Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První kvartál prodeji počítačů nepomohl, nejvíce ztratil Apple

To skoro vypadá, jako by se lidi probírali z hype M1, M2...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To budou ti co si myslí, že M1 a M2 jsou osmijádrové CPU a ne 4+4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je úplně jedno. Já bych v pasivně chlazeným x86-64 notebooku bral klidně konfiguraci 2+2, ale oni nejsou schopní ani toho. Jinak ten pokles Applu beru jako pozitivní, třeba začne zlevňovat a tím vyvine další tlak na probuzení výrobců x86-64.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple zlevňuje dlouhodobě a stává se tak dostupnějším a tlačí na konkurenci. Podobně jako Tesla.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Procesory na to jsou uz leta. A sam vis, ze starsi verze MS Surface jsou pasivne chlazene (i5 4C/8T), mohou mit i slusne velkou pamet a jakz tak velke SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém těch pasivně chlazených surfaců s Intelem byl ale silný throttling. Při hraní her to po 5-30 minutách spadlo na 5-10 fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Verze 7 je v pohode, nevim jak na hrani her, na to to nema grafiku, ale na hudebni SW OK. A hudebni SW je na throttling citlivejsi, nez hry.

A neni jen MS Surface. A ze vyrobci NB nevyrabeji pasivne chlazene NB neni chybou vyrocu procesoru, ale chybou vyrobcu NB. Pasivne chlazene mimiPC si koupit muzes. I treba s AMD 5700G (8C/16T).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže na M1 můžeš hrát i ty hry. Např. i ten nejlevnější nejpomalejší a ještě mírně throttlující kvůli pasivnímu chlazení base-M1 má dvojnásobný výkon ve hrách než můj desktop (jeden z mých počítačů, držím si ho kvůli nativní podpoře Windows XP a starým hrám - Radeon 7850 2GB GDDR5).

Jinak pasivně chlazený notebook jde udělat z každého, když omezíte výkon CPU/GPU. Jenže - spousta lidí to neví, a co hůř, to nastavení Microsoft ve Windows 11 odstranil!

EDIT:
> A ze vyrobci NB nevyrabeji pasivne chlazene NB neni chybou vyrocu procesoru, ale chybou vyrobcu NB.

Souhlas. Já sám tu opakovaně říkám, že moderní APU od AMD jsou plnohodnotnou konkurencí M1/M2. Je o výrobcích notebooků, jak moc to kazí (nejen chlazení, ale třeba i ničení barev "šetřícím režimem" při běhu na baterii).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Snížení těch limitů CPU (jak se tam nastavují procenta) nebo jak se to jmenuje u Win10 na Win11 už není?

Co se týče x86-64 vs M1, tak bych řekl, že by AMD při 10 W ztratilo hodně výkonu a M1 by ho citelně překonala. Když jsem si hrál s pasivním chlazením u Ryzen 7 5800U, tak jsem nemohl nastavit víc jak cca 1.1 GHz (asi 25 % napájecí limit jestli si dobře vzpomínám) a to si troufám odhadnout, že chladič na tom Ryzenu byl objemově o dost větší než ta chudinka na M1. Frekvence u M1 budou v reálu o dost vyšší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten dialog ve Windows 11 už odstranili. Ano, pro malou spotřebu (10W) vyhrává výkonem Apple (E-cores), ale na internet, Facebook, maily, filmy výkon x86 v pohodě. Pro střední (20 W) jsou výkonem nastejno a navíc má x86-64 možnost jít i hodně nad, pokud ti (pro daný use-case) nevadí hlučnější větrák a že musíš jet na adaptér (tato možnost Apple chybí, i u těch aktivně chlazených - myslím konkrétně ST výkon).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

M1 a Zen3 jsou na rozdilnych procesech, tedy i principialne rozdilna spotreba pri jinak stejnych podminkach. Srovnej si M2 a Zen4, to je ferove srovnani, jsou na totoznych/obdobnych procesech.

