Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 7800 (16GB) bude levnější než GeForce RTX 4070 (12GB)

mna skor zaujala ta rx7900 GRE (zevraj kombinacia NAVI 31 a NAVI 32)
s vykonom cca rtx4070ti, 16GB ram a pravdepodobne nizsim TDP ako 300W
skoda, ze pravdepodobne sa do Europy nedostane

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není už na čase si zvyknout, že Nvidia je prostě při stejném výkonu/vlastnostech vždy dražší než AMD? Po celá léta se jí to vyplácí a zjevně s tím nehodlá nic dělat. Komu vyhovují vlastnosti AMD (otevřenost, univerzální standardy jako freeesync či nasaditelnost FSR apod), kupuje Radeony. Komu vyhovuje řekněme ucelenost Nvidie (včetně podpory pro sw aplikací, jistota stejné kvality ovladačů i pro Linux), ten prostě kupuje GeForce. Fakt nevidím důvod, proč by tyhle cenové rozdíly měly ještě v roce 2023 překvapovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že prý "jistota stejné kvality ovladačů i pro Linux" :-D Ten se fakt povedl :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že to nebyl vtip.
Stejná kvalita ovladačůtaky může znamenat, že jsou stejně na 2 věci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim tvému pohledu, ale není to pohled hráče. Rád bych i zdůraznil, že ovladače pro linux jsou na AMD grafikách jednoznačně lepší. NVidia sice své uzavřené ovladače pro linux tradičně dodává a nelze jí upřít snahu, ale zdaleka nejsou tak dobré jako ovladače od AMD, v podstatě se dá říci, že na linuxu je situace přesně opačná od Windows.

Co se týká hráče, tak ne, NVidia není dražší. Klidně se s tebou vsadím, že v moderních hrách bude stačit zapnout základní RT efekty a Radeon 7800 půjde do kolen i proti RTX 4070. Ano, má víc paměti a v některých hrách to bude velká výhoda, ale v jiných hrách prostě RTX 4070 nedožene a bude záležet na vzorku, který recenzenti použijí. Takže ok, řekněme s trochou sympatií k AMD, že to bude plichta, jenže pořád je to tu TDP, které má 7800 na 260W a 4070 na 200W. Takže těch 50 dolarů, to je tenhle rozdíl a nedá se říct, že by NVidia byla při stejných vlastnostech karty dražší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem nedá se taky upřít, že v raitracingu proti prvnímu pokusu RDNA 2 udělala AMD docela pokrok a je možné že s RDNA 3.5 nebo RDNA 4 už srovná krok. Zatím AMD přeci jen tlačila daleko víc na dorovnání v klasické rasterizaci. A nebýt chyby která v herní zátěži neumožňuje plánované takty, asi by se to povedlo. Pokud vím, už RDNA 3.5 chystá změny v dual issue shaderech, takže o změny k lepšímu bych se nebál. Spíš je otázka, co Nvidia bez chipletů. Jestli už je dokáže nasadit, protože monolitům začíná docházet plocha. Respektive cenově přijatelná plocha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Respektive cenově přijatelná plocha." A to je aktuálně největší problém NV, že cena za plochu narostla rychleji, než ta úspora plochy, jako tomu bylo v minulosti, což způsobuje ty ceny, které teď máme, jen málokdo pátrá po jejich původu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud nepotřebují tlačit na cenu, tak že nemají nějaké chiplety je zatím asi moc netrápí. A AMD se ten přechod tak poved/nepoved, sice to už mají funkční, ale očividně se pak moc nesoustředili na architekturu jako takovou a kvůli tomu ani neodhalili bug co se jim tam schovává a pak to tak nepřímo ten výkon holt docela odnesl, takže z toho nakonec nevzešlo nic zas tak kulervoucího jak se čekalo.

Problém Nvidie ovšem je, že z pohledu zákazníka je sice RDNA3 zklamání, jenže AMD už má aspoň funkční chipletové řešení a Nvidie nemá zatím nic. AMD to už stačí jen ladit a teď už to bude jen lepší a lepší, takže aby pak Nvidie opravdu nezačla pomalu ztrácet a pak už si nebude moci dovolit držet takové přemrštěné ceny.

Řekl bych, že po tom „fiasku“ RDNA3 má RDNA4 docela potenciál být o dost lepší... tam stačí jen opravit ty takty a přinést prostě jen to co měla už 3 a jen z toho budeš mít třeba 15% výkonu navíc + nějaká další vylepšení jak píšeš a máš pěkný posun ve výkonu, takže jsem zvědav, co si pak na to připraví Nvidie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se ta chyba projevuje až při vyšších taktech, na prvních vzorcích nemuselo být nic poznat. A potom už nebyl čas na další revizi. A teď už nebude, nevyplatí se. Navíc ani nevíme, čím přesně to je, když při výpočetní zátěži zvládá přes 3 GHz. Můj skromný odhad je ten, že shadery jedou na nižším taktu než ROP a zbytek grafického výstupu. A tady se to někde zasekne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

550$ mi přijde celkem nadnesená částka i kvůli tomu, že 4070 za 600$ všichni hejtujou
5% výkonu navíc o 50$ méně po půl roce nikoho nenadchne

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je len uvadzacia cena, radeon este casom trosku cenovo padne
ako stale

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj amd cenu svých grafik není schopná udržet ani měsíc po vydání, ale na to se nedá spolehnout a je to divný, že amd chce 550$ ale ve skutečnosti se bude prodávat za 500$, nechápu to, kdyby to rovnou dali za 500$ recenze by se nesli v mnohem pozitivnějším duchu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, i kdyby to dali o $150 níž, stejně by byla většina recenzí stylem "nV je nejlepší a vyplatí se protože bla bla" (většina toho bla bla by byly nesmyslné kraviny předepsané nV co se má napsat). Se nedivím že to naceňují jenom kosmeticky níž, když už toho prodám málo, aspoň na tom nebudu mít moc malé marže

