Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První uživatelé hlásí roztavené napájecí konektory GeForce RTX 4090

Ta karta je takový Titanic v pojetí nVidie. Největší, nejvýkonější, ale shoří při prvním hraní. :-)

A jediná firma, která to měla vyřešené, už s nVidií nekamarádí.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Nová doba, demence, dimenzovat takový konektor na hranu... nechci dělat chytrého, ale už od oka ten konektor na 600W dlouhodobě teda nevypadá... chtěl bych vyjádření toho blba co ten konektor vymyslel dimenzoval :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych to videl spis tak, ze nekdo to nadimenzoval spravne, pak se toho ujali managori, zjistili ze usetri na kusu 1$, kdyz neco..a vysledek mas tady :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výsledel tzv ... "Katování costů"

Drahý obvod svou rychlou sebedestrukcí zachránil levnou pojistku, která ho měla chránit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty co si koupili tenhle 4090 smejd, muzou se jit vyzvracet, EVGA vedela o vyssi demenci nvidie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Již v minulosti jsem měl pár poznámek na téma nevhodného způsobu napájení takto výkonných desek ...12V 600W je 50A (tedy v tomto případě přes 8A na pin), a na to se normálně používají jiné konektory (pro obdobné konektory byl dosud limit 5A na pin, a občas i s tím jsou již problémy).

PS: Svojí negativní roli hraje i nedostatečná ohebnost připojovacích vodičů, kdy jednostranně tlačí na dutinku s pružinovými kontakty, což způsobuje snížení dotykové plochy.
PSS: Kdyby nedělali blbosti, a šli na vyšší napájecí napětí (24/48V) nebyl by problém... ano, musel by se osadit nový napájecí zdroj, což je ale stejně ve většině případů nutnost s ohledem k potřebnému příkonu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mám opačnou zkušenost.
Když se ta pružinka vytahala a kontakt nevodil.
Tak stačilo ohnout kabely tak aby páčili na konektor. Ale to byli proudy kolem 2A.
Pravda že 4A jsou už docela dost a 5A může působit problémy. 8A si v tak titěrném pinu neumím představit.
Z těch 16 pinů vede proud jen 12 tuším. 4 jsou signální. Z těch 12 je polovina žlutá tedy 6×12V a 6×černý. 50÷6=8,333V. Je to správně?
EDIT:
Už to vidím na fotce. Roztaví se ta prostřední řada 6 konektorů. Nejvíce trpí ty krajní. Ty 4 signální jsou menší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle specifikací má tento konektor na pin být schopen přenést 9A při maximálně 25 cyklech zastrčení a vystrčení. A oněch >8A už je zřejmě hraničních a koliduje s toleranční variabilitou výroby. Tohle se nvidii fakt nepovedlo. :-D

edit: jen na každém pinu je při 8A úbytek dle normy konektoru až 0,64W, celkem při 12 pinech tedy 8W. V okamžiku nekvalitního spoje ty ztráty (a tedy i teplo) rostou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak říká Murphyho inženýrský zákon (parafráze): Povolené tolerance se nahromadí jedním směrem a způsobí nefunkčnost výrobku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Do PCISIG specifikace to musel vložit totální bezmozek a datasheet warrior. Něco jako použít při napájení 48V tranzistory do 50V ... "úspěch" zaručen!

8-pin od Molexu má povolených 6A/pin při 7-10 pinech kvůli teplotě. PCISIG specifikace pak dovoluje jen 3,1A na pin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu proč 50 dělíš 6 a co z toho vyplývá. To znaménko ÷ vypadá skoro jako +, přitom se to používá jenom na tlačítkách kalkulaček, všude jinde se používá "/" (v zápisu na PC), nebo ":" (učebnice). Pozor na shodu podmětu s přísudkem (proud_y_ byl_y_), ony ty hrubky potom shazují celé sdělení (nic ve zlým, nemám patent na rozum, taky dělám chyby).

Každopádně ten "16"pin, co je vlastně 12+4pin, skutečně vede celou zátěž až 600 W (dle https://diit.cz/clanek/se-600w-pcie-50-napajecim-konektorem-jsou-zmatky-... ) skrze 6 vodičů (6 napájení, 6 zem, ty 4 navíc jsou datové - nevím proč tolik, stačil by 1 až 2). To je 600 W / 12 V = 50 A!

