Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Intel Core i5-13600K a ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI

Ako hovorí Rytmus si zabil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi kvituji zahájení ne modelem 13900K, ale lidovějším 13600K. Karáši pls zvaž, zdali z grafů nevyhodit obskurní/fosilní výsledky - takhle třeba u ffmpegu nevynikne rozdíl mezi 7950X a 13600K, liší se prakticky o jediný pixel., jen kvůli tomu, že tam smrdí měření ultrafosilních CPU.

Jinak jako již tradičně nesouhlasím s věcmi, cos dal do záporů:

- Nutnost použít Windows 11 pro správnou funkci plánovače CPU ... noa? Tak to buď člověk použije, nebo jede na Linuxu, enbo má smůlu na to, že Microsoft jsou kkti a v desítkách to není aktualizované. Za to Intel nemůže.
- LGA 1700 je "mrtvá platforma" ... noa? Kdo koupí 13600K, tak s tím vyžije příštích 5-8 let. To pak bude mrtvá i AM5.
- Obtížnější k uchlazení po přetaktování ... Proč bych to taktoval? Dyk už je to přetaktovaný z výroby, říká se tomu Turbo Boost. Neboli není to zápor, je to vlastnost.

Dík.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

AM5 je na začátku cesty, LGA 1700 na konci - to za zmínku stálo.

„Kdo koupí 13600K, tak s tím vyžije příštích 5-8 let. To pak bude mrtvá i AM5."

Realita není takhle černobílá. Po třech letech může přijít porucha, do dvou let přijít neplánovaná potřeba vyššího výkonu atd.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Může a nemusí. Já vím, že jsem tady s tímhle názorem za exota, ale kdysi jsem to schytával za to, že jsem koupil pro lowend Celerona i lowend desku (H81). Co naplat, že jsem hlásal, že to prostě bude fungovat. Nakonec jsem v ní provozoval i top model 4790 (2 roky) a pak 4590 (ještě zhruba rok) a kdyby té desce nezlobil 3,5mm jack pro repro a místo zvukovky nebylo výhodnější přejít na Comet, tak bych na tom asi jel dodnes. Tu lowend desku, které všichni prorokovali smrt den po záruce, jsem nakonec provozoval přes 7 let a dodnes funguje, jako záloha pro případ nějakých potíží (ty ale zatím s Cometou také nenastaly). Prostě tyhle věci, když nechcípnou relativně rychle, tak už nechcípnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dát do lowend desky lowend CPU a po x letech něco lepšího co ta deska podporuje je celkem normální. Mně jde spíš o to, že 13600K a její konkurence už není lowend a v takovém případě myslím víc na nadčasovost.

Zažil jsem i desku poškozenou po připojení foťáku a nebo po výpadku proudu, takže ta chcípnutí a neplánovitosti musím brát v potaz. Navíc - co já vím o novinkách na poli kurvítek na deskách a v procesorech:).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tiez to ocakavam. :-) Hlavnym nepriatelom AMD/Intel je prilisna zivotnost ich produktov. To kurvitko by mohlo mat nejaky counter sekund priamo v procaku - a po 200 mil. sekundach ~ 3 roky uvolnit limit napajania a ... banzaaai.
Alebo to, ze nove generacie idu so spotrebou a taktami do nebies, urobi svoje aj bez kurvitok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to tady scyhtával s tí, že to ta lowend H81M prostě nedá, že na to není stavěná, že 53W celeron jo, ale 84W i5/i7 ne. No, dala ty 84W procesory tři roky, než jsem šel upgradovat. Ale zpět k tématu:

13600K není lowend, to je jasné. Upgradovat z něčeho staršího na soudový lowend ostatně ani nemá smysl. Má smysl jít na něco v nižším středu segemntu, tedy v terminologii Intelu jde o modely jako 10400F, 12400F či nyní přeznačeně "13400F"(?). A pak třeba jednohod ne upgradovat na nejvyšší model z druhé ruky.

Jenže ani to nebude mít smysl. Já kdybych chtěl dnes upgradovat na 10900, vyjde mě to dráž než přejít na něco typu 13xxx (třeba tu 13600K), přičemž výkonově na tom už je 10900 hůř. Zkrátka kdybych dnes chtěl kupovat Intel a neměl to být přeznačený loňský model, beru nějakou levnou desku a 13600K. Akorát nemám zanalyzováno, zdali je v takovém případě nějaký benefit z DDR5 (což znamená přeci jen dražší Z790 desku), nebo by si to vystačilo s nějakou slušnější H/B7xx deskou s DDR4 sloty.

Ale totéž platí i pro Ryzeňáky. Kdo jel třeba na Ryzenu 3500X, tak buď dnes ještě nemá důvod k upgradu, nebo pro něj nemá moc smysl jít do 3950X či 5950X, ten odskok třeba u modelu u 7900X bude stát za to. Sorry, ale ono těch scénářů, kdy po 3-4-5 letech strčíš do desky něco lepšího, aby se to vyplatilo, není. Zejména s ohledem na ceny za kWh ne a bude jich i nadále ubývat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aký má súvis DDR5 a chipset??? Odkedy nemá doska s chipsetom B660 podporu aj DDR4 aj DDR5? Na DDR5 nie je vôbec nutná doska s chipsetom Z790. Prečo by nemohol ísť užívateľ 6c Zen 2 do napr. 12c Zen 3? Teda ak nejde o užívateľa ako ja, ktorý robí upgrade až pri 10násobnom náraste výkonu (1t P4 --> C2Q --> 12t Alder lake).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vážne Intel dosky nemajú podporu DDR5 u chipsetu B660?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik si viděl H či B desek s DDR5?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sypem si popol na hlavu po tom čo som sa pozrel na Alzu. B660 dosky majú prídomok D4, tak som očakával, že bez neho majú podporu DDR5. Mea kulpa. Ale nechápem to prečo Z dosky majú podporu obidvoch typov RAM, ale ostatné dosky ju nemajú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě vím třeba o ASUS ROG STRIX B660-G GAMING WIFI, kterou jsem měl i na test :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. je to deska za cenu, za kterou lze mít i Z690
2. bavíme se vlastně už o řadě 7xx