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tohle není pravda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost by záleželo v jakém cenovém segmentu. Zrovna ten nejprodávanější je na cenu nejvíc citlivý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To právě není pravda. Nejprodávanější je stredni trida. V low endu je to podstatné, tzn 150-250 dolarů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale střední třída se taky dál dělí. A nevěřím tomu, že v žádné podkategorii střední třídy na ceně nezáleží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stredni trida tu je uz dlouhá léta někde mezi 3-6 sty dolary. 50 dolarů rozdíl není deal breaker. Krásné to bylo vidět třeba u RTX2070/2070S vs 5700XT. Byla to AMD samostatne nejprodávanější karta, stejne jako NV, podobny vykon, skoro o 100 dolaru drazsi, ale měla prodeje cca trojnásobně. Rx570 se prodávalo asi 10x méně ale nejlépe ve své cenové kategorii, nv v te kategorii stala víc nebo byla slabší ve stejné cene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže zákazníci Nvidie hlavně ti skalní ani nemusí vidět jakékoliv testy, aby byli kdykoliv skálopevně přesvědčeni, že za všech okolností je výrobek jejich milované značky ve všem lepší. Podobně někdy uvažují i někteří fandové Intelu nebo Apple. Takže se tomu vůbec nedivím, i kdyby měla AMD o 50 % vyšší výkon při spotřebě o 25 % ve všech kategoriích, i tak bude trvat řadu let, než spoustu z nich přesvědčí. I kdyby měli argumentovat něčím, co už 10-15 let není pravda. V tomto nemám iluze. Já sice AMD fandím nejméně 25 let a tehdy i ATI, ale stejně se před nákupem rozhoduji i o Intelu nebo Nvidii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, nepotřebuju sledovat nějaké testy, stačí mi třeba jeden slide.

A ano, lidé kupují to na co jsou zvyklí, ano u grafik nemáš moc na výběr, ale kolik lidí kupuje třeba TV nebo audio konkrétní značky, i když existují levnější a nebo lepší... Nebo kolik lidí kupuje oblíbenou značku auta a i když je jiné podobně vybavené, s podobnými jízními vlastnostmi klidně o desetitisíce nebo i šesticifernou částku levnější, stejně koupí oblíbenou/ověřenou značku auta nehledě na cenu.

Takže řešení jestli je nějaká grafika/cpu/laptop/tablet/telefon s podobnými vlastnostmi levnější nebo dražši o pár tisícovek je zanedbatelný rozdíl, když pak řešíš rozdíly deseti či stonásobně vyšší.

Navíc u té elektroniky kde z eshopu můžeš vrátit, případně mají výrobci vlastní return policy, tak nač sledovat nějaké testy, koupím, vyzkouším ve svých konkrétních use case, když nebude vyhovovat vrátím a koupím něco jiného. Ano, kdyby možnost vrácení nebyla, bylo by asi lepší sledovat více testy. Ale pořád máš možnost prodat/vyměnit, byť to už znamená spoustu starostí navíc. Ale je to také řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Takže řešení jestli je nějaká grafika/cpu/laptop/tablet/telefon s podobnými vlastnostmi levnější nebo dražši o pár tisícovek je zanedbatelný rozdíl, když pak řešíš rozdíly deseti či stonásobně vyšší."

Normální člověk to teda řeší a fakt nevím, co u počítače by mohlo stát desetinásobek možná nejdražší komponenty. HW žádný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud beres PCT jako etalon recenzi, tak asi ano. Jinak si v obecne rovine myslim, ze tohle uz neni pravda. Vem si treba nejvetsi YT magaziny.. Linus, GamersNX, HWU a dalsi, nemaji problem nedoporucovat NV

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je triviální, vydělají o padesát doláčů víc na těch nejvěrnějších a nejnatěšenějších fanoušcích, kteří to koupí kvůli o pět až deset procent lepšímu poměru cena/výkon s pocitem, jak na tom ušetřili, a pak to zlevní, aby to kupovali i normální lidi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže nemají právo vydělat na první vlně zájmu? Každý zkušený zákazník si počká na slevu, pokud ji chce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je fakt blbý škubat lidi, co mají o Radeony největší zájem, až takhle okatě, dřív nebo později jim to docvakne taky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dělá to mnohem víc firem. Jsou to pro ně peníze, které pak znamenají víc prostředků na vývoj HW nebo ovladačů. Já bych jim to neupíral.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podceňuješ sílu influencerů typu GN, LTT nebo HWU, jakmile by říkali, tohle je grafika, kterou po kryptohorečce trh potřeboval a za tuhle cenu nemůžu doporučit nic jiného, tak lidi by to kupovali dlouhodobě, ale chápu rdna3 se nepovedla a musí prodávat větší čipy v nižším segmentu za míň peněz tak se do cenový války ani hnát nemůžou a nvidia v podstatě nemusí teď nic dělat

škoda že výprodejový ceny rdna2 neudělali už minulej rok, když věděli že rdna3 bude stát za hovno, mohli se zbavit skladovejch zásob a ještě nvidii trochu zavařit jak se skladovejma zásobama ampere tak nacenění ady, protože každej druhej by měl doma min. 6700XT, s rdna3 by si prožili ty dva roky bolest jako stejně prožívaj a mohli víc využít když byla nvidia minulý rok v úzkejch se skladovejma zásobama
a nebo měli dohodu, aby se oba zbavili skladovek

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To právě ještě nevěděli a pořád doufali, že se to podaří opravit. A druhá věc je, jaký signál by tím vlastně vyslali na trh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neeeeee žádné signály nevysílat, CRU sice nekoná, ale jinak jsou za to dost mastné pokuty....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak: To právě ještě nevěděli a pořád doufali, že se to podaří opravit. A druhá věc je, jak trh na podobnou informaci může reagovat. No už víme, že nejdřív byla velká očekávání, pak se objevila informace o problémech s dosažitelnými takty. Kdo to četl, očekávání krotil a kdyby ještě začal předčasný výprodej, asi by akcie AMD začaly klesat. V AMD nejsou pitomci, i když se ne vždy vše povede, jak chtěli. Ale každá firma někdy vydá nepovedený produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, zajímalo by mě co ma na víc 7800 proti 6800xt?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lepsi RT

