Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel chystá integrovat paměť do procesoru

Multicore CPU + Hybrid Memory Cube
Charlie Demerjian ze server SemiAccurate rozšířil více či méně uvěřitelnou zprávu o tom, že Intel plánuje integrovat paměť (RAM) do procesoru. Nás nenapadlo nic lepšího, než se nad tím zamyslet…

Začněme tím, co Charlie píše, ať víme, s čím máme tu čest. Intel nás prostě a jednoduše chystá zbavit paměťových modulů a údajně má už i funkční demo. Na technologii už pracuje nějaký ten pátek, patřičné komponenty jsou už dokonce součástí Sandy Bridge-E/EP. Zkrátka se po integraci paměťového řadiče, grafiky a vlastně celého severního můstku do procesoru můžeme v budoucnosti (a prý ne tak vzdálené, jak si možná myslíte) těšit na integraci další komponenty: paměti.

Zpráva se nám jevila natolik šílená (obsahově), že jsme se chvilku zdráhali jí vůbec uvěřit, natož o ní informovat. Což o to, že by to Intel zvládl, o tom nemáme nejmenších pochyb, v Intelu pracuje hromada neskutečně šikovných lidí. Stejně tak si dokážeme představit klady, které to přinese, především se může díky užší integraci pamětí s procesorem jednak zrychlit paměťový subsystém a v neposlední řadě se dá optimalizovat i spotřeba jako celku. Řekněme, že první praktickou ukázkou bude integrovaná eDRAM (byť zatím jen v rámci pouzdra, nikoli křemíku jako celku) v nejvyšší řadě mobilních variant procesorů Haswell (ta technologie nese jméno Crystalwell, přímo v procesorovém pouzdru bude i 64MB paměťový čip určený pro potřeby grafiky), byť to pořád ještě není to, co se nám snaží Charlieho článek naznačit.

Integrovaná paměť v procesoru (bez ohledu na to, jak jí do pouzdra dostat dostatečné množství) by mohla ze hry vyšachovat tradiční výrobce paměťových modulů. Čipů možná ne, není jasné, zda by Intel dělal paměťové čipy sám, nebo je odebíral od dnešních běžných výrobců (typicky Samsung či Hynix SK, ono jich zase tolik nezbylo). A právě toto se nám zdá na celé zprávě nejméně uvěřitelné, neboť snad ani nechceme domyslet, jak by se tento krok líbil právě výrobcům paměťových modulů. Do určité míry by mohli být rozčarováni též koncoví uživatelé, neboť by pro zvýšení kapacity paměti museli vyměnit celý procesor.

Nakonec kdyby to ale přeci jen dopadlo tak, že by Intel paměť do procesorů integroval (jakože se to jeví jako další logický krok v postupné integraci všeho možného do jednoho čipu), pak bychom si dokázali představit situaci, kdy v procesoru bude nějaký základ, který by si vystačil řekněme s minimálními požadavky na běh mainstreamového OS, plus by se dala paměť rozšiřovat právě přidáváním paměťových modulů do dalších slotů. Za zvýšení kapacity RAM touto cestou by se pak ale velmi pravděpodobně platilo kromě peněz také snížením výkonu paměťového subsystému, neboť externí paměť bude těžko rychlejší než integrovaná, takže ono by to stejně koncové uživatele spíše tlačilo k upgradu RAM koupením procesoru s větší kapacitou (určitě by to znamenalo eliminaci potenciálních problémů se vzájemnou kompatibilitou).

Neméně nereálnou možností může být i integrace paměti do procesoru pouze v mobilním segmentu, kde už třeba Haswell pro Ultrabooky bude mít i čipset (tedy to, co z něj do této doby zbylo, čili jižní můstek). Tam se dá předpokládat, že se nebude upgradovat, řekne se třeba, že „pro Windows stačí ty 4 GB“ a ty se integrují přímo na procesor (a když paměť dojde, tak si systém „uswapne“ na SSD).

Uzavřeme to tedy tím, že se o něčem takovém na internetu povídá (jinými slovy je to ve stádiu drbů) a dokud to nebude nějak „víc oficiální“, raději se v tom moc nešťourejme. Až (pokud) se to provalí nějak víc, jsme si jisti, že si k tomu budou chtít své říci právě výrobci paměťových modulů, potažmo čipů (koncové uživatele nevyjímaje). Kdybychom si však přeci jen chtěli tipnout, jak to Intel udělá, první, co nás napadne, je použití Hybrid Memory Cube od Micronu, dlouholetého partnera Intelu.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel chystá integrovat paměť do procesoru

Pondělí, 17 Září 2012 - 21:15 | xxsawer | T_xy: Ty pleteš dohromady dvě úplně odlišný věci...
Pondělí, 17 Září 2012 - 10:01 | Rudolf Dvořáček | Třeba intel necílí tyto procesory na PC platformu...
Neděle, 16 Září 2012 - 23:47 | Txy | S RISCem to má společného hodně, pokud těch 10%...
Neděle, 16 Září 2012 - 18:09 | WIFT | Vidím tu jeden drobný rozdíl, na který poukážu...
Neděle, 16 Září 2012 - 15:03 | DRK | Zapomínáte na to že se 4x zvětší potřebná plocha...
Neděle, 16 Září 2012 - 14:57 | DRK | A proč ne. ti z nás co pamatují doma amiu znají...
Neděle, 16 Září 2012 - 01:47 | r23 | Nemyslím, že by to bylo výhodné - čím větší ploch...
Neděle, 16 Září 2012 - 00:10 | vlada | Nepřipadá mi to jako nic senzačního a...
Sobota, 15 Září 2012 - 21:55 | xxsawer | Ta poslední věta pořád platí a bude platit...
Sobota, 15 Září 2012 - 21:34 | Damel | Říká vám něco statistická kontrola kvality (SPC/...

Zobrazit diskusi