Použít na proud 50 A takové titěrné dutinky, tomu říkám frajeřina...
PS: Jo ono to je 50 A na 6 pinů, takže vskutku na 1 pin připadá "pouze" 8,333 A. To je asi tolik, jako na "kolík" u zástrčky do 220 V zásuvky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Jo ono to je 50 A na 6 pinů, takže vskutku na 1 pin připadá "pouze" 8,333 A.

Otazka je jeste, jak je to reseno za konektorem. Jestli to je opravdu limit ~8A **na kazdy pin** a maji tam elektroniku ktera to hlida, nebo proste je tam 8 pinu spojenych do jednoho plosaku, a pocitaji s tim ze 50A se rozdeli na vsechny piny dle ohmova zakona. Coz se teda rozdeli, ale pak zavisi na vyrobni toleranci a kontaktech, jak se to rozdeli... klidne muze skoncit s tim ze v jednom dratu/pinu pojede 7A a v dalsim 9A.

Kazdopadne, presne to same co rikal OP jsem rikal i ja: kdyz uz delaji novy standard, tak tam meli dat 24V a vytoto se na pousteni stovek wattu pres 12V. Jsou to idioti...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2× souhlas.
Podle mě je to jenom tupé paralelní zapojení drátů, takže jakmile má jeden z kontaktů horší spoj, celé se to sveze ke straně, jako špatně naložená kára a "vykropeno".
A potom, sice úplně netuším, jaké další komplikace by přechod na 24 V přinesl, ale je tam sakra přeci ta komunikační linka, po které by se těch 12 V, nebo 24 V dalo pro kompatibilní zařízení vyjednat. Stejně, jako se to dělá na USB-C zdrojích, kde základ je 5 V a teprve po vyjednání se přechází na 9, 12 či 20 V.
Tak jako tak by tam měl být fortelný konektor, ideálně s nějakým přítlačným zámkem (pákou), který by zaručil optimální kontakt. Má to příkon jako přímotop a přípojku jak čínská hračka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.cnews.cz/grafiky-nvidia-ampere-pry-novy-12pinovy-napajeci-ko...

Tady máš blueprinty konektoru i pinů (nutno rozkliknout galerii, to podstatné je až na konci).
Já osobně bych hlavně vypustil těch 600W, pak nebude třeba ani těch 24V ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tady je dokument od PCI-SIG:
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/cUgcKrh8MBvJS3V2S4AAQQ.jpg
ze kterého sice není jasný čas vzniku, ale podle nalezených informací o problému věděli

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Burn, baby burn!" :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Is that your best?"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jak se tohle mohlo dostat až na pulty obchodů mi hlava nebere

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mně ano. Ono to totiž nevypadá dobře, když z 600W grafiky trčí několik megakabelů typu 8-pin. Malý "káblíček" á-la nvidia vzbuzuje psychologicky představu, že to je OK a ta spotřeba není tak velká. O nic víc nejde. V labech, s top-kvalitou součástek a bez kreativity domácích šmudlů to může i víceméně fungovat. Jenže pak přijde náraz na stěnu reality (variabilita masové produkce) a fyziky (proudová zátěž elektrického kontaktu). :-D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

tohle není o kreativitě domácích šmudlů, logicky pokud se tohle stává při ohybu kabelů a jak jsou ty karty vysoký tak se nevejdou pořádně do skříně tak se ohýbá většina kabelů u těhlech karet, není standard si kupovat 30cm širokou skříň
tipuju spíš na klasický korporát každej to věděl, ale nikdo neprotestoval