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no zas o tolik lepší, aby se dalo říct, že to má smysl zapínat fakt ne když rozdíl v rastru 6800xt vs 7900 XT je zhruba v 1440p 30% tak v RT je rozdíl 39%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O 40 W nižší TDP, ve hrách vyžadujících vyšší aritmetický výkon vyšší výkon, lepší výstupy, několikanásobně rychlejší obvody pro kompresi / dekompresi videa s podporou 8K a kvalitnějšího obrazu. Čekat se dá i delší softwarová podpora. Mezigenerační upgrade smysl nemá, ale to nemá nikdy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

AMD to cenove pohnoji v dobe vydani, jako temer vzdycky. Misto aby 7800 byla za 500 nebo 529 nejvic, kam ta cena stejne za 1-2 mesice spadne, a mela by lepsi pomer/vykon cena v dobe uvedeni recenzi, tak to stejne nadstreli, recenze by vysly pozotivne, tak misto toho vyjdou jenom 'ok' a nic se nezmeni. Ten rozdil oproti 4070 neni dostacujci a ty 4GB navic jsou fajn, ale nebude to stacit.
Marketing AMD nechapu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Marketing AMD ani neumí zákazníkům ukázat rozdíl mezi velkým a malým jádrem konkurenčního Intelu. Já už nevěřím, že někdo může být tak neschopný a hloupý. Daleko pravděpodobnější mně přijde teorie o AMD-Intelu co si rozdělili trh a škádlí se jen tak naoko (viz teorie her), nebo že AMD někdo nařídil, aby Intel moc neničila. Pro vládu USA má Intel mnohem větší cenu než AMD a největší akcionáři AMD a Intelu jsou stejní a stejně napojení na vládu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Intel má celé oddělení na marketing, totéž Nvidia. U AMD to bude nanejvýš pár lidí, s ohledem na to, že jim nezbývá téměř nic skladem a vše vždy prodají, v tom problém nevidím. A pokud jde o dodávky velkým výrobcům, jako je DELL a podobně, tam to evidentně funguje dobře, když právě tato kdysi Intel only firma počet produktů s AMD stále navyšuje. Pokud korpotát kupuje řešení od dodavatelů jako DELL, marketing AMD je nezajímá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není o kvantitě, ale základní kvalitě. I kdyby v AMD dělal na marketingu jen jeden jediný redneck, tak koukne na nabídku notebooků a zjistí, že lidé asi moc nechápou rozdíl mezi např. 6jádrem AMD a "6jádrem" intelu 2p+4e.
Intel Core 2 Duo vs Phenom X4 Agena - intel šikovně vymyslel obrázek 4 koťat a 2 gepardů - pochopí i ten nejblbější BFU. Tu kampaň by mohl rozšířit i na desktop, kde je to taky trochu oblbovačka.

Vysoká spotřeba Intelu to samé. Ještě jsem neviděl, že by AMD útočilo na tuhle slabou stránku Intelu, přitom nějaká vtipná reklama se úplně nabízí.

Sklady jsou AMD plné, v notebookách je to mizérie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé protože zrovna v serverech efektivitu hodně ukazují. Takže z toho mám dojem, že na servery jako lukrativní segment s vysokou marží tlačí, ale běžný desktop a notebooky se prostě prodávají a tak to nechávají volně plynout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A potřebuje zákazník vědět jaký je rozdíl.mezi 6c AMD a 6c Intelu? On potrebuje aby na tom něco udělal, pokud to udělá na jednom i na druhém, je zcela jedno jaký rozdíl v tom je, pro uzivatele je to stejné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud si přečte, že Intel má v procesoru celkově víc jader na srovnatelném nebo vyšším taktu jako AMD za stejnou cenu, odvodí si, že je Intel daleko výkonnější. Vezměte si třeba člověka, co o tom nic neví a kupuje počítač v obchodě s elektronikou. Pro někoho, kdo srovnává a kupuje podle výkonu už je to jiné. Pro někoho, kdo tomu aspoň rozumí zase úplně jiné. Ale ty co neví, to hodně ovlivní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to se týká retailu, který zase tak zajímavý aby museli uplácet výrobce není... V korporátu se podívají že to je zase Intel, takže nebudeme muset nic měnit. Sere pes, že ten BL pod w10 dává v reálu poloviční výkon, v rámci firemní kultury a pravidel nás uživatelé věšet nebudou... a místo toho kripla, co ten šmejd rozšlapal najdou jiného, sice bude umět hovno, ale bude se usmívat a chválit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně stejný závěr jako u mne. AMD se vlastně nevyplatí do marketingu dávat víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Má to z hlediska AMD a současné situace vůbec smysl řešit? O kolik víc lidí si koupí RX 7800 podle toho, jestli bude o $20 dražší nebo levnější? Myslím, že nízké jednotky procent jsou hodně optimistický scénář. Stačí se podívat na Amazon. Pět nejprodávanějších grafik je cenová relace $280-350. Co se děje kolem $500, dnes zajímá minimum uživatelů. Dneska se prodává buď úplný high-end (~$800+), nebo co nejlevnější hardware, na kterém lze obstojně hrát (~$300). Jak už prosakovalo před několika měsíci, poptávka je v tomhle segmentu nyní tak slabá, že AMD zvažovala, zda vůbec Navi 32 v desktopu vydat. Proč by měli tentýž křemík prodávat pod cenou oproti tomu, za kolik jsou ho schopní prodat v procesorech? Udělají nabídku výhodnější než má Nvidie - ať si uživatel vybere. Ale podstřelovat cenu v době, kdy není poptávka a obzvlášť v segmentu, o který je enormně nízký zájem, nedává ekonomický smysl. Z 20 nejprodávanějších grafik na Amazonu jsou v segmentu $400-799 všeho všudy dvě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

