Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pomoc od IBM s 32nm výrobou spočívá jen v konzultacích

IBM GlobalFoundries logo
Začátkem týdne přinesl server X-bit labs zprávu, podle níž IBM pomůže s 32nm výrobou GlobalFoundries při výrobě AMD APU Trinity. Informace sice pocházela od Roryho Reada, ale její poselství bylo jiné…

Na novinku X-bit labs dva dny po vydání reagoval mluvčí AMD, který celou situaci vysvětlil. CEO Rory Read totiž mluvil o IBM jako o partnerovi, který pomůže s vyřešením dodávek nejnovějších čipů, ale myslel tím trochu něco jiného, než co z této výpovědi vyplynulo posluchačům. Zatímco novináři předpokládali, že Read mluví za AMD, pro kterou by taková pomoc mohla spočívat jedině v poskytnutí výrobních kapacit, Rory P. ReadCEO ve skutečnosti mluvil o GlobalFoundries, které IBM pomůže [zvýšit dodávky] formou konzultací (IBM je autorem 32nm SOI gate-first procesu, který GlobalFoundries využívá).

K celému nedorozumění ochotně přispěly ještě dvě fakta: Loňská smlouva mezi GlobalFoundries, IBM a Samsungem, která měla zaručit vzájemnou kompatibilitu jejich procesů, aby při přechodu od jednoho výrobce k druhému nemusel zákazník zasahovat do návrhu čipu - praktické využití této smlouvy se zdálo být jen logickým důsledkem. Druhým bodem pak bylo oficiální lednové prohlášení IBM a GlobalFoundries o společné výrobě v továrně v New Yorku.

Spolupráce v NewYorku se ale bude týkat jiných záležitostí než 32nm výroby, důvodem loňské smlouvy bude spíš údajná spolupráce na výrobě čipu pro Xbox. Trinity nakonec zůstává čistě v režii GlobalFoundries.

Diskuse ke článku Pomoc od IBM s 32nm výrobou spočívá jen v konzultacích

Středa, 8 Únor 2012 - 15:43 | Swordfish | Přesně to mě taky napadlo. V současnosti maji...
Středa, 8 Únor 2012 - 15:07 | Milan007 | Vydava? A kde? Uz si ho muzu koupit?
Středa, 8 Únor 2012 - 14:44 | no-X | Uvidíme. Čtyřjádrové A8-3870K je od začátku roku...
Středa, 8 Únor 2012 - 13:25 | Ludek Jelinek | Takze jsou, lehce receno, ve srabu porad. Nevim...

Zobrazit diskusi