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nebo se to testuje bez skříně či se skříní otevřenou, kdo by se s tím namáhal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I je. Právě to ohýbání je ta kreativita různých podvazovačů a vyvazovačů. Druhá věc je samozřejmě provozování tohoto kabelu na jeho vlastních limitech, viz můj koment výše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle musi byt blbuvzdorny a ne ze navrhnu konektor, kterej ma limity takhle nizko
ale je to krasne poplatny tyhle dobe at uz maslo na hlave kdokoliv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja by som tam naopak dal konektor ako je na zakladovej doske. Niekde odzadu, odspodu, z boku.. karty. A vobec by to nebolo vidiet. Ked nasukas 4x8 hrubych kablov do 12 pinov, inak to asi ani nemohlo skoncit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nové paradigma - máme tu na poli úplně nového hráče, který se hlásí o označení - "vypálí váš domov". A to doslova.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že to má tendenciu vysunúť sa keď ten kábel vyzerá ako hadica o vysávača(luxu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no vzhľadom že budeš musieť mať ztiahnuté radiátory tak doma teplo bude. Možno NV pomoc pre uzimenú europu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reklamácia sa zamieta, montáž nebola vykonaná odborným spôsobom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na obou snímcích je jasně vidět, na kterou stranu byl kabel ohnut a tak to na vnějším rádiusu zahořelo. Jak tohle mohlo vůbec vyjít ven mezi lidi bezpečnostně/elektronicky moc nechápu. Nějaký ten paragraf mám a od začátku říkám, že si snad dělají legraci. Naštěstí jsou v AMD stále nějací ti inženýři a ty prosadili svou. Ať si tenhle paskvil otestuje Nvidie na svých zákaznících.
Docela by mě zajímalo porovnání dotykových ploch a průřezů 1x nového 12pin a 4x starého 8pin PCIE. Tam to šlo dolů dramaticky, odhadem tak na třetinu a všichni se diví.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zase je místo pro nové produkty, třeba vodní chlazení na kartu, které bude měřit teplotu kabelu a v případě potíží bude kabel polévat chladivem. A ti co budou chtít škudlit, holt budou muset při hraní držet třetí rukou kabel…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no ono naopak. pri vodnom chladení to pojde ešte viac do ohňa....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, navíc s menším konektorem jsou logicky potřeba i menší rozměrové tolerance, což je ale zase problém u tak tlustých kabelů dodržet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že ta celková styčná plocha vodičů u toho konektoru je proti 4x8pin je vyloženě -násobně- menší:
https://static3.caseking.de/media/image/thumbnail/gczt-211_gczt_211_07_8...

Ten konektor má menší plošky do šířky, výšky i hloubky + některé z nich jsou pouze datové. Jako když jsem osobně koukal na tu redukci, říkal jsem si "no to si děláte prdel?". A zjevně jsem měl pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karta za 60k a napájecí konektor na jedno použití no to je materiál.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

4090 ma ve skutecnosti realnou cenu 1199€, to jenom nvidia zdebilnela po miningu...(!)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1199€ souhlasí ale příjde mě že Nv dohání Indtroll v zazmrdovanosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak to vypadá, že jeden řádně poddimenzovaný konektor zabije celý nový ATX 3.0 standard. To je rovnou na upgrade a nový typ konektoru, který bude opravdu spolehlivý a nezahoří.
Teoreticky by to ještě mohli udělat z nehořlavých termosetů, keramiky a přidržet šroubky. Kabel opletený minerální tkaninou pochopitelně. :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jasne, za príplatok 100 ojro, tak si to myslel?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo by to byl čekal že přes tento maličký, kratičký famfulínek neproteče stejných 50A jako přes 4x 8pin, že. Skvělý upgrade. Hlavně, že jsou o to dražší nové zdroje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čekal jsem od prvni zprávy že se některé karty (4080ti /Titan) začínají zahřívat až tavit, konečně vidíme fotku, sice obyčejná 4090 ale nejspíš přetaktovaná na těch 600W spotřeby xD

Je to sice hezké že karta s takovou spotřebou má jen jeden konektor, ale není se čemu divit že se taví, když elektřinu ze třech kabelů narvou do jediného výstupu a ještě to má tak malé ty piny,
Ale cesta kterou jde AMD taky není úplně dobrá, co až ty grafiky budou mít 5 nebo 6 konektorů, jak to bude vypadat??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z návrhu to vypadá, že ji stačí 3x 8 pin

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me by teda zajimalo, proc napajeci konektor musi trcet zrovna do boku? Pri tech uchylnych velikostech na sirku, co ty grafiky maji a pri zapojenem kabelu do boku karty pujde sotva zavrit bocnice na normalnich skrinich, takze to kazdy musi ohnout at chce nebo ne. A nebo kartu postavit na vysku na PCIe prodluzku, coz je jeste vetsi chujovina kvuli chlazeni. S tou jejich redukci pro stavajici zdroje se to jeste znasobi a navic to vypada jak chobotnice. Nektere zdroje maji tuhe draty a ohybani je o nervy - vubec bych se nedivil, kdyby se pri ohnuti dratu povytahly piny z konektoru a pak mely mizerny kontakt s protikusem.