Uckovy Ryzen 7 hrave rozdrti M2.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tú M1ku by som radšej porovnával so Zen4 APU...predsa len je to 5nm vs 4nm ....Zen 3 so 7nm bude mať hlavne hendikep pri "low power" TDP, kde sa na 5 alebo 4nm nemôže logicky chytať.

Ale v rámci "technologického okienka" je to fajn informácia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze Cervicek touzil po 2+2C, to na hry neni ani nahodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani náhodou? Když bych vzal 2 velká jádra Zen 4 a 2 malá Zen 4c, tak při podobných frekvencích co má M1 by šla na hratelné fps víc jak polovina her na Steamu. Tedy záleželo by i na síle grafiky. Lidi hrajou i na horších procesorech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někoho už napadlo otestovat, co je minimum pro hraní her mladších 4 roky (omezováním 13900K).
2C/2T už některé věci nerozchodilo vůbec !!!
2C/4T sice hry spustilo, ale výkon nic moc.

Chtít po pasivně chlazeném 4C/4T herní výkon je trošku mimo.
5+ let staré hry možná (závisí i na GPU), ale novější už jsou moc náročné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"2 velká jádra Zen 4 a 2 malá Zen 4c"

To není 4C/4T, ale 4C/8T.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jeste nejsou k dispozici, a mala jadra AMD jsou uplne neco jineho nez mala jadra Intelu nebo Apple.....

Az prijdou na trh a pokud budou 2+2 a pokud z toho nekdo udela pasivne chlazeny NB, tak se za rok, dva mozna dockas. Ale uz Zen4 budou i ve variante pod 10W, takze se mozna dockas drive, akorat tam nebudou giganticka mala jadra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Suverénně nejhůř dopadl Apple s propadem o 40,5 %."
To JirkaK nerozdycha..
;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si vzpomněl na jeho příspěvky "trh padá, ale Apple získává".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je problém, když prodáváš kvalitní produkty, které vydrží. Kdo chtěl M1/M2, ten ho už má, a nalijme si čistého vína - ne každý chce, nebo může, switchnout, tudíž růst na úkor PC je jen omezený.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je i u PC. Mam prvni inteli "U" 4c/8T generaci z roku 2017 v Samsungove "kopii Macbooku" a ten notas je pro bezne veci stale vyborne pouzitelny i dneska a je to 6 let. Samozrejme to neni na encodovani videa ale jinak stale pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, proto padá celý trh. Akorát v závislosti na nabídce produktů a dalších faktorech v jednu chvíli padá víc tenhle a jindy tamten.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lenze placka z roku 2017 je v intenciach toho, co sa este bezne pouziva z Applieho HW vlastne uplne zanovny pocitac. Ja sam mam doma (aj ked ho uz skoro nevyuzivam) MacBook Pro z roku 2008, bezne vidavam masiny z roku 2012, ktore ludia spokojne pouzivaju.

Ono ludia pokrikuju, ze je to drahe a ja neviem co, ale ten dajme tomu 10 rocny HW, pokial v nom nie je zrovna nieco navrhnute zle a nepokazi sa to, proste vydrzal. A kludne sa dal pouzivat 10+ rokov. Takze pokial clovek zrovna nepisti po uplne najnovsom laptope a s M1-based HW je spokojny, z M1 nie je dovod menit na M2.

Zaroven na tom nejde bootnut Widle, takze skupina ludi, co si kupila Mac, aby potom na nom bezala Widle, do M2 macov nepojde a Intelacke MacBooky sa uz nove kupit nedaju.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si lidi podělili cenu počtem let, co to budou používat, tak by zjistili, že se nevyplatí kupovat levné krámy. U mobilů jakbysmet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Levny 2+1 Lenovo mi vydrzel 10 let denodenniho pouzivani. Odpracoval cca. 40 000 hodin pri cene asi 7 000.

A notebook od Toshiby mam cca 15 let a stale jede, jen by chtel prepastovat vetrak. Natocil cca. 60 000 hodin. Drzim ho kvuli nativnim XP. Ten stal drobne pres 20k.

