Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Slevy Radeonů už se dostaly do ČR, AMD je podporuje

Pamatuji si jak jsem kdysi hodně dávno kupoval radeon 8500 za bratru 6-8kkč a všichni se na mně dívali jako na magora co za grafiku vyhodí tolik peněz...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hej, to bolo pred 12. rokmi, vtedy bola priemerna mzda trosku inde ako dnes

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

taka ista, skorej teraz este mensia, staci si zapocitat naklady na zivot ake boli vtedy a dnes.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě jsi ho už kupoval jako výprodejový model, ne jako top model. Při nástupu stál cca 12 000 Kč:
http://www.svethardware.cz/recenze-silny-souper-v-ringu-radeon-8500/5332-5
O pár let později šly sehnat 8500LE i za 3000Kč, ale to není nic divného ani dnes.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Výprodejovej model to rozhodně nebyl, byl to tenkrát nejvýkonnější model od ati. Ještě si pamatuji, že po ní jsem pořizoval 9700 a pak 800XE.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě jsi to kupoval v době nástupu GF4. Každopádně se už nejednalo o highend a to bez ohledu na to, jestli v té době ATI měla něco výkonnějšího, takže srovnání s dnešní situací není na místě.
Před nástupem GF4 ceny vypadaly jak jsem psal - kamarád tehdy kupoval 8500LE za cca 9k.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za nesmyslné řeči? Já někde psal něco o tom že to byl nejdražší model na trhu? Nebo je snad tento článek o nejdražším modelu na trhu?? Jasně že to jde srovnávat je to jednoduchá ukázka jak se na grafické karty a jejich cenu nehlíželo před 15 lety...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hezké, ale v ĆR nikoho ceny v USA nezajímají. A české ceny jdou dolů velmi zvolna.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v czc je MSI R290x za 8800 i s bundlem her. To je pekna cena, pro mne zcela prekvapiva, a pro nekoho, kdo z nejake osobni antipatie vuci nvidii nechce 970ku se shodnou cenou (8800), vetsi ram, lepsi spotrebou, hlucnosti, vykonem a vybavou, je to zajimava volba a neni ani tolik za blbce. Je fakt, ze sleva je pouze docasna a ze vsechny ostatni karty jsou za neprodejnych 10k. Naopak R290 je zcela kanibalizovana, protoze proporcne neslevila..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

http://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/31064-asus-gtx-970-stri... s tou spotřebou máš pravdu, uvidíme s čím příjde po novém roce AMD :-)

Jinak jak jsi řekl důležitý faktor jsou i ty 3 hry zdarma.

A co přesně myslíš tou výbavou? :-D

No každopádně nebyls to ty, kdo říkal že cena bude určitě nad 10 000? já se hecnu a říkám, že se najdou eshopy, kde bude 290x pod 8500, přecijen pravdu už jsem měl a to ti snad už dokazovat nemusím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mily pane "vsude jinde" a "vykonejsi za pulku", vybava se probirala v predchozim flejmu, ale rad to zopakuji: DirectX 10.3/12, PhysX, Gameworks, CUDA, Shadowplay, gsync. Muzeme srovnat s naprosto zbytecnym mantle (pro tuto grafiku) pro dve tri slusne hry a hernim bundlem. Mimochodem, toto je prvni a posledni odpoved v tomto threadu pro tvou osobu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen rád zopakoval, že od určité skupiny osob tu od okamžiku, kdy AMD vydala GCN Radeony s kompletní podporou DX 11.1/11.2, stále čítám, že cokoli přes DX11 je zbytečné, nepotřebné, marketingové, nevyužitelné a podobně. V okamžiku, kdy Nvidia dožene skluz a nakrátko získá malý náskok, je to podstatný parametr, který je předkládán jako důvod k výběru konkrétního produktu?

CUDA? Opět - od okamžiku, kdy Nvidia vydala GeForce GTX 680, která byla ve výpočetních záležitostech leckdy pomalejší než o generaci starší mainstream, stále čítám, že výpočetní záležitosti zákazníky nezajímají, přínos je nulový a podobně. Opět totéž, jako předchozí odstavec.

Gameworks není výbava grafické karty, ale balík softwaru pro vývojáře (tedy nic, co by získal zákazník koupí grafické karty).

PhysX - kolik nových her podporuje HW PhysX? Vychází mi totiž, že je na tom PhysX co do podpory hůř, než „zbytečný“ Mantle.

G-Sync. Pardon, ale za G-Sync si uživatel musí zaplatit při koupi monitoru (nebo samostatně), to není výbava grafické karty. Grafická karta nabízí maximálně kompatibilitu. Pokud tohle myslíš vážně, pak pro modelového zákazníka, který chce podporu variabilního v-sync, nezapomeň v případě tvého srovnání R9 290X s GTX 970 připočíst 5500 Kč, což je rozdíl v ceně nejlevnějšího monitoru podporujícího G-Sync oproti variantě bez (g2460Pg vs. g2460Fq).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Priteli! Budeme diskutovat o tom, co bylo drive, slepice nebo vejce? Byl tu driv flejm o 11.0 vs 11.2? Ja totiz pamatuji flemy SM2.0 vs SM3.0 (X850 vs. 7800). Cili asi bude nejlepsi vdzy brat to lepsi, ze?

