Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyzkoušejte si Unity 8 pro Ubuntu 14.10 a nový systémový indikátor

Máme červen a říjnové vydání Ubuntu 14.10 se blíží. Můžeme tak již testovat nové prostředí Unity 8 a k tomu i nový indikátor pro Ubuntu.

Unity 8 chystané pro Ubuntu 14.10

Tomuto prostředí jsme se již v minulosti věnovali, tak snad jen připomeňme, že jde o novou verzi, která zase v rámci Ubuntu o další kus sblíží desktopovou variantu s těmi mobilními. Mimo jiné je připravována i pro grafický server Mir, který si Canonical sám vyvíjí jako náhradu za X.Org, ignorujíce přitom zbytek světa pracující na Waylandu.

Ubuntu 14.10 bude Unity 8 a Mir nabízet k volnému testování (jako výchozí jsou obě komponenty plánovány nejdříve na vydání 15.x, v 16.04 LTS již budou stoprocentně). Stalo by se tak již v rámci 14.04, ale jelikož šlo o LTS vydání a vše se nestihlo zavčasu připravit a otestovat, bude první verzí právě až letošní říjnová. Cílem nových testovacích obrazů je nabídnou možnost otestovat Mir a Unity 8 širšímu spektru lidí, zejména ale vývojářům. Obrazy nelze považovat za stabilní, tedy vhodné pro běžné nasazení, ostatně ještě nejsme ani v beta stádiu příprav vydání 14.10 (26 června vyjde teprve Alpha 1, finální verze je plánována na 23. října s RC vydáním o týden dříve)

V případě zájmu by vás tedy neměly překvapit jisté potíže se stabilitou či funkcionalitou, ale současně také fakt, že Unity 8 se v této desktopové testovací verzi primárně chová jako prostředí pro tablety. Využívá totiž Tablet UI.

V případě zájmu stahujte:

Nový systémový indikátor

Multiload Indicator

Další zajímavostí ve světě Ubuntu, je nový indikátor věcí jako vytížení CPU, paměťi, sítě či diskového systému. System Load Indicator ve verzi 0.4 opravuje chyby vedoucí k pádům, novou volbu automatického nastavování rozsahu grafů, témata vzhledu a podporu Xfce4 Task Manageru při běhu pod Xfce.

Program se poměrně sympaticky integruje do prostředí, tedy v tomto případě Unity v Ubuntu. K instalaci stačí použít příslušný PPA repozitář, podporovány jsou systémy Ubuntu 12.04 LTS, 13.10 i 14.04 LTS:

System Resource Indicator

sudo add-apt-repository ppa:indicator-multiload/stable-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install indicator-multiload

Ke spuštění stačí příkaz multiload.

Tagy: 
Zdroje: 

OMGUbuntu #1, #2

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušejte si Unity 8 pro Ubuntu 14.10 a nový systémový indikátor

Sobota, 21 Červen 2014 - 00:07 | Zyklon | Zajímavé... https://flic.kr/p/nL4auo

Zobrazit diskusi