Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASRock X399 Phantom Gaming 6 - levný základ pro AMD ThreadRipper

Mňa by len zaujímalo o koľko menej by tá doska stála keby na jej obale nebol nápis "Gaming" ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To netuším, ale tipuju, že nějak výrazně levnější by asi nebyla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na mě působí "gaming" u HEDT segmentu spíš negativně, jako "ne na vážnou práci/nepřetržitý provoz".
U normálního desktopu jsou kategorie kancelářské vs. herní, kde je herní využití to náročnější, tam je "gamimg" plus. Takže u x399 bych za takové označení chtěl slevu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tohle podle mě ani není mířené na 24x7 workstation style provoz řekl bych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já teda nevím, školy nemám, ale dávat (jakékoliv pozitivní) ocenění desce, co za cca 85% cenu má jen 66% dobu záruky (asi dobře vědí proč) a nepodporuje vyšší než základní TDP (taky asi moc dobře vědí proč...)?

Tady mělo jasně padnout že je to nejosekanější věc na trhu, kde se šetřilo naprosto na všem. Kdo si asi tak kupuje HEDT CPU za 25 litrů a ještě quad channel (dokonce 8x16GB ECC = cca 50 litrů :-D, i ty obyč vyjdou na 23) aby ho pak provozoval na nejlevnějším zgarbu? Protože "sem ušetřil 800 vočí čeče"? To jako vážně :-)?

Tohle je deska leda do Teska, básník dneska ve mě si pleská...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když už tak Taichi, ale tuhle šulku nebrat, kvůli ušetřenejm 15 stovkám... Slabá napájecí kaskáda = nebrat

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taichi není zlá, tohle je spíš takový entry-level X399 board, nějaké OC tam jde dělat i se "slabým" VRM, Anandtech třeba zkoušel 2950X na 4,2GHz a pohoda: https://www.anandtech.com/show/13927/the-asrock-x399-phantom-gaming-6-mo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta napájecí kaskáda není dimenzovaná pro 250W+

Úplně na všem se tam podle mě nešetřilo, spousta lidí na téhle desce použije podle mě něco jako 2920X, nebo i starší TR, ECC tam není oficiálně podporováno a předpokládám, že to nebude fungovat korektně, takže si nemyslím, že na to někdo bude kupovat 8x16GB ECC RAM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v testu jsi to zmínil, tak mě napadlo kolik lidí to tak asi bude chtít takhle kombinovat, dát desetitisíce i za obyč. 128 GB RAM a pak ušetřit celých 800 Kč na desce abys už nemohl upgradovat CPU od 9-25 tisíc a za dva roky nazdar :-). Nápadně mi to připomíná 9900K s jeho základní deskou i na jeho bezHT variantu a šlus, žeby se AMD od Intela něco tržně inovativního odkoukala?

Je pravda že na světě běhá různý materiál co vyhodí peníze za větší blbosti ale tahle deska je prostě ojeb. Kvůli nevýznamnému snížení ceny oproti běžně použitelným se osekalo to nejdůležitější, proč si základní desku kupovat - kvalitní podklad pro výkonné CPU s rezervou do budoucna a dlouhou zárukou. A ta deska může být fyzicky klidně dobře udělaná, jen je prostě uškrcená tam, kde se HEDT neškrtí, protože to pak už není HEDT.
A ty, jako náš IT pracovník osvěty a nástěnkář v jedné osobě bys to právě pro ten materiál měl přeložit, že se to evidentně nevyplatí kupovat jinam než do velice specifické low-cost HEDT sestavy s nejlevnějšími Threadrippery, kterou ti navíc výkonově snadno a levněji +/- zastane i mainstream HW. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"rezervou do budoucna"

realita je taková, že CPU se nějak masově nemění, jen minorita uživatelů vymění po X letech CPU z nové aniž by změnila desku. Ono to i dává smysl, pomiňme kompatibilitu a nové features, několik let stará deska už jednoduše nemusí být spolehlivá a obvykle je to také nejčastější komponenta která odejde, paměti ani CPU neumírají tolik.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Věřím tomu že si to zákazníky najde, spousta lidí se dívá jen na cenovku a třeba nemají ani zájem o CPU za 30k+. Ale když máš pak možnost levně upgradnout CPU z třeba minulé generace co je ve výprodeji nebo už to nejde a musíš vyměnit všechno, to pak vyjde obvykle dráž všechno nové, ani ten výkon nemusí být nějak výrazně větší.

