Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 7800 XT a RX 7700 XT vydány: Výkon působivý, spotřeba slabší

No dopadlo to asi zhruba jak jsem čekal – 7800 XT asi o 2 litry levnější než RTX 4070, trochu výkonnější asi na úrovni 6800 XT resp. o chlup nad ní, spotřeba vyšší o 50W (oproti 200), ale i přes vyšší spotřebu se hlavně chladí líp, akorát to trochu víc topí. IMHO o dost lepší kauf.

Akorát trochu pozvedlé obočí nad tím, že někdy to je zas pomalejší než 6800 XT, tak ale to už je holt daň za to, že RX 7800 přejmenovali na RX 7800 XT resp. přidali XT, přitom to má specifikace podobné jen RX 6800, takže podle mně by se tomu hodil název asi spíš bez XT.

Jinak RX 7700 XT asi raději ani moc nehodnotit, ta je prostě jen tak do počtu a zbytečně podstatně horší grafika, nepřiplatit rovnou na 7800 XT je podle mně chyba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávat starou a vyladěnou kartu s horkou novinkou může být zavádějící.
To jsme ti už vysvětlili tady:
https://diit.cz/clanek/vyroba-radeonu-rx-6650-xt-skoncila-do-mesice-bude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co jsi vysvětlil, akorát se tam argumentovalo špatnou optimalizaci SAM, jen netuším, jak toto může mít nějaký vliv, když je SAM vypnuto. Pokud se někomu nelíbí „neoptimalizovaná“ launch recenze RX 7600, tak tady máš i novější recenzi, kde je stále místama slabší: https://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-RX-7600-desktop-GPU-review-RDNA...

Ono když uděláš nástupce rychlejšího jen doslova o jednotky %, existuje pak dost velká šance, že se toto stane a bude někdy i slabší. V případě RX 7800 XT to teď bude ještě horší a těchto případů bude plno, parametrově to je oproti 6800 XT dost ořezané a výkon se nahání změnami v architektuře, jen někdy to holt nevyjde a hře to zas tak nesedne, takže to už neskončí pár procent nad, ale pod, protože zlepšení je menší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, cenově AMD nijak rázněji nezaútočilo, Nvidia stačí suše snížit o něco cenu a výhody jsou rázem na její straně. Dobře vyplňuje díru na trhu 7700XT, tam okolo 12k nic zajímavého není. A tohle je vše od AMD. Takže se z toho 10% podílu na trhu dedikovaných grafik budou dost těžko dostávat.. A to nám kdosi na koutku neustále provolával, že budou brzy na 50% :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma nastaveny MSRP o 20% niz. Ghost je snad jedina edice, ktera stoji tech 15k (ja ji mam). Da se cekat, ze behem 2-3 mesicu, pujdou nektere modely 7800XT treba o 500,-kc niz.Takze pokud NV neslevni, tak se ti to vysplha casem na 1500,- v lepsich edicich na 2+k. To pri zapocteni temer shodneho vykonu a vetsi VRAM 7800XT je podle mne pro dost lidi dostatecny duvod, proc uprednostit AMD nabidku.
Dneska bych vzal 7800XT prave k vuli vyssi pameti, i ptesto,z e jsem spokojeny s 4070.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale presne toto je problém AMD nevedia presvedčiť kupujúcich vydajú kartu a môže byť výkonnejšia ale jej cena bude klesať a cena NV sa nezmení max o nejaké drobné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD dává větší procento peněz inženýrům než markeťákům a podobně, v tom to celé bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je ale pořád hlučnější, pomalejší, furt stojí víc, a má míň VRAM a zůstává tak jen jediná výhoda – nižší spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je laciný komentář. Hlučnost nemůžete posuzovat obecně, ale dle modelu. Rasterizační výkon o něco menší má, ale s RT efekty se situace rázem obrací (záleží na přístupu kdo co hraje a využívá). VRAM je už ohraná písnička, ale pro někoho to třeba svatý grál být může. A spotřeba jde za Nvidia. Takže jak už psal výše Tombomino, pokud bude rozdíl v ceně třeba těch 1,5 tisíce, pak je to pro AMD fajn. Pokud se ale ceny přiblížít, výhody AMD karet se stírají. A to nepíšu případně o funkcích pro stream, či kvalitním DLSS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když se dá fakt tuhý RT, třeba 50% obrazu v max. kvalitě, nestačí ani 4090 takže proto na RT tak zase nezáleží. Vždy si hráč může nastavit zvlášť kvalitu pro rasterizaci i raytracing.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to si jen omlouváte a jste neznalý situace s RT. S RT jsem hrál již od RTX 3070 a nyní stačí s přehledem výkon RTX 4070 a výše, plus to doprovází skvěle dotažené DLSS, které umí poměrně zázraky. Jako jestli fandíte AMD a nepoužíváte RT, je to vaše věc a pak je pro vás AMD karta vhodnější, ale nepodsouvejte něco, s čím nemáte zkušenosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale byly obrovské rozdíly v plynulosti a snímkové frekvenci v tom, co už bylo nazváno demo RT - ale vydáno jako hra a normálně napsanou hrou, kde je RT jen na věci, kde to opravdu dělá velký výsledný rozdíl v kvalitě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím co zde dále pitvat. Nvidia je zkrátka s RT vepředu a to nejen lepším výkonem, ale především i skvělým DLSS. Takže ať se na to díváte z jaké strany chcete, je to jeden z pohledů, který může rozhodnout při výběru. K čemu je mi o pár procent vyšší rasterizační výkon, když se těším na datatisk k Cyberpunk a AMD karta mi tam propadne s RT efekty ? Jediné o co se snažím, tak že se každá karta musí posuzovat z více ohledů, ne jen z vlastního, že třeba něco nepotřebujete nebo nechcete využívat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já nepopírám, že AMD má slabší RT. Jde jen o to, jak moc velký problém to reálně pro běžného průměrného hráče představuje. A jak moc to vadí občasnému hráči, protože těch bude víc, než pravidelných, co paří 4 a víc hodin denně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to je v poradku, at si kazdy koupi co potrebuje. Pokud je nekdo fanda CP+RT, tak je NV celkem jednoznacne volba.
Mne spis prekvapuje fakt, ze je dost her, kde ty rozdily jsou velmi male, az zanedbatelne. proto mi obcas prijde, ze CP je opravdu NV demo. Ale to nic nemeni na preferencich vyberu karty pro CP.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já zas jsem takový, že bych vybíral podle většiny použití a nepřiplácel speciálně kvůli jediné. Leda by mne ta jediná aplikace živila.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, někde jsou rozdíly malé. Ale další věc je DLSS vs FSR. Tam prostě je rozdíl v kvalitě a často i ve výkonu. Však to musíš vědět sám, když máš RTX 4070. A hry s RT přibývají, ne naopak. Já nikomu neberu, co upřednostní. Ale často se přes to fakta cíleně skrývají a řekne se jen A místo B. Každý by měl vybírat grafiku dle svých potřeb a případně dobrých zkušeností. Ono nebude náhoda, že i přes slušné karty na trhu má AMD jen 10% zastoupení. Je to dost smutné, ale je to fakt. Plno lidí je zkrátka s Nvidia spokojená a nemění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U Nvidie je druhý faktor a ten je hodně podobný Intelu. A tím je pověst, kterou zatím AMD nedokázala nabourat. A většina hráčů se ne co do modelu ale co do značky čipu řídí tím, co mají kamarádi. Taky se podívejte a hotové herní sestavy, hrají tam svou roli smlouvy s dodavateli komponent. A spousta lidí kupuje hotové počítač, z toho stále těží také Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenže to je právě to. Hotovkáři AMD nechtějí a ne jen kvůli nepopularitě. Nvidia je zkrátka BFU friendly produkt. Ovladače pohoda, ideální pro stream i pracovní nasazení. U AMD si často člověk musí dořešit něco sám a to i u procesorů. Další věc je budování nějaké pověsti, což i přes občasné fail Nvidia stále prochází. U procesorů to AMD hodně dlouho otáčelo, než se dostalo do podvědomí a tam si to hlavně Intel sám zazdil, protože ta brutální spotřeba je už opravdu hodně mimo. AMD zatím v grafikách spíše tápe, občas něco zajímavého vydají, ale už se ani cenou nesnaží moc konkurovat. Takže pak se těžko mění zvyky. Pokud budete s něčím spokojený, sám u toho zůstanete, pokud vás konkurence neposadí na zadek. A co si budeme povídat o marketingu AMD, který je prakticky nepřítomný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD určitě netápe, ale grafiky už nejsou priorita ani u Nvidie, která na ně stále má větší rozpočet pro vývoj. Fakt by mne zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby obě firmy dlouhodobě - aspoň 15-20 let měly úplně stejné peníze na vývoj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Peníze někdy nejsou vše, to vidíte třeba u procesorů. Intel má peněz dost a přesto zakopl a u grafik to samé. Člověk by čekal, že to díky penězům musí dát. AMD se daří především v procesorech, tak se na to logicky nyní soustředí. Nvidia má nyní největší příjem z AI akcelerátorů, kde jsou úplně jiné marže, takže grafiky jsou jaksi také upozaděny. Řeklo by se, šance pro AMD, ale nevypadá to.. Největší pohlavek by dnes měli dostat vývojáři, protože stav v jakém si dovolí často vydat hry je tristní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A o to ale jde. AMD grafická divize prakticky stála, začali od nuly a v době, kdy peněz fakt moc nebylo. Nvidia takový problém nemá, ale až tolik AMD neutekli. Ten rozdíl mohl být větší, ale není. AMD má téměř srovnatelné podmínky teprve pár let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si nemyslim, ze by melo AMD pozue 10% na "hernim trhu". Za "herni trh" povazuji zarizeni, na kterych se aktivne hraje. Ne treba notebooky s dedikovanyma kartama jako tezitka, ktere clovek vidi ve statistikach JRP.
Podle mne bude mit AMD v "hernim trhu" 20-30%, jinak by nedavalo smysl, aby investovala penize do spoluprace se hernima studiama apod..
CO se tyce DLSS vs FSR..DLSS je v urcitych podminkach urcite lepsi, ale ne vzdycky. Pro mne jako hrace 1440+p je to vicemene jedno. Jediny rozdil v nastavenich, ktera pouzivam, tak vidim, ze chybi velmi rychle se pohybujici male objekty, jako je treba dest. Tam je DLSS opravdu lepsi. FSR jich pulku nebo klidne i vic proste "nezobrazi". Ale kdyz by jsi mi dal "blind test" a tu hru neznal, tak u 1440+p bych asi nevedel, co je co.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nepsal o herním trhu, ale o dedikovaných grafikách. Výsledky za poslední kvartály byly vydány nedávno. A bohužel to AMD stále klesá. 18% bylo málo, pád na 10% je docela šok. A to nás tu masírují AMD pomatenci pořád čísly z Německých e-shopů a žebříčky prodeje že.. :)

