Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poptávka po tabletech přestává stoupat, v případě Applu může i klesnout

cize konec desktopu se uz dokonal nebo jeste nezacal ?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Uz skoncil .... prave nastala post-PC era, uaaaa, co bude dal, nikdo nevi, asi konec sveta:o)
Pokud clovek neni zrovna uznavany ANALytik ve velke mezinarodne uznavane firme, tak je mu vcelku jasne, co bude dal .... az chcipnou lidem stare kramy s XPckama, tak si koupi nove pocitace, to same zbytek .... lidi zvykli na notebooky, tak az jim chcipnou baterky nebo nebudou in, tak si koupi 2v1 tabletobooky ....... lidi, co si ponakupovali detske tablety, ktere jim hnijou nekde doma nevyuzite v koute, si jiste dalsi nekoupi .... ti se pripadne zaradi do tech 2v1 ....
Spravny, inteligentni a svedomity analytik samozrejme umi pocitat, zna trojclenku, takze vi, ze kdyz se loni prodalo o vic jak 50% vice, tak se logicky pristi rok proda zase o 50% vice, to je snad zcela logicke ne?:o) A pak tomu da tecku gartner, ktery rekne, ze v roce 2020 se proda 16 miliard tabletu.... :o)))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já chápu že je pro vás naprosto nemyslitelné že by se našlo byť jen promile lidí, kteří to vidí jinak než vy, ale světe div se, ono jich je podstatně víc. V mém okolí je cca 10 % lidí co mi říkají že až doslouží jejich desktop nebo notebook už si nový nekoupí ale zůstanou u tabletu, který jim pro jejich potřeby naprosto dostačuje, dalších 50 % to prozatím neřeší. Možná že se pohybuji v komunitě která je anomální a průměr bude někde na polovině, tedy 5 % lidí kteří mají v tomto již jasno. Ono je totiž velké procento lidí co na počítači nepracují, ale mají ho jako prostředek který je dostane k mailům, případně na You Tube a nebo na ten zblblý Facebook.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže vaše okolí je statisticky naprosto nezajímavé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zato vas nazor, je statisticky velavyznamny :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já bych řekl, že vývoj hlavně ustrnul.... Před 2,5 rokem jsem koupil i5 3570K, pohodlně bez jakýchkoliv harakiri s napětím a vodním chlazením přetaktované na 4.2Ghz + 16GB RAM + 128GB SSD + AMD 7950 grafikou a stálo mě to asi 25000komplet sestava včetně speciální skříně a zdroje asi za 4000Kč.

Kdybych nakupoval teď, v ničem si nepomůžu (v podstatě ani cenově ne) a jak to tak vypadá, tak Skylake pro desktop bude až tak jaro 2016...

