dvou kusů by bylo tedy vyžadováno povolení.

Hned v úterý však přichází Sony z ubezpečením, že žádné nebezpečí z omezení vývozu nehrozí, protože mají od ministerstva obchodu zjednodušený řežim pro vývoz PlayStation2. Sony do minulého týdne prodala již téměř 1,5 milionu kusů této konzole. Plánuje prodat jen v Japonsku čtyři milionu kusů a v Evropě a USA pak po třech milionech. Dodávky pro Evropu a USA se očekávají o něco později. Sony již obdržela povolení pro vývoz do USA i Evropy. Očekává se, že PlayStation2 svede tento rok velký souboj s obdobnou konzolí, kterou plánuje na trh uvést Microsoft pod názvem "X-Box".

Při čtení těchto zpráv mě napadlo, že výkony současných počítačů s velmi výkonnými grafickými akcelerátory, by se přece dali zneužít obdobným způsobem. Takový procesor s frekvencí 750 MHz Voodoo III s 16MB RAM a 10x speed DVD mechanikou, je určitě výkonnější než ona PlayStation2. O omezování vývozu PC, či jen oněch akcelerátorů se však nikde nemluví. Že by to byl jen špinavý konkurenční boj? Těžko říci. Ale myslím, že mohutné výkony dnešních počítačů, o kterých se nikomu před dvěma, třemi lety nezdálo, by jistě měly donutit ministerské úředníky ke změnám v zákonech, jenž omezují, nebo přímo zakazují vývoz zařízení, použitelných v různých zbraních. Vždyť co taková řízená střela vlastně je? Výkonný počítač, schopný v reálném čase vyhodnocovat spoustu informací, který je přilepen k hromadě výbušniny.

Diskuse ke článku PlayStation 2 jako zbraň?

Žádné komentáře.