Ohledně kvality mají jasno všechny větší redakce ve prospěch DLSS. Zkrátka tam to Nvidia uchopila rychleji a je napřed. Navíc to trénování přes AI bude mít postupně lepší výsledky a uzpůsobený HW je v kartách také delší dobu. Třeba teď ta kauza Starfield, kdy tam kvůli AMD sponzoringu nedali vývojáři možnost DLSS a museli to za ně napravit modeři. Proč asi ? Výkon pod DLSS je zásadně lepší, FSR tam nepředvádí nic a výsledný obraz je hrozný. Ale tak v recenzích to díky tomu vypadá hrozně super pro AMD karty..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nikdo nepsal o herním trhu, ale o dedikovaných grafikách. Výsledky za poslední kvartály byly vydány nedávno. A bohužel to AMD stále klesá. 18% bylo málo, pád na 10% je docela šok. A to nás tu masírují AMD pomatenci pořád čísly z Německých e-shopů a žebříčky prodeje že.. :)"
.. jenze to je presne ono. Herni trh muze mit AMD klidne vic grafik, nez co udavaji tahle cisla. Tahle cisla neudavaji primo, kolik grafik je koupeno na hrani. Daval jsem tu jeden priklad. Pokud prodam 100k grafik, 10k AMD a 90K NV, pricmez u AMD bude tech 10k pouzito na hrani, kdezto u NV budou 80k tezitka v noteboocich, a 20k pujde na hrani, tak herni trh bude 1:2 pro NV, nikoliv 1:10. Je potom uplne jedno, kolik celkovych grafik prodas. Samzorejme vyjma zisku te ci dane spolecnosti.
"Ohledně kvality mají jasno všechny větší redakce ve prospěch DLSS."
.. ale tohle ja vubec nerozporuji. Ty jsi psal, ze to ja musim vedet, ze DLSS je lepsi. Ano je obecne lepsi, ale mne je to celkem jedno. Protoze mezi DLSS a FSR v mem praktickem pouziti nevidim zadny podstatny rozdil s vyjimkou toho, co jsem uz zminil. Za mne FSR dostatecne dobre.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že má AMD jen 10% je tím že upřednostují procesory před grafikama z důvodu omezených kapacit.
Na jejich místě bys dělal to samé ,kdyby je živila GPU divize tak můžou být daleko agresivnější v cenách a podíl by vypadal jinak. Nicméně se jim pořád více prodávat jednoduché procesory než dělat složité grafiky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby to tak bylo, tak mi odpovězte na jedno. Pokud bude vývojář vyvíjet hru, pro koho upřednostní optimalizaci ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle investora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kdo má více peněz na investice, pokud je to zrovna výrobce grafik ? Sám uznáte, že vývojář by měl chtít, aby hra běhala na co nejvíce HW v pohodě. Tím prodá více a bude mít kladné hodnocení. Takže fail se Starfield, kdy to opravdu někdo pro AMD udělal a zařízl Nvidia grafiky, to se moc zase tak vídat nebude. A na to jak to vypadá to hlavně mělo běhat v pohodě na většině grafik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bude záležet na tom, z kolika % to ten výrobce GK dotuje a jaké si podle toho stanoví podmínky. Starfield je celkem extrém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude exclusivita (trvalá nebo i dočasná) pro Xbox, tak asi nebude ztrácet čast optimalizacemi pro nV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tož nevím podle čeho to chceš posuzovat a co mám tedy podle tebe srovnávat za modely, ale když vemu nejlepší RX 7800 XT a 4070, tak při nějaké normalizované hlučnosti je 7800 XT prostě chladnější, čili pokud máš strop nějakou určitou teplotu, tak dosáhneš s 7800 XT nižší hlučnosti a pak je tu ještě takový ten „menší“ cenový problém, kdy za cenu té nejlepší RX 7800 XT nekoupím ani tu nejlevnější a nejsmutnější 4070, která už je na tom samozřejmě taky i o dost hůř... tak tedy nevím, kdo je na tom potom s provozními vlastnostmi líp, samozřejmě když si vybereš lepší 4070 a horší 7800 XT, tak ti to asi vyjde jak potřebuješ, jen nevím, proč bych je měl takto srovnávat, když cenově si to pak ani vůbec nekonkuruje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale Starfield predas za 1000,-. U 4070 dostanes Overwatch 2 ktory ma hodnotenie 10% na steame a nema ziadnu hodnotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6800Xt má TPD 300W , 7800Xt má o něco méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano a jak jsem čekal spotřeba bude zmíněna okrajově, přitom jindy to byl bod číslo jedna a v recenzích AMD se omýlal několikrát.
Prý jak je Lovelace špatná, ale vzhledem k tzv. RDNA aka GCN je velice efektivní. Výkon 4070 a spotřeba 4070Ti či lehce nad? V době drahých energií? Hodně mrzuté, nedivím se že AMD se s takovým bazmekem moc nechtělo ven. Takže jsou opět v pozici té horší alternativy. Jistě, je dobré že je něco na výběr, ale 7700/800 jsou zase další šedivé myši jako byl třeba Polaris.
Pokud by to v nějakém refreshi skrouhli pod 200W tak už to bude stát za úvahu i přes slabší podporu RT, ale takto je to spíš jen pro fanoušky.
Ale hlavně že se chlubí že nešli do 12pin konektoru. U třídy pod 300W strašně cool :))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba je v nadpisu a věnuje se jí celý odstavec.
Někdy jindy v podrobné recenzi to bude jistě zmíněno vícekrát.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, kde vyšla spotřeba vyšší než 4070 Ti? Tady se zas nějak přehání. Taky je třeba zohlednit, že RTX 4070 má i míň VRAM a menší sběrnici, takže čím vyšší nároky na propustnost (vyšší rozlišení), tak pak se ten gap na 7800 XT ještě víc zvetšuje, takže s tou efektivitou to není zas taková sláva a pokud bych si chtěl do toho ještě kopnout, tak ještě můžu zohlednit, že tady srovnáváme monolit s chiplety a ještě zvyhodněný na lepším výrobním procesu a pak už mi vyjde z efektivní architektury spíš dost neefektivní.

Jinak pokud se pamatuji správně, tak v případě RDNA2 jsi měl lepší spotřebu a taky pak teploty jádra, tady máš sice lepší spotřebu, ale když pak porovnáš výkon chlazení u těch modelů a jejich provozní vlastnosti, tak teploty z nějakého důvodu lepší stejně nejsou při stejné hlučnosti, takže to je výhoda jen tak na půl v jejich případě a očividně to má s tím chlazením a odvodem tepla nějaký problém.

A argumentovat nějakým ušetřením za energie je směšné... možná za 3 roky, když furt budeš pařit, tak tu cenu akorát dorovnáš a pak to stejně vyměníš a furt musíš počítat i s horším výkonem. Fakt super výhoda.

Pro mně je 4070 nezajímavá už jen tou pamětí... abych ke konci její životnosti si zas musel užívat nějaké rozmazané textury, aby hra byla vůbec hratelná... to už asi rači přetrpím o těch 50W větší přímotop.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD i Nvidia jsou americké společnosti, nemyslím, že tam mají takové problémy s cenou elektřiny jako u nás. Ale třeba se pletu. Pokud to řeší, tak kvůli chlazení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

USA má levou energii. Jsou v ní samostatní, nepodléhají vnějším vlivům ani panice na burze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No právě, takže hodnocení ze střední Evropy jim je volné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

7800XT je 50W nad 4070 pri podobnem vykonu, coz je ca 25%. Tady to je v pohode.
Kde muzes mecet k vuli spotreby, je 7700XT, ktera je i celkove min vyhodna. Zase ma ale podstatene lepsi vykon nez 4060ti..takze zalezi, jestli uprednostnich spotrebu nebo vykon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to tady zase, těch 50 W jen podle psaného TDP a nebo to je naměřeno, a když naměřeno tak v jaké zátěži?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Výkon 4070 a spotřeba 4070Ti či lehce nad? V době drahých energií? .."
A proto je nejlepší tu 40x0 spárovat s 13900K.
Asi ty energie ještě nejsou dost drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Noční trollové budou svojí pravdu opakovat furt dokola.
Asi pod heslem:
Opakovaná lež se stává pravdou.

Kluci, a co takhle v noci spát a přes den být na slunci. Zlepšíte si hladinu serotoninu a nebudete prudit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč si toho nikdo nevšiml, ale z hlediska cenovy při uvedení a TDP je 7800 XT nástupce ne 6800 XT ani 6800 ale spíš 6700 XT. Když se dívám čistě na tabulku parametrů tak tam ti nástupci prostě nesedí označením. 6700 měla 10 GB a 7700 má jen 8... Asi bych se vůbec nedíval, co má který model nahrazovat a jen vybíral podle výkonové pozice a ceny. Možná 7900 GRE je nástupce 6800 XT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' 7700 má jen 8 ''
ceho ma 7700 jen 8? jesli pameti, tak v tabulce vidim 12gb..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pitomec slepý, blbě se dívám a píšu kapacitu 7600 místo 7700. To je tím, že jsem v noci nespal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V noci nespal -> ve dne nepsal :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nespavost znamená, že jedu stále. Ale mám i nějakou práci, která se sama potvora neudělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ja nevim jestli je to takovy terno, chapu amd ze sla s cenou hodne dolu, ale recenze mi prijdou dost nevyrovnane po vykonnove strance, na tpu jim vysla 7800xt skoro lepsi nez 3090, na hwu a gn jim to vyslo ze 7800xt je pomalejsi nez 4070, na nemcich zase vysla rychlejsi, je to celkem zvlastni

u nas stoji 4070 ghost stejne jako 7800xt pulse, coz je trochu problem protoze radeon krome 4GB nenabidne nic navic

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dost záleží na hře, jestli je psaná pro AMD nebo Nvidii, pak stačí dát jedněch víc nebo míň a vychází to jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GamersNexus nedostali zaplaceno od AMD, takže jejich recenze je důvěryhodná a RX 7800XT tam vychází fakt špatně a to přesto, že zařadili i Starfield, který je pro AMD grafiky napsán!

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A kdo zaplatil PCTuning.cz?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

sorry to fakt ne, ale jsou zvlášní i rozdíli mezi 7800XT a 6700XT a tpu ptu má cca 33% rozdíl a overclockers má 50%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono tie testy robia v ovládačoch
23.5.2 - z mája /května 2023

ale už sú k dispozícii úplne iné aj

23.9.1 z 6.9.2023
a aj
23.8.2 z 30.8.2023

a 23.9.1 s HYPR-RX pridávajú výkon
V Tomb rider z 113 na 165 fps, teda 46%

https://wccftech.com/amd-hypr-rx-radeon-anti-lag-technologies-now-availa...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ako som ti písal nižšie ovládač je pre RX 7700 XT & RX 7800 XT: 23.20.01.05 Press Driver

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale v tom odkazovanom článku bol uvedený ten z mája

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť na TPU je 3090 výkonnější o 10%, záleží na rozlišení, ve vyšším je to i o víc, to myslíš jako to „skoro překonaná“?