CUDA - pro hrace jiste, ale treba ja pres to konvertuju videa z her (pres mediacoder nebo Nero video)

Gameworks je pridana hodnota pro vsechny nvidie, stejne jako se uvadi asi dvakrat pouzity tressfx.

Physx, ale no tak, takove zoufale lhani neni hodno ani vasi rudosti, vznesene ignorantstvo. http://physxinfo.com/ Muzeme srovnavat s BF4 a Thiefem, jeste ti priznam sniperelite. A ten skutecny prinos je prinejmensim sporny.

gsync - jo kamo, je to zatim exkluzivni technologie nvidie. chces, zaplat tlustochu v hotovejch. nemas na to, vypadni z klubu.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

kdyžtak X850 vs. 6800

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas samozrejme recht.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To si jako koupíte za baťoh monitor s gsync a pak budete hrát hry na 30 FPS? No ale na druhou stranu proč né, třeba těh 30 FPS bude vypadat lépe :-). Vy asi ne, ale já bych byl teda nakrklej. Já teda budu nakrklej i u Free sync, ale tam mě ty zvýšené náklady budou dělat řádově když přeženu pár stovek. Pokud jde o Physx počítané GPU, tak je to ukázka jak může firma zazdít nadějnou technologii kterou degradovala na vizuální pozlátko bez sebemenšího vlivu na hratelnost. Mantle je technologie která na hratelnost vliv má, že je testována na hardware který urve vše i bez něj, a však za cenu která je mimo relace 80 % hráčů je do nebe volající blbost redakcí. Že dnes nejsou hry které by měly velký počet objektů + pořádnou fyziku a umělou inteligenci je právě důsledek toho, že by to žádný CPU neurval. Mantle právě ušetří strojový čas CPU na tyto výpočty. Ono je občas dobré se podívat o kousek dál než na špičku nosu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mantle je technologie která na hratelnost vliv má". Vazne? Muzete prosim uvest priklad, jak se zmenila hratelnost ve hrach s pouzitim mantle vs dx?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mne zajimalo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hezka snuska blabolu. Tomu o 30fps nerozumim vubec, anand jasne psal, ze gsync je gamechanger bez ohledu na fps. Co se tyce mantle, na silnych procesorech je uspora par procent, kolik myslis, ze te magicke AI a efektu navic mi to prinese? A naopak, u pomalych procesoru typu apu - kolik myslis ze si budu moct dovolit navic efektu a AI, kdyz je cpu bottleneck i s mantle? A lze predpokladat, ze ani grafarna nebude v sestave s APU za desitku? Mantle je k nicemu, se s tim smir.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

si ozaj looser

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jses hodne nemocnej :-D vzdyt amd ma taky obdobu shadowplay :-) dx12 jeste nevysel a az vyjde a budou na ni hry, tak tato grafika bude predpotopni. V 1/4 roku 2015 zacnou vychazet freesync monitory a vis co? Bude to zadarmo. Mantle ti mozna pripada zbytecny, ale opak je pravdou, kvuli tomu ms zacal delat dx12, tak nemuzes rikat, ze je zbytecnej :-) a ohledne cudy, doma bych ho nevyuzil. V praci to semtam vyuzijem pri renderovani. Ale jsou i opencl rendery, ktere vychazi vysledkem uplne stejne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hergot, fakt by mě zajímalo, kde všichni chodí na to, že monitory s Freesyncem nabídnou totéž, co G-Sync a bude to stát stejně jako stávající monitory (a adaptivní V-sync budou mít navíc zadarmo). Váš optimismus bych vážně chtěl mít. Výrobce ta implementace bude taky něco stát, a ze svých kapes to financovat nebudou.
Buď budou relativně levné (ale tím pádem omezené na 60 Hz, což je oproti standardním 144 Hz u G-Sync sakra rozdíl) a pořád dražší než stávající modely, nebo budou mít 120 či 144 Hz jako monitory s G-Sync a oproti běžným Full HD budou taky pěkně mastné (i když pořád levnější než G-Sync).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta "velká změna za velké peníze" je v případě FreeSync v podstatě jen update firmware řadiče displeje v monitoru. FS byl prezentován na existujícím "hacklém" monitoru, tedy změny jsou v hodnotě maximálně jednotek dolarů.

Samotní výrobci mohli zprovoznit FS na stávajících modelech (alespoň některých, které mají DP vstup), ale nedělají to, protože IMHO čekají, že vydělají na dalších -nových- modelech, coby "inovaci" a donutí zákazníka si monitor koupit znovu. Z pohledu všech zainteresovaných je to win-win strategie. AMD má řešení, Výrobci monitorů prodají nové produkty s (reálnou) inovací za dolar a hráči dostanou ekvivalent G-sync, akorát za mnohem příznivější cenu (to ovšem neznamená, že výrobci zpočátku nenastaví zaváděcí prémiové ceny).