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jen je třeba mít na paměti, že ty levné Z690 typicky nepodporují moc vysoké OC pamětí a nemusí mít tak dobré VRM, na druhou stranu, to že jde taktovat na té B660 je lehce ošemetné, protože je otázkou času, než to Intel skrz novější mikrokód zařízne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Já jsem loni měnil B350 a 1600X za B550 a 5600X už s vědomím, že jdu do končící platformy, do které už nic moc výkonnějšího nedám. Ale můj předchozí procesor mi vydržel 4 roky a předpokládám, že ten současný vydrží také tak dlouho. Jen trochu zamrzí, že kdybych chvíli počkal, nejen, že jsem za cenu, za kterou jsem loni koupil 5600X mohl mít 5700X, ale také jsem nemusel měnit desku. Ale kdo to mohl tušit. Přesto ale výměny nelituji. PCIe 4, dva NVME sloty, rychlejší LAN a USB jsou dostatečnou kompenzací výměny desky. Ale ten procesor trochu zamrzí, i když mi šest jader pro mé potřeby vcelku stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem byl velkým zastáncem vize možnosti upgradu, popř. kvůli zdechnutí komponenty. Pravdou ale je, že když jsem se nad tím celkem nedávno zpětně zamyslel, tak pokud se vyhnu značkám, které v minulosti prokázali, že umí zlobit/zdechnout (grafiky MSI, desky Asus, kombinace desky GB s paměťmi Kingstone atd.), byť přijdu o výkon půl procenta a striktně se držím kvalitních zdrojů i chlazení, tak z posledních 13 PC (nemluvě o ostatních, které jsou pod mojí kontrolou) jsem nemusel měnit vůbec nic (nic nechcíplo), všechny jsem měl víc jak 4-5 let a vlastně jsem ani nikdy upgradovat nemohl, protože poskakuji mezi Intelem a AMD na střídačku podle toho, co mi dává v tu danou chvíli větší smysl. Navíc, pokud by něco chcíplo po 3+ letech, často to jde pak nahradit něčím "za litr" bez ztráty květinky. Tím vůbec nechci tvrdit, že to tam Karáš, jemuž velmi děkuji za test, neměl psát. Jen to nemá takovou váhu, kterou je tomu připisováno (donedávna i mnou). Pokud teď vyměním svůj desktop2 Ryzen 3600X (ač mu nic není a vlastně nemám proč, jen chci) za 7600X, což se asi stane, tak opět upgrade CPU a MB plus RAM (předtím z *lejku Intelu na AMD). A skoro se vsadím, že příští upgrade tohoto desktopu bude na platformu AM6 nebo LGA2156 (bo jak to marketéři očíslují za pár let). RAM měním také vlastně pokaždé, protože se buď značně změní frekvence nebo rovnou generace. Nejstarší komponentou tak zůstávají magnetické disky, které jsou doplňovány novými a nejstarší tu mám WD6400AAKS, protože menší SATA i 250GB ATA disky mi už dávno nedávají smysl a uložil jsem je do "šuplíku" lomeno muzea. Jinými slovy, AM5 mi dává smysl, ale ne kvůli možnosti upgradu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když řekneš a) měl by jsi říci i b). A tím je že LGA 1700 s DDR5 už tu bude rok. Kdo tehdy koupil jako já v rámci Asus cashbacku desku+cpu tak je "vysmátý". Později tam hodí Raptora ke konci životního cyklu Core 13000 a vesele pokračuje.
Když vidím ty ceny desek AM5 10tisíc+ tak vůbec nelituji. Byla to minulý rok sázka do loterie když RAM DDR5 byla dost drahá, ale vyplatilo se.
Já vzal Z690-A Prime a 12700K - výkonu má až až. A až bude na dohled Meteor Lake tak jen vyměním za "výběhový" 13900 non-K a pohoda. Za ty prachy co jsem dal a část mi vrátil výrobce desky tak velká spokojenost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ceny dražších AM5 desek budou klesat - už teď ASUS PRIME X670-P za 7500 Kč, což má k 10+K daleko. Dělat upgrade z 12700K na 13900 bude totální kravina. Intel zlevňuje minimálně, což je vidět na dnes prodávané i9 10900 za 13 tisíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je teorie - cena mé desky neklesla, spíš o dvě stokoruny stoupla - dle obchodu, ale pokles z původních 7199,- se ani náhodou nekonal a vzhledem k situaci je nějaký razantní pokles cen jen fantazírování.
Pointou je že kdo chtěl tak koupil desku s DDR5 za slušný peníz už minulý rok - mě s nejvyšším čipsetem a solidně vybavená vyšla na 5700Kč po odečtení cashbacku. Nu a kdo čekal na lepší u AMD tak teď zaplakal a ve zlosti dává červená mínuska a zoufale čeká na Godota dál...
P.S: já vlastně reálně ani těch 5700,- za ni nedal protože musím odečíst ještě cenu za prodej minulého hw kdy výnos z bazarového prodeje desky+cpu+ram taky pěkných pár tisícovek hodil. Ikdyž to nebyl špatný hw tak jsem vývoj situace předpokládal správně a jsem rád že jsem nezůstal čekat jako mnozí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíš se bát kouknout za hranice republiky a dozvíš se, že se ceny vypadají trochu jinak. Takže to úplně teorie není. Nicméně pokud jsi spokojený s tím co máš, tak je přeci vše v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako môže byť niekto taký ****, že nechápe prečo sú AM5 dosky drahé a že časom budú aj lacnejšie. Demagógia až bolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no preco su sAM5 dosky drahe? Vysvetli nam to, pls. Ja ti poviem preco, sudruhovia sa preratali a mysleli si, ze v Inteli su totalni dementi. Namiesto toho Intel ohlasil zdrazovanie a vydal 13900k za $589. Lisa si asi rovno isla kupit lano, aj ked nie vsetko je stratene, iba treba zlacnit tie dosky tak na 1/3 aktualnej ceny.
Nvidia bude odskodnovat vyrobcov za krabice 4080_12 :) Nieco podobne by mali ziadat ASUS/GB/MSI/AR nech im AMD preplati ten nezmysel s 250W napajacimi obvodmi na doskach.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nemůže to být i tak, že si výrobci desek přidali nějaké ty marže? :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to ja vazne nemam ako vediet, ake marze si tam vyrobcovia dali, ale ak chcu tie dosky predavat, musia ist cenou dole. Pre mna je klucovy napr. opticky vystup na zvuk, takze najlacnejsia je aktualne ASROCK B650E STEEL LEGEND WIFI za 330€.Asrock nekupujem, takze pre mna najlacnejsia je ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI za 384€. Ked tam pridam 7600x mame to 750€. 13600k s tuf gaming b660 mam za 620€ => zadarmo ramka pri intel verzii.
AMD musi ist cenou dole! a fakt nechapem, preco odstranili optiku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Robovi sa nedostala info, že dosky s B650 budú lacnejšie? i9-i13900K je lacnejší ako R9 7950X, ale kupovať dnes PC, radšej si priplatím za AM5 s možnosťou dať do dosky raz R9 9960X (odhadujem, že to bude 24jadro) bez platenia za dosku a OS a bez starostí či mi SW poberie malé jadrá správne. Mám obavy z toho ako bude v mojom PC fungovať i7-13700 na W10 (na W11 sa neteším). BTW, Intel dosky s chipsetom Z790 a podporou DDR5 tiež nestoja 60 €. Podpora 250W CPU u AMD je niečo zlé?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

