Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon Vega FE s vodníkem je v prodeji

http://www.gamersnexus.net/guides/2986-amd-vega-hybrid-mod-results-overc...

400W, 1700MHz (1715MHz crash), herní výkon pod GTX1080..... Koduri by měl dostat metál :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A tys čekal něco jiného ohledně výkonu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spíš ohledně frekvencí.. Pascal běhá v pohode na 1900MHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hento na 1900 tak jadrová elektrareň v pivnici :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta bude za příplatek :-) Ale proč ne ? když AMD prodává paměti a SSD, můžou klidně ten sortiment rozšířit i o zdroje "Radeon Power"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pascal sice běhá na vyšších frekvencích, ale výkonově se plichtí s pomalejším GCN (viz srovnání RX480/580 s GTX1060). Aby to nakonec na těch 1,7GHz nebyla s adekvátními drivery úplná raketa. :-)

Za mně docela plus, že takto velký čip dokázali vytáhnout až skoro k frekvencím kde se pohybuje na vysoké takty laděný Pascal. Ta spotřeba je ale brutus a IMHO to takto vysoko nataktované asi moc smysl mít nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jo AMD má konečně GPU se kterou se dostala přes 1500MHz ovšem za cenu brutální spotřeby.... Je tu krásně vidět, že podobně jako u Polarisu AMD vůbec nepočitalo s tím, že Pascal dosáhne tak vysokých taktů, protože je evidetní, že ty AMD karty měly původně běžet na nižších frekvencích, které jsou pro ně optimálnější z hlediska spotřeby. Oba čipy Polaris i Vega jsou vyhnané jak se říká "na krev", odpovídá tomu brutální spotřeba čipů a téměř nulové OC.

škoda....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak i 1080Ti zere nad 280W, po OC cca 330W. Takze az bude mat Vega o 20% nizsi vykon, tak GTX bude mozno o 20% energeticky efektivnejsia. Ak hram 2h denne, tak na spotrebu sere pes. Na Nvidii usetris 200 Kc na rok, co je nic ak karta stoji 15-20K.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@tynyt: to srovnání RX580 s GTX1060 taky není zrovna nejlepší příklad, protože jenom na krev přetaktované edice Radeonu s GTX 1060 můžou soupeřit a to opět za cenu vysoké spotřeby.

http://www.gpureport.cz/recenze/Provoz.aspx?article=110&page=13

PS: ze začátku to tak nevypadalo, při vydání RX480 byl ten čip vesměs rychlejší, jenže jak Nvidia poladila drivery, tak se GTX1060 začala Polarisu vzdalovat a později vydaný RX 580 se tak akorát k GTX1060 tce dotahuje.... (kromě Doomu ve Vulkan API samozřejmě). Suma sumárum, GTX 1060 je rychlá, tichá, běží na vysokých taktech a přesto je úspornější než Radeon.

AMD čipy mají nižší optimální pracovní frekvenci, takže měly původně soupeřit (podle odhadu AMD) s níže taktovanými čipy Nvidie. Vzhledem k tomu, že Maxwell nepřinesl žádný výrazný frekvenční posun oproti Keplerovi, měli v AMD za to, že Pascal bude něco podobného. Takže v tomto ohledu to bylo pro AMD opravdu překvapení a to hodně velké.

Bohužel tím postupem, který v AMD předvádějí dělají situaci akorát horší. Tím, že ty čipy ženou na krev, tak sami vytvářejí mizerný image v očích potenciálních kupců, protože to žere, topí a výkon je stejně horší než u Nvidie. Navíc potenciální kupec nemá už žádnou rezervu pro OC a takové čipy i rychleji degradují...

Vlastně mě napadá, že by bylo mnohem moudřejší uznat porážku a ty čipy nechat pracovat ve svém optimálním pásmu a začít rychle kuchtit v laboratoři nástupce. Ideálně bez HBM a podobných drahých nesmyslů..... ( pro běžného spotřebitele to nemá žádný přínos a jenom to zdražuje cenu karty, Nvidia tohle pochopila už dávno )

@majster: jenže TI je minimálně dalších 15% nad Vegou a OC verze TI nějakých 25% (Titan ještě výš)... možná že ti na spotřebu sere pes, ale na výkon těžko

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Našel jsem si test z května tohoto roku (tj. cca 2 měsíce starý): https://www.techspot.com/review/1393-radeon-rx-580-vs-geforce-gtx-1060/p...