Aneb počítač z roku 2012 nemá smysl upgradovat do 2016 a možná ani to ne...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No a to je ta postpc era:o) Pocitace se uz zkratka vypilovaly k dokonalosti, tak ted se holt musi lidem vnutit detske hracky .... no a uz i to se jim prestava darit:o) Co prijde priste? Telefony v hodinkach? To tu uz vlastne ZASE je ..... nebo handsfree do usi? Davam tomu rok nez prijde prevratna svetova novinka v podobe galaxy ear:o))))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to jinak, žádný Galaxy Ear, ale eyePhone, který za rok bude následovat Galaxy eye :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja sem znamemu skladal pocitac s Intel Core 2 Quad Q6600 v roce 2007 a v pohode na nem bezi dodnes, ono chlazeni a zdroj je kvalitni a predimenzovane s tym ze se to pravidelne cisti a pohoda. Jedine co odislo byla graficka karta Geforce 8800 GTX, tak se vymenila za ATI Radeon HD 5870 a klidek, pohoda uz 4 lety. Dnes skutecne kdyz ma clovek starsi ctyrjadro neni kam spechat, zvlada to vse, majitele SandyBridge detto!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Heh, presne to same jsem dal brachovi ....... 8800 GTS ale jeste furt bezi, ale uz trochu blbne a obcas se ta grafika kousne:o) Jediny upgrade byl pred rokem, ci dvema, SSD.
Vic jak 7 let a furt pouzitelne s W8.1. A verim, ze jeste 3 roky to klidne pobezi, jediny duvod k upgradu je vesmes spotreba .....
Ja to vidim tak, ze dnesni "chytre" mainstream (s androidem) telefony a tablety jsou spotrebak .... jednak kazdorocne je to 2x rychlejsi (coz sice neni realna rychlost, ale pocet jader), pridavaji nesmyslne RAM, nesmyslne rozliseni atd a hlavne - vubec nedrzi doprednou kompatibilitu a co je nejdulezitejsi, v drtive vetsine nepodporujou upgrady, proto musi koncovy uzivatel koupit novy HW (je to asi tak, jako by si clovek koupil zarizeni s W8, za pul roku vyslo W8.1, neumoznili upgrade, natoz bezplatny a nove funkce by davali jen do W8.1 a lidi s W8 by meli smulu ....... PC svet je uplne jiny, jak lidi rvali, ze 5 let stare W7 nebudou mit nejnovejsi directy nebo ze po 14ti letech ukoncili podporu XP:o) PC je proste drzak, tyhle sranda modni doplnky jsou spotrebak ..... a divi se, ze lidi nechcou do spotrebaku investovat kazdeho pul roku a radsi si bud jednou koupi poradny (=tabletPC), ktery vydrzi nekolik let nebo si holt nechaji na jednoduche prohlizeni webu to, co uz maji .... asi najdu ten svuj cca rok stary komentar pod (tusim) gartner ANALyzou, jak pry prodeje tabletu brutalne exponencialne kazdorocne porostou:o) Mam pocit, ze jsem rikal, ze se to letos zastavi a pak to pujde tezce k nule:o) Asi poslu zivotopis do gartneru:o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No jasne, lebo ten tvoj windows-hracka-tablet, neni spotrebak :D Ludia nezabudnite, desktop s linuxom je spotrebak, avsak desktop s windows, to mate hned na niekolko rokov! :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Výkon té sestavy by se dnes dal podstatně navýšit, já spíš (jak jsem tu už párkrát psal) tu stagnaci vidím na straně požadavků.
Před nějakými 10-15 lety upgrade počítače měl i pro běžného uživatele jasně viditelný přínos ve většině činností, navíc když tehdejší Windows měly tendenci časem degradovat a nové verze mívaly podstatně vyšší nároky na výkon.
Dneska když máte 6 let staré Core 2 Duo, Radeon 46xx, 4GB RAM a SSDčko (taková sestava nebyl ani tehdy žádný hi-end), i coby mírně nadprůměrně náročný uživatel jste pořád v pohodě.

Prostě se rozrostl podíl úloh, kde i low-endové počítače mají přebytek výkonu. Takže je čím dál méně těch, kde vůbec poznáte rozdíl mezi low-end a hi-end počítačem. Čímž se parametry jako cena, rozměry, spotřeba, … stávají zajímavější, než výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem nějaký tablet, ale když jsem zjistil, že akumulátory nejde lehce vyměnit jako u některých mobilů a notebooků, tak jsem se na to vykašlal. Při mém způsobu používání (tablet nebo mobil s velkým displejem) je akumulátor spotřebák na půl roku (pak už je kapacita nic moc), takže raději levný malý notebook.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

By mi teda zajímalo, jakým způsobem mobil používáte, nejvíc bude baterka trpět při velkém odběru, tzn. třeba při hraní her. Na mém Nookovi HD+ po roce a půl zatím snižení kapacity baterie nepozoruji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chce to zařízení s dlouhou výdrží. Životnost baterie se počítá na cykly, čím jsou cykly delší, tím déle to vydrží. Takže NTB co se vytřískají za 2, 3 hodiny a nabíjí se i vícekrát denně mají pochopitelně baterku v háji první - pokud je požívána primárně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, je to již nějaký čas kdy jsem četl diskusi nad životností akumulátorů, kde si stěžoval jeden uživatel že zaznamenal sníženou kapacitu akumulátoru již po roce člověk co tvrdil že na akumulátor notebook používá minimálně. Bylo mu vysvětleno jedním elektroinženýrem že zabiják akumulátorů je teplo, které vyzařuje samotný notebook. Doporučil mu, pokud doma jede přes zdroj aby akumulátor z notebooku vyjmul a vložil ho do něj tehdy pokud to potřebuje. Dceři jsem před 3 roky když si koupila nový notebook tuto radu předal a akumulátor je stále ve skvělé kondici. Z toho usuzuji že ten člověk věděl o čem psal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevizm zda teplo ale i v manulau k HP nx6325 bylo ze pokud clovek pouziva NTB dlouhodobe "stacionarne" je soporucovano akumulatro vyjmout.