můžou si za to sami, když minulej rok se snažili ještě odrbat lidi z krypto horečky a tenhle rok, když prodeje jdou dolů si říct "fuck it" stejně nic neprodáme tak alespoň na tom vyděláme,
stejné jak u vstupenek do kina za 200,- v podstatě trestám lidi, kteří mají rádi filmy a rádi chodí do kina, protože nejlíp pro svý zákazníky udělám, když mám konkurenci v podobě netflixu a disney+ zdražit, podojit ty poslední zbytky lidí, kteří kino mají rádi

takže ano, když mám 11 000,- a mám si vybrat mezi PS5 nebo grafickou kartou, která mi utáhne hry na 1440p stejně jako ten playstation tak je jasný, že si lidi v tomhle segmentu kupujou konzole a ne grafiky, protože 3 roky po vydání konzolí tady měli bejt grafiky za 12 000,- který zvládaj v pohodě 4k na 60+fps a ne tenhle odpad, kterej se ani nesnažil, aby něco zlepšil oproti minulý generaci

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že konzole je jednoúčelová zatímco PC jde používat na víc věcí. Ale z pohledu člověka, co chce jen hrát nebo se dívat na video, to chápu. Já osobně si na konzoli nikdy nezvykl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PC na práci nahradili notebooky už dávno
proto se kupují low end grafiky pro děti a teenagery a high end grafiky zase kupují 30+ mača, kterým je jedno kolik to stojí, proto v ceně kolem ceny konzole se neprodávají grafiky, protože lidi nejsou idioti a znám v mém okoli zrovna 2 lidi, kteří přešli z PC na konzole a někdo klidně přešel i za PS4 a má kolem sebe komunitu fotrů, ale s konzolema

já si nikdy nezvykl na gamepad a skladba her byla u mě hodně mmo a 3D střílečky, poslední dobou to jsou spíš pomalejší tituly a ne 3D, takže je možný že časem skončím u nějakého steam deck 2, kde je možnost klávesnice a myši když chceš

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy soudíte celý trh na základě zkušeností z naší malé zemičky... To mi dost napovídá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proč tak soudíš že takhle soudím?
to jsou mé zkušenosti z mého okolí, které podporují amazoní statistiku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konzole na hraní nenahradí pocitac. Jednak kvůli limitaci ovládání v drtivé většině her, tak i nabídkou titulu.. to ale platí i obráceně.. nevidím problém. Mít pocitac a hrát s ovládáním jaké mi vyhovuje a konzoli na tituly které nejsou na pc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budu mít konzoli a ještě herní PC, kde je nějaká úspora. Za ty peníze by byl lepší ještě výkonnější PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K čemu mi je ušetřit, když si na konzoli nezahraju hry s ovladáním jaké mi vyhovuje a hry budou pro mě nehratelné nebo to nebude taková zábava?

Jak si na lepším PC zahraju třeba NHLko?

Proč nemít herní PC na hry v lepší kvalitě s ovládáním jaké mi vyhovuje + konzili na hry, které nejsou na PC. Mám doma PCčko i XBOX series S, stál v akci 5,5 tisíce, syn na tom hraje občas Minecraft a NHL a F2P hry. Když mám chuť, zaplatím gamepass a vezmu si ho k sobě a zahraju si další hry, které nejsou na PC ani skrz streaming. Kdyby mě lákaly PS exkluzivity, tak klidně koupím do domácnosti i PS5.

Konzole může být alternativa k PC, stejně jako doplněk. A mít PC, XBOX, PS5, Switch ... proč ne, já mám na hraní také Android tablet (na malém mobilu hry nehraju), který stál stejně jako PS5 a XBOX series S dohromady, ale jsou exkluzivní tituly, které si na počítači ani konzoli nezahraju, když jsou jen mobilní, u některých jde hrát na Macu, ale musí to dovolit autoři, jinak bych mohl takový Wild Rift nebo Diablo Immortal hrát na Macu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo do hraní dá i statisíce. Někdo utrácí víc rozumně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele ona ta PS5 není takový terno jak se povídá (nedávno jsem pořídil). Hardwarově je to za tu cenu skvělej stroj a pokud se hrám někdo pověnuje (HZD, HFW, TLoU1/2, Plague tale 1/2), tak to jede pěkně na 2k-4k/60fps.
Problém je v tom, že tuhle péči dostalo naprostý minimum her, takže naprostá většina těch starších jede v 30fps, a většinou ještě i v 1080p. (Fallout4, donedávna i 76, Anthem, Bloodborne, Beyond Two Souls, i taková signature klasika jako Crash NSane trilogy, nebo tak starý hry jako XCom2) ...
Takže ve výsledku i když ty hry jsou za pakatel a výkon tam je, tak to vypadá jak houno, nedá se to hrát kvůli frameratu a lagu, a je lepší pustit tu samou hru na TV přes PC, levnější a ve výrazně lepší kvalitě.
Sony tohle hodně zaspalo a technickej stav her co vyšly před PS5 je hodně tristní. :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to já vím, ale když vidíš přesně HZD, HFW, TLoU1/2, Plague tale 1/2
tak zbytek vyignoruješ

další věc je, že příští rok dostaneš PS5 pro a ten už 4k 60fps možná i s RT pojede, když má RDNA 3,5 a zen4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nebude to za stejnou cenu jak běžná PS5, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS4 slim stála 300$ a PS4 PRO stála 400$
takže pokud teď PS5 stojí po zdražení 500$ tak PRO bude stát 600$ což je furt v ranku grafických karet, které ti nenabídnou víc než to nové PROčko
plánují i slim PS5ky, takže je možné že pročko bude stát miň třeba těch 500$ a slim se vrátí na 400$, když MS koupil activision tak je jasný, že s tím něco musí sony dělat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na ceně komponent a marži výrobců. Když půjdou nahoru RAM, jak už se začíná ukazovat. Moc bych slevám nevěřil. SONY je schopno PS dotovat, ale ostatní dodavatelé nemají důvod jít do "nějaké nuly", pokud na tom nevydělají, nemá to pro ně smysl. Cena bude závislá i na tom, jak moc naroste výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

