Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Popis notebooku

MSI MegaBook M662
V dnešní recenzi se blíže seznámíme s notebookem MSI Megabook M662 s Centrinem Duo, který je specifický zejména svojí klávesnicí, která i přes rozměry notebooku obsahuje i numerickou část. Podobný notebook od společnosti LG jsme již viděli, a proto nás zajímaly výhody a nevýhody takového řešení, které s sebou vzhledem k malým rozměrům musí nést nějaké ty kompromisy.

Kapitoly článků

2.  Popis notebooku
5.  Závěr

Šasi notebooku je stříbrné s některými černými částmi, jako jsou panty či část nad klávesnicí a celá spodní strana. Osobně mi ale design přijde jako velmi povedený a elegantní, což už se ostatně od notebooků této cenové kategorie čeká tak nějak „samo sebou“. Vzhledem k rozměrům displeje je také docela lehký.

Zavřený notebook MSI

Po otevření vidíme širokoúhlý WXGA lesklý displej s rozlišením 1280×800. Subjektivně pak mohu říci, že obraz mi přišel ostrý a sytý. Byl jsem s ním spokojen, byť určitý odraz i při zapnutém displeji byl stále vidět. Celé je to ale hlavně o zvyku, takže věřím, že po pár měsících soustavného užívání by mi to už jako nedostatek ani nepřišlo.

Ve víku je také integrována 1,3Mpixelová webová kamera. Mikrofon je vlevo nad klávesnici, kde jsou také oba 1,5W reproduktory. Ty již hrají na notebook poměrně obstojně, byť stále musíte mít na paměti, že jde o laptop, kde mají možnosti reproduktorů jasné limity. Kvalitní basy z nich prostě nedostanete.

Otevřený MegaBook M662

Velmi se mi líbilo, jak je notebook tenký, protože díky tomu se na něm dobře píše, pomineme-li nezvyklou klávesnici, která je nejzajímavější částí notebooku a činí jej jedinečným. Výrobce totiž neobvykle přidal i numerickou část, jakou známe z desktopových externích klávesnic. Zde je jednoznačnou výhodou možnost psát číslice bez nutnosti držet při tom klávesu „Shift“ či „Fn“. Také přibyl druhý „Enter“.

Detail klávesnice

To s sebou ale nese nutně kompromisy, z nichž tím největším jsou zmenšené obyčejné šipky, které se tak stávají prakticky nepoužitelnými pro hraní her, ale i v běžném používání jsou velmi nepraktické. To lze ale do jisté míry jistě suplovat šipkami na numerické klávesnici, i když třeba hry Need For Speed Underground 2 a Most Wanted s nimi odmítali „defaultně“ spolupracovat i s vypnutým „NumLock“. Musel jsem si je tedy pro tento účel nakonfigurovat v systémovém menu a pak vše šlapalo, jak má.

Mnohem víc mi pak vadil malinkatý až doslova titěrný hlavní „Enter“ a také pravý „Shift“, které budou vyžadovat opravdu velký cvik, než si na ně člověk zvykne. Byť stále je zde možnost využít levý „Shift“ a „Enter“ na numerické klávesnici. Také klávesy „Home“ a „End“ jsou řešeny pouze jako pomocné, tzn. že fungují pouze s použitím klávesy „Fn“, což se mi nezdá jako nejšťastnější řešení.

Vedle toho má notebook čtyři tlačítka sloužící pro rychlé spuštění emailového klienta, internetového prohlížeče, zapnutí a vypnutí Bluetooth a WiFi a poslední pro zapnutí webové kamery. Poslední nepříjemností je skutečnost, že nebudete mít ruce na notebooku uprostřed, protože se píše více vlevo, což je na druhou stranu ale logické. I umístění touchpadu, který lze vypnout prostřednictvím klávesové zkratky s použitím klávesy „Fn“, je tomu pochopitelně přizpůsobeno. Pomocí „Fn“ a druhé klávesy se ovládá i hlasitost zvuku a jas displeje.

