Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2: Graficky překonává Apple A15, procesorově dotahuje

1-4-3 nahradilo předešlé Gen1 s 1-3-4. Hlavně ať tuhle kreativitu nevidí Intel. Osobně bych se bez toho „1" obešel a byl bych spokojen s 2-3.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Konfigurace jader u sg8 gen 2 není 1+4+3 ale 1+2+2+3. Má tři typy výkonných jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že stránky Qualcommu jsou na americké úrovni (uvedeno jen Kryo 64 bit a 3,2 GHz) a podrobnostmi zvědavé uživatele opravdu nezatěžují. Máš pravdu a už to přestávám chápat.
Specifications: CPU(s) 8
1x ARM Cortex-X3 @ 3.2 GHz
2x ARM Cortex-A715 @ 2.8 GHz
2x ARM Cortex-A710 @ 2.8 GHz K čemu?! Kvůli 32bitům? OMG...
3x ARM Cortex-A510 @ 2.0 GHz

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je na míru ušité Androidu, jedno hovno = druhé hovno. Pro Android ideální.
Jestli se toho chytí Intel, teprv uvidíme, jak prasácký neefektivní systém tohle přepínaní neschopných jader je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přepínání jader si může řídit nejen systém ale i vývojář, ten ví nejlépe jak jeho aplikace naloží s prostředky. Na druhou stranu, třeba Apple zdá se do M2 Pro/Max bude přidávat efektivní jádra protože lidi si stěžují na výdrž Pročkových Macbooků s M1 Pro a Max. Právě chybějící efektivní jádra znamenají, že musí častěji používat jádra výkonná, což zbytečně zvyšuje spotřebu. Když jsem měl M1 tak drtivou většinu času výkonná jádra nic nedělala, běžely jen ty úsporné. A úsporné jádra i s maximálním loadem baští sotva 1,5W. Na jedno výkonné u aktivně chlazeného stroje to bylo v max zátěži přes 4,5W. U pasivně chalzeného vythrotlovaného Airu stále přes 2W

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ji vlastně koupil špatně , když nedokážeš vytížit ani úsporné jádro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky nechci. Nepotřebuji na svém PC žádná úsporná jádra, protože když nic nedělá, tak ho vypnu. Jinak maká a tudíž potřebuje jen výkonná jádra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, nemají to na stránce exaktně rozepsané. Ten takt Cortex-X3 je chlup pod 3.19, ale je to zaokrouhlené.

Bude zajímavé sledovat konkurenční válku Mediateku - Dimensity 9200, to má Cortex X3 na 3.05GHz, 3x Cortex-A715 na 2.85GHz, plus 4x A510 na 1.8GHz.

Oboje má 8MB L3 Cache a 6MB SLC cache. Třeba A16 má SLC 24MB a funguje zároveň jako L3.

Přidání toho výkonného jádra Snapdragonu zvedlo multi výkon víc než by byl mezigenerační posun při stejné konfiguraci, u Single pak hraje roli i zvýšený takt nejsilnějšího jádra. Apple je stále o parník popředu, jádra jsou o dost silnější a to pořád nejsou Arm9 a CPUčko je pořád jen 2+4. V tabletech, když pomineme základní modely už stejně používá M1/M2. Tam bude konkurence dohánět ještě dlouho.

Ale těším se na příští rok a Androidí vlajkové modely, posun je znatelný, tomu čínské Xiaomi chystá odlehčené MIUI a mělo by aspoň ve vlajkách vypustit reklamy, v poslední době dělají pěkné kousky, které bych si klidně nebýt právě otřesného SW a chybějící IPX certifiace koupil - třeba Xiaomi 12S s 1" snímačem hlavního foťáku je srovnatelný nebo i lepší než aktuální špička jako S22 Ultra nebo iP 14 Pro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kup levnejsi zarizeni s SoC z nizsiho segmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic moc tedy. Moc se nevytáhli.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Davat do spojitosti Antutu z androidu a iOs je špatně. Samotní autoři jasně píší že porovnání není možné.

Tak jak tak SG2 gen 1 bude zajímavý kousek. Multi výkon nabral kvůli změně jader. Nyni ma 4 různé typy jader z cehoz 5 je výkonných a úsporné šly z 4 na 3. Bude důležitější jak to bude žrát s méně efektivními jádry. Zvažuji příští rok koupit něco z S23 řady, kdyz už tam nebudou Exynosy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela bych zkusil trebas 8x ARM Cortex-X3 do nejakeho desktopu nebo notebooku. Na takove to domaci surfovani s linuxem ve FF a obcasnou kompilaci pro jinou platformu to zni idealne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zařízení se Snapdragon 8cx Gen 3/Microsoft SQ3 můžeš koupit, má konfiguraci 4xCortex-X1 a 4x A78. Buď v Surface 9 Pro 5G nebo starších Surface Pro X, Případně v DevKitu Microsoftu.

