Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Předvánoční prodeje Playstation 5 dosáhly 4,5 milionu, Sony prodává se ztrátou

> Pokud si zákazník konzoli pořídí třeba o měsíc-dva později, kdy již (z důvodu pozvolna klesajících nákladů) nebude hardware ztrátový

Souhlasim s tim ze naklady klesaji, jen nemyslim ze klesaji tak rychle... IMO ty naklady realne klesnou az tak v 2022-2023, kdyz vyrobci CPU/GPU prejdou na 5nm/6nm, pak muze AMD klidne vyrabet dal PS5 na uvolnenych 7nm linkach.

Stejne pochybuji ze ta ztratovost je nejak extremni - pokud to maji dobre secteno, tak jim staci prodat 1 hru aby tu ztratu kompenzovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náklady neklesají (jen) s přechodem SoC na nový výrobní proces, ale průběžným poklesem cen pamětí, úložišť, hledáním levnějších dodavatelů dílčích komponent (a že Sony hledá, jen výrobce větráků už vystřídala tři ;-). Stačí se podívat na vývoj ceny konzolí - dělá to historicky $20-$50 za rok. Takže za dva-tři měsíce může být klidně $5-$10 dole.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo kdo dal no-xovi mínus, když popsal lety prověřenou realitu a každý kdo někdy uváděl na trh něco nového to může jen potvrdit. Asi nějaký diskuzní přeborník, který se s realitou ještě nesetkal :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nebyl, diit jsem checkoval az ted rano.

Uznavam ze no-X ma pointu, ostatni komponenty se taky hybou s cenou. Otazka je jak maji nastavene smlouvy - treba ted ctu ze maji opet stoupat ceny RAM, kdovi nakolik ma Sony nasmlouvano dopredu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tím se snad u spousty konzolí počítalo že se nevydělá na HW ale až na prodeji her ne? V tom byl jeden z fíglů jak nalákat zákazníka...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdíl „nevydělává se“ a „prodělává se“. Předchozí generace byla od zahájení prodeje nepatrně v plusu. Jestli se na prodané konzoli nic nevydělá, nebo prodělají $2, znamená jen za ty předvánoční prodeje rozdíl $9 000 000, tedy 194 000 000 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto taky výrazně zdražilo hry, hlavně v digitálním kanálu, což dává logiku, oproti extrémně levné verzi bez BluRay mecehaniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První várka tedy asi ty 4,5M kusů měli dlouho dopředu nasmlouvané ceny a dle mého názoru na nich docela vydělali. Situace je jiná a ceny el. komponent (ne jen ten jeden procesor) se upravovali a proto si myslím, že prodělávat teď začínají. Na druhou stranu zas bude optimalizace v procesech výroby a montáže, takže by se to mohlo vyrušit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ovšem v kontextu jenom par drobnych...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4,5 mil CPU/APU to je obrovské číslo na AMD

V roku sa predalo tesne nad 300 mil. CPU
https://mspoweruser.com/300-million-pcs-may-be-sold-in-2020-a-number-las...

AMD má okolo 20% to je 60 mil. za rok alebo 15 ml. za kvartál a k tom len zo Sony dostať 4,5 mil. je obrovské číslo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem reálně je na tom AMD na počet kusů prakticky stejně.
Vzhledem k tomu, že růst prodejů PS5 je zhruba vyvážený poklesem prodejů PS4 a CPU do obou vyrábí AMD.
(Samozřejmě finančně bude nejspíš lukrativnější vyrábět CPU pro PS5 než pro PS4.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.