Jeste bych dodal ze je dobre obcas nejaky ten cyklus na akumulatoru udelat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som o tom pocul, ale z mojich skusenosti viem, ze ovela vacsi vpliv ma kvalita samotnej baterie. Skusal som rozne znacky NB aj v praci aj sukromne. Vacsinou bateria prezije tak 3-4. Vynimkou su Toshiby kde mi baterie vzdy vydrzali aspon 5-6 rokov. Mimo ineho mam 7 rokov staru Portege R500, kde bateria stale vydrzi viac ako 4 hodiny. Bateria nebola nikdy vyberavana a ten NB bol vsetko len nie chladny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale připravíte se tím o UPSku, kterou má každý notebook v "základu". Pokud ale případný výpadek ele. nevadí, je to dobrá rada.

Jinak přihodím svou radu na zvýšení výdrže baterky a to nedobíjet na 100% a nevybíjet do mrtva na 0%. U lepších notebooku s rozumným power managmentem se dá rozmezí nastavit nebo v něm existuje profil pro větší životnost baterie. Mínusem je kratší doba na baterii u úplně nového notebooku, ale to se Vám časem vratí.

A vadí mi, že podobná vychytávka není u mobilů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už snad všechny noťasy fungují tak, že nenabíjejí baterku při každém zapojení na 230 V, ale až když jí poklesne náboj třeba na 95%. Nebo mají alespoň takovou volbu v setupu. Nejhorší právě bylo mít noťas zapnutý do sítě v práci, pak ho vzít na poradu, pak ho zase zapnout v kanclu, pak ho zapnout doma, to baterka odcházela i po půl roce. Úplný mor na baterky byly dokovací stanice, trvale pod napětím, pokud jste musel(a) noťas dvakrát, třikrát za den vyndat a zase do ní vrátit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale to je firemni notebook, to je zcela krucialni rozdil:o) Z ciziho krev netece .... a jak se rika .... nejlepsi terenni auto je firemni oktavka:o)
To je jediny notebook, kde jsem hotswapoval i ramku (nu coz, chtel jsem to zkusit:), zandavani baterky za jizdy, zcela bezne:o) Ale od dob, co si nosim na mitingy 8" tabletPC (mensi, kvalitnejsi displej, vetsi vydrz, lepsi internetovani, dotykovy displej, angry birds ......), tak je jenom v dokine a slouzi jako podstavec na tezky monitor, protoze lip rozlozi zatez:o))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Ja mel ale na mysli napr. tyhle dva scenare. Nabiji se, kdyz je pod 80%, nabijeni vypne pri 90-95%. Tj. nehuntuje baterii finalnim nabijenim do 100%. Mam ho dlouhodobe v siti, drzim baterii na 40-60%, coz je optimum pro nepouzivanou baterii a neprijdu o UPSku. Prvni scenar pouzivam, kdyz casto ten notas s te dokiny taham. Druhy, kdyz vim, ze tam nejaky ten den pobude.

Nejsem odbornik pres baterky, ale verim odbornym clankum, kde pisou, ze baterie poskozuje horko, prebijeni, tj. i nabijeni do 100% a hluboke vybijeni, tj. zdimani na nulu.

A protoze je nepohodlne to jako uzivatel hlidat, je fajn, kdyz to umi zarizeni samo o sobe nebo pomoci softu, kde si nastavim rezim, jaky mi vyhovuje. Neverim, ze to umi vsechny notasy. A uz vubec ze to umi mobily. Coz je skoda.

Onehda jsem si cetl o nejakem autu hybridu, znacku uz nevim, benzin-elektromotor. Klasika rekuperace brzdeni do baterii. Baterie byly kvuli zivotnosti (zaruka 10let) vyuzivana od 30 do 70%. Zajimave na tom je, ze kvuli zivotnosti se rozhodli tam dat dvakrat tezsi baterii a vyuzivat ji jen na necelou pulku kapacity. Auto se musi tahat s vetsi vahou a presto by to melo ve vysledku ekologictejsi. Ale to jsem trochu odbocil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má to několik ale... Dost jsem se o to zajímal třeba kvůli Macbookům co už mají nevýměnnou baterii, ale jsou i oficiální technické rady a doporučení přímo od Apple, ve smyslu jak co nejvíce šetřit baterii. Zatím mi všechny baterie daleko přežívají vlastní zařízení - pokles tam sice je, ale ne za hranici použitelnosti.

