Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PCB Fury Nano odhaleno na uniklých fotografiích

Amd Fury Nano Dglee 01
Výrobci hardwaru asi nemají radost z toho, kolik informací, kterými chtěli uživatele překvapit při uvedení, se v poslední době dostává do světa z Koreje. Tentokrát došlo na Fury Nano…

Jak před pár dny vyšlo najevo, Fury Nano bude formálně představena ve čtvrtek s tím, že na výkonnostní recenze a dostupnost dojde nedlouho poté. Korejský zdroj DGLee si proto přichvátnul a vypustil do světa porci fotografií této novinky. Aby nešlo jen o to, co už jsme vydali, smontoval z karty chladič a podělil se i o podobu PCB.

Amd Fury Nano Dglee 05Amd Fury Nano Dglee 07Amd Fury Nano Dglee 09

Osazení PCB je poměrně jednoduché a od pohledu se zdá, že kdyby AMD chtěla, mohla ještě pár milimetrů ušetřit. Valný význam by to ale asi nemělo. Kartě se 175W TDP postačí čtyři fáze napájení a jeden osmipinový napájecí konektor, který je v kombinaci s PCIe dimenzovaný na 225 wattů.

Detail chladiče prozrazuje, že skutečně není použitý klasický koncept kulatých heatpipe procházejících lamelami radiátoru, jak jsme předpokládali, ale teplo je odváděno systémem plochých heatpipe umístěných mezi jádrem a základnou radiátoru.

Amd Fury Nano Dglee 10Amd Fury Nano Dglee 13Amd Fury Nano Dglee 08

Detail výstupů potvrzuje přítomnost trojice DisplayPort a jednoho HDMI konektoru. Hmotnost chladiče dosahuje ~490 gramů, komplet s kartou by mohl vážit podobně jako mainstreamové Radeony R9 270X (~750 gramů) nebo méně.

Amd Hot Chips Gpu Session August 2015 08Amd Hot Chips Gpu Session August 2015 09

Čtveřice slajdů už pochází od AMD, respektive z její oficiální prezentace připravené pro Hot Chips. Ilustrují experimentování s novými čipy pamětí a dozvídáme se z nich, že první prototypy vznikly již v roce 2007, nebo že zhruba před dvěma lety již společnost měla GPU uspořádané podobně jako Fiji, jen o ~100 mm² menší. Mohlo jít o GPU Tiran, které se objevovalo ve starších roadmapách jakožto první produkt s HBM (resp. „stacked die“) a které bylo z důvodu nedostupnosti tohoto typu pamětí zrušeno.

Amd Hot Chips Gpu Session August 2015 20 Fury Nano Performance ResultsAmd Hot Chips Gpu Session August 2015 14

Graf, který již hovoří explicitně o Fury Nano, představuje výkon ve FarCry 4 ve srovnání s Radeonem R9 290X a Radeonem Fury X. Druhá část slajdu ilustruje energetickou efektivitu dosaženou v této hře. Ve srovnání s Radeonem R9 290X je cca 1,9× vyšší, ve srovnání s Radeonem Fury X zhruba 1,4× vyšší. Můžeme připomenout, že starší slajd uvádějící energetickou efektivitu Fury Nano jako „až 2× vyšší“ oproti Radeonu R9 290X vycházel z výsledů benchmarku Unigine Heaven. Poslední slajd přináší jedno nové zjištění: GPU Fiji je vyráběno novým procesem 28nm HPX, což bude patrně onen nový proces, o němž v rozhovoru mluvil Richard Huddy v souvislosti se všemi Radeony řady 300.

Tagy: 
Zdroje: 

DGLee @ITCM, AMD @Hot Chips (PDF)

Diskuse ke článku PCB Fury Nano odhaleno na uniklých fotografiích

Středa, 26 Srpen 2015 - 09:22 | Tom Buri | a lidi ve firmach co to pro amd vyrabi, montujou...
Úterý, 25 Srpen 2015 - 23:19 | Trashman | Jasně unikly a přímo do záchodu. Jen totální...
Úterý, 25 Srpen 2015 - 20:56 | JoHnY3 | Pokud nechces mit reklamace, tak dobre chladis...
Úterý, 25 Srpen 2015 - 13:58 | Tom Buri | No pekny.. vypada to ze tam dali i heat-pipe pro...

Zobrazit diskusi