Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přenosná PlayStation do ruky

Sony PSP - PlayStation do ruky
Sony nechce být stranou a tak reaguje na nové hrací přístroje (s mobilem) Nokia N-Gage. Na úterní tiskovce představila tzv. PSP - PlayStation Portable. I když je to zatím pilotní design a ve finální verzi může doznat ještě změn, už nyní Sony informovala o mnohých zajímavých vlastnostech.

Jak už bylo řečeno, Sony se s PSP chce vyrovnat s konkurenčním N-Gate od Nokia a také s GameBoyem od Nintenda. Nevylučuje, že finální verze bude rovněž použitelná jako mobilní telefon. Samotná Sony označuje PSP jako "Walkman budoucnosti".

Sony - portable PlayStation

Jistě vás zaujal zvláštní UMD disk vpravo nahoře. To je vlastně obyčejné dvouvrstvé DVD, ovšem s menším průměrem a kapacitou 1,8GB. Stejně jako DVD-video i UMD bude používat regionální rozdělení světa. A tak některé hry budou pravděpodobně uváděny v USA o něco dříve než jinde, tak jak je to s filmy. UMD bude také vybaven rozšířeným systémem ochrany proti kopírování (AES - Advanced Encryption System). Navíc bude mít každý disk své jedinečné identifikační číslo.

Řídící jednotou bude 90nm procesor s 32 bitovým MIPS R4000 jádrem. Bude obsahovat SIMD (Single Instruction Multiple Data) jednotku, podobnou té od Intela (SSE2) nebo PowerPC (AltiVec). Bude vybaven 8MB pamětí na 333MHz s 1,2V. Zvládne tak datový tok 2,6GBps. Druhé MIPS R4000 jádro bude použito jako engine pro média (paměť 2MB DRAM). Vedle těchto dvou chipů bude mít PSP také dva grafické. Jeden pro grafiku s vysokým rozlišením, a druhý pro jednoduché zobrazení. Tento druhý bude mít 2MB paměť pro video, pracující na 256 bitové 5,3GBps sběrnici. PSP dovede zobrazit 664 miliónů pixelů za sekundu v 24 bitové barevné škále a 33 miliónů polygonů za sekundu s transformací a světelnými efekty.

PSP bude mít 7.1 audio s 3D, bude podporovat MP3, AAC stejně jako ATRAC3 od Sony. Pro video je tu AVC (H.264) a MPEG4. Na UMD média se vejdou až dvě hodiny videa v DVD kvalitě a až čtyři hodiny ve "standardní kvalitě". Displej PSD je 4,5 palcový, s poměrem 16:9 a rozlišením 480×272 bodů LCD.

Jednou z předností PSP bude podpora 802.11b bezdrátových sítí. Součástí se asi také stane mobilní telefon. Sony rovněž uvádí, že PSP nebude jen samotné jedno zařízení, ale bude to více přístrojů, které budou co nejvíce uzpůsobeny různým požadavkům uživatelů.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Přenosná PlayStation do ruky

Sobota, 24 Září 2005 - 17:39 | Anonym | chcel by som sa spitat kolko hracov sa da...

Zobrazit diskusi