Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pentagon má obavy z prodeje IBM serverů Číně, vidí bezpečnostní hrozbu

IBM prodává několik divizí, aby získala kapitál k restrukturalizaci. Příliš se jí ale nedaří. Proti prodeji serverové divize je Pentagon, továrny na čipy zase nechce nikdo ani za „vyvolávací“ cenu.

Probíhající akvizice divize (low-end) serverů IBM vyvolala obavy u nejednoho amerického úřadu, který servery až doposud od IBM odebíral. Ne snad proto, že by o tuto možnost přišel, ale z důvodu bezpečnostních rizik. Pentagon, FBI a americký telecom mají obavu, že předáním technologií do rukou Lenova získá Čína ideální nástroj ke špionáži Spojených států.

Americké úřady navíc mají obavy z možnosti narušení kritických odvětví průmyslu, takže připravují průzkum, jehož cílem je zjistit, zda a do jaké míry sjou servery IBM využívány v chemických továrnách, elektrárnách a podobně. Komise pro dohled nad americko-čínskými bezpečnostními a ekonomickými vztahy tak dostala za úkol ověřit, zda by po akvizici mohla druhá strana z příslušných serverů získat citlivé informace, nebo jich využít přímo pro sabotáž v případě konfliktu.

Nic z toho by však nemělo zdárné dokončení akvizice v hodnotě $2,3 miliardy ohrozit, úřady hledají alternativní cesty, jak možným rizikům předejít.

Komplikace provázejí i prodej další divize, na které chtěla IBM vydělat podobnou částku ($2 miliardy). Továrny na výrobu čipů totiž za tuto sumu nechtěl nikdo koupit. Podle neoficiálních informací totiž prodejce nenabízí zrovna nejpřívětivější podmínky - technologie (IP) si chce ponechat, aby je mohl pronajímat, a také trvá na speciálních podmínkách, které ho mají jakožto budoucího zákazníka této továrny zvýhodnit před ostatními. I z těchto důvodů bude zřejmě konečná prodejní cena výrazně nižší - hovoří se zhruba o miliardě dolarů. Jako nejpravděpodobnější kupec se v tuto chvíli jeví GlobalFoundries, jehož výrobní procesy jsou s IBM kompatibilní.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Pentagon má obavy z prodeje IBM serverů Číně, vidí bezpečnostní hrozbu

Pondělí, 7 Duben 2014 - 17:28 | kat | Tak ať je neprodávájí. V podstatě hrozbou pro...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 15:55 | Destructor | Zvláštní, třeba to že Indové píší dneska v...

Zobrazit diskusi