Samotní hráči pak musí splnit podmínku grafické karty, která to bude podporovat (pokud vím, platí to plně zatím pouze pro nejnovější verzi GCN karet, starší karty budou umět jen něco).

Z mého pohledu na dvě proprietární řešení (to od AMD je alespoň standardizované v DP) je to od AMD dost zvýhodněné svou cenou (monitor nepotřebuje žádnou další extra elektroniku), samotná karta pro G-sync je hodně složitá a relativně drahá, tedy argumentace 60Hz vs. 144Hz je zcela lichá. GS 144Hz monitor bude výrobně vždy dražší než FS 144Hz monitor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby stačil pouhý update FW, tak nikdo nečeká rok s uvedením nových modelů. FS neprezentoval nikdo na hacklém monitoru, ale na notebooku, protože na monitoru to nedokázali (z hlediska zadrátování je mezi oběma řešeními dost podstatný rozdíl). Co by jim bránilo ty nové modely s příslušnou přirážkou uvést měsíc po tom, co to AMD ohlásilo (anebo po tom, co se to dostalo do standardu).
A argumentace 60Hz vs 144 není zcela lichá, je o tom, že příznivci AMD budou klást 60Hz panel na úroveň 144Hz panelů s G-Sync (to dělají už teď) a srovnávat jejich ceny. A to je liché. Pak je taky otázka, do jaké míry se to v těch levnějších 60Hz panelech vůbec v první vlně objeví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, tobě toto https://www.youtube.com/watch?v=xHNIo-1NJzc příjde jako notebook? :-D
něž začneš tady lhát, tak si nejprv ověřuj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"FS neprezentoval nikdo na hacklém monitoru, ale na notebooku, protože na monitoru to nedokázali...."

A tahle prezentace na Computexu byla co?

http://www.youtube.com/watch?v=fZthhqmhbw8

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tahle prezentace byla půl roku po té úvodní. Za tu dobu už se dá dost dobře udělat pro ten panel kompletně nová elektronika.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli to děláte schválně nebo jen z nevědomosti ignorujete dostupné informace o FreeSync. (Což je u někoho, kdo se živí testováním HW a nazývá se redaktorem opravdu na pováženou). AMD od počátku tvrdila, že freesync vznikl z technologie pro mobilní sektor, která byla původně zaměřena na úsporu energie.

Jestli tato prezentace byla či nebyla půl roku po prvním představení na laptopu nic nemění na vašem předešlém lživém příspěvku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Úvodní prezentace byla na notebooku. Ano, o půl roku později to AMD už ukázalo na monitoru. V čem jsem do háje lhal?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"V čem jsem do háje lhal?"

V tomhle:

"FS neprezentoval nikdo na hacklém monitoru, ale na notebooku, protože na monitoru to nedokázali...."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale to bylo až o půl roku později. Co je na tom tak nepochopitelné? Za tu dobu se dá udělat zgruntu celý monitor (a nikdo neví, co s tím monitorem kdo vyváděl a jaké jsou na něm úpravy).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přečtěte si laskavě znova celé vlákno. Vaše odpověď TyNyTovi vyzněla, že nikdo nikdy FreeSync na desktopovém monitoru neviděl. Byl jste přistižen při lži a teď už jen mlžíte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TyNyt psal, že "FS byl prezentován na hacklém monitoru", já jsem psal, že byl prezentován na notebooku, protože na monitoru to tak jednoduše nešlo (což při první prezentaci opravdu nezvládli) a že kdyby to bylo tak triviální, nic by jim nebránilo vydat ty nové monitory s updatovaným firmwarem měsíc po ohlášení freesyncu (k tomu, aby to fungovalo jako feature navíc, opravdu není nutné, aby se to nejprve schválilo jako standard).

O tom, že se záhy (už v lednu) debatovalo o tom, "že u některých monitorů stačí jen updatovat firmware a freesync bude venku raz dva, zatímco na g-sync se musí čekat měsíce" i o tom, že se to pak po půlroce na Computexu objevilo na monitoru, vím a nepopíral jsem to, ale to bylo až půl roku po prezentaci na tom notebooku. Rozporoval jsem jen to, že to "AMD prezentovalo na monitoru". Ne, prezentovali to na notebooku a na monitoru to ukázali až mnohem později. Tohle fakt nemá cenu.

Jestli k něčemu došlo, tak k tomu, že jeden mluvil o voze (o prezentaci FS) a druhý o koze (o pozdější prezentaci FS na monitoru).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v té odpovědi TyNyTovi se slovo na PRVNÍ prezentaci vůbec neobjevilo. A z té formulace jednoznačně vyplynulo, že to AMD na ničem jiném než na notebooku dosud nepředvedla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud napíšu, že "FS neprezentoval nikdo na hacklém monitoru" a následně to rozvádím, že by jim s takovou nic nebránilo uvádět monitory měsíc po ohlášení FreeSyncu, a někomu z toho jednoznačně vyplývá, že jsem napsal "AMD to zatím nedokázalo předvést na ničem jiném než na notebooku", není to už můj problém.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Na to, že se živíte písmem, tak ta formulace byla přinejmenším velmi, ale velmi nešťastná a vzápětí vám 3 lidé dali odkazy na prezentaci, kde je technologie FreeSync demonstrována na desktopovém monitoru.