250W pustat do 7950x je totalne zbytocne, ako prve si nastavis v biose 105/144W a s kludom to pouzivas celu zivotnost toho procesora. Vyssie pisem 13600k.. ale aj 5900x je vykonovo konkurencia a tam mas dosku 140 + 450 procesor, teda 600€. A usetrenych 150 mozes dat do lepsej grafiky alebo napr. 64GB ram (ddr4 - 220€) mas "zadarmo"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyjma platformy souhlas.
Z mého pohledu je AM5 na začátku, kdy můžu nastoupit a za 5 - 6 let do toho velmi pravděpodobně seženu o mnoho výkonnější procesor. V případe Intelu se ty výkonnější procesory po 5 - 6 letech shánějí velmi velmi špatně, protože se prostě pro tu platformu žádné nové nedělají.
Podle toho, co jsem vypozoroval, tak u Intelu musím prakticky vždy vyhodit jak desku, tak CPU, s klikou zůstanou RAM a zbytek HW do dalšího kola. U AMD jsem u AM4 viděl, že bylo možné velmi snadno upgradovat pouze CPU. Dokonce i do dosti letitých desek. Jasně, ty úplně nové CPU do úplně nejstarších desek AM4 nejdou (nevím jistě). Takže čekám, že do AM5 si za 5 let klidně zdvojnásobím počet jader a možná ještě bude v CPU i nějaké jiné vylepšení (jako třeba 3D V-cache, nebo jiná nově vydaná vychytávka).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, seženeš. Ale nebude mít ekonomický smysl tak činit. Bude mít ekonomický smysl přejít zas na nějaký "AM6" mainstream při vyšším výkonu a nižší spotřebě a nižších pořizovacích nákladech. Z toho pohledu je jedno, že platforma LGA1700 dneškem končí a AM5 před měsícem začala. Obě budou za 4-5 let odteď - v době, kdy bude mít smysl se o upgradu bavit - zastaralé a neekonomické pro další upgrade a provoz.

Kdy mají přijít DDR6 paměti?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má cosi do sebe.
Ale zapomínáš na jednu maličkost ... cenu peněz.
Cenu současných peněz a budoucích peněz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si predstavte situaci, kdy si na jare poridite do sve stavajici AM5 7950X3D misto soucasneho 7600X (ten prodate dejme tomu se ztratou 3-4000Kc). Jaky je tomu ekvivalentni scenar na platforme 1700?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Core i9-13900KS místo dvoujádrového Celeronu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To sem chtěl taky napsat. V tomhle případě se člověk ani nemusí otravovat s prodejem starého CPU, protože to za ten čas nestojí!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jest. G1840 mám stále někde v krabici, je to dnes prakticky bezcenný procesor, čas investovaný do prodeje se ani nevyplatí :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, tak ona první generace AM5 desek není nic moc. Čipset přípojený pouze gen4 x4 linkem. Taky ty CPU první AM5 generace mají jenom 28 PCIe linek.

Dá se předpokládat, že generace druhá nebo třetí budou dost dál. Ale pořád si to budete moci kombinovat dle libosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono už je skoro všechno připojeno přímo do procesoru: grafika, paměti, dva M.2 sloty, zvukovka a zhruba půlka USB portů. Přes čipset jen sítě a SATA.
A kdo potřebuje hodně PCIe linek, tak vezme ThreadReaper s 88.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by na trhu byly vhodné PCIe 5.0 PLX bridge mohl by někdo vzít těch 8 linek PCIe 5.0 a transformovat je na sloty 16x 3.0 + 16x 3.0 (případně 8x 4.0 + 8x 4.0). Vzhledem k cenovému odstupu k WRX80 by se pro WS-lite trh asi našel. To, že není X670 chipset připojen 4x 5.0 je škoda(ostuda), v tomto má Zx90 s 8x 4.0 navrch.

Wendel připojil obstarožní PLX 8725 a z 8-mi PCIe linek vyrobil čtyři 4x 3.0 včetně samostatných IOMMU group.
https://youtu.be/LENj4uxjnRs?t=506

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Broadcom dělá třeba Broadcom PEX 8734, to poskytuje 32 PCIe Gen3 linek a sežere jich to k připojení osm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noa? Win 11 je furt polorozbita betaverze, se kterou nechce mit clovek co chce bezstarostne pracovat, nic spolecneho. Podpora a funkcnost aplikaci (zatim) tristni. Pokud budu pouzivat soft z firemni sfery, tak jedine Win 10. Pocet uzivatelu Win 11 sotva prekonava i pocet uzivatelu Win 7 (asi 11-12% vsech Win verzi).
Linux je porad hipsterska jeskynni platforma, ktere dycha na zada v cetnosti uz i paskvil jako ChromeOS (2,5% podil v dekstopu). Good joke.

Kazdy nebydli v IT jeskyni a sockuje PC na X let, tak spis zvazi jestli utratit kotel penez za neperspektivni platformu, nebo pockat treba rok dva a nasype stejny kotel penez a dostane lepsi zelezo a fosnu, na ktere sa da stavet do budoucna.

Jestli si nevsimnul tak je to K verze urcena k taktovani. *facepalm*

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AM5 vtedy mrtva bude, ale LGA1700 vtedy uz bude mrtva 5 rokov :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AM4 bude tou dobou taky 5 let po smrti, LGA775 bude tou dobou 12 let po smrti, Socket 3 bude tou dobou 28 let po smrti. To je přece jedno, jak dlouho je ta věc po smrti, pokud už je po smrti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LGA 1700 bude už za rok (po vydání Meteor Lake) o ničem, zatímco AM5 bude i za rok naprosto v pohodě. Jestli ti to za příplatek nestojí, tak holt nestojí, ale tvrdit že na tom nezáleží je ignorantské.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za rok ode dneška ti bude jedno, jestli jedna platforma je mrtvá a druhá v rozpuku. Budeš tou dobou zcela spokojený uživatel dané platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nepopírám, že někdo může mít takový scénář, jen jsem ochoten připustit, že existuje i jiný scénář. Tohle tvoje dogma je směšné - NIKDY nelze vyloučit, že se požadavky změní a spokojenost bude nahrazena potřebou výměny CPU.