cena nebude závislá od výkonu, cena bude udělaná tak, aby sony byla na nule, jejich cíl je prodat co nejvíc HW, protože vydělají na tom ostatním

ram, ale nepůjdou nahoru o desítky procent není důvod, kromě ai nic nefrčí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A když AMD dodá křemík o větší ploše, tak asi bude za něj chtít víc, nebo ne? Když dodavatel RAM dodá rychlejší a možná i větší kapacitu, taky bude chtít víc. SONY ať klidně prodá bez zisku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

už na začátku projektu byla stanovená cílová cena do který se PRO musí vejít + nějaký meze ve kterých se bude moct každá komponenta pohybovat, i proto nejspíš navyšovali cenu PS5, aby 600$ na PROčku nevypadalo tak blbě
AMD nedodá křemík o větší ploše, AMD dodá křemík který chce sony a od TSMC se ví kolik bude stát výrobní proces, protože to budou dělat nejspíš na 4nm, tohle není nakupování rohlíků v lídlu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud o 2/3 zvednou počet CU v grafice a adekvátně tomu další části GPU a současně zvednou i výkon CPU části, uvažuje se o plnohodnotných ZEN4 - jádra v PS5 mají omezený výkon FPU/vektorové části, je to další křemík a možná nebude stačit paměťová sběrnice (nebude stačit navýšit takt RAM) a možná bude i větší kapacita RAM, tedy větší paměťový řadič. I když nepůjde o stejný výrobní proces, asi celek menší plochu mít nebude, navíc nový proces je dražší na výrobu. Tak jako tak, musí být výrobně dražší, tomu se vyhnout nedá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty nečteš, PS5 nemá žádnou RAM, má pouze 16GB VRAM do které ukládá všechno

nejspíš i proto navýšili cenu PS5, aby PS5 PRO nevypadala tak draze příští rok, ale taky se může stát, že díky ochablé poptávce přetrvávající i příští rok prostě zase zlevní na 500$

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A procesor k ní vůbec nepřistupuje podobně jako každé APU... Ne procesor k ní určitě leze pomalu přes řadič grafiky. Není až takový problém pro jakékoliv CPU či APU kombinovat s řadičem libovolného typu paměti tak, aby k němu měly přímý přístup obě části. IBM dokonce umí procesory Power 10 dle libosti zákazníka osadit DDR 4, GDDR 5 i HBM 2E nebo HBM 3 podle toho jakou kombinaci propustnosti a kapacity preferuje. Svět PC se u IBM má stále co učit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je statistika prodejů jen gpu, ne celých počítačů. Podle toho nejde určit že nejvíc se prodava určitý segment lepe než druhý, kdyz nemám zapoctene čísla i za celé sestavy, kterých se prodava daleko více než skládaný počítačů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak u kterého výrobce. Často se i mezigenerační vyplatí u NV, u AMD horko-těžko. Třeba i přechod z 1060 na 2060 byl pokrok a i z 2060 na 3060 ikdyž ji mnozí pro-AMD recenzenti strhávali jak se dalo. Vyjímka je 3060 na 4060, tam je nástupce 4060Ti 16GB. Asi to bude i odlišnou strategií obou firem a povahou jejich zákazníků - u AMD očekávají že prostě kupují/upgradují ob generaci či déle tak se tolik nesnaží. NV naopak spoléha na lidi co pravidelně upgradují, tedy po vydání nové generace ihned prodávají starší a za výhodný doplatek koupí novou. Ale to není str. jen nV, praktikují to i jiné velké firmy které lákají na pravidelné obměnování generací za výhodné ceny pro nadšence, např. Samsung.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To co popisujete u Nvidie mi připomíná ovečky Apple (všichni takoví nejsou)... A některé používané argumenty v některých diskusích, kdy okamžitě poznáte skalní fandy Nvidie, tomu taky odpovídají. Bohužel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže RTX 4060 8GB vypadá spíš jak nástupce 3060... jenže ne té 12GB, ale té ořezané 8GB... takhle ta její výbava potom vlastně dává trochu smysl, jen kdyby 3060 8GB nebyla takovej propadák, který si žádného nástupce snad ani nezaslouží, protože se stejně dala sehnat za stejnou cenu co 12GB... její smysl mi celou dobu jaksi unikal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RX 7800 ...
má navíc menší spotřebu o 40W tuším.
má navíc že se bude vyrábět i příští rok.
možná pokročilejší video kodeky, tady už moc nevím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD prostě musí být levnější než nV se stejným výkonem a větší pamětí.
Jinak nemá absolutně šanci.
nV se dostala do tak silné pozice, že proti ní nelze prakticky bojovat.

Trochu mi to připomíná situaci před dávnými časy, kdy přišel R-9700pro - což bylo megadělo i proti GF4-4600ti a stejně se jazýčky vah vyrovnávaly jen velmi pomalu.

Něco jako "9700pro" by AMD potřebovalo proti 4090 - ale to je říše snů, dnes je to prakticky nemožné.
Zase se vracíme k tomu, že nV neživí nějaké "grafiky na hraní", ale něco úplně jiného.
Tudíž si může dovolit do všeho narvat řádově větší peníze na vývoj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z tohodle důvodu by pro všechny zúčastněné (kromě nvidie) bylo lepší, kdyby to Intel s vlastníma grafickými architekturami zabalil a uzavřel spojení s AMD. Architektura AMD je o tolik lepší než Intelu a stejně to na nvidii nestačí, tak jakou šanci má samotný Intel? Jen vyhazuje prachy na polomrtvý produkt a poškozuje svojí značku. To co Intel a AMD dokázali s Kaby Lake-G bylo natolik unikátní, že i dnes můžeme slintat a jedině takový přístup může zlomit monopol Nvidie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel s pověstí slibotechny a technologicky zaostalejšího proti AMD jako vhodný partner? Když jsou to navíc konkurenti? Tak to nevím tedy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V obchodě tě nezajímá jestli partner, kterému prodáváš licence je blbec nebo génius. Máš z toho prachy a jak s tím naloží on je jeho věc, tebe to nijak nepoškodí. Intelovské iGPU by bylo rázem lepší na hry (a vše ostatní) a nvidii by o něco klesly prodeje. O něco snížené prodeje herních AMD APU jsou jen malým mínusem, konzole by byly pořád AMD. Intel by se vyhnul trápení a výdajům, AMD by zvětšilo zisk, nvidia by zisk zmenšila. Intel by si nechal jen čistě výpočetní GPU a na grafiku (zvláště tu herní) by se úplně vybodl.