A nepřipadá mně, že by se GTX1060 nějak zásadně vzdalovala, a to platí i pro 9GHz vyšperkovanou verzi za (skoro) nesmyslné peníze. Vokometrickým průměrem mi to stále připadá jako plichta.

A závěr toho velkého testu hovoří sám za sebe:
"It's interesting to look back at the RX 480 vs. GTX 1060 battle and see how things have evolved. Our day one GTX 1060 coverage back in July 2016 found the green team dominating, beating the RX 480 by a convincing 12% margin.

About five months later, AMD's Crimson ReLive drivers drastically reduced those margins, leaving the GTX 1060 just 1% faster than the RX 480. Another five months have since passed, bringing more new games, drivers and even new graphics cards -- well, refreshed graphics cards."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo moc hezký, jenže za cenu toho že Aorus RX580 běží na 1425MHz (1439MHZ OC) což je na doraz možností toho čipu a vejš to prostě už nepřetaktuješ, nemluvě o vyšší spotřebě.....
https://www.hardwarebbq.com/aorus-radeon-rx-580-xtr-8g-graphic-card-revi...

Ta EVGA má ještě dost velkou frekvenční rezervu pro OC (2075.0 MHz) http://www.legitreviews.com/nvidia-evga-geforce-gtx-1060-video-card-revi...

prostě jakmile v testu nepoužiješ nadoraz přetaktovaný Polaris tak v souboji s 1060 prohrává.. V téhle třídě grafik to až tak nevadí, ale v high - endu se počítá každé fps/dolar.

Nvidii bude stačit vydat o něco výše taktovanou TI ( v případě že by Vega RX byla herní zázrak což si opravdu nemyslím ) protože mají docela velkou rezervu (případně odemknout všechny SM), AMD už ale žádnou rezervu nemá a to je ta pointa celé této diskuze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem tím demonstrovat fakt, že ty karty jsou vyrovnané - pár procent nahoru/dolů nic neřeší a daleko větší význam má třeba výběr her. A taky fakt, že ten kdo si udržel resp. spíše navýšil výkon bylo AMD. Nvidia jen dotáhla po půl roce k použitelnosti Vulkan.

Vydávání "vylepšených" verzí je otázka vývoje, dělají to oba výrobci (viz ta RX580) - někdy je to změna větší, jindy menší.

Co se hiendu týká, tak primárním měřítkem jsou IMHO absolutní hodnoty FPS, vše ostatní je podřízeno tomuto virtuálnímu poměřování pindíků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problemem AMD nekolika poslednich let je ze se jen dotahuje na Nvidii a nekolik malo dilcich uspechu na tom nic nezmeni. To je take duvod proc hraji druhe housle zatimco Nvidia se topi v penezich. AMD muze byt rado, ze se jim podarilo alespon uzavrit ten deal s dodavkou gpu do konzoli...

Bud musi na sobe zapracovat a vydat konecne neco lepsiho nez to co predvadeji posledni 4 roky nebo se smirit s pozici dvojky a navrhovat ty karty tak aby alespon na nich meli poradne marze ( coz s HBM , velkymi jadry a dalsimi naklady v podobe interposeru pujde dost tezko ) nehlede k tomu ze zatim jim sazka na HBM neprinesla zadnou vyhodu, Fury limitovane 4gb ram a Vega nedostatek vhodnych cipu, protoze AMD si "chytre" vybralo tu nejblbejsi moznou kombinaci cipu, zatimco Nvidia uz ma karty s HBM2 davno na trhu.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vidis to, kazdemu je zrejme ze AMD ma daleko mensi rozpocet na grafiku, ze posledne roky dali vsetko do Ryzenu, len ty tu places jak maly. Najprv nad spotrebou, potom nad vykonom a teraz nad financiami a HBM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to meles ? Ja jen rikam ze takhle to dal nejde a ze postupy ktere AMD voli nemaji zadnou logiku. Vymluvy na penize ? To snad ne.... Takze Zen byl vlastne jen stastna inzenyrska nahoda, ktera vysla ....facepalm