Takže je hlavně Váš problém, že se nepřesně vyjadřujete.

PS: AMD už od začátku prezentovalo, že FreeSync vychází z mobilní sféry a proto většina desktopových monitorů s jednodušší elektronikou to podporovat nebude (několika typům by sice stačil nový FW, ale výrobci monitorů by byli sami proti sobě), ale pro naprostou většinu se budou muset vydávat nové revize řídící elektroniky vycházející z notebookových monitorů. Což se splní právě v prvním kvartálu 2015.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

http://diit.cz/clanek/amd-freesync-lcd-firmware (prezentováno letos v létě)

Možná by to chtělo odložit ty zelené brýle.

Jde o to, že AMD nechává vydělávat výrobce monitorů, dává jim možnost inovovat své produkty (bohužel doba je už taková, doby updatů funkčních parametrů během lifecycle produktu jsou už minulostí). Prodleva v inovačním cyklu ale bude vždy. Pro výrobce je nesmysl okamžitě inovovat, mají své inovační cykly, které jsou závislé jak na životním cyklu stávajících produktů, tak na marketingových cyklech (xmas, bektuskůl, apod.) a jen velmi neradi do těchto cyklů zasahují, pokud nemusí (přináší to automaticky ztráty).

Ohledně 144Hz panelů to je klasický trolling a předjímání. Každý soudný člověk naprosto chápe rozdíl mezi běžným 60Hz panelem a 144Hz verzí pro hráče (včetně jejich schopností). Srovnání cen je bezpochyby možné, a to jak u monitorů FS/GS enabled, tak běžných, a to v obou verzích 60/144Hz. Šlo jen a pouze o to, že implementace GS přidává k cenovce za _jakýkoli_ monitor minimálně 5 tisíc Kč.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, půl roku po tom, co to předváděli na noteboocích.

http://videocardz.com/48661/amd-freesync-free-alternative-nvidias-g-sync

jestli to mezitím neměli na běžném LCD třeba na cebitu, fakt netuším.

Ad freesync – ode mě to není předjímání, já počítám s tím, že to nebude za pět tisíc navíc, ale bude to levnější. Ale na rozdíl od příznivců AMD počítám i s tím, že to bude něco stát, zatímco oni si to (soudě dle těch komentářů, že nám dá AMD totéž zadarmo), povětšinou představují tak, že v prvním čtvrtletí naklušou do obchodů a za dva a půl tisíce si koupí TN s DisplayPortem a Freesyncem zadarmo a budou se smát Nvidiotům, že to mají to samé o deset tisíc levněji a zdarma. Už teď to všichni staví na stejnou úroveň, já jen říkám, že to buď bude o hodně levnější (60 Hz vs 144 Hz), ale ne tak kvalitní (=ne totéž), nebo stejně dobré, ale ne zase o tolik levnější (144 Hz vs 144 Hz s tím, že to bude podstatně dražší, než běžné monitory, co si dnes lidi kupují za tři tisíce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude ten monitor muset splńovat dp1.2a, tak musí podporovat freesync. na koncové ceně se to projeví minimalně, vývoj sice něco stojí, ale každý výárobce má prakticky dva tři druhy elektroniky, do kterého se vytvoří firmware s podporou dp1.2a. To je jediný náklad, u nvidie musíš mít elektroniku za 5000kč, takže cenový rozdíl bude třeba 4950kč ;) nehledě na to, že jestli budou chtít podporovar dp1.2a (což na 100% budou chtít), tak ten cenový rozdíl bude ve výsledku 5000kč, bo firmware bude stejný :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, může nás všechny hřát na srdci, že výrobce to na nákladech bude stát třeba jen padesát korun. Jenže to, že to těch padesát korun bude stát výrobce, neznamená, že si k monitoru přirazí padesát korun plus DPH. A to, že "někdo bude chtít podporovat 1.2a místo 1.2" neznamená, že to musí prodávat za stejnou cenu. Jistě, může se nakrásně stát, že to bude stát stejně, protože bude výrobci jedno, jestli si k nákladům přirazí dva tisíce, nebo dva tisíce padesát. Jistě, v ideálním světě by to tak bylo. A určitě časem dojde na to, že 1.2a vytlačí 1.2 a ceny se srovnají, ale nejsem takový optimista, abych si myslel, že to bude hned.
Zcestná je už ta úvaha, že monitory s G-Sync jsou o pět tisíc dražší, protože výrobce stojí modul pro G-Sync pět tisíc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