Tenhle trend zvysujici se spotreby mi pripada kretensky a jestli v tom hodlaji pokracovat, tak se bude muset zmenit jak externi napajeni, tak i uchyceni grafik do MB - uz kvuli velikosti/vaze, protoze tohle uz nejsou "karty", ale regulerni zavazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) osmahni zapalovacom konektor
2) postni na reddit
3) uzivaj PR shitstorm

:D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, a tím zapalovačem se přesně trefí, aby vypálili konektory zevnitř určitých pinů a okolí zůstalo porušené minimálně. Troll bagr opět perlí.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

1) napoj konektor na zdroj prudu
2) vykur tomu max vykon
3) postni fotku na redit a uzivaj pr shitstorm

:D

ukaz mi pls video normalneho pouzivania ako sa toto stane, nie naaranzovane fake fotky

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bla bla bla...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nvidia bad
intel bad

:D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vím že se bavím s trollem, ale co. A proč by si někdo kartu v této ceně dobrovolně zničil takovou očividnou ptákovinou, když je mu jasné, že by se na to muselo přijít? Že elektronice velké kulové rozumíš jsi už dokázal dostatečně, ale servis nVidie by něco takového poznal a dementoval. Že ten konektor není šťastný poznala spousta lidí, kteří někdy s elektronikou skutečně pracovali.

A nálepkovat ti jde taky dobře co? Zrovna nVidii v grafikách toleruju, kromě očividných přešlapů mají dobré produkty, které stojí za výběr. Mají i blbé, ale to má každý výrobce. Intel doteď uměl roky jen marketingově kecat, až poslední 13 generace konečně začíná být zajímavá a může vyjít v mnoha případech výhodněji než nová platforma od AMD, která je zatím drahá. Grafiky od Intelu jsou sračky, tam není o čem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jasne . zverejnuje sa to len tu.....OMG fanatiku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všechno co je na internetech je pravda!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude chtít větráček na ten konektor :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No pozor, on větraný je. Ventilátorem od grafiky. Ale jakmile tam při těch proudech začne mikrojiskřit nebo se začne zvyšovat přechoďák, jde to do pekel celkem rychle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ono to pomalu nechce 24V zdroje. U LEDek se to celkem osvědčilo. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ono se to spíš nechce vzpamatovat s těma spotřebama...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne že by nemohla mít RTX 4090 o 100 W míň, ale jinak si holt jeden musí vybrat, jestli chce mít nízkou spotřebu, nebo výkon.

Není problém pořídit 100W grafiku, jen ten výkon bude mít jaksi slabší, že...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo. S tím souhlasím. Jen mi to prostě příjde hnané do extrému. Což ostatně hořící konektor jen potvrzuje. Fakt doufám, že to bude velké ponaučení pro výrobce. (ale nejsem naivní, můžou se ponaučit ale místo efektivnějšího čipu příště dají lepší konektor....)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby lidi hráli v cloudu na iPadu, tak by se to nestalo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si mohou dovolit pouze ti bohatší.
My chudší musíme hrát na PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vztahuje se na takto ohořelý konektor záruka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie, len poistka na byt proti požiaru elektrospotrebičov....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nevztahuje, muze te s prominutim i pojebat kdyz das za to vic jak 2000€ coz 4090 stoji!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle ty kabely před-ohnout a nahřát (tak aby zůstaly ohnuté)? Vždycky jsme to dělali v kritických místech násilných ohybů v dobách kdy se nám o pravoúhlých konektorech mohlo jen zdát, zato vývojáři byli stejná poživatina z krup a krve ve střívku, jako dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

9A na pin o tloušťce jako kancelářská sponka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej šmejd. Ale dalo se to čekat. Šlendrián Nvidie opět v akci. Budeme nostalgicky vzpomínat na GeForce GTX 490, protože tohle je nový vrchol katování kostů. Ale co, třeba si díky tomu Jensen postaví ještě lepší papundeklovou sporákovou kýčovku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ee, ide zima, potrebuje nové koženky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten konektor je dítě Intelu a PCI-SIG :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale hoří karty Nvidia. Je to Nvidia, která tam mohla nechat 8piny. Je to Nvidia, která ten konektor mohla v referenčním designu umístit tak, aby se kabely nelámaly. Ale ona ne, ona se rozhodla takhle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty osmipiny by tu kartu učinily hrozně ošklivou :(