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to nevidíš v globále. "Kokoduriho kluci" fungovali v posledních letech pro AMD jako dojná kráva - vydělávali peníze a drželi ztrátovou CPU divizi (a tím celé AMD) nad vodou. S tím se celkem logicky pojí to, že na vývoj nejspíše neměli tolik prostředků (jak těch finančních, tak lidských), kolik by zřejmě bylo potřeba. I přes toto omezení dokázali (za cenu ztráty hiendového trhu) udržet vývoj (Vega nespadla z nebe) moderních technologií a hiendových čipů, jen prostě nebylo na to je dopilovat. Fury byla technologická mula, podobně jako to byly historicky třeba ta HD2900 nebo HD4770. Jak na tom HBM technologicky opravdu je, pravděpodobně odhalí až RX Vega - a fakt, že i nvidia vsadila na HBM v hiendu je důkaz toho, že směr je správný.

Mimochodem, možná to nesleduješ, ale právě v poslední době je to AMD, kdo převzal otěže (díky zásadním úspěchům na poli standardizace API a kompatibility napříč platformami). A naopak je to nvidia, která má často problémy s ovladači - což navzdory jisté setrvačnosti trhu a zažitým klišé už začíná veřejně probublávat a i ti nejzelenější fandové začínají svou oblíbenou značku omlouvat. Takže kdybych to měl shrnout, řekl bych, že na sobě AMD zapracovalo.

Já jsem zvědavý na prezentaci RX Vega a její výkony. Pokud bude tam, kde si myslím že by měly být, nemyslím si, že to půjde označit jako "problém dotahování."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslím že sa mýliš NV nevsadila v hiendu na HBM, NV ide na to logicky a pragmaticky, využíva technológie tak aby mala z nich čo najvačší úžitok.
To že AMD pripravila podvozok pre Vulkan a že stým má NV logicky problém lebo je to je to šité na architektúru GCN. A teraz sa može ukázať sila NV, keď do budúcna bude podporovať Vulkan viac ako AMD rovnako ako to bolo s OpenGL.
Jedno dúfam, že AMD nespadne do rovnakého stereotypu ako doteraz príde s niečim dobrým a nakoniec to dopadlo tak že dorob si to sám.
Ich momentálny prístup k driverom na linuxe sa mi páči. Ak vydajú do zimy nejaké APU so 4jadrami a so spotrebou pár Watov tak okamžite kupujem a robím si z toho mediálne centrum, ideálne niečo ako bolo od Asrocku Beebox.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia i v highendu pouziva standartni GDDR5 pameti, HBM dala pouze do profi cipu, kde to ma smysl a hlavne kde se to zaplati. AMD placla HBM na grafiky pro hrace, ktere pak musela prodavat hluboko pod cenou.....

Jak na tom bude RX Vega se dozvime uz brzy, hlavne ve svetle brzkeho vydani Volty, takze se uvidi jak to s tim dotahovanim bude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto demagogický až hloupý příspěvek. Nejlepší je vybrat jednu z nejnabušenějších a nejžravějších RX580 a demonstrovat na ní spotřebu celé řady. :o)
Každý normální člověk se základním přehledem ví, jak na tom ty karty jsou. Výkonově +- na stejno. Spotřeba horší u AMD. Logicky provozní vlastnosti o něco lepší u 1060. Úspora cca 3000,- u AMD na Freesync.
A to píšu jako někdo, kdo v PC neměl AMD snad 9 let. (farmu nepočítám)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

400W jen přes dva 8piny + pcie neměřili, tam to bude dost možná dalších 70W jak u Polarisu.
Test zajímavý, výsledek předem zřejmý. (GloFo 14nm + vysoké takty)
Ale měl bys příště lépe číst: "the 1080 is behind Vega: FE Hybrid by 4.6%"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

naopak, kdyby jsi to četl ty nebyl bys za pitomce. Ta věta kterou tady cituješ se vztahuje pouze k benchmarku Ashes of Singularity .-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak si spočítej průměr, ty chytrolíne..
btw "This card still should not be bought for gaming"... ale to bys nemohl trollovat a spamovat tyhle tvoje příspěvky po všech českých fórech..
Pitomec jseš sám, když ani neumíš číst spotřebu, ani ten trolling už ti nejde. :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, co tak diskutovat normálně? Najít diskusi, kde si navzájem lidi nenadávají, to je už skoro nemožné. Diit býval vždycky slušný server...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