Kromě toho ta šance na jiný scénář bude za 2 roky výrazně vyšší než za rok a v té době si „upgrade" do LGA 1700 nekoupí skoro nikdo (bude to nesmyslné), zatímco do AM5 v pohodě. Za 3 roky přijde další zvýšení šance atd. Ani za 3 roky nebude AM5 zastaralá a mimo hru, narozdíl od LGA 1700, která bude jen vzpomínkovou platformou na dožití.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde hrozně vtipné mluvit o živostnosti socketu jako takového jako o dobré věci. Jo dřív jsem tomu věřil taky a tak si koupil B350 s ryzenem 1700. (to byl mimochodem skvělý procesor, který nabízel 2x tolik jader co konkurence a šel bez problému přetaktovat o 25% - jeho spotřeba tenkrát stoupla ze 65W na cca 100W - jo to byly časy)

Po roce vyšel 2700X a na ten nemělo smysl upgradovat. Potom přišel 3700X a tam už jsem o tom začínal uvažovat. Nakonec jsem počkal na 5800X kde ten výkonový skok byl zásadní a ejhle na B350 to nešlo. K čemu mi to bylo? Stejně jsem si musel koupit B450 desku... super. Jo teď to jde. Nakonec se našel způsob jak to udělat - k čemu mi to je když už mám novou desku?

Nevěřím v dlouhé životnosti nových platforem, protože podle mě nejsou dobré.
AMD má málo linek do chipsetu, za cenu (ne)kompatibility chladičů mají tak velké IHS že teploty lezou běžně na stovku. Tohle prostě není platforma s budoucností - nezlobte se na mě. A ty ceny? se posr....

Intel to alespoň říká na rovinu.

AMD je aktuálně žravé, nenabízí nic zásadního navíc a je nechutně drahé.

Pokud srovnáme 7600x s platformou a 13600k s platformou je intel levnější - znatelně.
Intel nabízí 14c/20t, amd 6c/12t. Oboje je dost výkonné na to aby při aktuálních cenách byl nesmysl kupovat minulé generace obou výrobců a intel díky vysokému počtu jader vypadá, že by opravdu mohl běžnému člověku co počítač víc používá než ho baví je stavět mohl sloužit takových 8 let než ho začne omezovat jeho pomalost. Myslím si že u AMD ten stejný stav dodá až 7700X.

Za mě je potřeba Lise sdělit že její plán nedělat z AMD to levnější před Intelem je sice pěkný, ale že 8k za desku co stála dřív 3k není ta cesta kterou jít a prostě ty produkty nekupovat.

Intel má aktuálně horší jen spotřebu a pokud ji zkrotíte v biosu o moc výkonu nepřijdete a spotřeba půjde klidně na polovinu a potom se to dá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezky si to sepsal, já bych to takhle dobře neshrnul. Ano, AMD je dnes prostě drahé. Ano, nabízí za ty prachy výborný výkon při dobré spotřebě. Ale je prostě drahé. Doby, kdy člověk koupil levnou základní desku do 1000Kč, do ní CPU do 1000Kč, které za 2-3-4 roky nahradil top modelem z výprodeje, jsou pryč. I kdybychom dnes ty částky ztrojnásobili, stejně to nebude stačit ani na to nejlevnější AMD. To u Intelu taky ne, ale 12400F za 5k strčit do levné desky s DDR4 jde, CPU trochu zkrotit v BIOSu taky a ve výsledku máš levný výkonný stroj, který bude OK i za 5 a více let. Koho bude v roce 2028 zajímat, jestli do té desky dostane 12900K? To je prostě nesmysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Tohle prostě není platforma s budoucností - nezlobte se na mě."

To se teda zlobit budu, dokud nějaký blázen nezdůvodní, jak LGA 1700 má budoucnost lepší než AM5:). Meteor Lake bude mít obě nové architektury i nanometry. Zen 5 má být také přelom.

Sám si to napsal - koupil si desku zbytečně, tak nebreč kvůli svojí netrpělivosti.

Zatím se žádnou AM5 desku kupovat nechystám (taky chci slevu), ale kdybych byl donucen si vybírat jen mezi AM5 a LGA 1700, tak ohnutý Intel nezvítězí a vysolím těch přehnaných 5 litrů...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@ AMD má málo linek do chipsetu,...

Jak jsem psal výše, dnes už jdou přes čipset vícemíně jen síť, wifi a SATA. Tam bottleneck není.

@ za cenu (ne)kompatibility chladičů mají tak velké IHS že teploty lezou běžně na stovku

Oni v AMD nastavili relativně vysoká napětí aby měli jistotu, že pojedou dobře i méně povedené čipy (nebo čiplety). Je vysoká pravděpodobnost úspěšného povoltování.

@ A ty ceny? se posr....
No, ceny jsou děsný. Zatím (doufám).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bohužel všechny express sloty nejedou z procesoru. Jedou z chipsetu. V momentě kdy budu chtít diskový řadič, 10Gb ethernet jsem namydlenej (a to nemluvím o tom že z toho jedou i další M2 disky) + zmíněná SATA. Jsem právě doufal že v AMD dostanou rozum a zvednou počet linek s AM5, protože to celou dobu bylo tak akorát tak tak. Neříkám že to nestačí, ale pokud se máme bavit o platformě budoucnosti tak to je za mě málo. Když máme nový socket a počet pinů kolik si jen přejeme proč tam nemohla být rezerva pro 16 linek pro chipset? Jistě je levnější udělat 16 linek gen 3/4, než se tam snažit draze o gen5. Nikdo neříká že B chipsety by musely umět využít všech 16...

No vidíš a odstranění IHS sundá teplotu o 20 stupňů a s tím klesne měřitelně i spotřeba.

Tahle generace se za mě u AMD nepovedla. Prodeje můj názor zatím potvrzují.
křemík je dobrý, ale socket vypadá tak nedospěle... skoro jakoby to bylo první LGA v případě AMD.

Za mě nejlepší CPU co jsem měl v ruce bylo 3950X - tam to jelo na plný výkon se spotřebou 3W na jádro a nemusel jsem nic ladit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel by jsi to ale trochu merit stejnou merou amd a Intel. Pokud pises, ze Intel muzes poladit snizenim TDP na prijatelnou uroven, tak u Zen4 udelas tohle jeste lip. Teploty ti tky spadnou a nemusis je resit, pouid ti vadi. Vykonove nuzky se vice rozevrou ve prospech AMD, alespon, pokud vychazis ze stovnani 13900k a 7950x. Efektivita AMD je porad o level lepsi, nez Intelu, coz by treba pro mne bylo smerodatne.
AMD vychazi draz, to je pravda a nema ekvivalent 13600k ve stejne cenovce. Desky jsou taky pruser. Zase pokud pouzivas nejaky mene typicky SW nebo win10, muze byt AMD vyhodou a nemusis byt nekde nemile prekvapen, ze ti nejaky soft skaluje blbe k vuli B-L designu. Kazda stranka ma 2 mince.
Ale jinak je RTL az na ty konske spotreby a B-L, ktery nemusi kazdemu vyhovovat, dnes cenove zajimavejsi platforma. Doufam, ze to vyusti v nejake cenove korekce AMD platformy.
A jinak delka zivotnosti socketu..pro mne velmi dulezity parametr. Mam v principu podobny upgrade..1700x->3800XT na B450 a max spokojenost. Mozna jeste udelam 3800xt->5900x..ale porad si neumim najit zaminku, jak si to racionalne zduvodnit :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že mohu stáhnout spotřebu zenu vím... mám 5800x v eco, protože jednojádrový výkon to moc nesundalo a pod plnou zátěží to nedržím tak mi to nevadí a mám rád neslyšitelné PC....Chtěl jsem na to poukázat u intelu, protože v případě 13600K je to prakticky jediná horší věc proti 7600X. Jo uznávám že BL může být někdy problém a nejsem fanda win11.

