Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První test GeForce 8800 GTS s GPU G92

R.I.P. AMD, v CZC za 7.5

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Totální off-topic od laika. Avšak budu velmi vděčný každému znalci, který přesto fundovaně odpoví.
Jižní můstek AMD SB600. Zapojení dvou (pochopitelně identických) HD SATAII v RAID1 (mirroring). Dotaz - To zrcadlení zvládá řadič sám autonomně hardwarově, takže to je pro jakýkoliv OS zcela transparentní - vypadá to jako jeden HD, nebo se zrcadlení musí dělat softwarově - data musí na oba HD přepisovat nějaký prográmek (softwarový řadič), obdobně jako je tomu třeba v modu RAID5, kdy chip nic nezvládá a všechno (XORy) se musí dělat softwarově? Domnívám se, že obyčejné zrcadlení by mohl čip snad zvládat sám autonomně, ale jistej si tím nejsem. Nevíte někdo jak je to v reálu? Na inetu jsem nic konkrétně k tomuto tématu nenašel, zkušenosti s tímto chipsetem zatím nemám (zatím jen rozmýšlím možný nákup boardu). Když už jsem u toho dotazu, nevíte jak totéž (RAID1) dělá Intelácký ICH9R - nutnost zrcadlit softwarově, nebo hardwarově? Předem díky všem kdo mají k tématu co říct a jsou ochotni odpovědět. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevim jak konkretne v tom AMD chipsetu ale vsechny onboard RAID reseni na klasickych MB jsou podvod, zadnej raid to neumi, jedine co tam je navic je flash s jakymsi "raid biosem" kde mas moznost nejakeho "setupu" a umi to pres sluzby bios kopirovat (tj pomalu) jeden disk na druhy (napr udelat mirror) jinak veskere RAID prace vykonava software (driver) ktery ve windows jaks taks funguje (precte si nastaveni ktere tam das do toho radoby biosu a podle toho se chova) na ostatnich systemech bud drivery nejsou nebo nefungujou tak jak maji takze je lepsi pouzit stabilni built in software raid (v pripade linuxu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny onboard RAID ne - jen to plati pro vetsinu.

Silicon Image dela radic, ktery je zcela transparentni, a na nekterych deskach je (myslim od Asusu). Kazdopadne hledejte v popisu desky neco jako SiI4726 - SteelVine Storage Processor. Umi to plne HW RAID 0,1, a 10 az pro 5 disku (4 v RAID a jeden extra single)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ma: ted sem stahoval manual k K9A2 CF-F od MSi a zjistil sem ze misto manualu je tam navod a popis ze se to chova v pripade raidu 1 jako jeden disk pod woknama. Proste plnej HW raid. Je k tomu i SW ATI PAM, ktery dela pod woknama spravu raidu, Vpodstate je to uplne stejny jako externi RAID radic treba od Promise.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jamoko: Kazdy RAID i ten softwarovy se chova jako jeden disk :-).
Dival bych spise po kompatibilite - ja tam napsano, ze to funguje treba ve windows 98, linux, MacOS, MS-DOS? Takto se totiz ma chovat plne HW radic.

Jinak externi radice ty levne jsou taky jen SW radice - dokonce tam vetsinou byva stejny chip, jako na deskach.

Nebo jeste jinak, pokud je v tom navodu, ze muzete raidovat i systemovy disk (a neni zapotrebi nejaka specialni bootovaci extra partittion), tak by to mel byt plne HW RAID.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud je potreba jakejkoliv ovladac krome samotnyho SATA / PATA radice, aby ten RAID bezel, tak je to softwarove. Kdyz je RAID hardwarovej, pak se pole v operacnim systemu nesmi nijak lisit od beznyho disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teda totalni offtopic... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to offtopic, ale zajimavy, ne? :-)

Nova 8800 GTS je ale fakt pekna, skoda, ze jsem si pred 2 mesici koupil klasickou 8800 GTS za 9000 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nalim: no co, nez bude 65nm GTS rozumne dostupny (mesic?), tak uz stejne bude cas pro obmenu gfx (1/4 roku) :-D navic po novym roce uz budou i levnejsi penryny, takze to s tim spojis ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak, na to kaslu se svym Q6600@2.9 a starou 8800GTS planuju, ze vydrzim. S grafikou aspon rok, dva, s procakem aspon 3 roky.

A za rok by mela byt zase dalsi generace grafik k dispozici.