At ti nepraskne zilka Jozine :-) chtelo by vzit si nejaky prasek na uklidneni

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

já jsem naprosto v klidu kamaráde :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo to je vyloženě vidět :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A z čeho usuzuješ, že nejsem v klidu... povídej, bavím se. :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co by AMD bez toho AotS dělalo ze :D
A co si pohrát se slovíčky? Prej je to polo profi karta co by se neměla kupovat na hraní her.
Podle mě je to polo herní karta co by se neměla kupovat k profi využití :D

Je to polo něco za 1500$.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to něco jako královna koloběžka první, obutá/neobutá, oblečená/neoblečená :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měřili odběr proudu na 12V větvi. Tzn co jde přes kabely + pci-e. Za normálních okolností Vega FE brala něco přes 20W z PCI-E zbytek přes kabel.

~33A na 12V = 396W

Tak jak tak 400W je síla.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne. "Our overclocked Vega FE Hybrid mod had us around 33.3A at the rails, not counting PCIe power"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vždyt to tam píšou, je to jen spotřeba na osmipinech:

"Our overclocked Vega FE Hybrid mod had us around 33.3A at the rails, not counting PCIe power, for a GPU power consumption of 400W. That’s GPU power, not total system power (which is new for our tests, hence italics to emphasize). This is the limit for Vega, and is the reason we can’t OC higher.

We can’t yet measure at the PCIe interface, but we’re working on it. For now, we know that 33.3A * 12V = ~400W through the cables, plus whatever’s going through PCIe (up to 75W, by spec)."

dohromady s PCIe to změří později....

ta spotřeba je tak jako tak tragédie, po OC to překračuje oficiální board TDP limit, který je pro vodní VEGU 10 375W (2x150W osmipin + 75W PCIe sběrnice) , ale díky 100MHz navíc a brutální spotřebě je ta karta rychlejší o 4,6 % než stock GTX1080 v AoTS . No neberte to :-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč potvrzuješ to co píšu?
Vegu, která není na hry, hodnotí podle her jen blb nebo troll. :) Ve tvém případě nejspíš obojí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

vem si prášky :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím, inteligence nulová, argumentace taktéž. Chabý pokus vsugerovat si převahu smajlíkem. Naštěstí ti prázdniny za chvíli skončí a zase tu bude klid.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

popsal ses poměrně přesně ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To víš že jo Danečku..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Letní prázdniny nejsou ještě ani v polovině a za chvíli skončí ?:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je nahovno, nebudem tu papagájovať, že to neni herné atď... ale čisto hypoteticky RX Vega s tými 4096 SP a HBM2 by si mala dávať 1080Ti na raňajky :), no uvidíme, nechám sa prekvapiť aj keď si ju rozhodne nekúpim ale fandím im

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nav9c 500$ za AIO vodníka? Ti tam v AMD musí hulit kvalitní matroš ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ked je vo vedeni ind tak to zle dopada, viz microsoft, viz RTG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím tomu "90 % čtenářů... ", klikám na to, žádnou anketu nevidím, asi odhad z diskuze?

Vega: ať to žere co chce, klidně 600W, hru stejně nehraješ na 100 % CPU load 100 procent času. Obavy o zelenou planetu jdou trošku stranou, když těžaři spalují každej den proudu jak Island nebo kolik. Když máš na kartu, tak asi i na elektriku a klimatizaci.

Tak či tak, že to bude mezi 1080 a 1080Ti stále platí a nic jinýho nemá ani obchodní logiku. Jen trochu lituju, že ty ovladače nevydali s výkonem RX 580, aby měl obřík konečně orgasmus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Minule byla anketa, ale bylo napsano "Anketa:" a dal nic, asi se zobrazovala jen lidem s grafikou od AMD, coz ja nejsem. :-) (Respektive spis maji jeblej redakcni system a nezobrazovalo se to na alternativnich prohlizecich jako je muj Vivaldi.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jam mám tiež NV a Waterfox a ništ :) Obr a Crha už hlasovali v prospech AMD :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nebude to tim, ze jste zlodeji a pouzivate blokovace reklam?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zloději jsou spis ti co neumi vytvořit poradny web viz zarny priklad je pct...tomu říkám prasecina a jsou kupodivu i horsi ti si nic jiného nez blokováni reklam nezaslouží...nezavisle na obsahu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak urcite, nekdo kdo vytvari obsah je zlodej :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ho mám vyplýho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, Fury X so zltym plechom! Fiha. A len za 1500€, no nekupto.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a proto je profi výkon skoro 2x tak větší. Bože tady jsou inteligenti...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nesoulad profi výkonu, tajnosti okolo BIOSů, hrobové mlčení AMD - možnosti jsou jen dvě: totální fail s die-shrinkem Fury jménem Vega, nebo tajné eso.