Pro mě není ani jedna platforma... jediná hra u které trpím na nedostatek cpu výkonu je factorio a tam 5800x3d natrhává prdel úplně všemu. Kdyby tak zlevnil ten tak bych do něj asi šel.

Nicméně stavět dnes pc pro někoho o kom vím že mu doteď slouží I5 5. generace, tak AMD nevyberu... pokud to má být pc postavit a neřešit Intel nabízí víc za méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem ľudí, ktorí ak si dnes kúpia AM5, tak o 5 rokov pôjdu do AM6 s príplatkom za drahší Zen 7, dosku a OS keď im bude stačiť výbehový Zen 6. Mať dnes AM5, tak ani o 7 rokov nejdem do AM6. Načo? Ale kto má tlačiareň...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A Vy nějak shillujete pro Intel? Nutnost použít Windows 11 je z důsledek dohody mezi Intelem a Microsoftem. A ta dohoda je výhodná pro oba. Nový HW prodá nový OS a naopak. Intel za samozřejmě může.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemožnost optimálně provozovat 13900K na W10 je důsledek hlavně jedné věci: uzavřenosti kódu Windows. Kdyby Windows byly open-source, komunita by to dodělala. Proč nejsou? Nevím. Ale jsem si víceméně jist, že v nich není žádné zásadní know-how, které by bylo konkurenční výhodou oproti Linuxu. Linux je efektivnější prakticky ve všech oblastech a dokazuje to i Microsoft s Azure a CBL-Mariner. Však také na Windows pracuje řekněme 50-100 tisíc vývojářů, na Linuxu + GNU + GNOME / GTK / PipeWire / Waylandu / atd atd atd jich pracovalo a pracuje násobně víc. Takže jestli 13900K neběží efektivně s Windows 10? No co, přejdi na Linux. Vyjma blbejch her (který beztak běží na Xboxech a Playstationech, případně na Steam Protonu / Wine / CrossOver) prakticky o nic zásaního nejde. Není dnes moc důvodů, proč se držet Windows (i Office 365 se dají provozovat OK)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Videl bych trosku problem ve firemnich prostredich. Jednak nektere firmy ti to vubec nepovoli z duvodu jejich company policy a druha vec je, ze pak se o to stejne budes muset starat sam a resit si veci jako je podpora je napriklad MS teams, webex a jine nasteoje, ktere se v korporatech nebo firmach pouzivane a nektere maji, jine nemaji podporu v Linuxu. Dalsi vec teeba provoz virtualek s windows. Nekteri enterprise klienti musi bezet pod win, takze ti pak zbyva jen moznost virtualizace, pouzit wine. Nektere softy vyzaduji teeba hw klice nebo si nejak sahaji na hw, atd. Jsi si jisty, ze tam nedojde k podobnym 'zavadam' jako pri nativnim pouziti win10 a nebo ptoblem diky nutnosti Linux->Win?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Korporát je jiná sféra s jinými pravidly fungování, kde ty jako uživatel/zaměstnanec nerozhoduješ. Nemá smysl to zde vytahovat, doma se přece zařídíš podle svého a já tvrdím, že většině běžných uživatelů stačí Linux s Chrome.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Linux je efektivnější prakticky ve všech oblastech ..."
A kedy konecne tych x-nasobne vic vyvojarov spravi rozumny power management aby mal Linux na notebooku konecne vydrz ako Windows/MacOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekna recencia. Len nerozumiem tomu, preco sa to neda pretaktovat vyssie.
Ked ovela zravejsi 13900K ma boost 5,8/4,3. Tu by som cakal aspon 6,0/4,5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý 10nm křemík nedá 5,8 GHz, to není jen o spotřebě, ale v těhle výšinách i prostě o tom, že to dál posunout nejde, protože ne všechno se ve výrobě povede na 100%.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Nakonec jsem našel uchladitelné nastavení s frekvencí 5,3 GHz pro P jádra, E jádra jsem nechal tikat na 4,4 GHz. V tomto nastavení procesor konzumoval kulatých 200 Wattů.....Po vypnutí E jader se spotřeba lehce snížila a procesor bral v zátěži maximálně 135 Wattů, ale většinu času spíše 125W, 135W jsem viděl jen v malý okamžik."

Mate mě to lehké snížení - z 200W snížit o 75 W už je dost. Tedy 8 Atomů na pro ně šílených 4,4 GHz si bere 75 W, tudíž lze předpokládat, že 32 Atomů na normální frekvenci pro renderovače...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz roky na beznom desktope fungujem na FX8350 a kym sa nepokazi, nemienim upgradovat. Intel to asi naozaj bude tlacit do vela kusov E-jadier, ale rozmyslam na co to komu moze byt? Mozno AI? Rozpoznavanie reci a hlasove povely?
Ak sa niekto zivi rendrovanim, asi si kupi threadripper, server, RTX kartu/y, alebo si zriadi celu farmu. Pre obcasnych rendrovacov ma mozno zmysel nevlastnit, ale len si prenajat vykon. https://rentrender.com/all-render-farms-list/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, v konzolích jsou osmijádra, takže Intel ten počet velkých jader nesníží pod 8 a specialitka v podobě vícejádrového Atoma se jim nevyplatí vyvíjet, protože těch potencionálních zákazníků je málo. Potenciál to má, ale cílovka je prostě malá.