Takze bych se z kvality Macu nejak moc nerozplyval. Jini vyrobci take dokazi vyrobit spolehlive stroje. A to i segmentu do 10k.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak tehdy ten Lenovo byl těsně po odprodeji od IBM a Toshiba je slušná značka, minimálně tehdy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No a co? Ano mas pravdu, je dobre vybrat si dobrou znacku. Stejne jako u vetsiny jinych produktu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale za těch 10-15 let kvalita všeho dost klesla. U HP/Dell/Lenovo/Asus/Acer musíš sledovat mnohem důkladněji, který model je povedený. Ne na všech fungují triky, jak vyřešit problémy, jako např. prznění barev displeje při běhu na baterii nebo oprava křivky otáček větráku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ale to bude platit i pro Apple, ne? Ze kvalita klesla a neopravitelnost stoupla. Je jasne, ze kdyz na jedne strane vybira z tisicu modelu stovek firem a na druhe strane z par modelu jedne znacky, tak ten vyber z tisicu je slozitejsi. Ale na druhe strane je siroky vyber a ne par modelu podle diktatu jedne firmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro někoho, kdo nečte denně IT weby, může být problém vyznat se v těch tisícech modelech. U Apple to má projitý mnohem rychleji a taky se na problémy přijde dřív.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky už nějaký pátek odkládám ne zcela nutnou koupi notebooku. Pájení ramek se už asi definitivně uchytilo i v noteboocích nad 10 tisíc. Mít v noťasu dva sloty pro RAM je luxus, přitom desktopová deska se čtyřmi sloty pro RAM stojí 1500 Kč. To je sakra lowend cena!

RAM jako takové jsou dnes krásně levné, ale stejně jsem bez námahy objevil zrůdky typu 4 GB připájeno a 4 GB ve slotu - asi touha zbavit se odpadků co v budoucnu budou těžko prodejné. Celkově mně přijdou ceny notebooků šilené jak u levných, tak u drahých a pokud výrobci notebooků nemají obří zisky, tak nechápu, kam se ty vyrejžované peníze ztrácejí.

Je tady nějaký expert přes větráky notebooků? IMHO se vůbec nevyvíjí, takže náklady na R&D minimální. Dokud tam neprorazí Noctua atd., tak se nic nezmění - primitivní tvarování větráku, ložiska/elektromotory zamrzlé v čase, blbě naladěný průběh otáček (zbytečně velký rozptyl) a co největší šetření na kovovém masivu jako kdyby hliník stál jako stříbro. Kdybych neměl neřešitelný problém se zobrazovadlem, tak raději v báglu tahám nějaký minidesktop PC...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Větráky v notebooku se nevyvíjí proto, že to je jen přechodné řešení. Noťas má být chlazen pasivně! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U některých modelů se obávám, že točí ventilátorem už před vybalením z krabice.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zas na druhou stranu v báglu tahat 15" monitor připojený jedním USB-C už taky není takový sci-fi.
K NB. Docela podrobně jde HW specifikace zjišťovat u Lenova které má na tohle speciální stránku a zjistíš tam první poslední o NB. HP už taky podává solidní informace, stav a zapojení RAM už se také dozvíš, jen je to o chlup méně podrobné než u Lenova.
Např u HP jsem zjistil že neinformují o možnosti napájet NB pes USB-C. Některé modely to umí, ale specifikace mlčí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlinik moc nestoji, ale vazi. V technicke specifikaci pak bude mit konkurence lehci stroj. A to se oplatiiiiii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jestli je to trolling, ale hliník zrovna moc neváží. 100g radiátor už zabere celkem dost místa a chladit to bude dost. Dnešní malé notebooky mají radiátor o váze odhadem 20g hliníku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