já se celou dobu bavím o koncové ceně, nevím o čem ty :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"U nvidie musíš mít elektroniku za pět tisíc" – o tom, že u podobných flamů neustále někdo vykřikuje, že za elektroniku Nvidii musí platit pět tisíc a že jen kvůli tomu stojí nejlevnější monitor dvanáctku, zatímco běžný fullHD panel stojí dva a půl tisíce a u AMD se nebude muset oproti stávajícím monitorům platit nic navíc, protože "od AMD dostanou totéž zadarmo".
Nikdo neví, kolik z toho doopravdy má Nvidia a o kolik zvedl cenu samotný výrobce, k této částce "se prostě dospělo" tím, že Upgrade Kit stál 299 dolarů a obdobný monitor je o těch pět tisíc dražší.
Nvidia je v důsledku toho ale největší póvl, protože to "schválně hardwarově omezila, aby mohla každého zákazníka sedřít na licenci o pět tisíc", když to podle AMD šlo řešit elegantněji a u některých modelů v podstatě softwarovou cestou (přičemž ta jednoduchá "softwarová cesta zadarmo" bude paradoxně trvat déle než rok).
Co na tom vážně nechápu, je skutečnost, proč máme u softwarového řešení čekat do Q1/2015 (když to na některé elektronice a některých panelech šlo už před čtvrt rokem), zatímco u G-Sync Nvidia představila rozšiřující kartu a tři čtvrtě roku na to už jsou venku produkční monitory, ve kterých už je to komplet i s novou elektronikou od přirození. Hergot, že by je Nvidia podplácela, aby FreeSync záměrně brzdili?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

co ked si Nvidia zaplatila, aby to v niektorych monitoroch Gsync bol zaimplementovany, a AMD cakalo na schvalenie a implementaciu do standartu?
.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Do 1.2a se to dostalo někdy v květnu (teda snad, zprávy, co jsem k tomu viděl, jsou takové... zamlžené), od září by dokonce měl být schválený DP 1.3, v té době už to mohlo být nachystané a chvíli na to to mohli hrnout ven. Podle mě bude problém jinde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1)amd oznámilo freesync někdy v lednu? Navíc čekala na schválení v dp1.2a
2)nvidia někdy v říjnu?
Nikdo ti tu nesrovnává monitor za 2500kč s monitorem s gsync, který stojí 16 000. Srovnatelný lcd s tím za 16 000 stojí bez gsync okolo 10-12 000. Podívej se na parametry a pak uvidíš.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

99,9 % příspěvků je v duchu "za TN monitor bych 12 tisíc v životě neutratil, počkám si, až budu mít totéž od AMD za půl roku v normálních monitorech zadarmo".

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A když to bude realita? Každý člověk, který neutrácí peníze zbytečně, se nad takovou eventualitou alespoň zamyslí. Třeba to tak nebude, ale do té budoucnosti nikdo nevidí.

Navíc: osobně jsem kdysi dávno 24" TN za podobné peníze kupoval a nehodlám se k takové činnosti vracet, když slušný 24" IPS stojí 6 tisíc.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Poloz si otazku. Jak zareaguje nvidia, kdyz FS skutecne poskytne vse co GS pro vsechny (rozumej nove modely) zdarma?

BTW vsechno pod 8kkc je 6+2 FRC smejd. Jestli znas nejakej rozumnej 24" FHD skutecne nativne 8bit VA/IPS monitor za 6k, sem s nim. Cokoliv setibitoveho nepovazuji za "slusne".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen-jsem-lhal spáchá rituální seppuko? :-) Reálně to pak vidím na přechod na FS. Prostě udělají další kotrmelec ("jsme jedničky, máme jedinečné řešení GS - konkurenční řešení nemůže fungovat, proto jsme vyvinuli GS - konkurenční řešení nebudeme používat, máme GS - jako leader umíme FS!") .

A co se IPS týká, tak některým z nás stačí i těch 6 bitů, protože žádáme dobré pozorovací úhly a rozumnou výbavu panelu (USB, otáčení apod.) za rozumné peníze. Ty sis postavil svá kriteria, nech tedy ostatním, aby si je zvolili taky podle svého.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cili vysledek - krome amddecek nikdo o nic neprijde?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale to, že to nejprve předvedli na notebooku já nijak nerozporuju (prvotní prezentace byl proof of concept řešení jako takového, druhá prezentace byl proof of feasibility pro stávající monitory, a taky to tak bylo prezentováno). Šlo přece o to, zda to jde SW modifikací firmware - evidentně ano, alespoň u některých řadičů.

Argumentace v poloze 60Hz FS TN vs 144Hz GS TN je přece jednoduše vyvratitelná prostým srovnáním technických dat monitoru. Dokonce platí i to, že "větší je lepší", takže tam opravdu nevidím problém. Jsou lidi, kterým bude stačit FS na 60Hz, ale to nijak nepopírá to, že velmi pravděpodobně bude možné velmi dobře srovnat cenu téhož monitoru (nebo velmi podobného) vhodného pro FS s tím určeným pro GS. Rovněž jsem nijak nepopřel (naopak jsem to zmínil), že si výrobce nenechá zaplatit nálepku "FreeSync", jenže tu je jeden zásadní tlak - DP je standard, může jej tedy implementovat kdokoli a nemusí nic kupovat od AMD nebo nvidie (G-sync board), tudíž je jen na něm, jak si nastaví cenotvorbu. A já věřím, že do 2-3 měsíců se ty ceny FS enabled zařízení dostanou na velmi rozumnou výši.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Jde o to, že AMD nechává vydělávat výrobce monitorů, dává jim možnost inovovat své produkty (bohužel doba je už taková, doby updatů funkčních parametrů během lifecycle produktu jsou už minulostí)."