Za prvé, musí se přestat uvažovat v intencích starších typů baterií (Ni-Cd, Ni-Fe) či Li-Ion baterií s jednoduchou nabíječkou co se neumí zcela odpojit.

Nabití do 100 % není přebití! Při nabíjení se baterie dostane na 100 %, pak má ještě pár hodin pomalého nabíjení a pak jí nabíjecí obvod odpojí - notebooky to tak povětšinou dělají a čekají s nabíjením na pokles kapacity pod 95 % nebo podobnou hodnotu. Tento režim je považován za optimální. Pokud existují nabíječky co pomalé nabíjení neodpojí (třeba nabíječky akumulátorů ke kamerám atp.), dochází následně k přebíjení a to baterce opravdu nesvědčí. Tam je vhodné jí z nabíječky vyndat.

Cykly se počítají celé a není jich mnoho, kolem 250 cca, nicméně současné Li-něco baterie preferují krátké cykly. Takže dobíjet je optimální tak často jak to jde. Celý jeden "životnostní cyklus" je rámcově součtem krátkých cyklů.

Jednou za delší časový horizont (cca měsíc) se doporučuje plný cyklus, při kterém se i rekalibruje měření kapacity.

Průmyslové baterie pro hybridy atp. jsou zcela jiný svět. Musí se nabít během sekund a stejně tak vybít, takže mají i jiné schéma provozu a musí vydržet mnoho krátkých a proudově šílených cyklů.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, ako pisete. Cca od 20% do 80%. A pokial bateriu vyndat a nechat nevyuzivanu, tak nabit na 40%. Nie je zahada, preco vasina novych zariadeni ako tablet alebo mobil, ked sa zabalia do krabicky, tak sa bateria nabije prave na tuto hodnotu. Kazdy smartphone, ktory som vybalil a zapol, mal bateriu v hodnotach 30-40%.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

V případě naší rodiny poptávka po tabletech Apple poklesne určitě. Chování jejich servisu bylo otřesné.

U levných tabletů s Androidem bych čekal další růst - jsou rodiny kde má každé dítě svůj tablet a u těch nejstarších kousků už nejspíš začínají odcházet baterky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Necekal bych, ze po zkusenostech se starym androidem (nejaka 2.x bude asi nejpouzivanejsi), kde uz nic nejede, si tenhle system jeste nekdo koupi .....
Jinak IMHO, ja bych teda diteti tablet nekoupil .... pocitac nejdriv v 15ti:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já bych zase odmítnul hlídat kamarádovi malé dítě pokud nemá tablet ;-)

S těmi počítači je problém, že u nich děti tráví příliš mnoho času, ale třeba učit se programovat je nejspíš užitečné v jakémkoliv věku.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je casto opakovana pomluva. Zadny problem traveni prilis mnoho casu u pocitace neexistuje. Ano, mnoho deti ma problem, ze travi prilis malo casu venku, fyzickym hranim treba se stavebnicemi, pripadne fyzickou komunikaci s prateli, ale pokud diteti zakazes pocitac a ono se presune k televizi, je to jenom HORSI. Koukani z okna je pak s pocitacem srovnatelne, ale moc neverim, ze to nejake dite vydrzi dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, zato nad windows tabletom, si bude cela rodina denne kolektivne onanovat pri svieckach v obyvacke. A tie tvoje zaostale nazory na svet nepotrebuju komentar. Ja nemat PC od 8-9 rokov, tak mam asi polovicne znalosti v IT a mozna uplne ine (a horsie) zamestnanie. Ale ty asi chces zo svojich deti mat rovnakych zadubencov, ako si sam. Tvoja volba a sucasne lutost tvojim detom :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

iPad sa meni kus za kus, neviem si predstavit ake problemy so servisom si mohol mat.

Dopyt po iPadoch moze klesnut z dovodu, ze ked mas iPad minulej generacie s Retinou tak nemas dovod si kupit novy len preto, ze je o milimeter tensi.

Lacne android tablety? No neviem, ak mas padlo telefon od 5" vyssie tak Ti je 7-8" tablet viac-menej na nic, vacsie pouzitelne uhlopriecky su drahsie a pri vacsich uhloprieckach Ti pride vhod skor nejaky convertible/hybrid s plnotucnym Windows, ktory zadockujes a na konzum obsahu (net, multimedia) a office je pouzitelnejsi.