80 g navic je hodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vybírám notebook, tak hmotnost vůbec nesleduji. Velikost RAM, zobrazovadlo, provedení klávky a u dražších i materiály. Hmotnost nikdy, zatím dokážu zvednout ze země i 30 kg, tj. 30 000 gramů!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vykladej ultrabookarum, ze 80 g je zanedbatelnych.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak apple nema nic noveho. Superdrahe M2 je k prdu. Důležitá info, co mi chybí, je celkový share, protože jak víme, tak průměrně macbook slouží 5 let, kdežto win book jen 2 roky. No ale Apple udělal zásadní chybu. Problém macos je ten, že je málo rozšířený a tak je pro něj málo aplikací. V USA jsou macy ve školách i ve firmách, v Evropě minimálně. Takže aby Apple trochu do toho šlápnul, měl výrazněji zlevnit M1, M2 nechat na urovni M1 a hlavně co nejvíce zvýšit tržní podíl. Až by byl kolem 30 procent, pak by už těch softwaru bylo mnohem více. Jinak já mám 2 roky M1 a take půl roku HPcko, po měsíci to HP vypadá z nějakého důvodu starší než ta M1. Po každé, když ho zapnu (2x měsíčně), tak musím x krát restartovat protože update :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký software ti chybí na M1? Ignoruju software, který na Apple nikdy nebyl, ani v dobách procesorů Intel (např. CAD). Právě díky velkému rozšíření v USA tam toho SW je dost, i když celosvětově zas tak velký marketshare nemá. Např. mně fungují všechny x86 (i 32bitové) Windows programy a x86-64bit hry ze Steam a Epic store (32bit jsou pomalé, protože vzhledem k fungovaní WINE/CrossOver se musí překládat všechny pointery, ale kdo chce, může si pustit x86-32bit hru v nativním Windows s 3D akcelerací v Parallels). Jinak M1 se prodává hodně levně ve spoustě akcích, protože Apple má přebytky (neodhadl poptávku po vyšších modelech, takže na masce pro wafer je většina plochy base M1). U M2 už tohle neplatí, na druhou stranu bavíme-li se o pasivně chlazených zařízeních, tak tam je výkon dán chlazením a ne procesorem (protože ten má výkon hodně nad možnosti chlazení), takže není důvod jít nutně do M2. PS: Apple ani nemá zájem o velký tržní podíl - to by pak neměl reklamu zadarmo od hejtující lůzy, co si ho nemůže dovolit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč nemá zájem o velký market share? Vždyť s větším market share může prodávat více SaaS služeb. A pak prodá zákazníkům další věci do jejich "ekosystému".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pak by padla jeho "výjimečnost" a musel by snížit marži. To máš jako se škodovkou a dalšími automobilkami, které ti v době nedostatku čipů radši vnutí drahé auto (a nemusí jich prodat moc) a na oktávku musíš čekat rok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Až přijde JirkaK, tak ti vysvětlí, že jabko je na některých trzích běžné, takže aureola vyjímečnosti co má Ferrari nebo Rolls u Applu opravdu není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale tady jsme na Díítu ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže když prodeje Applu padají, tak nemá zájem o větší tržní podíl a když rostou, tak ten zájem mají. Chápu, s kokainem to je jak na houpačce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To říkáš ty. Když prodeje rostou, tak se další generace udělá o trochu dražší/horší pro regulaci růstu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš to a já bych řekl, že i kdyby tvoje teorie byla pravda, tak je mnohem pružnější, efektivnější a jednodušší řešení prostě zdražit to, co už na trhu je a ne úmyslně kazit budoucí výrobek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže firmy jako Apple nebo Tesla nemůžou zdražovat již vydaný produkt. U nového produktu/generace to nějak okecají, že je "lepšejší".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U stareho mohou rici, ze je inflace...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U novějšího můžou ... "Katovat Kosty"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemohou moc, pokud nevedeli, ze pujde poptavka dolu. A to by museli vedet roky dopredu. Uz pri navrhu CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak CPU je na tom jedna z nejlevnějších komponent ohledně variabilních nákladů. Proto si to taky dělaj sami. A šasi a displej drží po X generací. Apple je v tomhle jako Tesla - vysoká marže - není problém jít s cenou dolů, aspoň průběžně v akcích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rikal jsi: " Když prodeje rostou, tak se další generace udělá o trochu dražší/horší pro regulaci růstu."