A hele, ze by tedy freesync v konecnem dusledku nebyl uplne free?

"Slo jen a pouze o to, že implementace GS přidává k cenovce za _jakýkoli_ monitor minimálně 5 tisíc Kč."

Tve povesti prilis nepomaha, kdyz lzes jako stary prislusnik nejmenovaneho indoceskeho etnika. Prototypovy pridavny modul gsync pro prvni kompatibilni Asus monitor stal vcetne instalace odbornou firmou $299. Podle pcr-online stoji implementace gsync v soucasne dobe $80-100

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Klasická demagogie, nejprve mi vložíš do úst tvrzení, které jsem nikde neřekl a následně stejně demagogicky tvrdíš, že cenu navyšuje jen samotný modul - to totiž není pravda (počítat musíš s dalšími náklady, brandingem, marketingem, logistikou)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U toho modulu to byla dodatecna cena i s montazi, vcetne "logistiky a bradningu". Mas DDojem, ze seriova vyroba vcetne modulu bude drazsi? _Ja_ jsem DDemagog...
Co si rekl se muzeme podivat kousek vys.
Mimochodem, zatim se neobjevil na trhu JEDINY monitor, kde stavila k podpore FS uprava firmware.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nabývám neodbytného pocitu, že máš potřebu jen flamovat. Kromě toho, že je podstatný rozdíl mezi úvodním balíkem samostatných modulů, které mohla (opakuji: MOHLA) subvencovat nvidia, a klasickým komerčním řešením od výrobce monitorů, který má marže někde úplně jinde (a výš než nvidia to zcela určitě nebude), tak podstatný rozdíl je i v tom, že tento výrobce musel připravit nový plastikový obal panelu, konstrukčně vyřešit uložení tohoto modulu (nikoli to tam přilepit kusem oboustranné lepicí pásky) a v neposlední řadě opatřit tento obal správně zelenými linkami a vylisovanými logy nvidie. O přeznačení a potisku přepravního balení, jakož další "nehmotné náklady" (jako je zalistování dalšího SKU, naplnění skladů apod.) se doufám zmiňovat nemusím?

Proč se neobjevil FS-firmware pro stávající monitory, to jsme si rozebrali snad už dříve.

BTW, tuhle diskusi budu dávat k dobrému jako krásný příklad zeleného trollingu, zápal a nadšení, které jste tu předvedli abyste obhájili zelenou pravdu, to se jen tak nevidí..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo taaak, uz tu zase mame ze akciovka nvidia "sponzoruje" vlastni produkty! To uz se tu dlouho neobjevilo.
Mimochodem, ten modul se pripojoval do standardniho rozhrani, ktere maji nektere zakladni desky monitoru pro pripojeni tv tuneru, dekoderu, nebo in-one mikrokontroleru (terminaly). Monitor nevyzadoval zadne upravy, proto byl taky vybran. Mas to na Anandtechu, zelena pravdo. Vymejslis si kraviny a fabulace, aby sis obhajil svoje smyslene naklady.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proč se neobjevil nový firmware je jasné, ale já pořád nerozumím tomu, proč žádná společnost nemá zájem na tom rok po představení technologie udělat ten primitivní upgrade firmwaru, co u některých monitorů stačí, nazvat to místo 2710 třeba 2720, přirazit si na to sto dolarů (protože to má exkluzivně) a vypustit to ven tak, aby stihli vánoční sezónu, ale v klidu si nechají utéct vánoce a uvedou to v Q1 2015. Neříkejte mi, že modely monitorů jsou naplánované na rok a půl dopředu a nenajde se jeden jediný výrobce, který nedokáže do nabídky výjimečně přihodit jeden model monitoru, který by za rok vyšel mimo plán (když by pak o něm notabene celý svět psal jako o prvním, kdo to dokázal).
Nějaký měsíc může trvat úprava firmware, nějaký měsíc certifikace, ale k čemu by proboha byl potřeba rok, pokud se podle vás na hardware u některých modelů nemusí ani sáhnout?
I na těch videích z Computexu ten pán natvrdo neřekl, že je to standardní monitor se softwarovou úpravou, ale okecával to tak, že na rozdíl od G-Syncu nevyžaduje drahé přídavné moduly, stačí jen nenákladné modifikace a úprava firmware, (na začátku, když si tam skáčou do řeči a melou něco o firmwaru , jim prostě pořádně nerozumím, dokáže to někdo přepsat v angličtině, co tam vykládá? Je tam něco ve smyslu, že jde o prototyp monitoru upraveného výrobcem s novým firmwarem, ale je tam skutečně explicitně řečeno, že jde pouze o softwarovou modifikaci (jak tvrdil průvodní článek, co k tomu je tady na DIIT?)

