Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony RX 8000 nejspíš zůstanou na GDDR6, Navi 4x dostane širší sběrnici

Takže AMD vyklepne s N48 4070 TiS při ceně asi jen 18k nebo možná i míň a nejspíš i s nižší spotřebou a Nvidie na to nebude mít dlouho nic kromě toho předřazeného, pomalého krámu za 22k. To vypadá na totální dominaci v mainstreamu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To si ako fakt myslíš že Nvidia sa vykašlala na vývoj a nič nepripravila ? :D
TO si ako fakt mysliš že o pol roka bude Nvidia pobehovať ako s prepichnutou nohou a čudovať sa že AMD vydalo GPU a oni nemajú nič? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To fakt nevies, ze Huang teraz pecie v trube Hopper pre AI kde je cakacia doba 1 rok a Geforce ide stranou? Tam maju vacsi prijem. Plus o dalsej rade 5xxx sa pisalo az na 1Q 2025.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak.

nVidia právě vydala řadu Super. Chybí už jen 4090 S.
Možná přidá ještě 4050 Super, ale to už je asi opravdu vše.

Může slevnit.
Může hráče ignorovat.
Může si to dovolit.

Řada 5000 možná vyjde už v Q4 2024, nebo až v Q1 2025.
Pravděpodobně jako první 5090.
Až vyjde, bude to nejvýkonnější karta pro desktop.
A taky nejžravější.
A dražší budou jenom PRO verze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Do konce 2024 jsou ready vydat max. 5090, možná ani to ne, tím tento segment fakt nijak neohrozí, jednoduše nemají tentokrát nic, dobrý půl rok spíš déle to bude zcela bez odpovědi, než se dostanem k nějaké 5070... a s tím co je na trhu teď se tomu bude konkurovat fakt těžko. Fakt by mě zajimalo, co mají tak úžasného, 4070 Ti, která bude třeba o 4-5k dražší a ještě furt o něco slabší, no to je teda fakt něco, AMD může být cenově dost agresivní a zároveň na tom furt udržet nějaké rozumné marže, protože na tom nebudou takové náklady.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RX 7900XT = RTX 4070Ti Super (rasterizační výkon)
RX 7900XT - 20.790 Kč
RTX 4070Ti Super - 23.500 Kč
(modely s podobně designovaným chladičem)

Myslím, že AMD vyklepla NVidii už teď. Netřeba na to čekat do podzimu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chodí zprávy o dalším poklesu cen amd karet. Dva týdny bych počkal

https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-7800-xt-available-at-e499-in-g...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám v hledáčku tu "nepoužitelnou" RTX 4080 Super. :-)
Ale je to hodně peněz a teď mám stejně hodně práce, takže spíš taky počkám někdy do léta a třeba taky cena spadne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv bych napsal na toto, tak mě umínuskují tak jen - ať slouží cokoliv koupíte :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, díky moc. Můžeme si tykat? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muzeme :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jak dokážou brzo nahradit RDNA3 za RDNA4, tak to bude pro AMD ještě lepší situace, ta „jednoduchá“ monolit N48 bude na výrobu o hodně levnější než nějaké šílené MCM řešení jako N31, které už museli výrazně zlevnit, takže na tom rozhodně víc vydělají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže jak dokážou brzo nahradit RDNA3 za RDNA4, tak to bude pro AMD ještě lepší situace,"
.. ne za kazdou cenu. Zalezi, jake maji skladove zasoby/domluvene ceny a kolik jich maji jeste objednano. V momente, kdy vydaji RDNA4, tak podobne vykonna karta RDNA3 musi jit cenove dolu. Je otazka, jestli by tohle bylo pro AMD vyhodnejsi nez cekat na "prihodnejsi okamzik" (pro AMD).
Z pohledu zakaznika a trhu, by to samzrejme bylo super, ale zijeme v onom virtualu, kde "firmy jsou tu aby vydelavali penize a ne delali lidi happy" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, tak předpokládám, že to je načasované tak, aby se vyprázdnily sklady a až potom to vydali, dřív to samozřejmě nemá cenu, protože by se toho už nezbavili, takže už se v podstatě čeká asi jen na to, až se tak stane a ještě se neví, jestli to tedy bude už Q3 nebo až Q4, uvidíme, nejspíš to nemá smysl příliš rushovat, mají ještě celkem dost času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se, z jejich pohledu, prodava RDNA3 dobre, tak s tim uvedenim nove generace asi nebudou moc spechat. Uprimne mi prijde jejich strategie v grafikach hodne opatrna. Jedine, ze by NV prekvapila a hodlila neco do placu driv, coz zatim nevypada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smysl by dávalo jen, pokud by RDNA 4 dělali na lepším procesu a stávající měl jiné lukrativnější uplatnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm,myslel jsem,ze budou na konci leta :-( takhle bude blizko rtx50