A bylo to, myslim, v kontextu, ze M2 zadny velky pokrok neni.... Apple trochu zvednul takty a mozna drobne vylepsil mala jadra. Pokud mluvime o CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vylepšil grafiku a komunikaci mezi jádry, takže vytáhne více výkonu v MT. Nicméně to se týká vyšších modelů. V Air té stejně limituje pasivní chlazení a jader máš jen pár.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vis jak dlouhy je vyvojovy cyklus procesoru a pak jeste pocitace? To si myslis, ze ma Apple kristalovou kouli a ze vedel, ze nekolik let dopredu (vyvoj M2 musel zacit jeste pred koronou), ze bude s prodeji utlum?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš že firmy jako Apple nemají dost (drahých) odborníků na "předpovídání budoucnosti"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odbornici predpovedeli v kristalove kouli koronu, pak valku na Ukrajine a tak. Ja vim, Apple je nejhodnotnejsi firma na svete a tak si muze poridit nekolik tymu vestcu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkáš opak toho, co já. Apple právě - z tebou uvedených důvodů - nedokázal předpovědět tuto nedávnou dobu, proto zbytečně vyráběl moc base M1 na úkor vyšších modelů. Pro zákazníky to má teď výhodu, že v různých akcích je M1 za hubičku, ale kdo tehdy chtěl vyšší model, tak musel čekat (na poměry Apple - PC lůza je zvyklá čekat měsíce, když chce něco lepšího než Intel).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že bude na Ukrajině válka bylo jasné od 2004. Jen stačilo odhadnout kdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba Reaktor od Native Instruments je AS uz asi cele tri dny. Early adopteri si pockali jen pul tretiho roku... Absynth 5 nebude nikdy. Mnoho driveru k HW od NI take neni a kdo vi, zda nekdy bude. Takze Applisti budou moci vyhodit (nebo prodat za hrst baraku Widlakum) tuny draheho HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud nějaký produkt vychází nová verze jednou za 2 roky, tak podpora nové architektury se protáhne. Ono i na PC nekupuješ nový model notebooku hned z kraje, pokud to potřebuješ na specifickou práci (např. neřešitelné lagy ve zpracování realtime audia na jedné generaci Intel, kterou Apple odmítl a lidi si pak stěžovali na fórech Dellu, který ty vadné kusy vzal). Jinak pokud firma nepodporuje nový hardware ani po takové době, tak je otázka, za kolik stojí podpora na původním HW, kde to ještě nějak jede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Casto bylo nekolik verzi, nez prisla ta pro AS. Nektere SW podporu AS nedostaly a nikdy nedostanou.

Tak kazdy se nehrne do podpory treba 10 let stareho HW jen aby udelali majitelum novych Macu radost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nikdo ti nebrání držet starý HW pro starý SW. Tohle řešíš i na PC/Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze oni chteji uzasnou M1/2 a ted placou, protoze musi vyhodit HW za vyssi stovky dolacu. V pripade nekterych i tisicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je podobný, jakože PCčkář chce úžasný Windows 11, a teď pláče.

EDIT:
> vyssi stovky dolacu

Tak teď jsi měl pobavil. Ten hardware je za ty roky dávno zaplacený. Stačilo si odkládat desítky dolarů ročně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz je na nej zvykly a vyhovuje mu workflow. A zaplacene.... Nemluvim o proficich, ale hobbystech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toho software-u, ktory by na Macu nebezal bude poskovnu. Fusion360 sme na Mac buildovali a bezne tam dostupny je, AutoCAD a kopu Autodeskoveho softu tiez (uz si z hlavy nepamatam, co ano a co nie). Niektore tie softy z Macu priamo pochadzaju

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To kde si prisiel na to, ze mac priemerne sluzi 5 rokov a Win notebook len 2?

K tomu porovnaniu mac vs HP.