https://www.youtube.com/watch?v=fZthhqmhbw8

Dál se mluví o tom, že je nepravděpodobné, že někdo něco takového nabídne zákazníkům jako upgrade firmwaru (ale neříká, proč) a že to tam mají jako ukázku, že lze něčeho podobného dosáhnout i se scalerem a bez nutnosti používat drahé přídavné moduly a to využívá technologii scalerů, které se už vyrábějí (znamená to, že jsou už teď výrobě, nebo se vyrábějí a montují do monitorů léta? Může to znamenat, že jde stejnou technologii, ale ne o stávající scalery? ).

Ale opravdu tam nikde neslyším, že vše, co je u některých hotových monitorů potřeba, je upgrade firmwaru.

A teď si projděte, jak je to převyprávěné tady na DIIT.

http://diit.cz/clanek/amd-freesync-lcd-firmware

Druhé video výslovně mluví o tom, že to běží na standardních Radeonech, které nevyžadují žádné speciální hardwarové změny. A že jde o součást VESA standardu s adaptivním v-syncem. Ani slovo o tom, že by na monitoru nikdo nedělal žádné změny krom firmwaru.

https://www.youtube.com/watch?v=xHNIo-1NJzc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže to rozebereme...
DirectX10.3-12..On už nějaký je? Opravdu? Směšné když někdo píše o neexistujících Direct X a odsuzuje revoluční Mantle...
Cuda,dávno provařená nuda nic nepřinášející drtivé většině uživatelů:) Tedy jestli neplánují vysolit dalších X tisíc za soft s pořádnou podporou.Zadarmo nemá podporu Cuda skoro nic.
Gameworks,naprosto k ničemu.Stejně je drtivá většina her nejdříve pro konzole které běží na :)))
Physx,léta hnijící mrtvola,poslední dobou pokuď něco studia ohlašují tak podporu pro Mantle...
GSynch,opravdu bude někdo kupovat technologii která je již dnes mrtvá? Spíše bych řekl že většina počká 1/2 roku na standart.
Spíš by bylo lepší napsat že mimo spotřebu je 970 vlastně průměrná karta přinášející výkon který má AMD minimálně již 3/4 roku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Heh... ten Stachovský argument, že karta nepřináší nic nového, protože nějaká jiná byla už před rokem stejně výkonná, prostě zbožňuju. S touhle logikou by v podstatě stačilo, kdyby výrobci vypustili jednou za rok jeden nový highendový model, který trumfne dosavadní top model o 15 % a žádné další grafiky z nové řady nejsou třeba, protože další karty s nižším výkonem už jsme tu přece měli dávno.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ve tvém příspěvku mi chybí jedna podstatná informace: Argument, proč vy ten Stachovský názor měl být chybný. Ono to totiž dříve tímhle způsobem fungovalo a nikdo si nestěžoval. Teprve v okamžiku, kdy TSMC začala chrlit každý rok 1-2 nové výrobní procesy, si výrobci uvědomili, že je pro ně (nikoli pro zákazníka) výhodnější namísto posunu starého high-endu do mainstreamové pozice vyrobit nový mainstream na novějším procesu. Důvod byl jediný - nižší výrobní náklady. V okamžiku, kdy je opět na trhu řadu let jeden výrobní proces, to znovu smysl ztrácí. Bez klapek na očí si lze všimnout, že třeba Nvidia se takhle s původně high-endovou GK104 postupně propracovala a propřejmenovávala až do mainstreamu. Podobně AMD s Tahiti. Ta je dokonce kritizována za to, že připravila Tongu, která doplňuje aktuální feature-set - jak je vidět, řadě lidí jako mainstream více než stačí tři roky starý high-end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On se taky 3 roky vývoj her v podstatě zastavil. Na FHD hraní stačí právě ten 3 roky starý hiend.