Detail numerické klávesnice

Dále mi vadilo umístění konektorů zvukové karty na čelní straně, protože využijete-li všechny tři pro externí reproduktory, budou jistě překážet. Zvuková karta totiž nabízí možnost nakonfigurovat si ony tři 3,5mm „jacky“ tak, že k nim lze připojit i 6kanálové reproduktory, což mi u předchozích recenzovaných notebooků chybělo. Zvukový čip Realtek ALC883 samozřejmě vyhovuje standardu High Definition Audio a sám o sobě dokonce umí až 10 zvukových kanálů (tedy 7.1kanálový surround zvuk a ještě dva nezávislé stereo výstupy). S/PDIF výstup je vyveden prostřednictvím výstupu pro sluchátka. U čtečky paměťových karet mi již její pozice nalevo vedle výstupů zvukové karty nevadila.

Čelní strana notebooku

Screenshot ovladačů zvukové karty

Napravo můžete vidět PCMCIA slot, FireWire, dva USB porty, S-Video výstup, analogový VGA výstup na externí monitor (čekali bychom zde již DVI) a napájecí port. Vše je dobře dostupné a i napájení na boku se mi nezdá jako špatný nápad, protože třeba nemusí tolik překážet, máte-li notebook na klíně a při tom používáte i napájení z elektrické sítě.

Pravá strana notebooku

Nalevo vepředu je DVD vypalovačka s velkým tlačítkem pro vysunutí plotny, které bude mít jistě „na svědomí“ občasné nechtěné otevření mechaniky. Dále dva USB porty, RJ11 pro modem, RJ45 pro síťový LAN konektor a Kensington lock.

Levá strana notebooku

Na zadní straně nejsou žádné porty, což je z mého pohledu velmi praktické, protože se tam člověk nemusí zbytečně natahovat přes otevřený displej. Je zde pouze výdech chlazení procesoru a baterie. Baterie má kapacitu standardních 4400 mAh, ale nízké výstupní napětí 11,1 V.

Zadní strana notebooku

Opět přidáme i pohled na spodní stranu, kde je vidět větrání na pevný disk i na paměti a procesor. Bohužel větší kryt, pod kterým se skrývají paměti, procesor i WiFi, nejde kvůli svému tvaru a způsobu uchycení, kde hrají hlavní roli nikoliv šroubky, ale „zoubky“, vůbec snadno sundat, a proto jsem to po pár pokusech vzdal, protože jsem ho nechtěl poškodit (ohnout nebo zlomit). Tím se znesnadňuje i případný upgrade operační paměti, což by mi také vadilo, protože i takto jednoduchá akce nebude v servisu vůbec levná.

Spodní strana notebooku

Kapitoly článků
2.  Popis notebooku
5.  Závěr

Diskuse ke článku MSI Megabook M662 s plnou klávesnicí

Úterý, 31 Říjen 2006 - 21:09 | Anonym | martin> Nepoznam takeho - jedine ak clovek...
Úterý, 31 Říjen 2006 - 15:24 | Martin Bartoň | hlj: Asi nebudeš věřit tomu, že jsou uživatelé,...
Pondělí, 30 Říjen 2006 - 19:01 | Anonym | zajímavá rezence, jen autor podle mě hodnocení...
Pondělí, 30 Říjen 2006 - 11:47 | Anonym | Do tyhle ceny se da poridit stejne vybaveny...
Pondělí, 30 Říjen 2006 - 09:49 | Martin Bartoň | Ferrarista: už nee ;-)
Pondělí, 30 Říjen 2006 - 09:23 | Anonym | Poznamocka: pri odstavci "Paměť&quot...
Neděle, 29 Říjen 2006 - 15:43 | Anonym | A este k cene - nevsimol som si, ci je sasi...
Neděle, 29 Říjen 2006 - 15:35 | Anonym | "dobré rozmístění portů" ? Ani...
Sobota, 28 Říjen 2006 - 22:21 | Anonym | DMK: Sorry, má reakce měla být samozřejmě...
Sobota, 28 Říjen 2006 - 22:17 | Anonym | DMK: To, že je Apple design špička i u PC a/nebo...

Zobrazit diskusi