Nicmene k vykonu. V early leak april 2022 k navi 33 psal MLID na slidu,ze navi 33 bude mit vykon jako rx 6900xt. Pokud se umi o tolik seknout,pak jeho odhady navi 48 na rx7900xt-7900xtx jsou vtipne. Klidne muze byt i vykonnejsi. Davalo by to "politicky" smysl. Pri dobre cene rozhodne bude vetsine lidi vykonove stacit.

Jen tedy nevim,jak se nekteri lide popasuji s mantrou,ze vykon karty bude stejny ale bude tam mene VRAM. (MNE TO NEVADI!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dávám ti mínus, protože ti to podvědomě vadí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste psychoanalytik?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přečetl jsem Červenou knihu, takže psychoanalytik-poloprofík.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uff, ještě že teda Jung uměl rozebrat i podvědomí lidí na IT internetových diskuzích. OK tak mi to teda najednou začalo vadit, i když teda furt si myslím, že na moje FullHD max QHD bude stačit méně než 20GB.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

16 GB VRAM a 256 bitová sběrnice úplně v pohodě stačí na 4K rozlišení. Pokud ta karta bude mít výkon RX 7900XT, tak se s ní bude dát úplně v pohodě ve 4K hrát!
Myslím, že by AMD mohla mainstreamové grafiky úplně ovládnout. Jen mi přijde škoda, že pokud slabší grafika bude 8GB se 128 bitovou sběrnicí, že to bude opravdu grafika jen pro 1080p. Dnes už tohle rozlišení je zastaralé a lidé na něm s dosluhujícími monitory ubývají, raději bych i tady viděl 12GB se 192 bitovou sběrnicí, škoda.

Jinak z DDR7 a velmi úzké sběrnice mám dost obavu. Hlavně NVidia bude zase tradičně na sběrnici šetřit a ono úzká sběrnice se obvykle projeví až v tom 4K, ale pořád se tu bude udržovat díky tomu to paradigma, že na 4K je jen highend přes 20.000 Kč. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FHD až tak dosluhující nejsou, na 24" mi stačí a klidně bych měl FHD i na větší ploše. Zapomínáte, že ne každý má zdravé oči. Pro mne je víc plocha než rozlišení, stejně si veškeré písmo i tak musím zvětšovat. A na FHD stačí menší výkon GK, takže ušetřím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další možnost je využít FSR, nastavit rozlišení na 1080p a karta to přepočítá do 1440p, a je to. Plus karta nižšího mainstreamu je pro lidi, co nemají problém hrát na střední detaily, příp. vypnout RT a FSAA. 8GB VRAM je v pohodě.

Zásadní bude, zda Navi 44 naváže na povedený RX6600 a nabídne dobrý poměr výkon/spotřeba, která u generace RX7600(XT) nestála za řeč.

Jinak už na trhu jsou poměrně dlouho i 27" monitory s FHD rozlišením pro lidi s horším zrakem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatím mi 24" stačí. Ale písmo mám tak zvětšené, že reálně bych i na 27" musel trochu zvětšovat. Ideál by byl kolem 30". Takže na 1440 řádků aspoň 40". Je to na pytel, kupovat kvůli tomu 4 nebo 5k, abych pak snižoval efektivní rozlišení, je blbé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na špatný oči doporučuji 32" 1440p. Klidně bych doporučil i 40" 1440p, ale bohužel na 40" obrazovkách dělají jen 4K. Naopak na 40" dávat 1080p, což se také dá nebo dalo sehnat, tak to je opravdu nepoužitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

32" 1440 není řešení, protože tam pořád vychází moc malé body.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na jakém OS nebo programu? Dnes už zvětšování funguje lépe než dřív, takže malé body jsou jen plus, protože i po zvětšení je písmo jemnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reálně provozuji 24" FHD, ale písmo zvětšené o 20%, ale když jsem unavený, je to až 35%, abych v pohodě viděl. Nic jiné zvětšovat nemusím a obecně mi FHD stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém s FHD na 40" není ani tak velikost "zrna".
Uznávám, že někomu to nemusí vyhovovat.