Zcela souhlasím s (ne)spolehlivostí základních desek - i proto je lepší mít záruku delší než 2 roky, tyhle desky rády v tom intervalu 2 - 3 roky umírají. A pak co - buď si musíš koupit všechno nové a ztratíš původně 7100Kč, nebo ti třeba vrátí prachy nebo vymění desku za jinou a jedeš dál za původně 7700/8000Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda masově, ale můžou být lidi co upgradují dříve, třeba za rok nebo dva, pokud je skok dostatečně zajímavý. Tj. někdo kdo si koupil před rokem a půl nějakou X399 desku s TR 1900X může upgradovat na novější CPU se zajímavým navýšením výkonu. To samé platí o AM4, dovedu si představit lidi co budou chtít upgradovat třeba z Ryzenu 3 1200 na něco výkonnějšího :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ASRock tuhle desku míří podle mě na streamery, hráče nebo lidi co nevyžadují co nejvyšší počet jader, pořád tu můžete mít mnoho RAM, PCIe karet a až 16 jader na relativně vysoké frekvenci.

Navíc se dá předpokládat, že nové ThreadRippery budou kompatibilní, takže upgrade v budoucnu snad bude možný, přičemž je možné, že nové 7nm TR CPU budou mít i nižší TDP a více jader, nebo tam bude nějaká jiná kombinace.

Třeba v X299 je snad ještě větší bordel (:

Ta deska je jinak v režii ASRocku, podle mě to není nějaká objednávka od AMD nebo něco takového, spíše se prostě ASRock snažil udělat takový entry-level HEDT board.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vypadá to tak, že Asrock chce sebrat konkurenci ty lidi, co chtějí mít Threadripper ale zároveň mají hluboko do kapsy. Tak prostě na to šel jednoduše a spolehlivě - dal nejnižší cenovku na trhu a oseknul to lehce tam, kde to tihle lidi stejně nepoznají :-). Z marketingového hlediska je to zajímavé.

Já osobně bych si sice za ten rok záruky navíc a možnost mít 250W CPU připlatil vzhledem k tomu jak hardware trápím ale když se to nebude moc upgradovat ani zatěžovat tak to taky nějaký rok vydrží a máš doma Threadripper, hodně DIMMů, PCIe a jader. Ta platforma je samozřejmě schopnější a výkonově vyváženější než mainstreamové CPU, uškrcené málo kanály RAM, PCIe, bez NVMe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli vyloženě hluboko do kapsy, ale podle mě je to dost zajímavé pro nějaké streamery nebo lidi co chtějí mít více GPU, nějaké střihové karty a tak podobně.

Rozhodně mi ten board nepřijde zlý, to I/O je tam pořád docela veselé, líbí se mi dva ethernety + 2,5Gb/s, ten zbytek výbavy je víceméně jako X399 Taichi akorát bez U.2, což většině lidí nebude vůbec vadit.

A čekal bych, že nové TR na 7nm procesu budou mít víc jader a lepší provozní vlastnosti, takže upgrade path podle mě existuje (:

Mainstream platformy NVMe podporují, ale je tam jen méně PCIe linek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak 20 linek u Ryzenu není nic moc oproti 60 linkám Threadripperu. Stačí to tak tak na 1 plnotučné GPU a 1 NVMe, které dnes už vyžaduje 4 linky jinak se škrtí. Ale pořád lepší jak Intel, ten ti ani těch 20 linek u svých consumer CPU nedá, 9900K za 14 s dépéhá(!!!) jich má dokonce jen 16. Jak potřebuješ víc, už máš smůlu.

Nová 7nm generace AMD Ryzenů to trochu nahradí podporou PCIE 4.0, která je dvojnásobně rychlá, tedy bude při použití kompatibilního hardware stačit polovina linek na stejný výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U PCIe 4.0 a kompatibility bych byl opatrný, údajně to má fungovat i na starších X370 deskách podobně, jako PCIe 3.0 jede s Ivy Bridge CPU na P67 deskách, ale jen na některých a typicky je to nejbližší x16 slot. Nějaká bifurkace těch Gen4 linek bude spíš na X570 boardech, tam by pak klidně stačily dvě linky na jedno NVMe SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam inu dosku od ASRocku (Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac) a ECC (2x16GB) mi tam s Ryzenom 7 1700 funguje. Testovane aj vo Windows aj v Linuxe. Vo forach je ASRock vacsinou spominany ako vyrobca dosiek, ktore na AM4/TR4 ECC podporuju najlepsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já provozuju ASRock X399 Taichi s TR 1900X a 4x8GB DDR4-2400 ECC RAM a zdá se to být OK, rebootuju tak jednou za 35 dní kvůli WU a zatím mi to necrashlo, teda jen jednou, když chcípla UPSka (:

Jde o to, že se u téhle desky tím ECC nechlubí, já neměl čas to vyzkoušet a proto si netroufám tvrdit, že to fakt bude fungovat. Ty paměti tam velmi pravděpodobně budou fungovat, buď v nonECC režimu nebo s funkčním ECC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje par testov ako sa da overit funkcnost ECC:
https://superuser.com/questions/893560/how-do-i-tell-if-my-memory-is-ecc...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel to nejsou testy, a neoveri funkcnost. Ty "testy" jenom vypisou jestli operacni system / BIOS / deska rozeznali ECC feature. Zcela jina vec je, jestli ti ta RAMka ty chyby skutecne reportuje a/nebo opravuje. Na netu jsou navody jak to zjistit, tady je jeden:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/93g9j9/guide_how_to_confirm_unbuff...

Podstata je, ze musite vyvolat situaci kde se ta pamet chova nespolehlive a podivat se co s tim udela system. Nejjednodussi je bud zvysit frekvence pameti, nebo snizit jejich napeti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že tato deska je cílená na lidi, kteří si koupí TR 1(2)920X, které nestojí 25tis, naopak třeba TR 1920X koupíš pod 10tis. Kdo si doma hraje s videem a má chuť pustit větší chlup třeba za "stříhací PC" či kompilaci kódu atd., tak mu tato deska může udělat radost. Samozřejmě pro lidi, kteří požadují HEDT vyšší třídy, tato deska není. Podle mého není na určení této desky nic divného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak koukám, že ocaholic testovali tuhle desku s 2990WX a normálně jim to fungovalo, jen se VRM více hřálo, ale asi bych to raději neprovozoval dlouhodobě: https://ocaholic.co.uk/modules/publisher/item.php?itemid=4191

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem kupoval Taichi a 2950X taky jsem zvažoval ecc, ale pak jsem se na to vykvajznul. Ona ta podpora není dost oficiální a dát za ramky hromadu chechtáků a pak řešit problémky, to může být nepříjemná zábava na dlouhé zimní večery. Šel jsem radši do normálních, 8x16GB. Uptime mám víc jak měsíc od posledního updatu, takže pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ECC pamate su tak o 10% drahsie ako porovnatelne pamate bez ECC. Problemom je hlavne to, ze vykonnejsie pamate (a na AMD platforme je vykon pamati dost dolezity) sa ako ECC nevyrabaju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DDR4 ECC končí typicky na 2667MHz s docela smutným časováním, quad nebo octa channel tu nižší rychlost částečně kompenzuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A zohnat tie 2667 Mhz je okrem toho dost problem. Preto mam 2400 Mhz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ECC je hlavně o stabilitě, je otázka, zda nějaké CPU ála EPYC s osmikanálovým řadičem zvládne utáhnout nějaké 2800+ paměti, na to si asi ještě počkáme, pokud to bude nějak technicky možné.

Já mám taky 2400 DIMMy, ale je to v quad-channelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri 8 kanalovom radici na Epycu to az tak kriticke nie je (a okrem toho su tam registered pamate) ale pri 2 kanaloch na Ryzene by nieco rychlejsie pomohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře je vidět jak ti klesá frekvence i u ryzenů s typem paměti - single rank moduly po 1 na kanál až 2933Mhz, ale jak máš 4 kusy už jen na 2133 a u double rank 2667 až po jen 1866 Mhz. Pak už 8x trvalých 2667 u Epyc pro single rank a 2400 dual rank, přičemž 16 DR dimmů poběží stále na 2133 nevypadá tak zle co :-). Prostě by ty rychlé paměti nefungovaly spolehlivě...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když je zaplé XMP a je to stabilní, tak na Ryzenu nic neklesá, u EPYCu záleží taky hodně na počtu a kapacitě těch DIMMů. Ta rychlost taky ovlivňuje negativně TDP, některé EPYCy mají prý TDP 155W s DDR4-2400 a pokud se použijí DDR4-2667 RAM, tak to skočí na 170W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo jenže u serverů to takhle nefunguje - "když je to stabilní tak nic neklesá" :-). Tam to musí být garantovaně stabilní pořád a zaručeně hned od začátku, proto si kupuješ server a ne testovací sestavu na hry. Tohle jsou oficiální data od AMD, kdy je z jejich strany zaručena spolehlivá funkčnost Ryzenu v závislosti na typu RAM. Že to třeba běhá rychleji je sice fajn, ale nikdo ti nezaručí že to tak běhat bude u všech desek z dané série a všech pamětí s daným profilem. Na jedné sestavě to statisticky může dobře fungovat ale když budeš mít 10 000 takových počítačů, kdoví na kolika by to mohlo dělat trable.