Ale jestli máš lepší-reálnější scénář, jak prolomit tuhle dlouhou tradici, tak napiš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirďo, ono je to celé mnohem složitější :)
Intel je největší výrobce grafik na světě - a s brutálním rozšířením notebooků se hojně hraje i na těch Iris X. Není to jako jako "zobrazovadlo" v dobách GMA4500.

A dedikované karty jsou evidentně studna na "nadbytečné peníze" :) Netuším na základě jaké logiky by se měli spojovat s AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Především Intel by na tom případně mohl vydělat daleko víc než AMD, pro které by to nakonec mohla být i velká ztráta. Takže především AMD k tomu žádný důvod nemá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velká ztráta? Kolik si myslíš, že AMD vydělává na herních iGPU v počítačích? A to samozřejmě nepřijde o celý zisk z této malé oblasti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale Intel někdy jednal vůči AMD fér? To co uvádíte, byl pro AMD tehdy okamžitý zisk, ale nyní jsou v jiné situaci, už to nepotřebují. Naopak AMD celkově z trhu Intelu ukrajuje. Kdyby se pozice Intelu z pohledu zákazníků zlepšila, co by to pro AMD mohlo znamenat jiné než ztrátu. Nemají důvod to chtít. Pro AMD je pozice Intelu výhodná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má efektivnější architekturu a při těch množstvích iGPU, které Intel prodá, by rázem mohl ušetřit na ploše křemíku - u velkého GPU je to myslím úspora až poloviny plochy, takže i u iGPU by to bylo v desítkách procent. Studnu na nadbytečné peníze si už Intel nemůže dovolit, protože byl ve ztrátě.

Logikou licencování iGPU je zisk obou stran. AMD dostane peníze na vývoj (rozhodně větší než co dostává třeba z konzolí), Intelu se podstatně sníží peníze na vývoj - samozřejmě i po započtení toho, co bude AMD platit, protože proti té dnešní černé díře dá AMD méně než třetinu peněz co dnes vynakládá a AMD bude chrochtat blahem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A třeba Intelu prostě pomáhat nechtějí. Ona ta poslední spolupráce, kolik na tom AMD vydělala? A jak to celé dopadlo? Já myslím, že si to dost zjednodušujete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké pomáhání? Byl by to obchod. AMD by získalo víc peněz na vývoj a Intel by se zbavil velké koule u nohy v podobě grafického R&D. Ještě před vydáním těch jejich dedikovaných zmetků jsem věřil, že to nějak půjde, ale jejich neefektivita (počet tranzistorů na výkon) je tak velká, že už tomu věřit nemůžu. I vzhledem k tomu jak na tom Intel dnes je (musí šetřit) by bylo proražení následující generace v dedikovaných kartách naprostý zázrak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže by tím pomohli grafické divizi konkurenta. Byl by to jen krátkodobý zisk. Teď už AMD není v pozici, aby to potřebovalo a musí myslet hlavně do budoucna. Ne posilovat konkurenta. Jestli něco AMD potřebuje tak to, aby se Intel plácal co nejdéle. Vím, že je to dávno, ale co Intel udělal, když AMD bylo na koni a P4 nestačila? Už jste to zapomněl? Ty integrované vegy byly hotový čip, žádné kow-how, žádné plány vnitřní konstrukce. Nic na čem by Intel mohl dál stavět. To je ten rozdíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Grafická divize konkurenta by přestala existovat - zůstaly by jen nějaké zbytky. Je to podobné jako když nvidia nemá skutečně vlastní CPU, ale jen licence od ARM. Intel je do něčeho takového tlačen okolnostmi a AMD by dlouhodobě vydělávalo. Pro AMD už jsou iGPU na druhé koleji, jak jasně dokazuje v desktopu a i trochu v noteboocích.
edit - na co ti je znát architekturu, když neumíš ovladače k té architektuře?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače snad byly od AMD, nebo si myslíte, že by AMD dodala své čipy, nechala Intel podívat dovnitř a při kvalitě ovladačů Intel sázela, že tentokrát to vyjde?
Ale je tu ještě jiný pohled, tehdy marže Intelu ještě byly 60 % a víc. AMD pod 40 %. Teď je situace přesně opačná. Intel je tedy nucen držet grafickou divizi, aby měl aspoň dalších pár let co prodávat do kancelářských strojů. Momentálně by na prodeji čipů Intelu asi AMD moc nevydělala. Hádám že marže by byla na úrovni těch do konzolí, ale při menší ploše. Pro Intel by to bylo výhodnější než pro AMD, ale zase jen dočasně. Intel potřebuje totiž akcelerátory pro servery a superpočítače. A ty jaksi z grafik vychází, byť upravené. Pokud nebude Intel schopný prodávat konkurenceschopné akcelerátory, bude dál ztrácet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Architekturu výpočetních a grafických GPU od sebe oddělily AMD i Nvidia.
Ano, ovladače byly od AMD, to tak většinou bývá, že když někdo poskytne HW, tak k němu dá i nutný SW - Amerika znovu objevena. Zřejmě si mylně myslíš, že v těch ovladačích od AMD Intel něco důležitého viděl, ale ne, neviděl.

