Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chystá se prý duální Fiji: Radeon R9 395 VR

Radeon R9 390X nemusí být nejvýkonnějším modelem, který začátkem léta AMD představí. Takový scénář předkládá známý křemíkový pohádkář Fuad Abazovic.

Abazovic tento výhled předkládá nikoli jako spekulaci, zvěst, fámu…, ale jako informaci od vlastního zdroje, kterému věří natolik, že zprávu předkládá jako hotovou věc: Máme počítat s tím, že v červnu vyjdou minimálně dva (spíš tři) modely postavené na GPU Fiji. Krom těch, o kterých se již mluvilo, je na cestě duální varianta Fiji VR.

Důvodem červnového vydání GPU Fiji má být vývoj druhé revize čipu (patrně myšleno první revize, resp. druhé verze). Ta funguje podle představ AMD, takže uvedení na začátku léta nic nebrání. Mohlo by k němu dojít týden-dva po vydání APU Carrizo, které je chystané na Computex (počátek června). Jednočipový Radeon R9 390X bude rychlejší než GeForce GTX 980, ale není prý pravděpodobné, že překoná Titan X.

Tolik k původní zprávě. Není bohužel jasné, které části pocházejí od zmíněného zdroje a které připojil Fuad Abazovic na základě vlastního úsudku. Autor taky trochu pomotal časové informace - jednou předkládá, že Fiji VR vyjde v červnu - podruhé, že později než ostatní modely, až budou VR systémy rozšířenější.

I přes autorovu jistotu bych tuto zprávu bral spíš jako jeden z možných výhledů než hotovou věc. Existence duální karty cílené (i) na VR segment dává smysl. AMD na přelomu února a března založila iniciativu na podporu těchto technologií a hovořila také o možnosti efektivního využití duálních grafických systémů. Ty mají být pro VR head-sety dokonce vhodnější než jednočipová řešení, protože každé GPU může obsluhovat jedno oko, zatímco u jednočipových karet musí být výkon jednoho čipu dělen pro obě oči, oba obrazy by měly být vykreslovány paralelně (což může mít negativní dopady na efektivitu využití cache ap.). Uvedení duálního řešení by proto dávalo smysl. AMD ale nikdy nevydala duální model zároveň s jednočipovým, nejkratší prodleva byla 2,5 měsíce v případě Radeonu HD 3870 X2; šlo však o poměrně energeticky nenáročné řešení, což případ duální Fiji jistě nebude.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Chystá se prý duální Fiji: Radeon R9 395 VR

Úterý, 21 Duben 2015 - 14:49 | gadge | ešte minulý, či predminulý týždeň som tuším na...
Úterý, 21 Duben 2015 - 12:05 | rman | Hmm, hezky, jenze ta vec zas bude stat nejakejch...

Zobrazit diskusi