Serverové desky mají relativně velice krátké seznamy podporovaných RAM a vše ostatní oficiálně podporované není i když to tam obvykle běží taky. Ale ne vždy a ne ve všech případech, takže já osobně bych si nepodporované paměti do takové desky určitě nekoupil - nestojí to za to.

Změny TDP u Epyc v závislosti na frekvenci RAM jsou pravda, paměťový řadič se u vyšších frekvencí o dost víc protáhne, takže i spotřeba energie vystoupá. Na druhou stranu i výkon paměťového systému je vyšší, takže je to "něco za něco" negativní konotaci bych tu nedával. Buď chceš maximální propustnost za vyšší spotřebu, nebo preferuješ maximální energetickou efektivitu. Epyc je velice energeticky efektivní CPU, jen ty nejlepší Xeony se mu rovnají efektivitou i v té žravější konfiguraci a jen v AVX2 jsou o maličko lepší, jinak jsou méně efektivní. Ty 7 nm verze Epyc Rome předpokládám všechny Intely už svojí efektivitou jasně překonají i v AVX 2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On by je nikdo nekupoval, servery běhají na nižších než nějakých polo-OC frekvencích co desktopy zapálenců. Taky ale výrazně častěji spadnou nebo nahází chyby, zatímco server běží a běží. Problém tu je i kapacita a časování, zatímco běžné PC má RAM jen maličko, 8 - 16GB typicky, velký server může mít stovky GB RAM a tam už trvá výrazně delší dobu než se data z těch obrovských pamětí a bambilionu banků načtou do CPU, takže případná rychlá frekvence nic neřeší a je kontraproduktivní a stejně tak odezva pamětí - narazíš na fyzikální limity. Veliké RAM moduly jsou hodně komplikovaný ekosystém kdy na 1 sběrnici ti visí několik banků naráz a register je musí pro CPU porovnat a přenést data postupně, což stojí čas.

Výkonový přínos agresivně časovaných pamětí je navíc jen velice úzký a silně spojený s aplikací co používáš, ve většině případů to nepoznáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bezne robim na servroch, co maju radovo TB RAM. A nie je to ani x86 platforma :-)
Na druhej strane si myslim, ze v oblasti HEDT/WS (tam, kde sa pouzivaju neregistrovane RAM) by rychlejsie ECC RAM svoje miesto na trhu nasli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu kam míříš. Možná ten největší problém s RAM je, že to není x86 tak se certifikace vleče :-). Já si Samsungy 2667 MHz ECC reg paměti certifikované do doesky koupil už před rokem bez problémů.
Myslím si že největší potíž je zaručená stabilita, v této profi oblasti se už na to kouká jinak než v kancelářských sestavách. I Threadrippery, stejně jako předchozí generace Opteronů při využití více kanálů spadnou s frekvencí dolů oproti jednokanálu/dvoukanálu. Takže i kdybys měl vysoké frekvence RAM, nebylo by do čeho je dát, resp. ten trh je tak malý že se to asi nevyplatí dělat. Do běžného PC ty paměti často nedáš, většina serverů je zase oficiálně neutáhne...

Tohle se prostě řeší mnoha kanály - když máš 8 kanálů s CL17 nebo 2 kanály s CL 14 dosáhneš při správné synchronizaci dat papírově CL2 vs CL7 pokud ty paměti adekvátně uspořádáš. Power 8 dosahuje na 8 kanálů s DDR3 1333MHz prakticky stejnou propustnost jako Epyc s 8 kanály DDR4 2666MHz právě díky takovému uspořádání modulů - oba ti nabídnou 170 GB/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i gigashit X399 AORUS PRO má podporu pro 250W cpučka na heurece od 7700Kč prostě tenhle ASrock je ojeb ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dík za pěkný a jistě dost pracný test.
Ta deska si dle mého názoru své zákazníky najde, hodně lidí se taktováním vůbec nezabývá a nemusí mít vše top.
Jen tak mimochodem - nešlo by něco udělat se záhlavím, položka přihlásit se mi vůbec nezobrazuje, stačil by malý posun doleva. Používám Vivaldi nastavený na 170% velikosti. Dík.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky, taky si myslím, že si zákazníky najde a kdo chce lepší výbavu tak si prostě připlatí za nějakou vyšší variantu, třeba Taichi nebo něco takového.