Intel by se zbavil většiny svého grafického oddělení, takže by AMD mohl platit zlatem a i tak by vydělal-ušetřil. Víš kolik už utopil ve vývoji něčeho, co se vůbec neprodává?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Logicky že do ovladačů Intel neviděl. AMD neměla důvod Intelu cokoliv bližšího prozradit. A stejně to skončilo jako vždy, když Intel experimentuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha o co ti jde? Já napsal, že Intel do ovladačů neviděl a při licencování nebo jiné dohodě při které by se AMD iGPU ocitlo v Intel CPU by to tak mohlo být znovu. AMD by Intelu dodalo kompletní řešení, Intel by nic okopírovat nemohl respektive HW by mohl, ale bylo by mu to k ničemu, stejně jako komukoliv jinému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak by na tom asi AMD vydělalo, když konečné APU by prodával Intel a ten teď má marže o polovinu menší než AMD? Bylo by to na úrovni čipů do konzolí z hlediska marže AMD.

Ani Intel ani AMD, k tomu nemaní žádný důvod. Intel investoval do vlastních grafik, integrovanou bude odvozovat od nich. Určitě bude i Battlemage. Pokud se mu bude dařit, určitě to nezařízne.

AMD by na to musela přibírat další výrobní kapacity a patrně ten čip na míru Intelu nějak upravit. To jsou výdaje navíc.

Kde je nějaký prostor, pro tuto vymyšlenou spolupráci?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A jak by na tom asi AMD vydělalo, když konečné APU by prodával Intel a ten teď má marže o polovinu menší než AMD?"

Jakou to má sakra souvislost? To jako AMD nemůže prodat licenci někomu kdo má menší marže? AMD by Intelu prodala licenci na konkrétní výrobky, které by Intel spojil se svými CPU. Pro AMD by to byly peníze navíc prakticky zadarmo, takže by ani nemuselo žádat tolik. Když svůj výrobek dokážeš prodat/licencovat více subjektům, tak lépe pro tebe, protože náklady na vývoj se rozpočítají na více subjektů.

Intel by koncem dedikovaných grafik a zrušením vlastních integrovaných ušetřil cca 2 miliardy USD ročně, přičemž i kdyby AMD dal za nějaké iGPU licence šílenou miliardu dolarů ročně, tak vydělá stovky milionů a AMD si z té miliardy drtivou většinu připíše jako zisk, protože nebude mít skoro žádné náklady navíc. SW musí udělat tak jako tak pro sebe a HW taky. Předělání architektury na Intelovské nm nebude projekt za stovky milionů dolarů, ale spíš vyšší desítky. Intel zákazníkům dodá menší iGPU se stejným výkonem nebo stejně velké iGPU s větším výkonem nebo atd. Při použití čipletů to bude ještě mnohem jednodušší jako za kaby lake-g.

Ztráta Intelu 1.7 miliardy jen kvůli dedikovaným kartám.
https://diit.cz/clanek/vydani-arc-a700-nepomohlo-ztrata-graficke-divize-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by Intel kupoval licenci, kterou by nemohl dál rozvíjet do svého produktu, když má vlastní vývoj, do kterého dal plno peněz. A že by jako měli dvě odlišné architektury? Na co? Vy jste si vytvořil nějakou utkvělou představu a tu obhajujete bez ohledu na realitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože jeho šance na úspěch v dedikovaných kartách je minimální a to nakonec vede i k úvahám, jestli má smysl se otravovat s vlastními iGPU. Udržovat vývoj vlastních iGPU je bez dedikovaných karet zbytečná zátěž, když mu AMD může poskytnout za celkově nižší cenu lepší řešení.

Si to představ - další generace dedikovaných karet bude ve srovnání s konkurencí jen o něco menší debakl než ta současná. To je rozumný předpoklad. Takže ztráty, ztráty a nesplněné sliby. Proč by měl pokračovat? Protože už do toho nalil spoustu peněz? Tak to přeci nefunguje. Podnikání není hraní automatů a pokud je nějaký projekt dlouhodobě osina v zadku a vyhlídky na budoucnost taky nic moc, tak se zařízne. Herní grafika je těžký projekt a nový subjekt musí být hodně chytrý a schopný aby uspěl. Intel není a v nejbližších letech nebude ani jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zcela jasně padlo, že příští generace tedy Battlemage ještě Intel uvede, až pak se uvidí. A pořád je to dobrý základ jak pro vlastní integrované GPU tak pro základ modifikace pro čistě výpočetní. Přesně tak jak to udělala AMD a Nvidia. A integrované i výpočetní Intel potřebuje.

Co mi ale hlava nebere, proč by AMD byť licencí - která je navíc zneužitelná a těžko se to dokazuje - mělo zlepšovat integrované GPU svého hlavního protivníka v CPU. A tím mu pomáhat. Na to jsem se odpovědi stále nedočkal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď už padla několikrát. Protože prachy, protože lepší kontrola Intelu, protože oboustranný zisk AMD-Intelu proti rostoucí Nvidii. AMD pomůže Intelu a Intel pomůže AMD. Win-win situace, já zaplatím za něco co mě posune dál a obchodník dostane peníze na další rozvoj.

Jak je zneužitelná licence? Si myslíš, že kdyby se schéma GPU od Nvidie dostalo do rukou AMD, tak něco vykoumají? Budou roky koumat a nakonec zjistí, že by bylo lepší koumat na něčem vlastním, čemu budou dokonale rozumět hned od začátku. Tohle není kopírování designu aut nebo mobilů. Si myslíš, že v Číně už desítky let nemají vybavení na detailní zkoumání čipů? Takový mikroskop má v práci i jouda z youtube.