„u nas stoji 4070 ghost stejne jako 7800xt pulse, coz je trochu problem protoze radeon krome 4GB nenabidne nic navic“

Jakto, že ne, vždyť tam máš s RX 7800 XT i nižší teploty, tady furt jen každý slintá nad spotřebou, ale že i přes nižší spotřebu má 4070 furt vyšší teploty už nějak nikoho netrápí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neviem ak spotreba nie je problém (50-100W pri niektorých hrách aj viac) ale teplota o pár stupňov už áno
https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-7800-xt/36.html
https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4070-dual/37.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo hraje i kdyby 4 hodiny denně 365 dní v roce. Při 50 W - 73 kWh i kdyby Megawatt hodina stála 6000 Kč - 440 Kč za rok. Pokud by to bylo 100 W a 6 hodin, je to 1314 Kč za rok navíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No podle těch jejich testů má provozní vlastnosi lepší RX 7800 XT, je třeba si určit nějakou hlučnost ať je pro všechny stejná, podle toho nastavit otáčky a pak se dá nějak porovnávat výkon chlazení a kdo má vlastně lepší teploty. Taky to chce ještě zohlednit cenu a výkon, který to má.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RX 7800XT vydána, uživatelé zvlášť ti, kteří zbrkle nakoupili RXT 4070, zahazují svoje grafiky a jdou nakupovat. :-D

Tak si ty recenze shrněme. Začněme k pozitivům nové téměř highend grafiky od AMD RX 7800XT:
POZITIVA
1. Je k tomu Starfield zdarma!!!
2. no, přemýšlím tu už půl hodiny a nic mě nenapadá, přejděme k negativům

NEGATIVA
1. Má to často výkon pod RX 6800XT
2. Má to rasterizační výkon stejný jako dávno vydaná RTX 4070
3. Má to raytracing výkon hluboko pod RTX 4070
4. Žere to víc než RTX 4070
5. Nakonec ani ten Starfield k tomu nemusí být, protože grafiky se Starfieldem se dají v ČR koupit jen u Alzy, CZC a Bohemky.
Bohemka nejdražší krám v ČR, Alza v podstatě nic nemá a tak zbývá jen zákaznicky nepřívětivé CZC, co se od koupi Polákama naučilo, jak vyjebávat s reklamacema. Fakt super nabídka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasný komentář od majitele a fandy Nvidie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to tak je, a pokud Starfield není tvůj šálek kávy... stejně, pokud se to dává k kdečemu, kód bude za chvíli za pár stovek.

No a rozdíl cen 14 nebo 15 tisíc = žádný rozdíl (jedna objednávka večeře z foodory), ale u NVIDIA máš lepší provozní vlastnosti, lepší RT, DLSS, Cuda, Tensor.. Vůbec nejde o fandovství, ale o to, že fakticky za stejnou cenu máš lepší produkt v podstatě ve všem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kazdej Jiricku neni milionar jako ty, aby mu rozdil 20% (v prumeru vzhledem k MSRP) prisla jako "jedna vecere". jsou lidi, kteri ji podtstane skromneji :)
...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My řešíme rozdíl 14 vs 15 tisíc ne nějaké MSRP. To je 7% ceny.

Chápu jestli něco stojí litr nebo dva... jestli tě vykolejí v nákupu za 15 místo za 14, tak tě hodně lituji, to asi nemáš ani auto ani nevlastníš nemovitost. Jakákoli drobná závada tě může stát násobně víc. Loni mi třeba začla protíkat baterie v kuchyni, nová baterie litr a chvíle práce... jenže rozvod byl starý, opotřebený vodním kamenem a nakonec z toho byli instalatéři za 8k, nebo minulý týden mi v autě začlao u nápravy "cinkat" na nerovnostech, jejda, prasklá pružina, servis za 10k na 15 let starém autě, loni na technické - prožraný práh, klempíři 15k... zlobil mě mechanizmus bezpečnostních vstupních dvěří do bytu, nakonec se boraly staré a komplet dělalny nové dvěře, 40 tisíc... normální starosti běžného člověka, ne milionáře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč mají Češi tu hroznou úchylku jezdit v 15+ let starých autech

Tve ted to schytám od všech těch fandů starých bmw a audi :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Proč mají Češi tu hroznou úchylku jezdit v 15+ let starých autech "
.. Cesi maji takovou uchylku?
Zajed si na Novy Zealand, zivotni uroven obecne o neco vyssi nez u nas, presto se tam ve velkem dovazi second hand auta z Japonska...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lépe než my jsou na tom i Rumuni

https://www.acea.auto/figure/average-age-of-eu-vehicle-fleet-by-country/

Ted už jsme se dokonce přehoupli na 16 let v průměru

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tu průměrná životní úroveň byla jako ve Švýcarsku, bylo by to jinak. Ekonomická stránka věci je jedna a to jak tady lidi řídí a v jakém stavu jsou silnice jsou další věci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jak tady někdo píše, je to o životním stylu a preferencích. Máme rodinné auto - tedy manželka má - aktuálně asi 5 leté, jezdí 20k ročně, já mám po ní staré auto, které mělo oprýskaný lak tak se nevyplatilo prodat a mě to nevadí, takže jsem prodal svoje a používám to po ní. Ročně najedu 2,5, max 3k km.

Není problém zajít do salonu a vzít fungové auto za 5-6 set k, ale za 5 let najede 15 tisíc a bude mít hodnotu 300k, 50-60k dolů na ceně za rok, k tomu havarijka/krádež/vandalizmus, nějaká běžná údržba, to mě při mém nájezdu, který z nějaké menší části můžu udělat manželčiným, když ho nepotřebuje, vyjde levněji jezdit taxíkem.

Teď holt do auta naleju benzín za 10 tisíc za rok a 1,5x tolik dám za opravy a běžnou údržbu a zadek do práce mi to pořád odveze.

Příští rok na jaře bude zlom bude tomu končit technická, tak jestli do toho nalít 20-30k nebo se na to nevykašlat a koupit něco 5 letého za čtvrt míče nebo nového za půl. Ale za 4 roky mi končí fixace hypotéky a mám v plánu tam těch zbývajících cca 250k dolít jednorázově.

Navíc žena by ráda chtěla novou kuchyni a stím by se přestavěla i koupelna, což ale znamená změnu dispozice, protože teď je koupelna odtržená od stupaček a odpad ženu podhledama sanitárním čerpadlem., navíc už má 20 let a je zbytečně velká, místo ní by se udělala šatna a koupelna by šla "zpět" ke stupačkám jak bývá v panelákových bytech. Tohle je akce taky na čtvrt milionu. Hrubý odhad samozřejmě, jestli to bude 220 nebo 280 už je buřt. A to ještě pořád zvažuji splitovou klimu, jednotku na střechu a pak do tří místností rozvést... tady odhaduji 150k

Takže motivace vydržet se starou herkou tu je, buď koupím jeté novější a doplatím hypo dřív nebo uděláme kuchyni, nebo koupím nové a bude stará kuchyně i delší hypo, nebo nechám plečku a bude kratší hypo i nová kuchň :) Takže dvě akce za čtvrt mega a jedna za čtvrt až půl mega... a pak někdo bude strašně řešit jesti grafika stojí 14 nebo 15k, plivanec v moři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je podobné jak móda mít každé 4 komplet novou kuchyň, nějak nevím, proč bych to měl chtít. Raději připlatím za kvalitu a mám to 2-3x déle. A měním jen to, co už nejde nebo se nevyplatí opravit. Auto raději starší, ale robustní a dobře udržované. Atmosférický benzín většího objemu (kolem 2. litrů) raději než turbo které trpí u benzínu na vysoké teploty spalin. Kdybych jezdil hodně tak turbodiesel. Raději něco s vyšším podvozkem, ale ne off-road na běžné ježdění ani SUV ale zvednutý kombík třeba. Takové auto může něco vydržet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je v pořádku, kuchyň je téměř 20 let stará, tam se něco loupe, jinde něco dře. Je taková s jakou jsme byt koupili. Už jen to že dvířka a šuflata nemají brzdy.. hovadina ale strašně mi chybí... lednice už je 20+ let, zasloužila by si výměnu za něco dvouzonového, lépe vnitřně uspořádaného, tiššího s poloviční spotřebou (nějaké Bčko, ty se dají koupit levně), myčka taky vydává nějaké pazvuky a je malá (45cm, 60 se do té stávající nevešla), chci vyměnit plyn za indukci víc jak polovinu účtu za plyn dělá stálá platba za odběrné místo nikoli za spotřebu), troubu ne pod sporákem ale výš, ať tam není třeba se ohýbat, mikrovlnka by taky mohla být vystavěná.. Koupelna jde ruku v ruce s kuchyní, protože by se to udělalo "panelákově", což původní majitelé neudělali a využili cca 10m2 předsíň pro koupelnu a odpad přes čerpadlo, už jsem ho jednoum měnil, a než ho vyměniš, koupelna je nepoužitelná, místo toho by se hodila šatna/skladiště, které tady dost chybí, třeba jen obyčejný "špajz" v kuchyni není. Šatna dovolí zrušit už dosluhující na míru udělanou škříň v ložnici, tím tam vznikne prostor že konečně můžeme mít noční stolky u postele, teď tam není prostor...

A u aut je to složitější, měl jsem funglovkku, měl jsem 4 roky jeté, měl jsem k 10 letům... každé mělo něco do sebe, u funglovky sice neřešíš nějaké zásadnější opravy, ale zase pokud chceš záruku nemůžu jet ke strýci který mi olej vyměni za 5 stovek (cena oleje a filtru) a budu muset do servisu, kde s mi to napočítají na 5-10k s další "nutnou" údržbou. Při nízkém nájezdu to leží ladem. Ztrácí hodnotu. nějaká pár let jetá věc je lepší, už nemusíš řešit každou prkotinu kvůli záruce v ofiko servisu, zase už se zvyšuje údržba a pořád ztrácíš dost peněz když to jen stojí. Do starého zase rveš za servis, byť kdejaká oprava je téměř v hodnotě toho auta.