PS: K AMD FX mám i nepoužité desky - jsem to přehnal se zásobama:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel 8-24jádrové Atomy už několik let vyrábí, dokonce letos tu řadu obměnil, takže o tom, že se nevyplatí vyvíjet, nemůže být moc řeč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať to hodí na běžný trh. Moderní desktop dvoujádra zmrvil omezením frekvence, takže raději 6 jader Atomu. V noteboocích se prodávají takové chudinky, že by současný Atom byl v pohodě akceptovatelný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším čo na tom PC robíš, ale pokiaľ to nie je najjednoduchšia kancelárska práca tak FX8350 je naozaj nedostatočný CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam to ako domace "fun" PC (nechcem pisat ze medialne) - vacsinou len internetovanie, filmy, sem-tam ta kancelarska praca, velmi zriedka 1080p hry. Na to vsetko bohate staci.
Podla mna u vela ludi funguje snobsky faktor (u iPhonov je to obzvlast viditelne, u PC ciastocne). Nespytaju sa: "naozaj to potrebujem?". Ale vidia reklamu a automaticky reaguju: "to musim mat".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je subjektivne. Tiez som relativne donedavna fical na C2D a hovoril som si, ze ved to mi staci. Jasne, ked sa nieco kompilovalo, trvalo to do vcera a este trocha dlhsie. Ale inac bezna robota OK. Kym som si nekupil ARMovy notebook, ktory ten C2D stroj prestal. A potom som si kupil Ryzena a zistil som, ze oboje su sice pouzitelne, ale dost sa vlecu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

C2D je asi 2C/4T. FX8350 je 8C/8T na 4GHz. To uz je predsalen rozdiel.
Kompilacia samotna by nikdy nemusela byt extra pomala, lebo zdrojaky prakticky vsetkych jazykov si robia nejaku formu obj suborov alebo bytekodu, takze realne sa kompiluje, len co sa medzicasom v zdrojakoch zmeni. Horsi je build celeho projektu, obzvlast velkosti Linuxu. :-)
Dokonca sa snazim vedome na vyvoj pouzivat slabsie/budget PC (nie toto FXko) - je potom vacsia motivacia na optimalizaciu. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je přístup! C2D je dokonce 2C/2T, tudíž někde hodně ztrácely i proti opravdu ořezaným, ale přece jen vícejádrovým Athlon II X3 s 1,5 MB L2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra napsal jsem to blbě. Ten výkon jen s P jádry je měřen s tím továrním 181W limitem bez přetaktování. A jak zmiňuju, mám podezření, že reporting odběru na CPU Package v softwaru je špatně, moc mi to nesedí s odběrem celé sestavy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zas 600€ doska. Naco? Komu? Ako to ide na tuf B660 gaming plus?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na recenze se takové dávají nejčastěji. Co naděláš...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zůstala mi tu ještě ASUS ROG STRIX B660-G GAMING WIFI, ale CPU šlo s RAM a Z790 dále, takže nemám co testovat :)

Spíš bych chtěl nějaký Raptor otestovat na DDR4 desce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Raptor s DDR4-3200 (či 3600) vs Raptor s DDR5-6400 je test, který mě ENORMNĚ zajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HWCooling navštevujete, ale tento článok Vás zrejme minul: https://www.hwcooling.net/ako-veci-pracuju-alebo-co-naucili-testy-zaklad... nájdete v ňom odpoveď na to, prečo je pomerne jedno, či testy prebiehali na tej či onej doske.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.alza.sk/intel-core-i5-13600k-d7417186.htm
418€

https://www.czc.cz/intel-core-i5-13600k/357173/produkt
400€

recenzenti by mohli prestat odrbavat s cenami v recenziach
ze 319 usd. LOL

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

319 USD je cena odporúčaná Intelom pre veľkoobchod. Pripočítaj si súčasný kurzový rozdiel 0,98 USD = 1,00 EUR a hlavne DPH 20% a dostaneš 319/0,98*1,2=391 EUR. Samozrejme každý maloobchod si prihodí ešte vlastnú maržu, v tomto prípade môžeš byť celkom rád, že české CZC si prihodilo iba cca 9 EUR. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak z tých grafov vyplýva, že k GeForce RTX 2080 Ti na hranie stačí v pohode Ryzen 5 5600 za menej ako polovičnú cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobré připomenout že CPU ani platforma nepodporuje Gen5 SSD disky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už po tom nepátrám, ale ze zvědavosti se jak pucek zeptám: Windows 10 22H2 náhodou ty různý jádra chápe taky blbě? Já jen, že to nedávno vyšlo, nevím, jestli to nějak mění situaci (Windows 11 22H2 vyšly krátce před tím).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

22H2 nemění nic v jádru W10 takže taky chápe jádra blbě (a pokud vím, tak to MS nebude řešit ani v budoucích aktualizacích W10)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oni vydanim Win11 povazuju Win10 za mrtvy produkt. V podstate to este vyvijaju len kvoli korporatu. Najtvrdsi korporat bezi +- na 2 roky starej verzii, takze 10tky treba este 2 roky aktualizovat, aby sa dalo plynule prejst z korporatnej 10tky na korporatnu 11tku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze aktualizacia pride, ale najprv nechaju uzivatelov Win10 povarit sa vtomto nedostatku aby ich viac preslo na Win11.
V minulosti mali tiez podobny pristup s novsimi verziami DirectX v novsich Windowsoch a neskor pridali prodporu aj do starsej verzie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám spoustu lidí co mají 12gen Intel s e-cores a normálně používají win 10, světě div se nic blbého se neděje.
Nevidím důvod proč by to u 13. mělo být jinak.

Příkladem který si můžete zkontrolovat je streamer PatrikTuri, je na win 10 s i9 13900K už cca 10 měsíců a žádnej problém doposud neřešil ikdyž právě používá kombinovanou zátěž hra + stream což by právě mělo být pro plánování jader problémové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Deset měsíců s 13900K asi těžko LOL

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se překlikl no, 12900K jsem chtěl napsat, klidně si to zkontroluj, PC má uvedený pod streamem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se překlikl no, 12900K jsem chtěl napsat, klidně si to zkontroluj, PC má uvedený pod streamem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má výkon rovnaký ako s W11? Samoz. že s 8+8 jadrom mu stream trhať nebude, ale je otázne či z CPU vie vydolovať vždy max. výkon aj keď mu SW vyťaží len 8jadier. Vtedy je otázne či W10 nehodí časť záťaže na malé jadrá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, protože win 11 ještě neměl.

Ale i tak mi win 10 vs win 11 teď už přijde jako docela nesmyslná diskuze. Není důvod proč u domácího PC zůstávat na win 10.

Já win 11 používám od aktualizace 22h2, protože s tou přidali jedinou věc která mi tam oproti win 10 chyběla a to drag&drop skrze taskbar.

Nové win menu kde je prostě mřížka aplikaci se mi zamlouvá mnohem víc než na win 10 kde jsou ty podivné "živé panely" které jsem nikdy ani nepoužil.

Že by to bylo nějak zabugované nebo mi nefungoval sw který dřív byl v pohodě jsem taky zatím nezaznamenal.
Je to vlastně jak win 10 v novém GUI kabátku a s vyšší úrovní zabezpečení (která se v nastavení dá vypnout).

