Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm nabídne 5G SoC za 2 roky, MediaTek se připojuje k China Mobile 5G

uživatel iPhone (hotgirlswithiphones.com)
Americký Qualcomm hodlá nabídnout SoC s podporou 5G, tchaj-wanský MediaTek se za stejným účelem připojuje k tamní pracovní skupině. 5G je otázkou pár až několika málo let.

Qualcomm nabídne své řešení 5G SoC někdy v letech 2018 až 2019, a to v rámci programu 3GPP (3rd Generation Partnership Project), tvrdí jeho vicepresident Durga Prasad Malladi. Řešení v rámci 3GPP by mělo být takové, že bude fungovat všude po světě, ne jen ve vybraných zemích (jako tomu občas bývá u 4G/LTE), jelikož 3GPP nasadí většina mobilních operátorů jako svoji základní technologii pro 5G sítě.

Aktuálně Qualcomm představil prototyp systému 5G New Radio, plus testovací platformu, vše vytvořeno pro použití s 3GPP. Nyní se bude dále a více testovat funkčnost a interoperabilita. Tento 5G NR systém pracuje v pásmu pod 6 GHz a slibně vypadají datové přenosy v řádu nejméně jednotek Gbit/s a nízké latence. Systém navazuje na předchozí prototypy Qualcommu 5GmmWave, operující na 28 GHz.

MediaTek si 5G podporu neuvaří sám ve vlastním hrnečku, nově se stal součástí 5G Joint Innovation Center čínského gigantu China Mobile. Také spolupracuje s japonskou NTT DoCoMo na nasazení 5G do praxe (toto partnerství firmy ohlásily začátkem roku). China Mobile otevřela 5G Joint Innovation Center hned začátkem roku a to rovnou s velkými partnery jako Huawei, ZTE, Ericsson, Nokia, Qualcomm, Datang, Intel, Keysight, Beijing Shougang Automation Information Technology, Haier či Hisense. Hlavním cílem je z 5G udělat celosvětový univerzální systém pro všechny hráče na trhu, pro všechny typy použití (od IoT či telematiky přes průmyslové použití a cloudové roboty až po virtuální či rozšířenou realitu.

Tagy: 
5G
Zdroje: 

DT, DT

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Qualcomm nabídne 5G SoC za 2 roky, MediaTek se připojuje k China Mobile 5G

Pátek, 1 Červenec 2016 - 20:27 | Jaroslav Crha | Dobrý den vážený pane redaktore Ježku, nemáte tu...
Pátek, 1 Červenec 2016 - 09:01 | Mirda Červíček | ...a k tomu trapácké datové limity od českých...

Zobrazit diskusi