A pak máš ten pragmatizmus. Kuchyně není dokonalá, ale nějak pořád funguje, stejně tak koupelna a ve finále i 15 leté auto. Tu se něco porouchá a je třeba to opravit/vyměnit, ale údržba není problém, problém je ufinancovat najednou rychlejší umoření hypotéky, nové auto, novou kuchyň a koupelnu, no a taky tu klimatizaci :D mít v kapse cca mega, tak by to nějak pořešit šlo, jenže to tam není :D na druhou stranu, zase nemusím řešit jestli dnes dám za jídlo 50 nebo 500, nebo že si nekoupím nějakou novou elektronickou hračku protože prostě chci. Pokud ušetřím támhle pár stovek, tam tisícovku, tak na to mega stejně budu šetřit místo 10 jen 5 let. Raději holt budu mít radost z menších věci za cenu toho že větší radost si udělám o pár let později.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty časté obměny toho co funguje, jsou jen móda nic víc. Ukázka toho, kdo má prachy. Chytré na tom nic není. Poslední roky lidi věci neopravují kromě auta a samotné stavby domu a jen mění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když se to nevyplatí. Například ten plyn za indukci jsem chtěl vyměnit už dířve, ale pořád se mluví o nové kuchyni, tak to nechávám, revizák už mě tady za něco kritizoval a kdyby došlo na nejhorší tak bych mohl mít při s pojištovnou, nejraději ten plyn nemít vůbec, navíc indukční desku jen "utřeš", plynové sporáky musíš rozebírat a pucovat. Úzká myčka byla bez dětí ok, s dětmi už je malá a někdy je třeba mýt na dvakrát. Ohýbat se při pečení v troubě sice jde, ale proč to nemít komfortně dostupné bez ohýbání se... díky tomu že tam není "jádro", tak je i omezený úložný prostor. protože větší část je pod oknem. Když se dostaví, tak bude více skříňěk a to co se dnes nevzhledně válí všude možně najde místo ve skříňkách ať k uložení nebo vestavení (třeba mikrovlnka, kávovar).

Holt kuchyň co nám vyhovovala před 14 lety při koupi bytu sice ještě nějak slouží, ale požadavky se změnily a mohla by sloužit lépe, když by se udělala jinak. Nová koupelna bude sice menší ale praktičtější (sprcha vs vana, když mě chytnou klouby, tak se do té vany leze blbě) a zbude velký prostor kde se vybuduje šatna/storage prostor, který zase vyžene skříně z ložnice a tím ji udělá větší a příjemnější, třeba těmi nočními stolky, které se tam teď úplně dobře nevejdou.

Je přirozené že se tvé požadavky mění a chceš využívat nových možností. Třeba při koupi bytu jsem neměl zkušenost s dvířkami a šuplíky s brzdami, pak na to někde narazíš a zjistíš jak je to super věc, dá se bez toho fungovat, teď to potkávám už v podstatě všude a doma mi to chybí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za Off topic.
Zkrátka to přeskočte.

".. Nová koupelna bude sice menší ale praktičtější (sprcha vs vana, když mě chytnou klouby, tak se do té vany leze blbě) .."
Fascinují mne lidé, co si do malé koupelny narvou malou vanu a malý sprcháč.
Mimochodem, přemýšlel si už nad držadly a sedátkem?

Mně so do vany leze dost dobře. Při rozměrech 192x115cm a širokém okraji směrem k volnému prostoru si sednu na okraj a nohy přeložím na druhou stranu. Výhodou je taky, že rovná část dna je větší než sprchová vanička 120x90.
Byla to dobrá investice. Lepší než mobil za 30k.

Ad Kuchyně)
Tenkrát (2007) jse se rozhodl kašlat na design a upřednostnil funkčnost. Takže jsem utratil 2/3 rozpočtu za všechna ta hejblata, která citelně zlepšují přístup k věcem.
Taky se chystám "modernizovat". VYměním troubu za větší, výměním žárovku v digestoři, vyčistím filtry a namažu ložiska. Zbytek mne snad i přežije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě je spousta řešení koupelen nebo pomůcek. 192x115 vana, luxu, tady je prostor na "jádro" 250x165, vnitřní prostor 239,5x158 a je to i s wc, které v případě oddělení ukousne a zbude ti 156cm
Největší vanu v tom měli 150x105 a pračka se tam nevejde, jinak se do toho dávají 120-140x70.

jelikož tam navíc vede asi 8cm tlustá trubka - topení v koupelně - tak mě to ještě omezuje, protože to vychází asi 8cm od stěny (teď je asi 2cm ale mám zděnou příčku 8cm tlustou, sádroš stěna bude mít 3,5cm), takže pokud bude vedle sprchy pračka, tak sprcha může být max 80 široká a bude to o prsa japonské školačky, aby se to tam vešlo, možná to bude muset jít o kousek posunout - 1-2cm na úkor šířky kuchyně. místo 215 nějakých 213.

když mě chytne koleno, tak největší problém dělá "přehoupnout" nohu přes hranu vany tak abych tím kolenem nehýbal, nebolí mě na něm stát, ale jeho pohyb, který je navíc značně omezený (dokud to za 2 dny neustoupí nebo nezajdu na punkci). Hranu má vana v 68cm a takový pohyb bez nějakého většího pohybu kolenem nezvládnu, takže při tom čiju magi v kostkách i když jsem nadopovaný platem voltarenu. Nějaké madlo, možné umožní celé gymanstické číslo předvést rychleji s větší jistotou a precizností, ale ne s menší bolestí. Případná sprchová vana nějakých 18-20cm vysoká není problém. Ale tady jde o to že my tu vanu prostě jako vanu nepoužíváme. Plus možnost zrušit sanitární čerpadlo, získat krásný prostor pro šatnu... sprcha bude jasná volba.

A kuchyně, se ženou jsme v 2009 vybrali byt, do té doby jsme vesměs žili v nerekonstruovaném panelákovém bytě a bylo to z jiné dimenze, a koupený byt vyhrál kvůli lokalitě a celkovému stavu (necelých 5 let po rekonstrukci), včetně nestandardně velké koupelny na daný typ domu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Váš byt vypadá jako učebnicový přiklad architonického směru zvaného "Vyšlismus".
Ono to tam tak nějak vyšlo.
Některé "Architekty" bych za "odměnu" poslal bydlet do těch věcí, co navrhli.

".. sádroš stěna bude mít 3,5cm .."
Nechci kazit radost, ale jak to chete udělat?
Nejtenší SDK je 9mm. (x2 = 18mm, zbývá 17mm na konstrukci, co to bude držet pohromadě).
Zelený SDK se tenší než 12.5mm nedělá. (x2 = 25mm, zbyde 10mm na konstrukci)
Pokud to chcete obložit, tak se doporučují 2 vrstvy (on se SDK rád prohýbá a obklad by časem mohl upadat)

UD profil je tlustý 28mm. CD profily (o něco tenší) se vkládají do něj.
K tomu připočtete 12.5 nebo 15mm. Z obou stran.
To je nejtenší, co jde udělat standardními postupy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šířka stěny vychazi z ukazkovych návrhu které jsem videl. Nic dělat nebudu. Až na tu akci dojde, tak někdo přijde, zkoukne, zaměří, navrhne na základě pozadavku, zajisti vse potrebne a az bude hotovo preda..Jak bude co široké nebo jak to bude dělat mě je jedno pokud bude výsledek jaký potřebuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se chystá výměna, ale opravy mě stojí víc jak benzín. Nejezdím tak 2.5k km ročně. Kvůli tomu nemá smysl kupovat novou káru a nechat ji hnit, ztrácet na hodnotě bude víc než teď cpu do oprav. některé jízdy muzu provést o neco pozdeji manzelcinym když ho nepotrebuje a zbytek odjezdit tagem, vyjde to pak podobne jako nové auto a ztráta hodnoty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze ne vsichni potrebuji aby stat vedel kam jezdis a za kolik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"estli tě vykolejí v nákupu za 15 místo za 14, tak tě hodně lituji, to asi nemáš ani auto ani nevlastníš nemovitost. "
.. ty jsi vuuuul Jiricku.. tebe museli snad vyrobit, protoze nekdo s tak omezenym chapanim, to se snad ani prirozene nepovede :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když tě bydlení a nutné náklady na život stoji 30k měsíčně, tak řešit tisícovku u zbytneho výrobků při ceně 14-15 tisic na 2-6 let fakt nepotrebujes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokazes pochopit tak "komplikovanou" vec, ze nejsi jediny jedinec na planete? Dokazes se oprostit aspon na par vterin od toho sveho sebesstredneho jedine mozneho vnimani reality a zkusit si predstavit,ze jsou lide, kteri maji jine priority, jiny zivotni styl, atd.
Myslis, ze jsi schopen takove uvahy a nebo ti to zapomeli naprogramovat, kdyz te vyrabeli?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, jsou na tom lidé i daleko lépe než já. Jsou také lidé co jsou na tom hůře a nemají s tím problém.

Ano u někoho s existenčními problémy to bude obrovský problém, ale pokud někdo na X let musí řešit ve svém rozpočtu výdaj o tisícovku vyšší, tak je na uváženou, zda nebude lepší ušetřit rovnou i těch zbylých 14 tisíc za zbytnou grafiku, když mi rozpočet boří už jen koruna denně. A pokud někomu zboří rodinný rozpočet koruna denně, tak ho fakt musím litovat, ať proto že má takovou smůlu v životě nebo je tak blbý.

A samozřejmě priority a životní styl hrají roli, a někdo za to prostě nedá ani o halíř víc než musí, o tom nikdo nepochybuje, ale pointa je v tom zda tisícovka rozložená do několika let opravdu někomu tak zásadně zbourá rozpočet a nemusí to být grafika. Jak říkám, někdo je ochotný zaplatit u nového auta 20 tisíc za jinou barvu laku nebo za jiné disky a že takových aut jezdí... Litr prostě nemůže být pro normálně fungujícího člověk žádný problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to neni jen o "rodinnem rozpoctu". Stejne jako to neni o tom, jestli mas barak a auto Jiricku.
Nekdo proste neda o 1k vic za grafiku, i kdyby to melo byt 14 nebo 15k. Ja si muzu koupit zfleku 4090, ale nechci. Nema to pro mne hodnotu, stejne jako nema hodnotu pro mne investovat do noveho compu, presto, ze by mi to neudelalo zadny problem. Rovnez pouzivam 6 let stary notas, ktery mi staci a neni to o tom, ze bych si "nemohl" koupit novejsi/vykonejsi. Ty taky cuckaris na nejakem historickem i5 Skylake, takze tvoji logikou asi nebudes mit ani auto, a asi ani manzelku, protoze nemas penize...:))
Lidi to maji ruzne nastaveny..
To ze ty mas specificky pohled na veci a pri kazde prilezitosti to tlacis jako jediny mozny, je problem tveho zuzeneho vnimani/chapani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi ale s rozpočtem začal "ne každý je milionář".

stejně neřešíme to že někdo prostě tolik dát nechce/nemůže, řešíme čistě to že u něčeho co ti vydrží několik let a stoji to 14-15 tisíc, není 7% cenypodstatný rozdíl aby to bylo nějaké zásadní kritérium pro výběr

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ty jsi ale s rozpočtem začal "ne každý je milionář"."
.. samzorejme, protoze ty automaticky predpokladas, ze kazdy bude mit nazor jako ty. A nic ve zlym, ale lidi co pavazuji 1000kc za "drobne" na jednu veceri...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád se bavíme o tom že někdo dospěl k názoru koupit si grafiku o výkonu RX7800XT a řešíme zda zvolí 7800XT za 14 nebo 4070 za 15.