Z hlediska rychlosti, pomalejší to není určitě, spíš se programy spouští o krapet rychleji než předtím na win 10.
To ale samozřejmě může být tím že se systém tou aktualizací jakoby "pročistil".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za mínusko, trvalý uživateli Windows 7 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mne překvapil ten úžasný výkon v ST.
Celých 0,8% proti Zen4 jádru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V závere by som čakal Karaši nejaké to zhrnutie jesenných noviniek ako si viedli voči sebe 5 (päťkové rady) keďze si ich testoval:

5nm Ryzen 5 na novej microarchitekture Zen 4 v podobe AMD Ryzen 5 7600X

vs

10+++nm refresh Alder Lakovho Core i5 Raptor Lake práve v podobe Intel Core i5 13600K ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vidím hodnocení následovně:

Klady:

->Možnost přetaktování a oficiální podpora rychlejších DDR5(4800 -> 5600)

Zápory:

->Raptor Lake ve skutečnosti začíná jenom od modelu Core i5 - 13600K(!)
->Jenom x16 PCI-Express 5.0 linek(žádných 20) a tudíž žádné 5.0 NVMe(???)
->Naprosto zbytečné navýšení počtu úsporných E jader(leda tak koňovi)
->Procesory Raptor Lake stejně jako Alder-L nepodporují AVX512(v roce 2022?!)
->Pro správnou funkčnost Raptoru je zapotřebí mít Intel Thread Director(W11)

Pohlídejte si:

->Deska má tři PCIe x16 sloty, první je připojen přimo do procesoru a poskytuje až šestnáct PCIe Gen 5.0 linek, pokud ale obsadíme do prvního M.2 slotu NVMe SSD, v takovém případě se přepne do x8 režimu(!), zbylé dva x16 sloty elektricky poskytují jenom čtyři PCIe linky čtvrté generace(?!)

->Inovovaný čipset Z790 nepovýšil úroveň komunikace na pásmu DMI vůči procesoru(zůstává jak 8 linek tak 4 generace), dále přidal/povýšil 8 linek sběrnici PCI-Express 4.0(=20) ale i ubral/degradoval 8 linek PCI-Express 3.0(=8), ve výsledku tak zůstává stále 28, přibyli nejaké kosmětické změny, jinak nic

->13 generace/třída procesorů podporuje nově až 4 nezávislé obrazové výstupy(HDMI 2.1 a DP1.4a)

Za mne osobně rozhodně nedoporučuji, uvedení 700 řady nových čipsetu přineslo víceméňe prd, jó někdo by řekl že čipset poskytuje víc PCI-Express 4.0 portů ale co z toho když komunikace z procesorem je nadále omezená(DMI 4.0 x8), já bych rozhodně čekal že se zdvojnásobí na 16 a nebo povýší verze samotná, úzké hrdlo jednoduše nestačí, jinak ste si všimli ze zatím co čipset disponuje 28 linkama PCI-Express tak procesor generace Raptor Lake jenom 20? Jó procesor má PCI-Express 5.0 ale co z toho když Ada Lovelace 5.0 nepodporuje a vlastní grafiky ARC rovnež, co AMD s RDNA III teprv uvidíme.

6 jaderný procesor na 180W? Ryzen 5 7600X neprekročí 142W, za atomy se platí i když je nechceme a úroveň(technologie) UHD770 vůči RDNA II v Zen IV je směšná.

Vojeb s preznačenými Aldery je už jenom třešnička na skazeném dortu, chcete skutečne fungující Raptor? Vypněte si atomy(tady mě napadla myšlenka že by intel mohl k procesorům bez funkčního grafického čipu(varianta F) prodávat i procesory bez těch debilních atomů(varianta C(->čili mezi písmenem A(Atom) a E(Efficient) dle abecedy), procesory by tak byli jednak lacinejší tak konečně normální a ne debilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příště místo slohovky plné blábolů prostě napiš:

"Dle mého je ten procesor k ničemu a nikdy bych si ho nekoupil."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty herní testy jsou úplně k ničemu, protože tyhle procesory už totálně naráží na bottleneck 2080Ti, která je pro ně pomalá a prakticky nejsou moc rozdíly v FPS vidět...naopak co je důležitější, než průměrné FPS, jsou FPS LOWs, které aspoň říkají, jak moc FPS na kterém procesoru padají a jak jsou stabilní, ale to v testech není...a hlavně to nebylo přetestováno se všemi procesory na stejné verzi Windows se stejnými ovladači, takže i to se může lišit a výsledky se nedají mezi sebou porovnávat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně se testují dost archaické herní kousky, které kolikrát mají limitace úplně jinde než v CPU a GPU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To taky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hádam už Karáš prejde na RTX 4090. Ten nárast výkonu oproti RTX 2080 Ti bude výrazný. Ale odhadujem, že GK nevymenil kvôli konzistencii testov. S novou GK bude musieť začať od začiatku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Částečně máte pravdu, ale třeba v Zaklínači 3 to ještě škáluje a novým stylem testuju BeamNG drive, tam máte i 0,1% Lows FPS :)

A ano plánuji tu RTX 2080 Ti vyměnit za něco jiného, ale nemám nic výkonnějšího aktuálně k dispozici, snad ke mně nějaká RTX 4090/4080 či RDNA 3 probublá.

Bude to pak znamenat, že nějaká dříve testovaná CPU musím přetestovat a ty hry obměnit, což nebude hned, ale aspoň to celé modernizuji.

Na stejné verzi Windows to nejspíše nebude časem možné, GPU ovladače spíše ano. Kdybych to měl přetestovat nějak pravidelně se stejnou SW omáčku, to by bylo šíleně časově náročné a nedělal bych vlastně nic jiného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak G13 ale ja před pul rokem stavel PC s G12 (I5-12400) na desce ASUS PRIME B660M-A D4 a ty DDR4 pameti nesly nataktovat ani na max. toho CPU, coz je 3200MT/s, natoz na 3600MT/s co maji ty ramky umet v XMP2. Pry je to vlastnost ty desky. Druhej komp uz tak byl s ASUS PRIME Z690-P a DDR5, tady bylo vse O.K. co se tyce RAM, ale zase je projevila konstrukcni chyba toho noveho socketu/IHS, kdy se procak prohne a piny nemaji kontakt, kdyz se to prilis utahne. Musel jsem to vyndat a znovu vlozit, aby se to vubec rozbehlo. Takze bych rozhodne nedoporucoval zkouset to s DDR4 ramkama a vrele doporucuji vyhodit originalni nepovedeny socket frame a nahradit treba cinskym rameckem za 3$. Snizi to teplotu jadra az o sedm az deset stupnu a umozni taktovat o par set mega vys. Navic ten procak temer jiste vic vydrzi, kdyz pobezi pri podstatne snizenych teplotach. Vice info o tom najdete treba u der8auera, ktery prodava svoji verzi, ale ta stoji kolem 40€ a funguje dle testu Gamers Nexus skoro stejne jako ta cinska kopie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„projevila konstrukcni chyba toho noveho socketu/IHS, kdy se procak prohne a piny nemaji kontakt, kdyz se to prilis utahne. Musel jsem to vyndat a znovu vlozit, aby se to vubec rozbehlo."

