Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm Snapdragon 820: 2× vyšší výkon, o 30 % nižší spotřeba

Qualcomm Snapdragon 820 01
Qualcomm opět o něco více uvedl Snapdragon 820, přelomový SoC pro high-endová mobilní zařízení, který slibuje významný výkonnostní posun i zlepšení energetické efektivity.

Ve včerejším článku jsem zmínil, že Qualcomm prakticky přestal mluvit o nepříliš úspěšných letošních modelech a při každé příležitosti naopak chválí nadcházející Snapdragon 820, který se v podobě reálných produktů dostane na trh v průběhu první poloviny příštího roku. Nyní pokračuje v řadě více-méně papírových představení / odhalení / uvedení / vydání, kterou odstartoval v srpnu. Podstatné v tuto chvíli je, že se dozvídáme opět nějaké nové vlastnosti a parametry, které - pokud budou skutečně dodrženy - učiní vcelku zajímavý reparát na osmsetdesítku.

Snapdragon 820 se odklání od konceptu big.LITTLE a generických ARM jader a pokračuje vývojem vlastních ARM jader (Krait), která tentokrát nesou název Kryo. Ta by podle oficiálních informací měla nabídnout výkon až 2× nad Snapdragonem 810 při až 2× vyšší energetické efektivitě. Qualcomm jedním dechem dodává, že se podařilo dosáhnout přesně takových (i lepších) tepelných charakteristik, jaké vyžadují OEM partneři (výrobci mobilů) a žádné přehřívání nehrozí. V tomto kontextu asi budou důležitá slůvka „až“ doplněná v charakteristice výkonnostního posunu a energetické efektivity, protože při kombinaci přesně 2× vyššího výkonu a 2× vyšší energetické efektivity by spotřeba logicky byla totožná jako u Snapdragonu 810. Ale detaily zatím nechme na papíře (který snese vše), případně koňovi (který má větší hlavu).

Qualcomm Snapdragon 820 02

Grafické jádro přichází s příslibem 40% výkonnostního posunu a 40% navýšení energetické efektivity. Tady asi není moc co dodat - mluvíme o 3D výkonu a pokud jde o výkon a výbavu multimediální, nestará se o ni grafické jádro, ale DSP procesor Hexagon 680. Čip zvládá pracovat s integrovaným fotoaparátem s rozlišením až 28 MPix, umí zpracovávat a komprimovat 4k video a podporuje i 4k výstup, takže bude dostačovat i mobilům se 4k displeji (h.265, 60 FPS, HDMI 2.0).

Qualcomm Snapdragon 820 03

Podporovaný je také snímací režim zvaný Low Light Vision (LLV), který v podstatě prosvětluje tmavé části obrazu a vytváří iluzi vyššího dynamického rozsahu (podobné funkce možná znáte z některých fotoaparátů, které je nabízejí již po léta). Zrovna ilustrační snímek Qualcommu ale není ideální ukázkou možností a vhodného použití - v případě náladového západu slunce likviduje atmosféru. Ale to už je věcí použití, ne věcí samotné technologie. Integrován je modem LTE X12, 3×20 MHz, Cat 12/13, 600 / 150 Mb/s (down / up).

I bez přehnaného optimismu lze říct, že Snapdragon 820 bude velkým posunem oproti modelu 810 a velmi pravděpodobně osloví i zákazníky a partnerské výrobce lépe. Otázkou ovšem zůstává, jak si povede oproti konkurentovi od Samsungu, jímž bude Exynos 8890 s jádry Mongoose M1.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Qualcomm Snapdragon 820: 2× vyšší výkon, o 30 % nižší spotřeba

Středa, 18 Listopad 2015 - 15:10 | Martin Hejhal | No treba americky AT&T uz dostali na...
Středa, 11 Listopad 2015 - 19:14 | RedMaX | Ne, Google nevede zadne sve telefony jako highend...
Středa, 11 Listopad 2015 - 13:58 | mikeczcom | A stihne si google do jara udělat vlastní SoC?...
Středa, 11 Listopad 2015 - 11:32 | PHiLiPZ | Google ako velky zakaznik urcite ma pristup k...

Zobrazit diskusi