Tzn někdo má ty peníze v kapse a chce je utratit za grafiku. Ty kteří na to jednoduše nemají nebo nechtějí dávat tolik vůbec neřešíme. Pokud někdo může za zábavu dát 14 tisíc, tak 15 tisíc ho už prostě nepoloží.

A 1000 za večeři je nějak moc? Když jdu u zákazníka v kanclu do kantýny na oběd, tak tam nechám 250 ani nemrknu, kantýny, ne restaurace. Když jdu s rodinou na véču do restaurace, nebo si to nechám dovézt, tak na tom litru prostě jsem, ono už i jídlo v kdejakém čínském bistru vyjde na 150-180. Dej si k tomu pití, vynásob 4x...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidí si neuvědomuje, kolik peněz by ušetřili, kdyby se naučili sami vařit. A na ty placené obědy a večeře chodit, jen podle nutnosti. Málokdo dělá reálně víc než osm hodin, aby na to neměl čas. Ale lidi jsou shnilí a tak cvakají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že ušetříš a samozřejmě můžeš sám vařit. Můžeš sám dělat instalatéřinu, elektřinu, můžeš si sám doma vymalovat, můžeš si sám skládat nový nábytek, můžeš si sám opravit auto, nebo i barák postavit.

Přesto existují lidé kteří využívají služeb, které to zajistí, ať proto že jsou líní, nebo skutečně nemohou, nebo neumí. Sám znám pár řemeslníků, kteří si na věci, které dělají denně domů pozvou jiného řemeslníka se slovy "je to levnější než když to budu dělat já"

Ale to je taky doména českého národa, že hodně lidí má tendenci dělat si vše svépomocí, zvláště když třeba na malých městech řemeslníci chtějí "pár kaček" jednou mi odpadla u umyvadla trubka k odpadu, volám instalatérovi a ten říká zajděte si do krámu X, kupte Y za 50, a za minutu to vyměníte... u mě by vás to vyšlo na 250 protože k vám musím dojet... Tak jsem odpověďěl, přijeďte, odešel ode mě i s 250 korunovým dýškem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o to dělat sám vše a speciálně, když to je potenciálně nebezpečné a nerozumím té věci. Ale být soběstačný v tom, co je každodenní běžná věc. Najíst se jídle, které si umím připravit, umět si vyprat, obstarat běžné věci, základní drobnou údržbu, to snad není nic, co by dospělý člověk nemohl zvládnout.

To že si dnes lidi neumí uvařit, jen důsledek jejich lenosti a ve výsledku si tím omezují možnosti, protože jsou závislí na nabídce ve svém okolí. Tady v u nás třeba kvalitní indickou kuchyni neseženu, mám rád ostré, tak si to uvařím sám a ještě mne to baví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to nikdo nezpochybňuje, Prostě normální služba, když se ti nechce nebo nemáš prostor/možnosti, tak se zařídíš.

Jsou lidé kteří jdou ráno na snídani, pak na oběd i večeři někam ven. V kuchyni si možná udělá kafe nebo čaj, nebo nakrájí ovoce. Není to totiž jen o tom něco uvařit, ale také mít hrnce apod., je to o tom jít někam a nakoupit suroviny, ty nějak skladovat a pak samotné zpracování, následný úklid... To vše stojí nějaký čas a pokud si ho ceníš, tak je levnější řešení nevařit si.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nákup velký stačí jednou - dvakrát do měsíce a pak jen drobnosti jak je třeba a k tomu pečivo. To úplně stačí, moc času to nezabere a navíc, potraviny si můžeš nechat i přivézt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v případě 4070 mě nepoloží ani tak ta její samotná cena, ale spíš až její nevýhodnost, protože ta grafika takovou hodnotu vůbec nemá.

Tak ale pokud chce někdo vyhodit tisíce zbytečně oknem a nermomocí má nutkání si prostě připlácet za horší grafiku... proti gustu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže 4070 za 15 je nevýhodná, ale 7800XT za 14 je vyloženě král výhodnosti?

Držíme se kontextu že máme AMD kartu za 14, srovnatelnou NV kartu za 15 s bonusovými technologiemi a obecně lepším jménem - lidi prostě NV kupují i když stoji o trošku (7%) víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chces 16GB, coz je rezerva pro 1440+p hrani, tak ani jinou moznost nemas. 1000kc je porad rozdil, za ktery poridis slusny chladic na CPU, SSD nebo vice RAM.
Osobne bych uprednostil radeji 16GB VRAM oproti vyhodam DLSS.
Ty si Jiricku porid co chces ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano pokud chceš 16GB a DLSS neřešíš tak 4070 není alternativa. Ale to bys koupil i kdyby AMD stálo víc než NV, protože máš jasný požadavek ze kterého neustoupíš.

Osobně v 12 vs 16GB v tomhle výkonu nevidím rozdíl a je to to poslední, klidně bych si vystačil s 8GB. Ale ano, to jsem já. Nicméně AMD už delší dobu ve stejném výkonovém segmentu nabízí více VRAM a celkově za nižší ceny než NV, jenže to je právě ono, když už máš dát 14k tak jestli dáš 14 nebo 15 je jedno a lidi prostě kupují to na co jsou zvyklí, s čím mají dlouhodobé zkušenosti a jsou s tím spokojení, což je NV i když bude AMD ve všem stejná jen o trošku levnější, tak to nestačí.

Mít 14-15k na grafiku, 4070 je má jasná volba, vůbec nebudu uvažovat o AMD grafice s podobným výkonem. Na NV jsem zvyklý, má bonusové technologie, pár korun navíc už mě nepoloží ani nijak nezmění výhodnost nákupu.

Řekni že ta AMD grafika je za 10k a začne mi to vrtat hlavou, zda neušetřit, klidně si udělám tabulku pro a proti, udělám vážená kritéria a budu porovnávat co je lepší. Řekni že stojí polovinu a přepnu do režimu, nepřemýšlím nad tím, beru AMD.

A tímto způsobem nakupuje majorita čemuž svědčí podíly. Prostě AMD musí jít hluboko pod NV, třeba jak ke konci byly třeba RX570 za 120 dolarů když NV tomu konkurovala kartami třeba za 170-180 dolarů, tam byly prodeje AMD a NV vyrovnané. RX5700XT za 400 dolarů s výkonem blízkým 2070S za 500 dolarů. Pro AMD byl 5700XT bestseller, ale stejně NV prodala cca 3 2070S na jednu prodanou 5700XT. Ten cenový rozdíl prostě není tak velký aby někdo začal přemýšlet, začal dělat ten excel sváženými kritérii... Za to to prostě nestojí a jdeš do osvědčeného

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty karty nejsou srovnatelné a že dostanu lepší výkon RT, ale vlastně pořád slabý, nepovažuji za příliš velkou výhodu.

S RT výkon té grafiky akorát úplně nesmyslně srazím na kolena, osobně mi to připadá jako nesmysl řešit, hlavně v tomto tieru úplně, stejně jak mi na to dojde výkon, tak jsem to nucen vypnout a co potom... zbyde mi z toho akorát grafika se slabším raster. výkonem a ty jejich vyzdvihovaná RT cores jsou mi v tu ránu plátná asi jak mrtvému zimník, takže kdyby tam nebyly klidně žádné, osobně by mi to bylo asi úplně u zadku stejně jako teď, když tam jsou, protože bez RT se dá vždy obejít, nepřipadá mi to jako žádná nutnost to mít.

Kdyby ty grafiky udělali rači aspoň pořádně výkonné a mělo to aspoň srovnatelný výkon konkurence a ne že kvůli nějakému jejich bonusovému RT musím volit jinak slabší grafiku, v tom případě si vyberu rači tu s lepším výkonem bez RT a takový bonus si můžou strčit tam kam slunce nesvítí, vůbec mě netrápí, že nedostanu nižší výkon za vyšší cenu, spíš jsem za to rád, že se tomu elegantně vyhnu díky RX 7800 XT.;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě jsou srovnatelné, jak vykonem, tak cenou. NV nabizi bonusy, ktere AMD nenabidne. Volim NV.

Pokud to vidíš jinak vybirej podle svých kritérií. Nechápu proč bychom měli jeden druhého přesvědčovat co je pro něj lepší. kazdy si cenime neceho jineho.

Btw osobně mám 3060ti, hraju na 3440x1440 a jestli zapnu v hrach co mam v knihovne rt nebo ne, vykon se nemění. Pořád mám 60FPS = nevidím rozdil ve výkonu. Jen v zátěži, kdy bez rt to bezi na půl plynu, s rt vesmes na max a případně pomáhá dlss.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si snad vymejšlíš, ne? Na technické mi o místech s korozí, na které oni zdola vidí, řeknou, nebo to napíšou jako zjištění bez vlivu na provoz a já si to nechám opravit za lacino, dokud je čas. Vodovodní baterie netiká, ale protéká (hovorově protýká) (nic ve zlym :) - to je sice pakárna, ale výměnu dám i já a to mám obě ruce levé a rozvody cca 50leté. Jestli to máš doma ještě v olovu, tak bych problém i cenu instalatéra pochopil. Nicméně, ještě jsem neslyšel, že by vodní kámen zničil rozvody. Tak nanejvýš mísda, kde rozvody netěsní a ty koncové jednotky (baterie, kohoutky, sprchy...).
Dneska se může ledaskomu zdát rozdíl 1000,- Kč málo. Pro velkou spoustu rodin jsou to provozní výdaje domácnosti na několik dní až na týden. Nebo třeba kroužek pro dítě minimálně na půl roku (podle lokality a kroužku). A ne každý si objednává zbůhdarma večeři z rozvozu rovnou za litr. Takže, prosím, važ slova.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro někoho může 1000 Kč být jídlo na 2 týdny až měsíc, pokud si sám vaří a nekupuje hotovky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím v prahu díru už z dálky tak na technickou s tou dírou nejedu a nechám to vyměnit, že. Holt to dlouho kvetlo až to prostě jednou skončilo dírou. Ano za levno to šlo opravit možná pár let dřív, a možná už v době kdy to měl původní majitel...

Baterii vyměnit není problém, když se to vše nezačne pod rukama odpadat. Byla chyba že jsem se rovnou nedohodl s instalatéry, tak jak to normálně dělám, ale "na výměně baterie přece nic není". Támhle šáhneš na ventil na trubce, začne téct, jak se v stísněném prostoru hýbeš, podaří se ti "rozebrat" odpad, který už nesložíš, pak ještě dotáhneš odtok dřezu protože jak se s tím hýbalo už netěsnil a ejhle zase se to rozpadne. Jsem laik, nevím co mám koupit, co vše potřebuji a kde to koupit, příště už zase nejdříve volám profíky, než se v něčem začnu hrabat. Mimochodem doma si ani sám nevymaluju, je pro mě levnější si na to najmout souseda. To co mu dám za práci já vyplýtvám na barvě a nemusím se starat.