Každý si může vybrat. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prave to hrobove mlceni nevesti vubec nic dobreho, kdyby si byli tak jisti a meli nejake to eso v rukavu, davno by to dali nejak najevo aby tim zastavili nebo alespon zmirnili odliv potencialnich kupcu k Nvidii.Tim ze nedelaji vubec nic a mlci spis potvrzuji ty nejhorsi obavy...

Kazdy si muze vybrat ;-)

Polaris i Vega jsou posunuté hodně za limity optimálních frekvencí pro oba čipy o čemž svědčí vysoká spotřeba a téměř žádný OC potenciál. AMD evidetně nepočítalo s tak vysokými takty u Pascalu a proto se znaží z těch čipů vyždímat co nejvíce výkonu. Nicméně právě tento fakt nedává velkou naději v nějaký významný boost pomocí těch správných „herních driverů“ nebo "herních biosů" protože kdyby tam byl takový potenciál, AMD by nehnala ty čipy takhle na krev.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výkon v profi je super len to má jednu nevýhodu a tou sú certifikáty. Takto je to vhodné pre malé percento zákazníkov ako sa hovorí pre domáce žuvanie je to dobré a preto to v oficiálnych workstationoch neuvidíme. Ja osobne by som to kľudne zobral, na prácu aj tak používam hráčske karty čiže certifikáciu neriešim.
Ináč by som rád videl aký má výkon táto edícia voči Quadru P5000 ktorá sa dá kúpiť pod 2000€, lebo vzduchom chladená Vega FE bola slabšia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však si počkej na Fire Pro s certifikovanými drivery. FE není Fire Pro, není ani RX, je prostě specifická karta pro par úloh, kde podává za ty peníze co stojí bezkonkurenční výkon. AMD ji vydali jako první Vegu ze 2 důvodů:
1. Chtěli splnit to, že nějakou Vegu vydají v červenci a tedy aby plnili sliby
2. Ovladače Fire Pro ani herní stále nejsou hotové
Druhý důvod by se dal označit za zpoždění. Nedočkavci hned vzali FE a hurá s ní na hry. AMD jen marketingově podělalo release - mohlo je napadnout že FE budou redakce testovat ve hrách. Možná měli dodělat nejdříve herní drivery, vydat RX a teprve až potom FE, už s herními drivery. Možná by pak měla v některých hrách o trochu vyšší výkon než RX díky extra paměti a byl by to takový "Titán". Samozřejmě, že není vyloučeno, že to tak nakonec nebude a tedy že i FE dostane nakonec herní drivery a bude to skvělá karta. Klidně to tak být může. Vega je taková neznámá,že si každý může vybrat svůj scénář pro ni od toho nejčernějšího po ten nejrůžovější. Vypovídá to však něco o kartě? Ne

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

http://www.gamersnexus.net/guides/2988-vega-fe-watercooled-tear-down-and...

karta je evidentně připravená pro dual verzi (proto je PCB tak dlouhé) Pod krytem jsou dva (!) bloky vodního okruhu, nejspíš proto má karta i tolik VRM fází...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to je rezervoár, vesmírný vědče

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to tak Manfréde :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v Budapešti nakonec předváděli Vegu (bez jakéhokoli upřesnění modelu, výkonu, konfigurace, driverů, atd.) proti stejné mašině s GTX1080, obojí s monitory s FreeSync/G-Sync.

Mně to vážně začalo zajímat, jak to celé nakonec dopadne, zda to bude fiasko nebo první dobře utajená a uvedená grafika AMD. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to už je snad evidentní.... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že máš pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.