"A integrované i výpočetní Intel potřebuje. "
Tohle z mých vyjádření vyplývá, tak není třeba to opakovat. Integrované od AMD a výpočetní své vlastní, pokud tedy budou lepší než v těch grafických. Umím si představit jak moc se liší ovladače pro herní grafiky a ty výpočetní. Nebe a dudy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím tím, že kdyby na tom sám Intel stavěl něco mimo licenci, tak to nejde jinak než reverzním inženýrstvím dokázat. Leda že by to prásknul přímo někdo z Intelu. A s ohledem na to, že Intelu začíná pomalu téct do bot, bych si vůbec nebyl jistý, tím co udělá. Ostatně už jednou pravidla porušoval a vyplatilo se mu to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, kdyby se Intel dostal k IP ATi, tak AMD už neexistuje, asi nejvíc prozíravá akvizice v historii IT. Teprve teď se to začne ukazovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to ukazuje už delší dobu. Ať se to někomu líbí či ne, AMD jediná dlouho měla (a když pominu grafiky Intelu stále má) ucelenou platformu pro x86 PC, procesory všech kategorií i grafiky už má i druhou generaci speciálního čipu pro akceleraci výpočtů, nehledě na to že díky Xilinxu může uspět tam, kde Intel také pohořel. Mají vše, možná ne vždy nejlepší, ale mají kompletní platformu. Proto se Intel snaží o své grafiky a výpočetní akcelerátory a Nvidia aspoň o ARM procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel se někde vyjádřil že jim nejde o podíl nvidie, ale o podíl amd, což je vidět na číslech že ukusujou od amd ne od nvidie
amd nemá žádnou loajální základnu zákazníků, což ani nejde udělat, pokud váš benefit nad konkurencí je pouze o trošku lepší cena a o trošku lepší výkon

dneska ryzeny maj loajální základnu hlavně 3D modely, které budou lidi upgradovat daleko pravidelněji než cokoliv od intelu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co má krom podílu a jména dnes Intel? Jak už jsem psal, AMD nemá důvod mu pomáhat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Továrny - jako jediná obří firma z USA.
AMD pomáhala Applu, když mu prodávala grafiky? Říká se tomu obchod a není to charita aka pomáhání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Applu proti Intelu mi to přijde jako dobrá reklama, ve stylu mi jsme tam taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jiné. Protože silnější Intel je pro AMD ztráta, ale Apple není přímý konkurent, hraje jiný sport.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel na poli dGPU právě jméno nemá a buduje ho. Intel nemá v dohlednych letech na to dohnat NV, nemusí být 1. na trhu, stačí 2. A to je v relativně krátké. Horizontu realne..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V OEM by mohli. Teď si představte, kdyby AMD opravdu mělo marketing.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD má tak malý podíl, že Intel s danými náklady musí mířit i na Nvidii. Nakonec je ale jedno na co mířili, protože se netrefili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

si myslím, že je to krok jedna začít ubírat koláč amd je snažší než cílit na nvidii
bylo to vidět i na vyjádřeních, že budou naceňovat podle výkonu v DX9 atd. takže marketing cílili na amd zákazníky, necílili na nvidii se svejma boží fičurama
krok dva bude nějaká stabilizace na trhu a postupné ukrajování i nvidii, záleží jaký tým zůstal kolem gpu, snad dobrý a když je raja pryč mohlo by se něco hejbat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by ale Intel musel mít čím na AMD útočit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

evidentně se to daří, když amd stále ztrácí a intel nastupuje a nvidia je stále + - na svém

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V serverech, což je nejdůležitější segment, Intel získává podíl? Ono je taky potřeba sledovat, jak se to časem mění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá, že asi nakonec půjdu do 7900XT. Čekat další rok na nové modely se mi nechce a Sapphire Pulse (3letá záruka) se na alze prodává už za 20.500,- Kč, což při předpokládáné české ceně RX 7800 14900,- (549*1,21*22,35=14846) dává zhruba stejný poměr cena výkon.
Poměr výkonu a spotřeby však hovoří ve prospěch 7900XT (26035/300=86,78 vs 18956/260=70,91 u 7800)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ref 7900XT byla už na heurece i za 18990Kč

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo bejvavalo .... jeste minuly tyden byla tesne pod 20 000, ted z nejakeho duvodu cena furt roste - asi poptavka nebo kurz dolaru nebo nevim.

7900XT je fajn karta, pokud se omezi trochu TDP a undervoltuje, tak i celkem usporna. Jen jsem cetl v recenzioch, ze u Saphire tam mohou piskat ty civky - je to ale kusova zalezitost a dela to prevazne u vyssich FPS 140+.

P.S: A Saphire Pulse je dokonce na Alza aktualne vyprodana.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Robin
U velké pětky, co prodává za férové ceny, nemá smysl kupovat dGPU:
https://www.suntech.cz/sapphire-radeon-rx-7900-xt-gaming-20gb_d620249.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

VELIKÉ ZKLAMÁNÍ.

Celkově se 7800 na 4070 nechytá a je levnější jen o trochu. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si počkal na reálné ceny a reálný výkon, Fakt se mi "líbí" jak podle odhadu ceny a jednoho testu dělá každý druhý hned závěry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl zklamanej, kdyby on nebyl. On by plakal, dokud by to nebylo zadarmo. Pak už by si jen stěžoval, že je to zadarmo, málo a špatný.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skalní fanda se dá poznat snadno a rychle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však jo, ale jestli je to pravda, tak negativní ohlasy mohou AMD donutit to na poslední chvíli přecenit, protože jestli je to pravda, tak je to fakt drahý. NVidia schytala velké negativní ohlasy hráčů, ale dlabe na to, protože nějak tuší, že to stejně hráči budou muset zkousnout.
AMD si myslim, že není v pozici, kdy by na hráče mohla dlabat, pokud teda nějaké další herní grafiky do budoucna ještě plánuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skalní fanda se dá poznat snadno a rychle. A trochu se budu opakovat. Počkal bych na reálné ceny a reálný výkon...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že ten graf neobsahuje i starší grafiky aby bylo vidět jestli má smysl upgradovat z třeba z hi-endu několika posledních let. I.e. 1080 GTX Titan.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam bych to klidně tipnul že ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSI Kombustor, test na 1080p:

RTX4070 - 5741 bodů - 95 FPS
RTX3070Ti - 4562 bodů - 76 FPS
GTX1080 - 2709 bodů - 45 FPS
GTX1070 - 2103 bodů - 35 FPS

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.