A ano, chápu že pro některé domácnosti je tisícovka na někooik dní výdajů, ale pokud je pro ně životně důležitá, tak jsou asi v situaci že ani grafiku za 14 tisíc si dovolit nemohou, že. A v tom kontextu to ber, pokud můžu koupit zbytnou věc za 14, tak 15 už asi taky zvládnu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že dostaneš DLSS osobně beru spíš jako kompenzaci toho nižšího výkonu, nikoli jako nějakou výhodu.

„lepší provozní vlastnosti“
Sry, ale toto není pravda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V pořádku,, ber to jak chceš a kup si co chceš, já viděl výkon srovnatelný (a jednotky procent nahoru/dolů znamená reálně stejný výkon), jen říkám, že rozdíl tisícovky je u takového produktu zanedbatelný a pro mě má NV jasné výhody, ano, dej mi to AMD za 10 a už to bude rozdíl, o kterém začnu přemýšlet, zda to má smysl, takhle není o čem.

Ta tisícovka navrch za 4070 při morální životnost cca 3 roky znamená sotva korunu denně, je to bezvýznamný rozdíl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, až bude ta Nvidie jen o litr dražší, nebudu ojebán na VRAM, dostanu model se srovnatelným výkonem a ne nižším a bude to nějaká rozumná edice a ne že srovnávám nejdražší top AMD a nejlevnější Nvidii, abych mohl prohlásit, že v ceně přece není žádný rozdíl, jen od Nvidie pak dostanu akorát nějaké hlučné ořezávátko, které sice topí míň, ale teploty jsou stejně vyšší a začne se to hned přehřívat při pokusu o to to umlčet (snížení otáček)... tak možná potom o té Nvidii taky pro jednou začnu přemýšlet, ale dokud to bude akorát taková předřazená záležitost oproti AMD jako to je nyní, tak to jednoduše odmítám kupovat.

Buď mám na pořádnou grafiku a neřeším cenu a potom tedy koupím bezkonkurenční 4090, jinak pro mě Nvidie nemá žádný smysl a tady ty jejich „levné“ grafiky jsou aspoň z mého pohledu totální zoufalost a cenově úplně mimo, akorát připlácím na horší grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi nelíbí srovnávání rozdílných edic, aby někdo mohl říct Nvidia je lepší. Ale některé myšlení lidí ve stylu, jak to podat, abych měl pravdu, se vymýtit prostě nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jako mi ani tak nejde o ten příplatek, kdyby byla ta 4070 opravdu lepší, tak bych to klidně dal, ale problém je, že v mých očích lepší prostě není a pro mé účely mi přijde RX 7800 XT jako lepší varianta a pokud bych chtěl přeci jen něco lepšího, tak to potom připlatím spíš rači zas na 7900 XT než 4070 Ti, důvody by byly takové podobné jako pro RX 7800 XT oproti 4070, ale 7900 XT mi už připadá jako trochu přehnaná a stačí mi ta 7800 XT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta 4070 Ti by měla smysl, kdyby mělo význam výrazně víc užívat RT, ale na to zase ta 4070 nemá dost výkonu. AMD stále čeká. Mohli asi na jeden CU blok dát dvě RT jednotky místo jedné, ale asi v tom neviděli smysl. Takže v tom, že RX 7800 XT je lepší volba se shodujeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bys kupoval 4090 když ti výkonem stačí třeba ta 7800XT?

Osobně nevybirám grafiky podle toho jestli jsou top, nebo že nemusím řešit cenu, vybírám všechen HW tak, aby splnil mé požadavky a očekávání. Nejvíce mě stála GTX1080, s vodním blokem to vyšlo na 26 tisíc, výkonem už to splnilo očekávání, ano když vyšla, byl to top na trhu. Nahradila to 2070S, stála o 10 tisíc méně a měla o třetinu víc rasterizačního výkonu a v kombinaci RT a DLSS byla i desetinásobně rychlejší, při o chlup vyšší spotřebě ale lepším poměrem spotřea/výkon. Tu nahradila 3060Ti (výměna celého počítače, jinak by to nemělo smysl), 17,5k v doznívání krypta, kluk mě pumpnul od starou 1060, tak jsem kupoval o trošku dřív než jsem plánoval, ale, spotřeba o chlup nižší, výkon asi o 15% vyšší, provedení s nižším provozním hlukem.

Kdybych byl nucený měnit za levno, vzal bych dnes 4060Ti, aktuálně ve stejném provedení chlazení 11,3k, výrazně levněji než ta 3060Ti, přitom výkon stejný, možná o chlup lepší a 80% spotřeby, tzn. ještě nižší provozní hluk než teď. Při 160W power limitu ta 3060Ti točí 1000rpm. sotva slyšíš ševelit vzduch ve skříni.

Kdybych při té nucené výměně chtěl povýšit výkon, šáhnu po 4070, v proveden v jakém mám 3060Ti asi 17,5 tisíce, tzn za stejnou cenu jako 3060Ti, ale s výrazně lepším výkonem a o chlup lepší spotřebou. Když vezmu že i takové GTX980 s vodním blokem mě vyšla na 21 tisíc, tak se bavíme o naprosto jiné lize za méně peněz, přitom výkon je několikanásobný. Nerozumím těm stížnostem že ceny rostou, když ve skutečnosti ceny padají a výkon roste

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on je spíš jen takový místní internetový troll a jen si z toho dělá prdel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"CZC, co se od koupi Polákama naučilo, jak vyjebávat s reklamacema"

Nestyď se a rozeber to. Já jen vím, že s alegrem je spojeno nadprůměrné množství útoků skrze placení kreditkami na netu - sám mám v příbuzenstvu takový případ, kdy nám daný "řešitel" či jak to nazvat, tohle řekl. Už je tím u bank vyhlášené.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kamarádovi odmítli uznat jasnou reklamaci a když se podíváš na dTest, tak tam toho u CZC najdeš spoustu. Tohle tam fakt dřív nebývalo a nakupoval jsem u nich rád, ale teď už jen když mají něco v akci výrazně levnější, což už se také stává výjimečně.

https://www.vasestiznosti.cz/spolecnost-66/czc-cz-s-r-o

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě sice uznali reklamaci (ještě před Alegrem), ale nehctěli mi to vyměnit za nový kus (položka zdražila asi o 30 %). Teprve, když jsem se ujistil v poradně, a pohrozil jim ČOI, tak otočili a vyměnili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ rozveď to CZC. Já tam kupuji x (možná i desítek) let někdy i s reklamací nespokojenost, ale vždy v mezích zákona.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz o řádek výš. Byl jsem na tom podobně, taky nejlepší obchod pro mě, ale pod Allegrem to upadá tak, že jsem omilostnil i zeleného skřeta a raději když už, tak jdu tam. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mam to podobne. Prestal jsem taky chodit do czc a misto toho chodim ke skritkovy. Ono se tam daji najit obcas zajimave "dealy". Uz ani nevim proc jsem odesel od czc..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.vasestiznosti.cz/stiznosti?q=alza

A podobné to bude s Mironetem a asi dalšími.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak CZC bylo vždy problém i s dodáním, zboží skladem tentýž den často nedokázali poskytnout, a když právě teď hned něco chceš, tak tam nenakoupíš a jdeš jinam, kde to mají hned, Nebudeš přece čekat. Takže jsem tam tu a tam něco koupil když to bylo vyloženě výrazně levnější, a jejich způsob prodeje napovídá. jak na tom bude reklamace. Hlavně tam ale skoro nic nemají. Možná komponenty a notebooky, ale proč si k třeba novému disku nepřibalit i kafe, žrádlo pro klukova křečka a ženě nějaký krém....

Teď už je za trest jen jejich webovka, v poslední době to bylo ukrutně pomalé a odradilo mě tam cokoli hledat. Navíc tě pak u lecčho stejně pošlou na alegro, kde to máš levnějš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ti jde o kafe, nevim proč nejdeš do Starbucks. Ty se fakt zdáš, to neni možný, chodit do počítačovýho krámu pro kafe.
Mě třeba bavilo, když jsem si v pondělí došel do CZC pro klávesnici, ale byla k prdu, tak jsem jí v úterý vyměnil za jinou a taky byla hrozná, ve středu ještě horší a ve čtvrtek lepší, ale nebylo to ono. Až v pátek konečně to byla klávesnice, kterou jsem chtěl.

Tak přesně takovéto služby u CZC pod Allegrem zapomeňte. Teď je to jen kšeft, zákazníku nakup a táhni a už se nevracej ani reklamovat!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože Starbucks nemá kafe, ale chcanky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má dobré kafe, ostatně na tom stojí jeho známost a oblíbenost. Ale v kavárně si prostředí představuji jinak. A kávu do kelímku s sebou si raději koupím levněji v pekařství spolu s dobrým pečivem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako McDonald má dobré jídlo, ostatně na tom stojí jeho známost a oblíbenost:). Američané nevědí co je to dobré kafe. Proto starbucks nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mac ani KFC fakt aspoň u nás dobré jídlo nemají. V USA možná dobře chutná, toť vše. Burger si taky můžu udělat sám. Jediné na co chodím párkrát měsíčně je mexická kuchyně rodilého kuchaře a majitele z Guatemaly, který v mládí imigroval do USA, kde v průběhu 15-ti let načerpal zkušenosti ve městě Santa Fe, stát Nové Mexiko, v mezinárodní gastronomii, pak se seznámil a oženil s českou a žije tady. Tu restauraci mám asi 75 m od bytu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, kupovat svojí starý krémy, mi příjde stejně smysluplný, jako kdyby mi ona kupovala PC komponenty... :) Jinak ohledně CZC souhlas. Fakt, že si inkasujou prachy za osobní vyzvednutí a platbu kartou na místě, mě poslední dobou od nich spolehlivě odrazuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se dívám, tak jako vzor non XT 7800 by mohl posloužit RadeonPro W7800 ten má 256 bit VRAM a 70 CU tedy 4480 shaderů. A přitom by mohl užít křemík, který se ani pro 80 CU RX 7900 GRE nedá použít, ale možná by mu slušelo víc 5 čipletů s cache a řadičem a třeba jen 18 Gbps paměti místo 20 jako má 7900 XT a XTX nebo 19,5 na 7800 XT. A možná by stačilo i 16 Gbps. To by bylo 640 až 720 GB/s spolu s větší cache (80 MB), by to mohlo fungovat docela dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten nadpis "Radeon RX 7800 XT a RX 7700 XT vydány: Výkon působivý, spotřeba slabší", ta cast s pusobivym vykonem ... to je jen na nastartovani diskuze,zejo? Pusobivy vykon stejny jako pred tremi lety stejny model. Hmmm. Pusobive. Opravdu pusobive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia měla velký posun výkonu taky jen u 4090 a čím níž tím to bylo slabší. Takže těžko u AMD čekat něco jiné, zvlášť když na základě výkonu a ceny RTX si nadimenzovali a necenili své RX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A řekl jsem snad někdy, že je působivý výkon rtx 4060? To asi neřekl nikdo nikdy. Ale u rx 6800 xt .. pardon rx 7800xt by to mělo platit též.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, ale pokud je situace u jedné strany stejná, nemůžu ji u další kritizovat. U spousty lidí se příslušností k jedné straně vytrácí objektivita. Ne u každého, ale je to častý jev.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu jí kritizovat, ale snad o ní taky nenapíšu, že je působivá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak isto by sme potom nemali jednu stranu kritizovat a u druhej sa hrat na posobivy vykon alebo sa snazit najst vyhovorky preco je to vlastne ok. Ked NV posuvala generacne znacenie grafik a hlavne u nizsich nebol kvoli tomu ani adekvatny vykonovy narast, tak to boli len same ojeby a sranie na zakaznikov. U AMD je to len posun znacenia a vlastne asi vsetko dobre. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"pokud je situace u jedné strany stejná, nemůžu ji u další kritizovat." .To je špatný přístup. Správný přístup je to kritizovat u obou. Přeci nebudu akceptovat špatné řešení, protože to dělá víc subjektů ... Respektive, nakonec to stejně koupím, ale neznamená to, že se mi to líbí ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