Suhlasit sa da s tym, ze lacne androidne tablety su vhodnou hrackou pre deti, teoreticky mozu mat nastup este v rozvojovych trhoch tretieho sveta. Ked vidim tie crepy v hypermarketoch v cenach od 50,- EUR, tak sa zamyslam, ze kto pri zmysloch to kupi:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tablet mi prasknul - byl v pořádku a o minutu později na něm byla prasklina. Nikdo u toho nebyl, tablet neupadl, byl v pouzdře na stole. Už jsem sem před časem pastoval link na fotku a nechci spamovat fórum.

V autorizovaném servisu mě s tím vyhodili a odmítli to převzít do reklamace. V Applu mi řekli, že v jsou vlastně Irská firma a že mi nedají jiný kontakt než poštovní adresu do Irska - ať pošlu dopis. Na netu jsou diskuse plné podobných případů. Trochu jako s těmi ohebnými telefony - Apple měl tu drzost otevřeně lhát že se to stalo jen 6 lidem a přitom stovky lidí jen na jedné stránce ukazovalo fotky.

Paradoxně, když jsem měl problémy s levnější elektronikou, nebyla oprávněná reklamace nikdy problém. A taky, u tabletu za 3 tisíce nemám problém ho vyhodit a koupit novější.

Takže jak jsem psal, u nás v rodině Apple skončil. Jen blázen by si koupil něco u firmy co cíleně okrádá svoje stálé zákazníky. Žijí z dobrého jména co si vytvořili za Jobse, ale to nepůjde věčně.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Prasklina je nieco ine, noo:) Myslim, ze mas moznost si pri kupe priplatit aj za tuto moznost, ked tablet fyzicky poskodis tak Ti ho vymenia.

Napriklad mne prestal z nicoho nic nabijat Galaxy S4 a servis ma odbil s tym, ze nasiel oxydaciu na doske a viem, ze mi nikdy do vody nespadol, reklamacia neuznana, oprava v cene takmer noveho, tak som ho strelil na suciastky. Urcite sa citim viac ukrivdeny ako niekto kto pribehne na reklamaciu s tym, ze ma prasktnuty displej ;) jj, na Tvoj problem si spominam, daval si to tu prednedavnom, praskliny su osemetne a myslim, ze s prasklinou Ta odbije kazdy vyrobca.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto běžná výmluva jak odpálkovat blbce, co se odpálkovat nechají. Pokud jsou vytrvalí, tak soudní znalec, v rámci reklamace pak zaplatí i náklady na něj.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja si u xxxx(bezne tam nenakupuju a nechci delat reklamu, ten jejich zeleny xindl me sere ... no, dobre byla to alza:o) priplatil (cca 10%) za dvouletou zaruku na miix2 proti rozbiti nebo ukradeni.
Clovek se o to tolik neboji, doma male dite kdyz to nekde najde a zjistim, co je to za kraval, co me rusi u pocitace a ono do toho necim mlati:o) Takze no stress:o) Vim, ze treba mironet taky nabizi pojisteni, ale nebylo to tak vyhodne ..... u tak drahych veci bych si to nechal dat, pokud je to za rozumnou cenu. U telefonu za 3k bych se na to vykaslal, ale zas, kdyby to bylo za 10% tak mozna jo .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nemas predstavu o slovenskom sudnictve:) Natahovalo by sa to roky. Nie kazdy ma chut na tie papierovacky, pojednavania, zbytocne stresy a zabity cas, aj ked mozno nakoniec by to dopadlo tak ako pises, niekedy si radsej povies, ze ebat na to ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně na tohle oni spoléhají, že se necháte odpálkovat ;-)

České soudnictví asi nebude o moc jiné, ale na tom většinou nezáleží, protože většinou na žádný soud ani nedojde. Jakmile pochopí, že stojí proti někomu, kdo je skutečně odhodlaný to dát k soudu, většinou vyměknou a uznají mu to.

(Ale vím o firmách, kde zlomový moment přijde až když tu žalobu skutečně podáte, nějaké výhrůžky na ně neplatí.)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je jediny dovod, preco som rad za vodeodolny mobil, tam by im to moc nepreslo. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.