Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: MSI MAG Z790 TOMAHAWK WiFi DDR4 a Intel Core i9-13900K

Kvůli naleznutí dna pro herní CPU jsem procházel různé herní testy procesorů a díky moderním dvoujádrům jsem hodně koukal i na fps 1% low, protože ty průměrné jsou i na moderních dvoujádrech často hodně dobré a dost zkreslují dojem.

I při započítání minim jsou 2C/4T stále OK pro většinu her, ale kvůli velikosti skoku mezi 2C/4T a 4C/8T (a té menšině her) by se jen dvoujádro vyplatilo jen za určitou cenu ve vysokofrekvenční-odemčené verzi, kterou ovšem nikdo nechce nabízet, i když je vlastně už vyrábí.

Kdyby Intel udělal 4P+16E a ty Atomy netrápil na vysoké frekvenci díky které žerou zbytečně nejméně 2x tolik, tak by vznikl hodně zajímavý procesor univerzál, který by dokázal odloudit část zákazníků osmijádrům od AMD. Ono to intelovské paradigma "4 jádra stačí všem", tak úplně platit nepřestalo a zdaleka nejde jen o hry.

PS: Vzhledem k tomu, že moderní dvoujádra v testech neměla po boku žádnou drobotinu, co by ji mohla citelně pomoci s jednoprocentními low fps, tak ani nelze vyloučit možnost, že by ještě zajímavějším procesorem konkurujícím 8 velkým jádrům se stejnou plochou byly 2P+24E.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že ta E jádra moc těm 1% Low FPS nepomůžou, typicky mají pomalejší přístup do RAM a komunikace s velkými jádry má vyšší latence a mají značně nižší výkon, takže by spíš docházelo k náhodnému zasekávání a propadům výkonu.

Fungovat to může třeba s Blenderem celkem dobře, ale jinak na to nejsou pořádně programy ani OS připraveny a osobně v tom nevidím moc nějakou velkou výhodu v desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možno toto troška napovie: [RPCS3-v0.0.25] 8700K vs 12 E-cores 13900K @ 4.6GHz
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=oWR1xDncAU0

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nj.. doba sa meni, bude treba zmenit aj recenzie. Pri "dorob doma" procesoroch ako je tento bude treba najst stav, kde ma procesor 70stupnov a merat vykon pri tom. AMD aj Intel nech sa hanbia a tento rok nevyplatia zamestnancom premie. 95-100° procesory. Fuj!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

používáte v nových deskách všechny napájecí konektory co jdou? mě přijde že když jsem v první zapojil oba osmipiny a v druhé s AMD k osmipinu ještě čtyřpin je je pc trochu tišší. Míněno přídavné napájení k cpu. Z690 ma 2x8pin a X570 8+4pin.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak kdy, občas to zkouším, ale přijde mi, že to nemá žádný vliv. Má to smysl v případě, kdy plánujete nějaké masivní OC, kde by jeden osmipin opravdu nestačil.

Možná pak nějaké specifické desky s TR/EPYCy/Xeony W co mají to napájení rozdělené na více částí, ale netuším, jak moc je to rozšířené, dost možná je to vzácnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, patice 1700 bude mít delší životnost, byla nedávno zpráva že se chystá refresh Raptora takže na intelí poměry by měla nadprůměrnou životnost. Pro někoho kdo koupil původně s Alder je to hodně dobrá zpráva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna socket co se mechanicky nepovedl tady bude strašit déle než bylo v plánu. Intel nedostal rozum doteď a při vylepšení raptora ho taky nedostane. Nanometry zůstanou stejný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tak nadšenej nebyl.
Už pro 13xxx měl v úmyslu zaříznout podporu DDR4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsi schopen ověřit, jestli ten problém s ffmpegem je i na Linuxu? Třeba s výchozím Ubuntu 22.10 a Tumbleweedem? Nevinil bych automaticky ffmpeg, spíš Wokenice. Ale bylo by super to ověřit.

EDIT: proč to píšu: ono do kernelu míří pořád další a další optimalizace pro CPU scheduler těchto hybridních kousků. Výkonově to zatím nic nedělá, ale právě to třeba může znamenat, že tam problém s preferencí nějakého typu jader u ffmpegu prostě nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neni jednodušší si pořídit Ryzena a nemuset řešit, jestli za to může ffmpeg, windows nebo linux?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že test neproběhl i P-cores only. Tím by známá "baseline".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není. Jednodušší je zeptat se Karáše, který to má v ruce, jestli by to neotestoval. Já v plánu nákup Raptora nemám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až se mi zase do rukou nějaký Raptor dostane, tak to zkusím, mám v plánu i nějaké testy DDR5 vs DDR4, ale nejspíš to bude někdy v lednu.

Jinak neviním ffmpeg, spíš ten "Intel Thread Director" s Win11.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muj dojem z teto rencenze je ten, ze Intel potreboval za kazdou cenu porazit AMD a tak obetoval vse vykonu. Vysledek se dostavil. V nekterych aplikacich je nejrychlejsi, ale obecne je na tom lip jak AMD tak treba 13600. Ve spojeni s RTX4090 to bude slusny kandidat na chytry primotop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to mě napadlo taky, Intel potřeboval za každou cenu porazit AMD. Alespoň někdy a někde. Ve více než polovině herních testů ale nějaké propady jsou, takže herní procesor to určitě nebude. V profi segmentu by se použít dal, pokud tedy kupujícímu nebude vadit ta šílená spotřeba (korporáty, kde o koupi nerozhoduje uživatel, ale "logistika" pouze na základě vyjednané kupní ceny).

Co mě trochu překvapilo je cena, čekal bych Intelovských "o malinko víc než chce AMD za 7950X, jsme přece Intel". Přitom Karášem uvedená cena je o 100$ levnější, v našich obchodech (CZC/Alza) jsou ceny téměř stejné (rozdíl do 1000kč)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.