Je třeba myslet na dyzajn! :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ano ano, tohle nám bohužel apple nadělil, design za každou cenu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není katování kostů, tohle je katování rozměrů PCB kvůli chlazení. Možná tahle sranda vyjde i dráž než to dělat s klasickými rozměry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nevím, z toho může být takový průser, že to všechny bude stát spoustu peněz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V takove podobe jako pozname RTX 4090 dnes jednoduse nikdy vzniknout nemela, inu kdyby NVIDIA resila jenom to podstatne a to narast rasterizacniho vykonu a ne pičoviny typu DLSS + RT k cemu sou potreba dodatecne Tensor a RT jednotky, byl by cip ve vysledku mensi a s tim kdyby se neprosazovali jeste agresivny takty, mohla mit 4090 klidne i 280-300W TDP, skutecne, a byla by i mensi, ja to rikal jiz od vydani Turingu, vydejte velkou GTX 2080 a lide se vam vybodnou na vase DLSS a RT, kolik ze to her vzniklo za eru RTX 2000? Az pet!

Kazdy kto nekdy delal s elektrikou a rozumi se fyzice vi ze po prenos urciteho mnozstvi energie se musi pouzit kabel presne na to definovan-y, cili je sakra rozdil jestli kabelem prenasim 20A a jestli 50A a vic, kdyz 50A, chce to kabel omnoho mohnutnejsi a nejlip i s co nejmin prechody cili spoji, jestli se nedodrzi tloustka kabele, zacne se kabel zahrivat az se spali, jednoduse tenky kabel vydava pri prenose proudu silny odpor, 12 + 4 pin nemel nikdy vzniknout(!) v podobe jak ho po-zname dnes a nebo dobra ale tlusty kabel mel byt primo napajen do karty samotne a s ni prodavan i na to jiz otestovany cili certifikovany zdroj, zadne redukce typu 4x8 PCI-Express cili 4x150W nemeli nikdy pripustit(!!!), je to prilis opakuju mnoho vedene energie ktera se sjednocuje v jednom uzkem na to sakra nevhodne provedenem hrdle, a pak to zacina, velky odpor, tavi se a pri-skvari.

Jinak je strasne smesne ze NVIDIA tlaci neco co zas nikdo nepotreboval(DLSS, RT a ted 12 + 4 pin) pricem nastupni sbernici PCI-Express 5.0 ktera se primo(nativne) vaze k pouziti 12 + 4 pinu nepodporuje, samozrejme neopomenu ani DP2.0, umi jenom DP1.4a coz je na cenovou relaci kde je 4090 zasazena, ukazkove faux-pas, DP2.0 totiz zvlada i malinke iGPU v Zen IV.

Ja vam nevim lide naco to hned(tenhle brak) kupujete a celkove k cemu, tohle hovado je tezke jako krava, zabira to praseci porce slotu na zakladni desce a k tomu je to svinsky nenazrane a nacenene, vysledkem sou a ted mi skutecne prominte hovna nizsi kvality jako hovna zadane(mensi narast vykonu rasterizace kdyz to zrovnam s narasty poctu tranzistoru(Ampere -> Ada Lovelace), zadne DP2.0, zadna sbernice PCI-Express 5.0), jo to ste nemohli pockat na uvedeni RDNA III, pak by se to srovnalo, 4090 slevnila, i prisli by mensi chladice, ne vy tyhle nvidiacky pokusy musite mit z prvni ruky a prave na hlupacich tahle smejdiva firma krasne vydela, 4090 vyssi cenu jak 1199€ ve skutecnosti nema, to jenom nvidia vas zas vojebala jako vzdy.

