Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podívejte se na nového správce souborů pro Ubuntu [video]

Canonical vyvíjí nového správce souborů, který bude uzpůsoben pro dotykové displeje. Pro klasický desktop s klávesnicí a myší to ale vypadá na pěknou…

… raději to ponechám bez dokončení. Ale než se pustíme do kritiky, podívejte se sami na video. Jste-li trochu sběhlí v obsluze různých typů prostředí, tak z videa jasně poznáte, že všechny ty vyskakovací nabídky v nesmyslných částech okna cílí na jediné: dotykové ovládání. Canonical již delší dobu s Ubuntu směřuje ke sjednocení klasické desktopové distribuce s dotykovou variantou, dosud obecně označovanou za Ubuntu Touch. Za tímto účelem vyvíjí řadu nových programů, včetně tohoto správce souborů.

Pro dotykové obrazovky to vypadá poměrně sympaticky. V programu není k vidění nic objevného a revolučního, jde prostě o správce, který podporuje obvyklé operace obvyklým způsobem. Jinak tomu ale bude na desktopu. Poloviny věcí je schována pod rozbalovacími nabídkami, které se navíc rozbalují v krátké animaci, což - a věřím, že na tom se shodneme ve větším počtu - neskutečně zdržuje. Možná si vzpomenete když kupříkladu Googlí vyhledávání schovalo volbu „Pouze česky“, či ve vyhledávání obrázků nastavení minimální velikosti, pod animovaně se vybalující nabídky. Podobně nyní komplikuje obsluhu i tento nový správce, půlku věcí přesouvá pod nabídky, aby tak vlastnímu hlavnímu oknu bylo k dispozici maximum prostoru.

Jaký je váš názor nejen na tohoto správce konkrétně, ale obecně na trend překopávání uživatelských rozhraní do podoby vhodnější pro dotyky i tam, kde je tradičně používáno (a i nadále na desktopech bude) ovládání klávesnicí / myší? Já to vnímám s velkou nelibostí, protože tím pomalu, ale jistě, ubývá softwaru a služeb, které jsem ochoten používat. Canonical si tímto jistě zavře vrátka k řadě konzervativnějších uživatelů. Otázkou do pranice je, jestli naopak nezíská daleko více uživatelů nových, nicméně to je zatím debata čistě akademická. Uvidíme jednoho (brzkého) dne, kdy Ubuntu bude sjednoceno do této multi-touch podoby s Unity 8 / 9 a grafickým serverem Mir pod kapotou.

Poběží vůbec ještě na desktopu či na platformě x86? Pardon, hloupý vtip ;-)…

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podívejte se na nového správce souborů pro Ubuntu [video]

Pondělí, 23 Červen 2014 - 08:45 | iferdai | Na práci se soubory byl a bude nejlepší jakýkoli...
Úterý, 17 Červen 2014 - 19:08 | HKMaly | Otazka neni, jestli to pujde spustit na x86, ale...
Úterý, 17 Červen 2014 - 14:25 | Max Devaine | Nemám rád aplikace určené pro dotykovky na PC....
Úterý, 17 Červen 2014 - 10:18 | BTJ | Tak ono kdyz nemaji API pro dotykove aplikace (...
Úterý, 17 Červen 2014 - 09:12 | Forest Jiří | Nevypadá to zatím nic moc ale je to celkem ranný...

Zobrazit diskusi