Ale chapu ten prispevek jako ironii :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja iba tolko, ze "zvonit zacina hrana" vsetkym, ktori sa spoliehali na radove zvysovanie vykonu sucasti pocitaca (procesor, grafika, pamate...) pri kazdej novej generacii HW. Vyzera to tak, ze pomalicky zaciname narazat na fyzikalne bariery, ktore sa trapne snazime riesit duplicitou az multiplicitou (Quad core procesory, SLI, CrossFire), co akurat bude viest k tomu, ze pocitace budu mat spotrebu ako vysavac, ci nebodaj pracka... A tiez bude nutne (s trochou nadsazky) si zadovazit okrem malej domacej elektrarne aj letecky motor na chladenie (vid ENIAC).
Nie som ani fanATIk ani nVidiot, ale ako budu asi nVidioti odpovedat na vyryvacne otazky fanATIkov, ze preco to super nove G92 jadro na 65nm zere jak prasa, pardon zere jak Radeon 2900???
Dalej, je zvysenie vykonu GeForce 8800 GTS G92 oproti predoslej generacii (napr. Ultra) obdivu hodne???
Ta ista kritika samozrejme patri aj na hlavu ATI/AMD, tiez ich najnovsie prirastky sa pasuju so starou 2900-kou...
Akoby nastaval cas, ktory tu bol kedysi davno (ked boli slabe PC), ze sa bude musiet soft a hlavne hry brutalne optimalizovat, alebo sa budu musiet hraci uspokojit s nizsou kvalitou, ktora bude samozrejme marketingovo ukryta pod magickym slovom ULTRA HIGH DETAILS...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdesi som dnes cital ze vo februari alebo marci maju vydat GF 9kovu radu. Tak teraz neviem ci budem do marca cakat na svoju objednanu 8800GT, alebo uz poslem do nvidie objednavku na nevyrobenu GF 9800GT snad sa mi do septembra jedna ujde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Muj vysavac ma prikon 2kW (pri max otackach), pracka 2.2kW. Ovsem zadny ze spotrebicu nejede 4 hodiny naplno, jako treba PC pri hrani hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad. téma článku - Fakt zajímavé moc výsledky. Hulán to jistě označí za fejk a nebo se z toho totálně zvencne a detenční oddělení v Bohnicích získá nového klienta. :-)) Já osobně jsem rád, že ty testy vypadají zrovna takto, pokud jsou skutečně pravdivé, tak to AMD/ATI dává další šanci.:-)
Ad. offtopic - softwarový/hardwarový RAID - dík všem za příspěvky. Já taky trochu zapátral a je to jasné - SB600 (stejně tak jako ICH9R) jsou pouze plně softwarové, tzn. ani primitivní RAID1 příp. 0 nevytvoří zcela autonomně hardwarově a pro OS transparentně. Což, přiznám se, moc nechápu proč to tak je, protože mirorring (příp. stripping) nevyžadují vlastně žádné počítání, na rozdíl od třeba RAID5. Jak už tady padlo, řešením (kromě drahého externího řadiče) může být board vybavený čipem Silxxxx, jenže když já chci stavět platformu AMD Spider a tam (aspoň dosud) nikdo board vybavený Sil... nedělá vzlyk, vzlyk... :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ma: pokud to s RAID myslis opravdu vazne tak jedine externi HW radic a pokud mozno jeste doplneny zalohovaci baterkou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ma: od doby, kdy jsem zjistil,ze omboard RAID radic v RAID1 (mirror) mode si vesele sral na mirrorovani a po rozpojeni paru na jednem disku bylo neco jinyho nez na tom druhem, bych uz nikdy nespolehal na todle. A co se Windows sw raid tyce, tak tam sice mozna to bude fungovat, akorat obcas se posere celej Mft nebo neco, a dynamickej disk je v cudu :)Mno .. asi tak :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qee: To se asi pleteš, protože hw raidy se dělají jako přídavné karty a k tomu, abys tu kartu obsloužil nějaký ten driver potřebuješ. Mám hw raid od adaptecu za 12k a bez driveru to teda nejede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nalim: tak tak :) btw, 2.9 je nak malo, zatop mu poradne! ;-P teda pokud to mas cim chladit, ono to vcelku dost pece oproti 2j

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Honza748, Julda
Mam otazku, mam prakticky bulove skusenosti s RAID, ale chcel by som spravit RAID10 na doske s Intel Q965 chipsetom, southbridge je tam ICH8DO. Ale zaujala ma diskusia o HW radococh a preto som zvedavy ci by to pre mna malo daky prinos. Rychlost pre mne nie je prvorada, potrebujem len co najvysiu spolahlivost (viem, ze na to by bolo lepsie RAID6, ale radsej bysom HW radic nekupoval). Zostava je vybavena kvalitnou UPSkou, ktora ju vydrzi napajat skoro 2 hodiny z moznostou prejst do hibernacie v pripade slabej baterie. Takze sa pytam, priniesol by mi HW radic nejake zlepsenie, co sa tyka bezpecnosti dat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2subdivider: notebooky ukazuji spravnou cestu. Nakonec vzdycky i ten nejvykonnejsi cip bude mit svou mobilni variantu. Stolni pocitace se, diky svym absurdnim narokum na spotrebu, vydaly cestou do pekel. Myslim, ze je prave ted rozumny cas vystoupit z toho vlaku. No a nejvetsi vtip je v tom, jak se pred par roky hodne mluvilo o tzv. tenkych klientech :-))) RIP desktop PC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Honza748: tedy netuším jakou přesnou kartu od Adaptecu máš, ale faktem zůstává, že HW RAID karta žádné drivery pro svou primární funkci (tj. práce s polem disků) nepotřebuje za předpokladu, že počítač a OS který je na tomto RAIDu provozován podporuje SCSI řadič (tj. boot z tohoto řadiče a provoz OS z něj; dneska jsou to prakticky všechny systémy, viz např aacraid v linuxu a built-in ovladače ve Windows). Tzv. "drivery" jsou potřeba pro monitoring a management, u levnějších karet pak někdy pro rebuild pole po výměně jednoho z disků (ale to jsem viděl jen jednou u nějakého levného řadiče pro pracovní stanici).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč informujete o testu na tweaktown a ne na českém hwmag.cz ??? Myslím, že si to tamnější kluci zaslouží, je to pěkná práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.