Nezavidim ted majitelum 2000 - 2400€ 4090 jak to budou resit reklamaci, ja osobne bych takovou kartu s roztavenym napajecim portem hodlal hned zamenit za penize(RMA), modlil se aby mi to uznali i kdyz neuznaji, reknou neodborna instalace jak rekl clovek jiz vyse, nasrat!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

DP 2.1 celkem zamrzí, to je pravda. Napájecí konektor je blbost, je jasné že 4x8pin přenese větší proud, než ten maličký bazmek.

Pci Express se ve velké míře používá pro přenášení textur. A jelikož má RTX 4090 24G videopaměti a drtivá většina titulů bere 13G maximálně, textury se nahrají jednou a pak se fláká. Naopak to silně prodražuje základní desku. Takže zde bych to neviděl jako až takový problém.

4090 na hry nemá moc smysl, možná tak profi hráči FPS kteří těch 144+ fps při 1440 nebo 4k ocení.

Kde 4090 exceluje je výpočení výkon, třeba v renderingu v Blenderu nebo trénování neuronových sítí se koná i více jak 100% zlepšení (pomáhá i velká onchip cache) což je při stejné zaváděcí ceně jako RTX 3090 opravdu znatelný rozdíl. 4090 má také nejlepší výkon na Watt, stejné FPS ve hrách dává při poloviční spotřebě proti 3090 (a to nemluvím o Ti). A TDP se dá snadno regulovat v utilitě, takže stačí kartu trošku přiškrtit na 300W a člověk výkonu je pořád na rozdávání ale karta je naopak nejúspornější na trhu. Tedy spíš přesně naopak, je to potenciálně nejvýkonnější karta na watt na trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Peca: Kdyz RTX 4090 exceluje jak sam rikas(v renderingu v Blenderu nebo trénování neuronových sítí se koná dokonce i více jak 100% zlepšení), pak ji mela nvidia prodavat rovnou jako vypocetni Titan a s vice odemknutym vykonem v zadane dvojite presnosti(1/3 vuci Quadru), Titan tuhle vec praveze mel, jednoduse a jasne 4090 pak neni herni karta a tym neni urcena do ledajakeho desktopu, jedna se jiz o segment HPC.

Co melo skutecne vzniknout tak GTX 4080 ktera by byla pozbavena naprosto vsech tech tensor a rt picovin ktere lidi vubec nepotrebujou, se 2x narastem rasterizacniho vykonu vuci nejvyssi predchodkyni a nacenena na uroven 899€, 16GiB klasicka GDDR6 cili 18GHz aktualne by ji slusela a naprosto stacila.

NVIDIA se nevi rozhodnout jestli ciste herni a nebo profi, 4090 je ve vysledku predrazena a polo-profi(bez vyssi dvojite presnosti!), vojeb naprosto ukazkovy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale Titan nebo A-řada by mě stála 200k a tohle mám za 55 mínus DPH (takže 10 po prodeji 3090), takže za mě jako good deal :-) Resp. ty apliakce které používám nepotřebují double precision.

Ad ceny - no nárůst výkonu 2080 Ti vs 3090 vs 4090 byl vysoký. Čipy jsou gigantické. A donedávna si nikdo nedovedl představit že půjde na trh nejnovější technologií 5nm (4N) s minimálním odstupm AMD CPU a nVidia GPU, vlastně jen pár měsíců po Snapdragon SoC. K tomu paměti, které to stíhají a chlazení jako cihla. To se hold projevuje na brutální ceně, řekl bych že pro hráče to už prostě přestává být smysluplné. Že ale karta s (až) dvojnásobným výkonem stojí stejně jako higend minulá generace mi nepřijde tak mimo.

nVidia byla vždycky mrcha s marketingem, přejmenováváním a mlžením. Vcelku jim přeju ať někdo hackne DLSS 3.0 a pošle to i na 3xxx karty :D Není to špatné ale velmi silně pochybuji, že je na to vyloženě nutné mít 4xxx genraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad si člověk bude zase moct koupit za stejnou cenu Radeony se stejným rasterizačním výkonem, ale bez všech těch tensor a RT pičovin, co nepotřebuje, a s mizerným výkonem v polo-profi, takže už se nebude muset trápit tím, že někdo plácal křemík na věci, které jsou jen k vzteku! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, myslím že AMD bude letos pro hráče opravdu vynikající volba. Díky čipletům se jim podle mého názoru podaři nasadit výborné ceny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, no. Jestli to bude mít rasterizační výkon jako RTX 4090, tak to bez ray tracingu pojede na 70% vytížení GPU a ty karty bude stejně škrtit procesor, a s ray tracingem to bude výkon stát za starou belu.