Mam jedno aj druhe tiez. To, co popisujes sa nedeje tak casto a za druhe rovnako sa to deje aj na macu. Dnes som si odbil jeden restart na macu. Podla mna tie updaty su teraz rychlejsie na Windows ako na macu. Na to aky je to stroj ten macbook, tak je to lenive a update trva.
Za mna nieje mac ziaden zazrak. Mam s tym problemov viacej ako na Windows stroji.
Konstrukcia(obal) dobry, displej tiez ale zvysok nieje lepsi ako Win konkurencia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvysok myslíš OS a software? A doufám, že tím Windows nemyslíš ten aktuální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Win10 je slusny soucasny OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OS, který nedostává nové funkce a bezpečnostní záplaty skončí za 2 a půl roku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ty nejlepší Windows - ty co už nedostávají nové funkce a bezpečnostní záplaty. Sám občas bloudím internetem na extrémně blbě zabezpečených Win7 (nějaký starý ilegal pre release build) čistě ze zvědavosti (a nechuti dávat na starý PC Win10) a nemám sebemenší problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si používej XPčka, ty byly hodnocený taky dobře :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja XP pouzivam denne a sedmicky take. Jsou lepsi, nez desitky, to ano. A desitky budou security dostavat jeste pres dva roky, mozna i dele pokud se lidem nebude moc chtit prejit na jedenactky.. MS neni Apple a prece jen se na zakazniky trochu ohlizi.

Nove funkce, dikybohu nedostava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...ak průměrně macbook slouží 5 let, kdežto win book jen 2 roky..."

To jsou hlouposti. To musel někdo porovnávat nějaký lowcosty, ne? Pokud porovnám stejnou cenovou, tak ty ntb jedou hafec let. My ve firmě i ntb točíme běžně po 5 lety, někdy i více. Vím, že třeba firma Bosh točí ntb po dvou letech, protože jedou na lízátka a nekupují je.
Pokud se podívám do privátu, tak ntb do 10kkč odcházejí docela dost (hlavně baterie, plasty, výkon jde do kytek také brzo atd.), pokud někdo kupuje ntb mezi 15-20kkč, tak je to ok.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Pokud se podívám do privátu, tak ntb do 10kkč odcházejí docela dost (hlavně baterie, plasty, výkon jde do kytek také brzo atd.),

A co teprve základní deska. Ostatní člověk sníží pravděpodobnost zacházením (např notebook je jen na přenášení doma, jen výjimečně ven).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kto chcel MBA s M1, tak ho už dávno má. Kto chce teraz, stále si to môže kúpiť.

Problémom Applu sú extrémne príplatky za vyššie kapacity RAM a SSD. Kým sa tie príplatky nezmenia, tak Apple nezíska vyšší podiel na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalizmus je efektivny v situacii, ked je treba zaplnit trh produktami. Zlyhava, ak trh je uz zaplneny a dopyt klesa. Vtedy nastupuje podplacanie kvoli ziskaniu statnych zakaziek, pranie spinavych penazi, setrenie a podvody na zakaznikoch, korupcia a upadok. Na zapade skorumpovanych podnikatelov bailoutuju z dani, zamestancov vyhodia na ulicu a na zakaznikov kaslu. V cinskom modeli k danej situacii ani nemoze dojst, pretoze je to planovane/kontrolovane trhove hospodarstvo = kapitalizmus 2.0, ktore nedopusti prehriatie trhu. Ak k problemom predsalen dojde, CCP da skorupovanych podnikatelov, prip. uradnikov popravit, na zamestnancov caka stedrejsia socialna siet a zakaznikov si rozdelia zvysne (potencialne statne) firmy. Cina ma tu prepotrebnu tvrdu ruku, pre pripad, kedy snaha o rast hnana chamtivostou prekracuje rozumne medze a zosialevsich podnikatelov nema kto zastavit. Zapadny kapitalizmus ma len plyn, Cina ma plyn aj brzdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To si moc idealizujes. I na zapade to funguje. Velke kolosy stat rozdeli, velke drobne klepne pres prsty a zakaznici se mnohdy take dokazi branit....

Cina je zkorumpovanejsi, nez zapad. Tvrdou ruku ma, ale ne proto, aby vse fungovalo, ale proto, aby se stavajici udrzeli u vesla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diktatura je principiálně akčnější a efektivnější než demokracie, ale základní problém je, že ve společnosti založené na represi nefunguje zpětná vazba, takže dříve nebo později se ocitne na scestí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budou slevy na hardware. :-B

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdo by to kupoval?
Na hraní se to nevyplatí a na práci není třeba tak často upgradovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.