rtx4060 je predrazenej pomalej 8gb kram.. proti tomu je 7700xt fakt pusobiva..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale řeč je o AMD ... Za mne jsem čekal (*mrká na RedMaxe*) a jediné co mně může motivovat ke koupi:
- akceptovatelná cenová hladina
- paměť
- nový produkt (hledisko životnosti)
- výkon dostačující (to byl i v minulé generaci)
- možná Starfield :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-D

Výkon je působivý, já když koukal, že to je v testech pod RX 6800XT, tak to na mě zapůsobilo tak, že jsem si šel umýt oči a pak se šel kouknout znovu, ale bylo to tam pořád pod RX 6800XT.
Rozhodně to teda na mě působilo, kdyby se mi chtělo jít do koupelny znovu, tak bych šel asi zvracet.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Toto sdělení si obsahem poněkud odporuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim,ze normalni "preklad" je pusobivy vykon vzhledem k cene, potazmo nabidce konkurence.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od rtx 4070 je cenově kousek a výkonem jsou plichta, dokud nedojde na RT. Tak působivé vzhledem k ceně to taky nebude

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena je v MSRP o 100$ nizsi, coz dela 20% pri podobnem vykonu.. nevim co na tom nechapes. RT se vleze v prumeru do 10%, ve vyssich rozlisenich i nize, zvlaste pokud vyhodis ze vzorku demo NV zvane Cyberpunk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono cim viac sa RT pouzije, tym su vykonove rozdiely vacsie. NV ma proste pre RT robustnejsie riesenie. Plus bude casom vychadzat viac takych "dem". Najblizsie to zasa bude Alan Wake 2. Ale ano. Koho RT (a vlastne aj VR) a ficury od NV nezaujimaju, kupou Radeonu nic nepokazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ono cim viac sa RT pouzije, tym su vykonove rozdiely vacsie."
.. asi jo, ale u spousty soucasnych titulu je to plichta. Da se predpokladat, ze pro budouci "heavy RT" tituly nebude mit jak 4070, tak 7800XT stejne dost vykonu. Otazka je i, nakolik je Cyberpunk opravdu NV demo.
Treba pro srovnani HOGL.. vykon v RT stejny. Ja si k vuli RT tady koupil 4070 pred 6800. Dneska bych za ty penize poridil radeji 7800XT v nejake co nejmensi edici".
https://www.computerbase.de/2023-09/amd-radeon-rx-7700-xt-rx-7800-xt-tes...
Muzes si tu klidne proklikat i ty hry jednotlive s RT. Vyjma snad 2 her jako je Cyberpunk a Dying Light je to plichta. Dokonce jsou tam hry, kdy je 7800XT v RT nepatrne rychlejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z odkazu
RX 7800 XT v rtx 4070 - RT percentil FPS -7% ; RT AVG FPS -7%

Jediné, na co by to mohlo amd uhrát, pokud budou vycházet další "kvalitně optimalizované" hry pro amd jako Starfield a komunita to nebude schopná omodovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Z odkazu
RX 7800 XT v rtx 4070 - RT percentil FPS -7% ; RT AVG FPS -7%"
.. asi by to chtelo nejaky popis, co tim myslis. Protoze do tvych myslenkovych pochodu nevidim..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Muzes si tu klidne proklikat i ty hry jednotlive s RT. Vyjma snad 2 her jako je Cyberpunk a Dying Light je to plichta. Dokonce jsou tam hry, kdy je 7800XT v RT nepatrne rychlejsi."

Ale v tom grafíku computerbase když si vyberu průměr z RT tak rtx 4070 vede o 7%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja snad nikde netvrdim, ze nevede o 7%. Jen tvrdim, ze vetsina tech RT her je plichta. A ze jsou dokonce i hry, kde je 7800XT v RT rychlejsi. Jestli mam o 5-10% vyssi fps, to klidne ozelim. Takze podle mne vyhoda 4070 v RT je prilis mala. Jediny opravdu masivni rozdil je CP a to je NV demo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten důvod, proč si připlatit kolik tisícovku? za rtx 4070 vidím v RT a podpoře dlss. Ono se to dlss bude hlavně hodit, až začne docházet grafice dech za 4 roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, ja se spokojim s FSR pro 1440+p, takze DLSS je akorat bonus. A RT ve hre, ktera mne zajima je uplne stejne. Takze vezmu kartu s lepsim vykonem/cena + bonus vetsi pameti=7800XT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže už máte rtx 4070. Takže zase chudák AMD utře

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano :)
..bylo prilis pomale..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně toto není, že tě to má zachránit před nízkým výkonem, stejně jak ho pak už opravdu nemáš a musíš používat ty performance režimy, aby to bylo hratelné, tak ty už moc dobré kvality obrazu stejně nedosahují a FG je úplně nepoužitelný s nízkým výkonem, stejně ti zůstane input lag jako kráva, jen to bude plynulejší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FG ne, ale DLSS upscale mi dá lepší výsledky než FSR a může mě opravdu třeba na rok "zachránit" od upgrade, takže už mezitím vyjde nová generace, refresh, nebo zlevní současná generace.
Lidé jsou ochotni omezit mírně kvalitu obrazu, pokud to nepřekočí určitou mez. Lidé co znám běžně stahují detaily u her na medium (kdyby na high). Takže drobné odchylky z dlss je nenaštvou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jsou lidi co upravují soubory v ovladačích (nebo nastaveních), aby vyřadili renderování všech těch eye candy věcí a získali výhodu (lepší viditelnost, když Vám nepřekáží kdejaké křoví) nad soupeři.
A zvýšené fps v důsledku menší náročnosti je pro ně pouze bonus.
Na druhou stranu ... zvýšení lagu při použití FG je .. velké špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Ono se to dlss bude hlavně hodit, až začne docházet grafice dech za 4 roky .."
Nebude.
Protože bude vyžadovat HW, který v té kartě není.
Stejně jako (zatím) není framegen na nic jiného než RTX 4000.

Zákazníka je potřeba motivovat k dalšímu nákupu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dlss upscale funguje od rtx 20 serie a je stale aktualizovany uz ... 5let. A minimalne dalsi rok to tak bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ray Recovery je hezká technologie, která nevyžaduje žádné další HW, které není už v RTX 2000.
GTX Je v tomto změru odkázáno na FSR.
Framegen je taky hezká technologie, ale ze všech věcí, na kterých se aktuálně hraje (Xbox, PS, iGPU, Radeon, nV), ji lze použít pouze na RTX 4000.

".. A minimalne dalsi rok to tak bude .."
Protože žádná nová generace RTX v roce 2024 nepřijde.
Hezký přiklad jak udělaz z nouze cnost.

A co bude dál?
Jaká je pravděpodobnost, že následující vychytávka nebude potřebovat nějakou další HW podporu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekná recenzia a hlavne napísaný záver.
Pri RTX4060ti vs 7700XT je jasný víťaz 7700XT tu NV nepriniesla nič okrem lepšej spotreby a DLSS3, podľa mňa 7700XT je veľmi slušná karta a keby som nemal 3060ti tak idem do nej.
Ale pri 7800XT AMD urobilo to isté čo NV pri 4060ti neprinieslo nič nové len lepšia spotreba, FSR3 sa nedá zatiaľ brať do úvahy lebo ešte nie je na svete. Takže tu by som si asi nevedel hneď vybrať skôr by som sa priklonil k RTX4070 a to len pre skúsenosti s linuxom a BricsCad kde s AMD (RX580 8gb) som mal neporovnateľne viac problémov ako mám s teraz s RTX3060ti

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych vzal pragmaticky 7800XT k vuli vetsi VRAM. Jinak je fakt, ze ty karty jsou s odhlednutim od ceny, temer "stejne" vykone.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No mne práve tá pamäť až tak netrápi na 1440p je mi jedno či 12GB alebo 16GB, doteraz som mal a mám 8GB a úplne v pohode mňa tieto nové hry nejako nechytajú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A paradoxně „nepovedená“ 7800 XT je výrazně lepší než 7700 XT – výkon úplně jinde, spotřeba nezvýšená skoro o nic, z nějakého důvodu dosahuje dokonce lepších teplot a má větší paměť a ve vyšších rozlišeních se jí daří výrazně lépe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On BricsCad je problem sam o sobe

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak porovnám s AutoCadom tak ani moc nie, táto posledná verzia AutoCadu je de a hrôza.
A problém s BricsCadom sa vyriešil zmenou GPU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na Alze je RTX 4070 za 15K a 7800XT za 14K jen předobjednávka, fyzicky ji ani nemají.
Na CZC je to dokonce RTX 4070 14500Kč a 7800XT obojí skladem za 14.000 Kč.

Takže 500 Kč rozdíl, nic moc. Za mě rozhodně RTX 4070.