Ad přihlášení, ve Vivaldi 2.4.1488.35 to vidím normálně i na 170%, nemáte nějaký AdBlock nebo NoScript co by s tím mohl interferovat?
V MS Edge i Firefoxu se mi to taky zobrazuje normálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za test. Škoda jen, že nezbyl čas na aplikační testy, vč. Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Linux se budu chtít podívat určitě taky, v nějaké relativně blízké době mi má dorazit Supermicro server s jedním EPYC 7401P, takže bude něco zábavného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se budeme těšit. A snad se to zadaří i s nějakým dalším TR, který ti uvízne za drápy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocením i nějaké tipy na Linuxové zajímavé testy (:

Na další TR a desky se taky těším, teď tu mám ASRock B365 Phantom Gaming 4, což zase tak zajímavé není a taky ASUS TUF B450-PRO GAMING a taky jsem dotestoval ASRock Deskmini A300. A taky nějaké grafiky a nějaký další notebook, už to stačí "jenom" sepsat. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipů by mohlo být hodně, je to závislé na tom, jak máš čas a chuť :). Jestli máš přístup k HW a chceš opravdu testovat i na Linuxu, tak se zaměř v první řadě na distribuci. Když chceš testovat nový HW a chceš, aby to někomu něco vypovídajícího řeklo, tak se musíš vybodnout na "stable release" a zaměřit se na nějaké rolling distro. Když použiješ klasicky něco jako Ubuntu apod., nezískáš vypovídající hodnoty. Podle mých zkušeností* a i informací od ap (asi ho znáte z diskuzí), zaměřil bych se na mainstream distra, něco jako Manjaro, openSUSE Tumbleweed nebo PCLOS (jediný ze jmenovaných bez systemd) nebo některé podobné, protože budeš mít k dispozici nový kernel (= "ovladače") a SW, a bude to něco vypovídající i pro lidi, kteří nejsou hardcore linuxáci. (Phoronix používá Ubuntu, leč spoustu věcí, vč. kernelu, používá buď z jiných zdrojů nebo si je sám kompiluje. Je jednodušší využít toho, že to už někdo udělal).

Máš k dispozici OSS multiplatformní záležitosti, jako Blender, HandBrake, GIMP, tvůj oblíbený ffmpeg atd... Co lidi používající HEDT zajímá? Video, databáze, kompilace, grafika, komprese, šifrování... na servery můžeš přidat řadu dalších testů php, vědeckých výpočtů atd. Většinu testů můžeš v multiplatformních apps provést minimálně ve Windows i Linuxu. To samé platí u adeptů do HTPC, byť tam je spíše důležité, jaké provozní vlastnosti mají při přehrávání videa apod.

* mám rozepsaný náhled na AMD Ryzen 3 2200GE v Linuxu s návazností na tvoji recenzi Athlonu 200GE. Testoval jsem v řadě dister a nemá smysl sahat po něčem jiném, než rolling updates. Nevim, jestli o to bude DIIT stát, ale kdyby mě nesundal alkoholem posílený účastník provozu, tak bych to měl dopsané. Sliboval jsem to tu v diskuzích již vloni, leč on byl jiného názoru.

Když budeš chtít podrobnější nasměrování, rady nebo pomoc, klidně napiš na mail můjnick zavináč email.cz, rád ti pomůžu, klidně můžeme na některé věci napsat skripty, abys měl jednodušší možnost testy zopakovat. Určitě dáme dohromady tipy, které ti mohou pomoci i s prkotinama něco jako "obrázek s parametry CPU ala CPU-Z", v Linuxu třeba CPU-G atd. Věřím, že se minimálně ap a ještě jeden člověk, rádi do vymyšlení metodiky/doporučení apps/testů zapojí. Nevím, nakolik jsi v Linuxu zběhlý, tak jsem se možná zbytečně rozepsal a většinu budeš znát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ti můžu nabídnout 2 testy: https://uloz.to/!yhQoPwu9UIel/cnt2018linux-7z a https://uloz.to/!gXPiQ9BD2IF6/pgtest-tar-gz V prvním odkazu je test ne až tak náročný na RAM ale dovede taky hezky zatížit celé PC. Druhý odkaz je na jednu z aplikací projektu Primegrid, ta dovede CPU a hlavně paměti vyšťavit na maximum a je opravdu důležité jaké paměti a v jaké konfiguraci použiješ, výsledky se výrazně liší. S ní se už taky láme chleba když paměti nestíhají krmit jádra daty, takže dvoukanálové sestavy zde viditelně ztrácí oproti čtyř- a vícekanálovým :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UPDATE: Do článku jsem zapomněl dodat grafy s výkonem v Blenderu, časově jsem aktuálně krapet na štíru, napravím to asi během příštího týdne nebo snad přes víkend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.