Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon HD 7990 vyfocen, na trh půjde v doprovodu dlouhovlasé Ruby

AMD Radeon HD 7990 CrossFireX
Radeon HD 7990 s kódovým názvem Malta by podle posledních zpráv mělo čekat vydání ještě v tomto kvartálu, tedy nejpozději v červnu. Tomu odpovídá i první snímek karty…

…respektive první snímek karty, který nepochází z oficiální prezentace od AMD. Zveřejnil jej uživatel Repilur na Redditu a zobrazuje dvojici karet v CrossFire za běhu. O přesných parametrech se stále neví, AMD v březnu potvrdila jen dvojici čipů řad HD 7900 (což může znamenat jak 2× 1792 stream-procesorů jakožto Radeonů HD 7950, tak 2× 2048 stream-procesorů jakožto Radeonů HD 7970) a tichý chladič.

Podle informací serveru Softpedia se novinka dostane na trh ještě tento kvartál. Provázet by ji měla Ruby v novém demu pracovně nazvaném „Ruby Reloaded“, což odráží novou fasádu hrdinky.

Ruby Reloaded 02Ruby Reloaded 06

Aplikace vyjde z CryEngine3 a krom řady moderních efektů včetně teselace čeká hrdinku prodloužení vlasů, o které se postará „kadeřnice“ Maya a „šampon“ TressFX, jež bude mít na starost realistické chování - již i se simulací mokrých vlasů.

Ruby Reloaded 25Ruby Reloaded 24

Krom vlasaté Ruby doplní Radeon HD 7990 jedna nová softwarová funkce, která bude spočívat v možnosti uživatelského zásahu do synchronizace obou GPU. V praxi by to uživateli mělo dát nástroj, který mu umožní volit mezi latencemi a lepší synchronizací. O co jde: Dvoučipová řešení jsou známá problémem zvaným microstuttering - nepřesnou synchronizací snímků z obou GPU, kdy intervaly mezi snímky 1-2, 3-4, 5-6 atp. jsou výrazně kratší či naopak delší, než intervaly mezi snímky 2-3, 4-5 atd. AMD dosud preferovala přístup, kdy byly prioritou co nejnižší latence vykreslovaného obrazu, naopak Nvidia upřednostňuje přesnější synchronizaci na úkor prodloužené latence (zpoždění obrazu). Catalysty chystané pro dvoučipový Radeon by měly umožnit uživateli, aby si sám nastavil, která z možností mu vyhovuje lépe.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Radeon HD 7990 vyfocen, na trh půjde v doprovodu dlouhovlasé Ruby

Žádné komentáře.