Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Problémy (nejen) AMD se SP3 pro Windows XP

Windows XP SP3 BSOD ACPI
Po několika dnech jsem konečně našel čas a celý natěšený spustil instalaci SP3 pro Windows XP. Maje procesor AMD Athlon 64 na desce s nForce4 čipsetem jsem nejprve lehce popátral po netu, abych zahlédl nějaké zvěsti o možných problémech, ale ty se vázaly na značkové počítače, zmiňovány byly ty od HP a Dell, kde se po instalaci a restartu dostal počítač do nezastavitelné rebootovací smyčky, takže jsem si moc starostí nedělal. Vystřízlivění nastalo po prvním restartu. Naštěstí jsme našli řešení, které je takříkajíc dost nestandardní. Ukážeme i jak na některé další problémy souvisejících s instalací SP3.

Chyba 0x000000A5

Při samotné instalaci se neděje vůbec nic zvláštního, Microsoft vás vyzve k vypnutí všech nepotřebných aplikací a pochopitelně k zálohování, zde doporučíme uložit zálohu na nějaké externí médium, ještě uvidíte proč. Ani prohlídka stránek, na které Microsoft při instalaci odkazuje a popisují změny a rady při instalaci, na žádné větší problémy neukázala. Po odsouhlasení smlouvy tedy nezbývalo než nechat počítač restartovat. To ale skončilo právě touto obrazovkou:

Windows XP SP3 BSOD ACPI

První cesta vedla do BIOSu, kde jsem ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) vypnul, doufaje, že tím se problém vyřeší. Pravda, BSOD se již neobjevila, ale spouštění systému se záhy odebralo do jakési černé díry, takže toto ten správný způsob řešení nebyl. Vyzkoušel jsem i další možnosti, jako je nouzový režim, start do příkazového řádku nebo spuštění druhých (testovacích) Windows XP ještě bez SP3. Ani jedna cesta nevedla k cíli, nehledě na to, že nešly spustit ani druhé Windows XP bez SP3 (naskýtala se šance, že by problém mohlo vyřešit smazání hiberfil.sys v kořenovém adresáři, což je jedno z doporučovaných řešení přímo od Microsoftu, které se má v této situaci použít).

Po chvíli bloudění po internetu na druhém počítači jsme se přes vyhledávání v microsoftím fóru dostali až na blog Dr. Jesper M. Johanssona, člověka označovaného jako tzv. „Microsoft Most Valuable Professional“, kde se problém vyloupl v celé své kráse. Řešením je, a nyní se podržte, vložení jakékoliv flash klíčenky do USB portu. Pravděpodobně jde o specifický problém desek ASUS A8N32-SLI Deluxe, ke kterým bohužel není novější BIOS, který by tento „errorek“ měl vyřešit, takže vám nezbývá než mít neustále flashku v USB, nebo SP3 odložit na pozdější dobu, až ASUS nový BIOS vydá, zatím je k dispozici pouze nějaká betaverze 1405 z ledna loňského roku.

Někteří uživatelé hlásí, že problém rovněž řeší přesunutí USB myši do PS/2 zásuvky (máte-li redukci, vyzkoušejte a dejte vědět).

Chyba 0x0000007E

Ale ještě k problému s počítači HP. Jste-li obětí nekonečné rebootovací smyčky a opravdu máte AMD procesor, bude třeba vypnout intelppm.sys. Ten se stará o power management v počítačích s procesory Intel, ale v tuto chvíli běží a dělá tuto neplechu. Procesory AMD jinak obhospodařuje amdk8.sys. Jenže jak na to?

Boot Windows XP s možností vypnout automatický restart

Nejprve musíte rebootování nějak zastavit, což se vám podaří stisknutím tlačítka F8 při restartu. Zde můžete automatické restartování zakázat (v originále „Disable automatic restart on system failure“), chcete-li se svou BSOD také pokochat a zjistit třeba i zde uvedené číslo chyby. Následně systém spusťte v „Safe mode“, pak už postačí jen spustit:

sc config intelppm start= disabled

Použijete-li „Recovery console“ musíte k vypnutí použít příkazu:

disable intelppm

V žádném případě to ale nedělejte v počítači s Intel procesorem, už by nenabootoval!

Chyba 0x00000024

Tato chyba se objevuje poměrně často a značí poškozený ntfs.sys pro správu souborového systému, nebo nějaké ty vadné sektory na pevném disku nacházející se na těch nejnevhodnějších místech.

Je ale také možné, že je to problém související s grafickým ovladačem, objevily se zprávy o ATI Catalystech 8.4 a nějakém pro karty nVidia. Podaří-li se vám nabootovat do „VGA mode“, je na vině pravděpodobně právě grafický ovladač. Údajně dělají problém Catalysty 8.432, verze 8.467 je prý už v pořádku.

Objeví-li se vám chyba 0x00000024, můžete zkusit ještě následující:

  • Máte-li více disků a mechanik, odpojte je a zkuste nebootovat jen se systémovým diskem
  • Spusťte chkdsk /r, jde-li o problém související se souborovým systémem, mohl by ho chkdsk vyřešit. K nabootování ale budete potřebovat instalační CD, nabootovat z něj a použít „Recovery console“, případně WinPE
  • Zkuste nahradit ntfs.sys (\Windows\system32\drivers) jeho náhradní kopií se složky \Windows\ServicePackFiles\i386\
  • Zkuste nabootovat ve „VGA mode“. Podaří-li se to, je to na 99 % problém grafického ovladače. Odinstalujte ho a nechte Windows najít ovladač samotné, případně použijte jiný než ten, který jste v PC nyní měli. Dejte vědět, které ovladače dělají problémy.

Máte-li vlastní zkušenosti a řešení s problémy po instalaci SP3 pro Windows XP dejte vědět.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Problémy (nejen) AMD se SP3 pro Windows XP

Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 16:53 | Martin Bartoň | Dan002: No ano! Dej vědět, zda to pomohlo.
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 12:29 | Anonym | mám podobný problém. Takže prostě při naběhnutí...
Neděle, 21 Prosinec 2008 - 16:27 | Anonym | Super stránky !!! Našel jsem tu řešení problému....
Pátek, 21 Listopad 2008 - 02:36 | Anonym | ahoj  podobné problémy jsem měl také po...
Čtvrtek, 2 Říjen 2008 - 11:29 | Anonym | stejný problém, stačilo spustit z CD instalaci...
Středa, 24 Září 2008 - 19:24 | Anonym | @Theseus> Souhlas, SP3 je taková malá...
Středa, 20 Srpen 2008 - 18:56 | Anonym | ad FRD : @ 82.210.246.84 - středa, 14. května...
Pondělí, 26 Květen 2008 - 14:30 | Anonym | [Re: Abit KT133A a problémy s CPU > 1GHz]...
Neděle, 25 Květen 2008 - 14:35 | Osvald Tretter | Já su zas, co se instalace týče, ok, ale pozdější...
Sobota, 24 Květen 2008 - 21:45 | Anonym | Stejný problém, 05, mámi na notebooku X51R od...

Zobrazit diskusi