Pokud to ale nebude mít nějaká úsporná jádra aby to běželo na minimální spotřebě v idle, tak nevidím důvod pro Arm, klidně můžeš koupit třeba Dell XPS 2v1 s i3-1210U/i5-1230U/i7-1250U. 13" tablet, pasivně chlazený, škoda že u nás zatím není k dostání a že jsem se o tom dozvěděl pozdě, byl by to žhavý kandidát na daily driver. Konfigurace s i5, 16GB RAM, 512GB disk + klávesnice a stylus vyjde v přepočtu na nějakých 40 tisíc, což je docela levné ve srovnání se Surface, které nejsou pasivně chalzené. Levnější alternativa je Lenovou Duet 5, je to jen 12,4", nemá Thunderbolt 4 porty, ale je díky tomu i extrémně levný, s 1235U (bohužel aktivně chlazenou), 16/512 konfigurace s klávesnicí a stylustem vyjde na 26 tisíc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak on ocividne je rozdil Cortex-X1 a Cortex-X3...

Jinak u tech ARMu od MS je ocividne dost mizerna SW podpora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano rozdíl výkonu je cca 30% pokud srovnám Snapdragon 8 gen 2 a 888, kde je to Cortex-X1 na nižších taktech než v tom 8cx gen 3. Na surfování je to naprostý overkill.

Mám tu SG8 gen 1 v Galaxy Tab S8+ a to funguje naprosto parádně na surfování, koukání na multimédia. O víkendech to běžně připojuju k 34" monitoru a funguje s tím jako s počítačem.

Teď jsem si na chuť koupil telefon s Androidem, nechtěl jsem kupovat vajkový Samsung s Exynosem, tak jsem dočasně zvolil odlehčený S21 FE s SG888, sotva jsem to uchodil, ale o víkendu to vidím že místo tabletu připojím k monitoru telefon a budu s ním fungovat naprosto stejně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na internet a media staci i 4 jadra A72 v raspberry pi 4. Zvlast kdyz se os pusti z ssd. Pritom v klidu bere 2.5w a v plne zatezi 5w. S 2x 4k hdmi, 2x usb 2.0, 2x usb 3.0, 1gb lan a wifi+bt. Co vic by si clovek mohl prat :-)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, aby byly skladem?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Raspberry pi 5 Performance edition?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2,5W v idle a 5W v zátěži je strašně moc :)

I neefektivní topení Snapdragon 8 gen 1, pravda z výroby lehce podtaktovaný, nežere zdaleka tolik. Průměrná spotřeba celého zařízení je cca 4W (ano to není plná zátěž ale zmíněný internet, multimedia), ale v těch 4W je Wifi, BT a hlavně 12.4" OLED displej.. Idluje mezi 2-3W

Telefon s Snapdragonem 888 idluje s rozvíceným displejem mezi 0,5-1W

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ano to raspi kde youtube nie je standardne akcelerovane. a ked sa prehreje vykon ide dolu :)
chce to kopec uprav aby to bolo pouzielne ako pc

ssd, velky chladic, chromium s gpu akceleraciou a vytocit to na 2.2Ghz

5Wna raspi je ok
je to stary 28nm proces nie 7 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este je otazne, aky vykon to poda mimo benchmarku a po dobu dlhsiu ako obvykly benchmark.. Lebo posledne kauzy ukazali, ze sa v androidoch veselo cheatuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto se koukáš po reálných situacích z konkrétního zařízení. Aktivně chlazený mobil se stejným SoC poskytne daleko vyšší výkon než pasivně chlazený. Dnes mobily pasivně uchladí tak 5-6W, aktivní si v klidu pojedou na 10W a to je diametrální rozdíl

A ano různí výrobci dělají různé optimalizace, například Samsung který dostal za tohle vyhubováno už má v nastavení možnost zapnout plný výkon pro všechny aplikace, nejen pro hry a benchmarky. Ale v tabletech to omezení nikdy neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa ukazuje, ze to robi skoro kazdy vyrobca, respektive je to vec samotnych SOC, ked sa po kratkej dobe silno podtaktuju bez ohladu na vyrobcu telefonu, nakolko to nejde pasivne uchladit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.