Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podpora UASP USB 3.0 je nyní součástí Linux kernelu

ASUS Leather II Ext. HDD USB 3.0 with UASP support
Zhruba tři roky poté, co byl protokol USB Attached SCSI žhavým tématem díky své vysoké rychlosti oproti BOT, se jeho podpora dostává do kernelu 3.15

S kernelem 3.15 tak přichází všeobecná podpora UAS (UASP), vycházející z implementace XHCI streamů a nového UAS ovladače. Samozřejmě se týká jen zařízení, jejichž řadič UAS podporuje. Levnější či starší typy s Bulk Only Transfer protokolem mají smůlu, stejně tak obecně USB Mass Transfer zařízení. Podrobněji jsme se tématu věnovali v minulosti:

Hans de Goede, který na ovladači pracoval, sám nabízí modelové využití nového ovladače v podobě externího disku s Fedorou, která po USB 3.0 UAS startuje vlastně tak rychle, jak by startovala přes interní rozhraní. Tento disk s aktuální Rawhide Fedorou používá, když lidem řeší problémy na jejich strojích. Sám doporučuje pro levné USB 3.0 UAS šasi pro 2,5palcový disk hledat na eBay řetězec „sedna usb 3.0 2.5 inch hdd enclosure“ s kontrolou v popisku, že skutečně podporuje UAS či UASP.

Vedle podpory UAS protokolu přináší kernel 3.15 také USB3 bulk stream, využívaný v nadcházejícím vydání Qemu 2.1. Zpřístupní se tak USB 3.0 UAS i v rámci virtualizace.

Dá se tedy říci, že USB 3.0 je konečně v Linuxu plnohodnotné. Nutno přiznat, že možnost používat vlastní OS na super-rychlém USB 3.0 SSD s podporou UAS je lákavá, ať již jde o Linux, nebo třeba Windows To Go. Vždy je tu samozřejmě možnost provozovat OS i po pomalém BOT protokolu, nebo dokonce USB 2.0 (což je mimochodem často rychlejší než Windows 7 Starter na netbooku s 1-2 GB RAM a pomalým HDD).

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podpora UASP USB 3.0 je nyní součástí Linux kernelu

Úterý, 17 Červen 2014 - 14:49 | xvasek | Zatím provozuji Debian z USB 2.0 fleše za 120Kč a...
Úterý, 17 Červen 2014 - 14:32 | TyNyT | IMHO nemusí. Játro a initrd se zavedou nějakou...
Úterý, 17 Červen 2014 - 13:12 | franta flinta | Když chci obotovat ze zařízení, které podporuje...

Zobrazit diskusi