Dokud budou dostupné jiné sockety, tak je budu kupovat. LGA 1700 nenabízí nic tak skvělého, abych tohle řešil či překousl. LGA 1200, AM4, AM5 - na výběr je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako překvapivě Intel 13600K v benchmarcích proti 7600X neztrácí, tudíž ok, uznávám, že se to Intelu povedlo. A dokonce i vidíme situace, kdy je Intel v čele, což už tu pár let nebylo.
Nicméně stále platí, že do výkonného desktopu architektura big.Little nepatří a nežádoucí je zejména proto, že nám nepřináší žádná pozitiva a člověk si musí pohlídat, zda mu to podporuje OS a především jeho softwary. Big.Little má význam tam, kde přináší nevyhnutelnou úsporu, což je zejména provoz na baterii (telefon, tablet, notebook) a případně šetření energie, když se PC nevyužívá (kancelář). Potom klidně big.Little, ale když někdo kupuje 13600K nebo výkonější procesor, nemá žádný důvod jít do big.Little a AMD platforma je teda jednoznačně výhodnější!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Testovat věci jako 7900x a 13600x na 2080ti je nesmysl, nestačí ani 3090ti https://www.youtube.com/watch?v=todoXi1Y-PI zde je krásně vidět jak ve hrách 13600k drti na 4090 i 7900x, přitom na testech s 3090ti je 7900x rychlejší.. A to SOTR a ROTR je basta AMD, tam už ryzeny 5 gen zářily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi má Intel vyšší jednojadrovy výkon, ale pochybuju, že 4090 bude někdo používat s něčím, co nemá aspoň 16 jader.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám k dispozici výkonnější grafickou kartu, všechno to trvá nějaký čas + musím stejně ty hry některé vyměnit, aktualizovat a kde co retestovat.

Asi se rozmyslím, až vyjde RDNA 3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O skladbu her moc nejde. Byl jsem přesvědčen o 7700x, lepší platforma, moznost upgradu na r70003D. Ale co jsem zkusil 13700KF, ve většině her jasně rychlejší, spotřeba plus minus stejná 660-670W 7700x a 13700kf a Aorus Extreme RTX 3080ti podle UPS v herní zátěži. Ale v testech s rtx 4090 Intel amd utika..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to trochu moc, Antone Pavloviči?

UPC ukazuje 540W. Včetně 4k monitoru, který nemá problém sežrat 100W+.
Ale je to jenom 5800X+6800XT

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat spotřebu a tudíž i výkon AORUS GeForce RTX™ 3080 Ti XTREME 12G a 6800 může jen ne úplně duševně zdravý člověk.. S 3060ti mam 345W, ale A Plague Tale Requiem nemá permanentně 244FPS jako u 3080ti ale 80-90FPS, bez DLSS samozřejmě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Test na nic. Vzhledem k tomu jaké vzorky intel v minulosti posílal na testy.
Může mít tento kus mnohem lepší vlastnosti než "stejný" koupený v obchodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O 70W vyšší odběr než 7600X? No přes to fakt v mainstreamu nejede vlak. To je i dvojka ročně jen na spotřebě navíc v trapu. Nemluvě o tom, že mimo zimu je pak v pokoji hic k padnutí. Co je platné, že je to za dobrou cenu, když se to za dobu životnosti prožere k několikatisícovému doplatku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veľmi dobrý procesor, tým že je namierený na 7600X a snáď AMD pôjde s cenou dole. Rád by som už novú zostavu a určite to bude moje prvé AMD. Nebudem podporovať Intel v tých jeho dvoch generáciách na jeden socket a tak či tak sa tam už nového procesora nedočkáme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som radsej 7800X3D ak to prida dalsich 30% vykonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7600X je o 1400Kč levnější než 13600K
Proč by AMD mělo jít s cenou dole?

Desky a paměti jistě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pro gamery je potřeba konečně vydat A620 socket, i ten B650 je drahý jak milka a k čemu? Gamer PC potřebuje kromě procáku a ramek 1x pcie-16x slot, 1x m..2 na disk, síťovku a pár usbček a konektorů na větrák (na kterej stejně má většina kejsů vlastní řešení napájené ze zdroje). No a to je tak nějak všechno.
No a ve finále to tak nějak vyjde v době, kdy už bude možná na trhu 7700X3D a bude se řešit, jestli si připlatit za 7700X3D, která určitě bude stát randál, nebo zůstat u budgetové 7600X. Ono to vypadá, že na esporty, kde je fakt nutno hafec fps, ta 3D verze zase tolik nepřináší, pokud vůbec něco (/wave csgo), takže budget esport playeři půjdou do 7600X + A620 + 6000Mhz RAM, k tomu nějakou 6600XT/3060ku, třeba rok jetou od těžaře se zárukou za 3/5 ceny, k tomu 1TB ssd za dva a půl, větší vzduchový chladič za 800, zdroj za litr a čtvrt, kejs za litr, a budou mít za 20k komp jak víno, co si zapojí ke svému budget 240Hz montíku za šestku, no a finančně zajištěnější 4K hráči grafických benchmarků se 4K 165Hz wide televizomonitorem za 30 klacků si koupí 7700X3D, k tomu B550+ desku, 32GB RAM DDR5 6400Mhz, ssd 1TB za 4k, k tomu druhý 2TB ssd na bordel za 5K, vodníka za 4k, zdroj s kejsem za sedmičku, nějakou grafiku za randál ala 7900XT nebo 4090... Dají za to 80-100K a ve finále jim csko sice poběží stejně jako těm budgeterům, dokonce od nich dostanou na pr...l protože to sou boti, ale budou happy že jim běží cyberjunk na 165Hz na full ve 4K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže odteď jdeme předstírat že jediné využití procesoru jsou hry? :D :D

7600x je prostě a jednoduše předražený.
https://youtu.be/3LqEekqBa3w

A teď rychle, nasypte sem mínuska vy kteří jste již 7600x zakoupili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec mi to nedá a musím se zeptat: Kdo jsou ti dva kreslení pánové na obrázku? Jeden z nich by mohl být David Ježek, když to porovnám s jeho avatarem, který je ale docela letitý, takže je možné, že mu mezitím ubyly vlasy. Druhého nepoznávám vůbec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vlasů sice za těch aninevímkolik let ubylo, ale plešoun ještě úplně nejsem. A kdo je ten druhý? WIFTe? Co tvoje kštice? :-D...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani jeden z nich to není, jsou to jen generičtí soyjakové :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.