Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm přesune výrobu do GlobalFoundries

Qualcomm GlobalFoundries logo
Qualcomm, jeden z největších výrobců výkonných ARM procesorů, již také ztratil trpělivost s TSMC. Podobně jako Nvidia hledal alternativního výrobce pro své mobilní čipy a zdá se, že už našel…

Zatímco Nvidia flirtuje spíš se Samsungem, Qualcomm podle posledních zpráv zakotví u GlobalFoundries. Samozřejmě mluvíme o 28nm výrobním procesu, konkrétně jeho bulkové verzi, která je vhodná pro všechny čipy, u nichž není prioritou dosažení co nejvyšší frekvence (pro ty slouží SOI). 28nm bulkový proces z nejznámějších firem v současnosti nabízí TSMC, GlobalFoundries, UMC a Samsung.

Určitá konkurence tedy existuje a i když znamená přechod od jednoho výrobce k druhému určité zpoždění (je třeba zpracovat návrh čipu nástroji konkrétního výrobce a případně provést drobné úpravy, pokud design nesplňuje jím nastavené limity). Do přesunu výroby se z toho důvodu hrne málokterá firma a že se to v souvislosti děje a nikoli ojediněle, je dalším potvrzením stavu výroby u TSMC.

TSMC logo
továrny TSMC

Primárním problémem prý není ani tak výtěžnost (není zdaleka ideální, ale s ohledem na relativně mladý proces není nijak katastrofická), jako spíš omezená kapacita výroby, která nestačí na uspokojení poptávky. Qualcomm, který doposud vyráběl výhradně u TSMC, z toho důvodu převede v průběhu letošního roku většinovou část zakázek ke GlobalFoundries.

Zda a jak bude TSMC řešit odchod svých nejvýznamnějších zákazníků, bychom se měli dozvědět 26. dubna, kdy se bude konat firemní konference s investory.

Diskuse ke článku Qualcomm přesune výrobu do GlobalFoundries

Žádné komentáře.