A ceny nasadí zase jenom takové, aby měli o pět procent lepší poměr cena/výkon než Nvidia, a zlevní to, až když zjistí, že to zůstává na skladech.

Časy, kdy bylo AMD výhodnější, jsou dávno pryč. U procáků už má s celou platformou horší poměr cena/výkon než Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nVidia zjevně tlačí RT ovekill nastavení aby pak vypadaly líp jak 4xxx, tak i vůči AMD. Přitom ten rozdíl v kvalitě obrazu je dost malý*

*pokud teda nepočítám Dying Light 2 kde tím autoři zcela nesmyslně počítají RT i obyčejné stíny a teprve na 4090 to vypadá slušně. Dobře optimalizované tituly třeba na Unreal engine vypadají výborně i bez toho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia tlačí overkill, protože v aktuálních hrách mají ty karty moc vysoký výkon na to, aby je neškrtil procesor.

Člověk dnes nenajde moc her, které by bez RT běhaly na 45 fps, aby se dalo říct, že má smysl na ně pořizovat RTX 4090, aby mu to jelo na 80.

Ale Radeony na tom můžou nakrásně vyhučet, protože přibývá her, kde jsou RT efekty už součástí globálního nastavení, a řada lidí už nebude řešit to, jestli se někde zapíná nebo vypíná ray tracing, ale budou řešit to, že co si na GeForce zahrají na ultra, musejí u Radeonů snižovat na very high.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! A kdyby neřešila píčoviny typu pixel shadery a vertex shadery pro DX8/DX9, teselaci, GPGPU a co já vím co ještě a místo toho řešila to podstatné a poctivě makala na rasterizačním výkonu pro Direct3D 7, kde už dneska mohla 3D grafika bejt!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A není ono teselace náhodou výmysl AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysloveně komentář typu „Auta si strčte do... za klobouk, my chceme rychlejší koně!“ :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rychlejší koně.
Starší whisky.
Mladší ženský.
A hodně peněz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám za to, že se taví nový 12pin a ne 16pin ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby sme si vec vysvetlili:

12 pin prvne uzila Geforce RTX 3090, tam se pouziva redukce 2x 8-pin PCI-Express(=300W).

Dale 12 pin uziva Geforce RTX 3090 Ti, tam se jiz pouziva redukce 3x 8-pin PCI-Express(=450W).

A novy 12 + 4 pin uziva RTX 4090, tam se jiz pouziva redukce 4x 8-pin PCI-Express(=600W).

=12 pinu jenom pro napajeni(upresneni)
->a ty doprovodne 4 piny sou pro komunikaci(vymena informaci mezi zdrojem a kartou)

Ty 4 piny najdete jenom u nejnovejsich zdroju(PCIe Gen 5)..., kto ale bude svuj zdroj menit kdyz ho ma tridy Gold, Platinum a nebo dokonce Titanium o vykonu 850W a vic? Kuli tem 4 pinum navic nikdo, stejne je problem ze ten 12 + 4 pin nebyl rovnou od vyroby zalomeny pricem to ty kurvy dobre vedeli!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže rovný konektor je jednodušší na výrobu a o pět kaček levnější!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...zalomený konektor existuje:
https://www.tomshardware.com/news/right-angle-16-pin-connector-may-save-...
ale primární problém neřeší (zvýšené přechodové odpory některých pinů z důvodů výrobních tolerancí i mechanického zatížení připojenými vodiči)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takto zmenit material ? Konektory z keramiky sa tavit nebudu :-D Kedysi som mal (silikonovu) buzirku co odolavala pomerne vysokym teplotam, takze nieco podobne aj tu na privodne kable...
Potom nas obmedzuje len teplota tavenia cinovych spojov, ale ta je uz dost vysoka. Korozie pri vyssich teplotach si nevsimajte :-D

(PS: V tomto pripade musim zostat zastancom klasickych 8-pinov...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že o cín nepůjde, upálily by se rovnou ty piny.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto to vypadá, když se šetří nesprávně. Docela by mě zajímaly veškeré náklady, které s tím bude mít nakonec výrobce spojené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.