A co je nejhorší - ty nejlepší hry dneška, produkované nezávislou scénou, jde často hrát i na Intelí grafice..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No já nestačím zírat. Takže když to shrnu, důvodem, proč výrobci přecházejí na nový výrobní proces, jsou nižší výrobní náklady? Když je na trhu jeden výrobní proces, tak nemá smysl vyrábět karty s novou architekturou (když je k dispozici), ale vyjde nastejno oprášit tu tři roky starou a prodávat ji levněji? A GK104 je při svých parametrech typický highendový čip Nvidie? Co by potom bylo GK110?
A AMD s Tongou není kritizovaná za to, že měla prakticky stejný poměr výkon/watt a poměr cena/výkon jako tři roky stará R9 280 a R9 280X s o generaci starší architekturou, ale za to, že doplnila aktuální feature set, protože jinak byli všichni dokonale spokojení s R9 280 a 280X (i při jejich "mainstreamové" spotřebě)? Uf...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě si Adame přiznej, že jsi "zelenej" a že jsi čekal na příležitost, až si budeš moci koupit kartu s daným výkonem od svého oblíbeného výrobce. Není na tom nic špatného to přiznat. Jenže to ty neuděláš, a místo toho budeš trousit moudra o Stachovi. Rozdíl mezi tebou a Stachem je čistá nula. Jen barvy se liší.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Poslední grafika, kterou jsem kupoval, byl Radeon HD 4350 (byla to poslední karta s analogovým TV outem, která se dala sehnat), a předtím Radeon X1950 Pro (kvůli výbornému poměru cena/výkon) :) A před nimi GeForce 4200 Ti, GF2 Ti (čtrnáct dní :)), předtím Rage 128 Pro, Rage 128, 3D Rage II + 3dfx voodoo, předtím mach 64, předtím S3 Trio 64 a předtím ALG 2301.
Pak už jsem měl u sebe vždycky část nějakého testlabu (computer/zive, EHW, PCT), ve kterém bylo dost karet na to, abych některou z nich mohl na chvíli strčit do počítače, protože na ní zrovna nic nepotřebuju testovat. Teď mám v pracovním počítači GTX 650 Ti Boost – strčil jsem ji tam místo Radeonu HD 7850, protože u něj mi (stejně jako u dalších HD 6000/7700/7800 od různých výrobců) při zapojení čtyř monitorů vypadával obraz na monitorech zapojených přes DisplayPorty. Takže opravdu nemusíte mít obavy, že bych někoho protěžoval proto, že jsem si tu grafiku koupil sám do svého PC, anebo se klepal na to, až si budu moct něco takového koupit. :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz tu mohl jit mesic clanek co clanek, ze nvidiim chybi 11.2, ktery doted nikdo nevidel, tak co bych si nekop, zejo...
CUDA je pro vsechny zdarma, i pro komercni pouziti, bobe, dokonce vcetne podpory.
Gameworks je ti skutecne k nicemu, s tvym amd srotem, to je fakt :)
HW-Physx mrtvolu bude mit namatkou novej Witcher, FarCry 3,... Takovy becka budgetovy, nic pro velky kluky jako ses ty...
Gsync, uvidime uvidime. nvidioti hrajou s gsync, amdckari zase jenom cekaj, jako vzdycky a porad...
K tomu vykonu (vzpominam na "vykonejsi za pulku"), podle EHW je 780Ti prumerne o 17% rychlejsi, nez R290X v uber. Takze amd ma leda ho4no.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jo no , ale to ho4no je uz aspon levne :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Blahorodie, kolik jsi už vypil té bošácké?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

@NEST: pokud nová GPU architektura Pirate Islands + HBM (stohované paměti) = "Ho4no", tak to je na tom AMD docela dobře :)

Jen podotýkám Tonga = VI (Volcanic Islands)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma =/= AMD slibuje ze bude mit
(Mimochodem, pokud pouziju tvou retoriku, nvidia "ma" to same, viz architektura Pascal, pokud se jedna o stejny ucel)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Myslis toho Pascala co prijde v roce 2017 ? :) Navic pokud mi je znamo, Pascal neni herni GPU, cili ohanet se tu s tim v souvislosti s vydanim nove generace hernich GPU je prinejmensim usmevne...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade se usmivas sam sobe, kdyz se ohanis produktem, ktery neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vidím, že další komentář je zcela zbytečný :o))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Tak kdyz tu mohl jit mesic clanek co clanek, ze nvidiim chybi 11.2, ktery doted nikdo nevidel, tak co bych si nekop, zejo..."

To si asi pleteš weby. Nikdo tu nekritizoval, že Nvidia nepodporuje DX 11.1 / 11.2. Kritika se týkala faktu, že Nvidia dlouho uváděla, že tyto verze DirectX podporuje, přestože to nebyla pravda a plná podpora končila na DX 11. To bylo předmětem kritiky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach takhle! Takze o princip slo! Sice bylo hned jasne, ze 11.2 je uplne o nicem (a doted to nikdo ani nezkusil pouzit), a tady sel jeden clanek za druhym - jen proto "aby bylo jasno". A ja jsem tady za zelenej mozek...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kupuji na druhé polokouli. Tady to co se vydává za slevy nemá se slevami jako obvykle nic společného... Jinak pořádná grafika není jen pro namachrované pařany, kteří netuší, co a jak se s ní dá dělat ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, ze sa nezapojim do flame-u. Radsej sa opytam nieco k clanku. O com hovori p. Huddy, ze R9290X je porovnatelna s GTX980? Cital som par recenzii a aj GTX970 skoncila nad tymto Radeonom cca o 8%. Znizenim cien sa R9 290X dostal na rovnaku uroven ako GTX970 v pomere cena/vykon. Mantle nepocitam vzhladom na to, ze sa neda aplikovat na vsetko. Ak sa mylim, opravte ma.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

pctuning namerali vykonnostny rozdiel medzi gtx980 a r9 290x v 1920x1080 cca 6% a v rozliseni 2560x1440 necele 3%

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.