Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Číňani se vzmáhají, odbyt high-end grafik roste

Nvidii se dařilo nad očekávání a CEO společnosti Jen-Hsun Huang přiznal, že na finanční výsledky má pozitivní vliv především vývoj situace v Číně…

Čína byla dlouho známá jako trh, který sice odebírá ve vysokém množství, ale v drtivé většině jde o produkty nejnižších cenových relací. Jistě si vzpomenete na speciální modely procesorů a grafických karet určených pro východní trhy, které byly leckdy výrazněji osekané, aby prodejní cena mohla jít o nějaký ten juan níž a typický zákazník si mohl upgrade dovolit.

Této éře zřejmě brzy odzvoní. Poptávka po dražších grafických kartách totiž stoupá tak výrazně, že se výrobcům, kteří se na tento trh orientují, vyplatilo přeorientovat vývoj a investovat více do zpestření nabídky dražších modelů. Za tímto vývojem patrně nestojí jen rostoucí kupní síla čínského obyvatelstva, podle Jen-Hsun Huanga, CEO Nvidie, je tu ještě jeden důvod.

Čína zásobuje svůj trh nezanedbatelným množstvím vlastních počítačových her. Huang upozorňuje, že v poslední době se jejich kvalita (míněno grafická kvalita) velmi výrazně posunula a tamní hráči jsou proto více motivováni kupovat výkonnější hardware, který pro starší hry nebyl třeba. Mohli bychom polemizovat, zda tento vývoj není určitým déjà vu událostí v západním světě, kde jednoduché a nenáročné hry s výbornou hratelností byly postupně vytlačovány graficky zdařilejšími počiny, často ovšem na úkor zábavnosti. To už je ale věcí diskuse.

Některé zdroje zmiňují ještě možný třetí důvod, proč průměrná cena grafické karty prodané v Číně roste a tím je odumírání segmentu samostatných low-endových grafických karet, jejichž úlohu směle převzaly integrované grafiky - které ostatně stačí i na ty starší hry. Tento vliv ale bude spíše dílčí, podporující popsaný trend (má totiž vliv na celém světě, nikoli pouze v Číně). Vývoj na východě má ale určité dopady i na naše trhy: pestřejší spektrum modelů dražších grafických karet se dostává i na západ, a tak si uživatelé mohou snáz vybrat model, který lépe vyhovuje jejich představám.

Diskuse ke článku Číňani se vzmáhají, odbyt high-end grafik roste

Pondělí, 10 Srpen 2015 - 15:08 | Pety | Od letoška si průměrný Číňan koupí za své peníze...

Zobrazit diskusi