Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Proč Microsoft více důvěřuje statistikám NetApplications, když jde o prohlížeče

NetApplications vs StatCounter
„Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji. A když ji nemohu zfalšovat, věřím té, která pro mě dává lepší čísla“, s nadsázkou řečeno. Proto Microsoft upřednostňuje statistiky NetApplications oproti StatCounteru…

Microsoft se na svém logu věnovaném Internet Exploreru rozpovídal o tom, proč upřednostňuje statistiky NetApplications před statistikami StatCounteru. StatCounter totiž prý měří „špatně“, nebo přinejlepším ne úplně podle skutečného chování uživatelů, přičemž vysvětluje dva hlavní důvody, proč tomu tak je.

Prvním důvodem, který je logickým trnem v oku Microsoftu, je Google Chrome, který používá tzv. „prerendering“ neboli přednačítání stránek vyskytujících se na odkazech na právě zobrazené stránce. V reálu tak Chrome prochází odkazy na stránkách stejně, jako kdyby na ně uživatel kliknul, a tyto stránky si na pozadí připravuje a vykresluje pro případ, že by se uživatel rozhodl na ně kliknout. Pokud se tak rozhodne, již v podstatě hotovou stránku zobrazí a ostatní připravené stránky zahodí. To je mimo jiné důvod, proč je Chrome tak svižný. A je to také mimo jiné důvod, proč má Chrome ve StatCounteru lepší čísla. Chrome totiž navštěvuje více stránek než uživatel a tím generuje zkreslené statistiky. NetApplications s tímto počítá a statistiky vycházející z „prerenderovaných“ stránek nezapočítává. StatCounteru je to prý jedno, prostě započítává všechno.

Druhým důvodem, pro nějž má Microsoft raději NetApplications, je „Geoweighting“ založený na reálné internetové populaci. NetApplications to přímo vysvětluje takto:

Data pro Net Market Share jsou vážena dle jednotlivých zemí. Porovnáváme námi změřený datový tok s údaji od CIA Internet Traffic podle tabulky zemí a podle toho vážíme data. Např. pokud naše globální data ukazují, že Brazílie dělá 2 % z datového toku, zatímco tabulky CIA říkají, že Brazílie dělá 4 % globálního datového internetu, pak každého unikátního uživatele z Brazílie započítáme dvakrát, čímž vyvážíme naše globální data. Trhy v regionech se liší a pokud bychom se více soustředili na některé z nich, naše globální data by tím byla zkreslena.

Naproti tomu StatCounter data publikuje tak, jak je zaznamenává, přímo k tomu říká: „My s daty nijak nemanipulujeme, nijak je nesrovnáváme s jinými. Nepoužíváme žádné umělé vyvažování. Data zkrátka publikujeme tak, jak je zaznamenáváme.“ Aby toto fungovalo dobře, musela by být data sbírána opravdu rovnoměrně, což se ale neděje, StatCounter rozhodně nemá své měřiče (partnerské weby s měřícími kódy) všude stejně zastoupené. Jinými slovy zde bychom klidně mohli věřit Microsoftu, že data od NetApplications jsou „vypočítávána“ s ohledem na model využití internetu uživateli, který je bližší realitě. A podle dat z NetApplications je stále ještě Firefox dvojkou mezi prohlížeči a Google Chrome trojkou. Ve statistikách StatCounteru už Chrome Firefoxe předběhl.

Dovolte nám připomenout jednu událost, kterou bychom chtěli podpořit větu v úvodu tohoto článku o důvěře v ty které statistiky. Loni v říjnu rozesílal Microsoft novinářům tiskovou zprávu o tom, že uživatelů Windows 7 je již více než uživatelů Windows XP. A hádejte, koho si vybral jako dodavatele statistik, o něž se tato tiskovka opírala. Bingo, byl to StatCounter a za lepšími statistikami oproti NetApplications mohli klidně stát právě uživatelé Google Chrome (uvažujeme v tom smyslu, že mezi uživateli Windows 7 bude Chrome o něco rozšířenější než u konzervativnějších uživatelů Windows XP).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Proč Microsoft více důvěřuje statistikám NetApplications, když jde o prohlížeče

Středa, 21 Březen 2012 - 22:01 | gurulix | Naprostý souhlas, jenže to většina nechce...
Středa, 21 Březen 2012 - 11:43 | zx cygnus | No, jestli má prohlížeč A 20% nebo 30% a...
Středa, 21 Březen 2012 - 09:03 | Trashman | Není, rychlejší je Opera 12.
Úterý, 20 Březen 2012 - 16:00 | Kert | Když jsme u těch prohlížečů, zkoušel jsem C&C...
Úterý, 20 Březen 2012 - 14:28 | Rafan | Tak přesně tohle mne také napadlo a chtěl jsem to...
Úterý, 20 Březen 2012 - 12:08 | Pety | Jelikož na XP nejde Internet Explorer 9 použít,...

Zobrazit diskusi