Problém s FHD na 40" je, že jsou to "velkoplošná" zobrazovadla, ktará jsou ráda za 60Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

60Hz mi v zásadě stačí u LCD. Na vakuové klasice by to bylo horší. Potíž s 4k je v tom, že sice je možné spojením čtyř pixelů udělat z 4k FHD, ale je to zbytečně drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že grafiky i monitory počítají s rozšířením 4K+ monitorů jen vyloženě pro profi segment a 4K se stane dlouhodobým maximem pro zbytek. Já s tím souhlasím, protože nemá smysl zvyšovat jemnost displeje až do nekonečna, ale jen do určité hranice. protože i v mobilech se po prvních pokusech taky vykašlali na 4K na 6", protože to už nemá smysl a to je marketing v mobilech mnohem silnější.

Na druhou stranu jsem rád, že už jako na 1280x1024 19" nechcípám z "i" co díky obrovským pixelům občas vypadá úplně stejně jako "l", takže třeba zobrazení Illinois vypadá jako IlllnoIs. Neustále zvětšovat a zmenšovat zobrazení si kvůli tomu opravdu nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý je, že tohle jsem nikdy nepozoroval. Protože jsou pixely velké a mezi tečkou nad i a samotným písmenem je vždy celý pixel volný, tak to bylo vždycky vidět správně. Opravdu to bylo monitorem nebo očima?
Problém nízkého rozlišení je hlavně u písmen, které nejdou pouze svisle nebo vodorovně, ale je tam nějaká diagonála, která je u nízkého rozlišení zubatá a to samozřejmě si nikdo nechceme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dělalo to jen někdy v prohlížeči - při určité velikosti. Např. když jsem si dal vyhledat obrázky v prohlížeči, tak v textu popisující ty obrázky to tak určitě bylo. Když jsem v prohlížeči zvětšil písmo/celé zobrazení, tak to zmizelo. Ve wordu to nedělalo, tam jsem mohl zmenšovat až do nečitelnosti a stejně jsem viděl tečku nad i neslitou se zbytkem.

A ano, u diagonál to je velký hnus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ono taky ty monitory 5:4, to byl vopruz celkově. Kolikrát to neumělo správně vykreslovat a tak kolečko byl oválek a podobně.
Chybí mi 4:3, ale 5:4 jsem rád že zmizelo. (U 32" a 40" už mi nic nechybí, 16:9 zcela ok, ale u menším monitorů jsem vždy vzpomínal na staré časy.) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nad 30 - 32" je zajímavé i 21:9, ale já bych ho musel mít tak 40" minimálně. Za tu plochu by to ale stálo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně ne, rozhodně nepotřebuju víc jak 16:9. Dělám často s obrázkama a rozhodně mi vyhovuje, aby monitor nebyl moc nudle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prešiel som na 3x 32" 1440 a na prácu je to mega. Akurát občas bolí v krku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže N44 bude môcť mať 8GB RAM alebo 16GB RAM a N48 bude môcť mať 16GB RAM alebo 32GB RAM. To znie dobre.

Ak teraz klesne cena 7900XT k 700EUR, 7900GRE už klesla k 600EUR a 7800XT klesne pod 550EUR, tak cena 500 až 600 EUR za N48 bude len malý pokrok v zlepšení pomeru výkon k cene. A aj tak sa obávam, že výkon N48 bude pod 7900XT a nie nad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na celkovém výkonu i na tom, co vlastně ten čip bude líp umět. Už změny v RDNA 3.5 vypadaly zajímavě. RDNA 4 se jeví jako větší změna po delší době. Patrně to dělají i proto, že se mění nároky her z hlediska poměru jednotlivých typů grafických operací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam pokrok ve výrobním procesu a už to nebude třeba „chipletovat“, jistě to přinese řadu svých výhod a bude to rozhodně lepší než dosluhující 7900 XT, hlavně o dost efektivnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chipletovat budou, jen se to o třídu výš posune. Takže RX5000 top model bude určitě chipletový a možná ještě víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázne je, o koľko bude efektívnejší nový proces. Frekvencie majú zvýšiť na 3GHz a teraz je to okolo 2.4GHz. Nakoniec úspornosť nemusí byť žiadna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ty takty byly takto nízké kvůli HW chybě, tak to nemusí být tragedie. 3 GHz ještě tak moc nejsou, pokud na to mají nastavený výrobní proces a nesoustředí se místo toho na hustotu tranzistorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dát 700 EUR nebo počítám 550 EUR, je docela rozdíl ne?
Za mě teda už RX 7900XT je slušná karta a jestli bude něco jen malilinko méně výkonné za 550, tak super, respektive neSuper. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.