Starfield -1500Kč to smysl dává, až akce skončí, tak budou ležet skladem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě třeba Starfield láká, ale tu cenu to pro mě nemá. Hraju fakt málo, bůhví, jestli bych u toho chvíli vydržel. Hru si koupím později, až bude v nějaké hodně velké slevě. Přibalená hra mi vyšší cenu neodůvodní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok negativně působící, to už jo ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Výkon je působivý" mi ke zbytku prostě nesedí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně k rx 7800 xt taky ne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že by začátek věty "Výkon je působivý" měl být v uvozovkách, neboť RedMaX cituje či ironizuje původní zprávu. Celé sdělení by jistě šlo napsat lépe, ale nejsme na hodině slohu, že.
;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pak to tak ale měl napsat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je s prominutim pro individua jako ty, aby se meli ceho chytnout a postnout hned chytry komentar :)
Coz se samzorejme hned stalo :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A pak jsou tu individua, co reagují na individua. Což se samozřejmě taky stalo. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsak joi, nekdo ti musi napsat, ze si truuuba z Brna ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tombomino furt nedokáže pochopit, že nejsem z Brna ani v něm nebydlím ...
Zkušenost mi říká, že když se někdo "vytahuje" bydlením v Praze, je to buď náplava a nebo nýmand, který nemá nic jiného, čím se povyšovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt jsi psal, ze jsi v Brne plati 9,5 za byt, nebo ne? Si nechtel verit, ze mensi byt v praze stoji podnajem 20k.
Samzorejme, ze jsem nymand a naplava a jeste k tomu arogantni a vytahujici se Prazak :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

platil, čas minulý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne uz zustanes navzdy Stryc z Brna ;))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

skoro no, spíš ne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že to je levnější než 6800 XT a spíš to je nástupce tak 6800.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A prečo to potom má názov 7800XT a nedali 7800? Ak to zamýšľali že je to náhrada za 6800 a nie za 6800XT je to ich problém že dávajú také názvy ako dávajú či sa mýlim?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty názvy jsou prostě divné, vůbec nesedí a ty mezery mezi modely jsou místy moc velké.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

proc resit nazvy?? karta ma nakej vykon, cenu, pamet a spotrebu.. kdyz je vyhodnejsi nez konkurence, tak at si tomu rikaj klidne Hurvinek a Manicka..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byla vyhodnejsi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie testy sú s HYPR-RX, alebo bez?

AMD HYPR-RX & Radeon Anti-Lag+ Technologies Are Now Available For All RDNA 3 GPUs In Latest Drivers
Sep 6, 2023 10:20 AM EDT
Today's Radeon Software Adrenalin 23.9.1 driver adds two major components to the suite which include the highly anticipated HYPR-RX feature and support for Anti-Lag+
https://wccftech.com/amd-hypr-rx-radeon-anti-lag-technologies-now-availa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa nemýlim na testovanie sú iné ovládače
https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-7800-xt/5.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ako vážne?

AMD: 23.5.2 WHQL

z mája = května 2023

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie: RX 7700 XT & RX 7800 XT: 23.20.01.05 Press Driver

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Věnuje se některá z recenzí i undervoltu, příp. nějakému měření spotřeby při nižších taktech (game clock base apod.)?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tady většinou dělá undervolt, takže přepodkládám že to doplní v recenzy dalšího modelu nebo na jeho YT kanále:
https://www.gpureport.cz/recenze/412/sapphire-nitro-rx-7800-xt-16g-testy...
undevolt moc dobře nešel ani u rdna2 a tady to bude obdobné
viz adamovy snahy na 7900XT:
https://pctuning.cz/article/asus-tuf-radeon-rx-7900-xt-vliv-profilu-pro-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je tam posuvník s možnou hodnotou -6%.
A auto-Undervolt.
Adam víc nastavit neumí, pokud k tomu nedostane návod.

Nebo nechce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na mojí 6900xt jsem zkoušel ledacos, ale skončil jsem teď nevím o kolik, protože mi nejde spustit adrenaline, ale bylo to nakonec málo, protože ač se to tvářilo stabilně, nakonec to stabilní nebylo a jsem hodně přes 1V

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adam umí nastavit i víc, ono posunout posuvník a pustit test a koukat na to, jestli to spadne nebo nespadne, není raketová věda. Ale nejpozději v 9:25 to musí vypnout a tu kartu strčit do krabice, protože od 9:30 může kdykoliv bez předchozího upozornění stát u dveří řidič PPL a čekat, že dostane zabalený balík. A už vůbec nemůže, na rozdíl od běžného majitele, s daným nastavením něco mastit dva dny a zkoumat, jestli je to stabilní napříč desítkou her a postupně zase přidávat kvůli tomu, že to v něčem spadlo.

Posuvník na power limit při -6 % nedělá při undervoltu skoro nic. To se dá vytušit už z toho, že u karty s příkonem 340 W shodí limit příkonu na 317 W. U GeForce to smysl dává, protože se dá jít mnohem níž, u Radeonů je těch -6 % prakticky k ničemu, jenom kosmetická změna. A domnívám se (i na základě zkušeností s jinými kartami), že hlavním důvodem je to, že když dovolili jít níž, byly už problémy se stabilitou.

Pak už je jediná možnost, jak snížit spotřebu – omezit maximální takt GPU a až současně s tím se dá jít s napětím dolů a hledat stabilní kombinaci maximálního taktu GPU a minimálního napětí, což není při metodě pokus-omyl zrovna rychlý proces.

Já jsem se pokoušel teda spíš taktovat, než undervoltovat, ale z toho, že se poslední adresář, který jsem dělal pro ukládání profilů, jmenuje "metro pwr +15% mem 2650 + uv 1040 + oc3000 sh*t sh*t sh*t" a nejsou v něm výsledky, se dá vytušit, že už se o moc níže než na těch 1075 mV (a ve skutečnost spíš 900–950 mV), co dala automatika, bez zastropování taktů GPU na nižší hodnotě jít nedalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže platí ta druhá možnost.

Děkuji za odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

posobivy vykon?? Ved to ledva prekona svojich 6kovych predkov a zaostava za 4070 aj 70ti. Je to mizeria u oboch vyrobcov za prehnane ceny. 450 dolarov za 7700xt - prakticky rovnako vykonnu grafiku ako 6750xt je vysmech zakaznikom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak jo, jestli je rozdíl 15% pro někoho prakticky stejný... asi ok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+15% je sice větší rozdíl, než chyba měření, ale taky to není na okmžitý upgrade.

Čekal jse n avýsledky, abych mohl zhodonit přínos případné výmněy 5500XT.
Pořád mne to nějak nějak výslovně nenutí to udělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

6800xt vs 7800xt je 5%, kde si nabral 15? Hanba, by som to ani nevydaval. 7800xt mala byt vykonna ako 69*0!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cože? Vždyť jsi psal něco o 7700 XT a 6750 XT. Tak to jsem v tom případě asi nějak blbě pochopil, jak jsi to myslel. Rozdíl mezi 7800 XT a 6800 XT je sice skutečně nízký, ale cena je aspoň nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napr. starfield fhd je to 77 vs 64 fps, ale na 6700xt. 6750 je vykonnejsia, preto som pisal o 6750. Ked na pct vydaju zajtra/pozajtra test 7700xt, tak si to mozes precitat sam. 6800xt v dalsom prispevku som napisal preto, ze uz tento test je a je tam 5% rozdiel pre vsetky 3 hlavne rozlisenia.
edit: dyind light2 mas 87 vs 100 fps RE4 92 vs 119, TR 180 vs 203.. ale vsetko to je na 6700xt. karta za 350€ vs ta nova za 500. Nech si ju nechaju.. alebo minimalne o 100€ zlacnit!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokud bude stát konkurence co stojí teď, tak to ještě víc zlevňovat pro ně asi už moc smysl nemá, už tak jsou pod nimi s cenou víc než dost a kdo si to nekoupí ani tak, tak pravděpodobně už ho to nebude zajímat i kdyby to zlevnili ještě o víc, to už by pak měli akorát zbytečně moc pod cenou a prodeje by to stejně už zas tak o moc nezvýšilo si myslím, takže by stejně víc nevydělali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý tu má pocity ohledně předchozí generace, ale ... pojďme porovnat vůči 7900XT
79 - 26000 bodů - 100%
78 - 19000 bodů - 73%

79 - 5376 CU - 100%
78 - 3840 CU - 71%

79 - 315W - 100%
78 - 263W - 83%

79 - 21000 Kč - 100%
78 - 14000 Kč - 66%

79 - 276 mm - 100%
78 - 267 mm - 97%

Takže za 66% ceny máme více než 70% Radeonu 7900XT.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je sice super, ale pokud potřebuješ víc než 70% výkonu 7900XT tak ti to nijak nepomůže. Máš nějaké požadavky na výkon a podle toho volíš vhodný produkt. I když je jiný třeba výhodnější v poměru cena/výkon.

btw. 7900XT je snad dost ořezaný a vyplatilo se kupovat XTX, nebo ne? Minálně z pohledu MSRP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z pohledu msrp ano, ale pak šel celkem rychle dolů a o hodně

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy to přece není tak, že se za výkon navíc platí lineárně, vždy exponenciálně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak moc se projevila cenová výhoda čipletů u mnohajádrových CPU, tak u GPU nicmoc. Stagnace vývoje grafik je jednoznačná, tak snad jediné plus, že s raytracingem to nebudou přehánět, protože ani nebudou moci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nevíš jaká je marže/zisk pro AMD, jaká zmetkovitost atd., tak nemůžeš hodnotit. Takže zase jen plácáš Mirdo. "Víš co Sašo, ...".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, maržemi grafická divize AMD určitě drtí Nvidii a ta si trhá vlasy při prodejích a klesajících podílech svých nekonkurenceschopných monolitů. Jak pravděpodobné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

evidentně amd cílila s celou rdna3 výkonově mnohem výš, než se povedlo, proto marže teď má celkem malý a na 7800XT bych tipoval že níž už moc jít nemůže

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cili Radeon RX 7700 XT = 6800 a 7800 XT = 6800 XT, to sme tu panove z AMD meli jiz v roce 2020.

Kto vlastni Radeon RX 6800 a vys z generace RDNA II, pro nej to neni zadny postup, kuli AV-1 menit celou kartu bude 0,1% promilu tehleh uzivatelu.

AMD mela jednoznacne Radeon-y RX 7900 XT a XTX vydat jako 7800 a 7800 XT, tim by byl vlk nazran i koza zustala cela, jednoduse to nedosahuje vykonu sve nove tridy a hotovo, stejna vec sa nam opakuje s radou RX 7800, 7700 a 7600, par % vykonu navic netvori novou tridu, si napriklad vemte ze by aktualni Radeon RX 7800 XT byl vydan jako 7700 XT, to by bylo lepsi kafe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

z generace na generaci stejne neupgraduje nikdo.. no a proti 5700xt je 7700xt o 70% rychlejsi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak proto je na tom NVidia mnohem lépe než AMD. Fanoušci nejsou takový šetřílci a upgradují každou generaci. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nVidia dokáže své zákazníky lépe "motivovat".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7800XT vypredaná za 24 hodín po uvedení na trh

SOLD OUT! Nvidia is SCARED Of The AMD 7800 XT..
5,3 tis. zhliadnutí pred 11 hodinami
https://www.youtube.com/watch?v=F3XNtAr0rOo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolko ich bolo vyrobenycn a predanych? Aby sme vedeli coho sa ma NVIDIA so svojim 84% podielom bat? A nadpis ako z noveho casu. Pekny clickbait.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kolko ich bolo vyrobenycn a predanych?"
..urcite vic jako 4060ti 8/15GB ;)
Jak to vypada, muzes pak s tydenim odstupem videt i na prodejich mindfactory na twitteru Techepifany

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.