Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon Fury, tak by se měla jmenovat karta s GPU Fiji

Už nějakou dobu je jasné, že nový top-model od AMD neponese název R9 390X, ale půjde o něco bez číslic, zkrátka něco na způsob Titanu. AMD se zřejmě rozhodla vrátit ke kořenům…

Tedy alespoň podle zdrojů webu Expreview, který zprávu do světa vypustil. Název nového Radeonu nebude souviset s drahými kovy (Titan, Platinum), ani s bájnými obry (Titan, Hekatoncheir - i o tom se už v minulosti mluvilo). Půjde prostě o Radeon Fury. Pokud vám název něco říká, pak zřejmě patříte mezi pamětníky konce 90. let.

Tehdy ještě samostatná ATi nabízela grafické karty s podporou 3D akcelerace, které se nejmenovaly Radeon, ale Rage. A zhruba čtvrtá generace Rage (záleží, jak budeme počítat - třeba Rage, Rage II, Rage Pro), která se jmenovala Rage 128, šla na trh v herní variantě nazvané Rage Fury. Šlo o technologicky zajímavý produkt; přes nízké takty zvládal velmi dobře 32bit rendering, který tehdejší konkurenci moc nešel. Čip měl ale i slabiny, třeba nízkou kvalitu 16bit renderingu, slabší dithering a ovladače.

ATi Rage Fury PRO

Pak následoval čip Rage 128 PRO a jeho herní varianta Rage Fury PRO, který slabiny řešil, ve své době patřil k technologicky nejvybavenějším (rychlý 32bit rendering, pokročilá komprese textur, kvalitní filtrace textur), běžel na velmi konzervativních taktech, a tak se řadil na výkonnostní příčky soudobého high-endu většiny konkurentů. To se ATi pokusila změnit třetí kartou s přídomkem „Fury“, legendární Rage Fury MAXX se dvěma čipy (Rage 128 PRO). Dvoučipovou kartu někteří uživatelé zatracovali především pro absenci softwarové podpory pro Windows 2000, které nedlouho po jejím vydání představil Microsoft.

Rage Fury MAXX, prototyp s duálním výstupem (do krabic šla docela nepochopitelně jen verze s jedním výstupem)

Po 15,5 letech bychom se měli dočkat historicky čtvrté grafické karty s přídomkem Fury, jen s tím rozdílem, že bude spadat do řady Radeon. Může mít exhumace přes 16 let starého jména pozitivní vliv na prodeje? (Nebo vůbec na cokoli? :-) Pro pár pamětníků v tom může být jistá nostalgie, ale asi ne tradice, na kterou by se dalo navázat. Řada Rage, byť už v generaci Rage 128 (PRO) disponovala velmi slušnou hardwarovou výbavou a dobrým 3D výkonem, byla vnímaná spíš jako multimediální řada. Tehdejší All-in-Wondery, karty s TV-výstupy, s video-vstupem pro grabování z VHS, nástup multimediálního čipu Rage Theater… to byly fíčury, na které tehdejší zákazníci slyšeli a které si v souvislosti s řadou Rage zapamatovali především.

Na druhou stranu je „Fury“ vyzkoušený název, který ve své době nevyvolával nijaké negativní emoce; vlastně byl přijat lépe než pozdější zavedení názvu Radeon (rodilým mluvčím připadal přinejmenším krkolomný). Připustit lze i určité sdělení mezi řádky - po (Rage) Fury následoval (Rage) Fury PRO a pak (Rage) Fury MAXX. AMD může dávat najevo, že Radeon Fury není jedinou a poslední kartou vybavenou jádrem Fiji a naznačovat i dvoučipovou verzi.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Radeon Fury, tak by se měla jmenovat karta s GPU Fiji

Úterý, 2 Červen 2015 - 14:57 | Xspy | Fury ve mne opravdu vyvolává pouze očekávání...
Úterý, 2 Červen 2015 - 00:24 | Shal | Až se tahle architektura spolu s HBM paměťma...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 14:55 | Anonym | proste jen RADEON, nic dalsiho nepotrebuje aje to...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 13:53 | TheKrzy | nezapomínejme na NV 980Ti aka Kung Fuhrer.
Pondělí, 1 Červen 2015 - 12:26 | Waffer47 | Patrilo by se k vydani Fury uvest i tolik...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 11:29 | skaven | hlavne nech uz ho vydaju, natahuju to ako gumku z...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 11:25 | bager | AMD Kung Fury XT

Zobrazit diskusi