Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: MSI VIGOR GK71 SONIC - interesantní mechanika

Specifikace, které jsem v článku ani v oficiálním "datasheetu" (to je spíš takový infoleták) nezachytil: Switche jsou pájené nebo hotswap? Vidím dobře, že jsou MX kompatibilní, že by si člověk po čase mohl vyměnit krytky (keycaps) za jiné? Krytky jsou z jakého materiálu, PBT? Jaký je jejich profil, OEM?

Fungují multimediální klávesy, točítko na hlasitost a ty RGB upravující kombinace kláves i na Linuxu?

> Konektor možná mohl být zlacený
Na fotce krabice vidím "Connector: Gold-plated USB", takže nejen mohl, ale i měl :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kailh by mali byt mechanicky kompatibilne s Cherry MX, jedna sa v podstate o budgetovy klon. Ale berte to ako informaciu, ktoru som zistil na internete, ked som si klavesnicu riesil, netestoval som to zatial.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, moje chyba, ty dva odstavce, kde se slovíčko Kailh zmiňuje, jsem musel přeskočit.

Jo, jestli je to Kailh, tak je to bez problémů, na ty je akorát IMHO potřeba jiný otvírák, pokud se chce člověk hrabat uvnitř.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně mám info, že switche jsou neměnitelné, tedy budou nejspíše pájené. Info ověřujeme, až bude doplním do článku. Podpora Linuxu uváděna není a konektor zlacený také není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info. Dělají se už i klávesnice s uživatelsky vyměnitelnými switchi (= podobně jako keycaps, jen je na to jiný tvar kleští), tak se ujišťuju.

Že Linux není ve specifikaci napsaný, to jsem viděl. Tak se právě ptám, jestli by to v rámci recenze šlo zkoušet nezávisle, podobně jako třeba Karáš ve svých recenzích laptopů na nich aspoň nějak základně zkouší nabootovat a ověřit Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Udělám to, ale až někdy odpoledne a budu informovat. A příště už linux zařadím rovnou ať máme jasno. Díky za upozornění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak bohužel ani v THW recenzi se nevyjádřili moc nápomocně - podle tabulky se speckou jsou krytky z double-shot PBT, ale všude jinde v textu se píše, že jsou naopak z ABS. Zřejmě teda ABS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omluva za zdržení, nicméně v ubuntu 20.04 lts funguje kombinace msi klávesy + F5 a RGB se vypne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prima, dík moc za ověření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mechaniky pouzivaju dva typy ludi: HC parici a programatori (resp. ini ludia, ktori vela pisu, ale programatori su asi najvacsia cast tychto ludi, ktori riesia klavesnicu). Preto mna osobne mechanicke klavesnice zaujimaju. Membranovych som uz vymlatil niekolko. No ale k veci.

Neviem, odkial prisla poziadavka na rozdelenie clanku do kapitol. Chapem to pri recenziach, kde v jednej kapitole je 45 roznych porovnavacich grafikov, ale tu, kde zaciatok a koniec kapitoly sa vojdu na jeden FHD monitor... nerobte to. A ak to nariaduje niekto z redakcie, tak mu povedzte, ze niekto povedal, aby to nenariadoval. :)

Tiez by bolo fajn si o tych mechanickych switchoch nieco zistit, kym budete pisat recenziu. Spinacov je hafo typov, oznacuju sa farbami, red a brown su take dva asi najbeznejsie typy. Spinace Kailh a Cherry su si parametrami dost podobne. Okrem MSI ich pouziva napr. SPC Gear (jednu ich klavesnicu mam). Zdaleka nie vsetky su tak brutalne hlucne, napr. Browny su na pomery mechanik relativne tiche so slusnou taktilnou odozvou. Existuju aj tichsie spinace, ale tie zasa nie su velmi vhodne na pisanie.

Ako programatora by ma napriklad zaujimalo, ci tu farebnu diskoteku ide skrotit cisto bez pouzitia nejakeho vendor SW. Ze ide na 10tkach a 11tkach je sice cool, ale ked ako programtor fungujem na Linuxe, je mi to tak nejako k nicomu. U SPC Gearu ide ladit diskoteku priamo z klavesnice a je tam preset "doslo LSD", kde klavesnica svieti na bielo.

A tiez by bolo celkom fajn spomenut, ci sa ta klavesnica da zohnat s ISO rozlovenim klaves. Vasa, kedze bola s US layoutom, mala ANSI rozlozenie. Ten "zbytocny klaves" nad Enterom na ANSI rozlozeni je spatne lomitko, resp. "pajpitko", tie sa pouzivaju pri programovani dost casto a nie je tak uplne jedno, kde na klavesnici ta klavesa je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MSI tlačítko (onen zmíněný dráček + F5 a RGB lze vypnout ve Win, Linux ověřím a doplním. A sám za tiché nepovažuji ani browny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SPC Gear je plne programovatelna cez klavesove skratky. Vyrabat si farbickovatu schemu napriklad na hranie HL2 by som sice cez to nechcel, ale da sa to. Co je ale podstatne pre mna je to, ze viem jas podsvietenia ovladat shortcutmi na klavesnici a ziaden soft som na to nepotreboval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"je tam preset "doslo LSD"" - palec hore. Mám HyperX Alloy Core RGB, jediné podsvietenie čo som zapol je presne to tvoje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"doslo LSD"

Díky za pozvednutí nálady v téhle poněkud potemnělé (roční) době.

PS: Přidávám se k těm, kteří (pokud už to musí svítit) používají tento režim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW vedla na PC poradenstvi som sa dozvedel, ze ste vyskusali zaujimavu aplikaciu portmonka. V roku 2013. To este nikto nemal cestu okolo serverovne, aby ho vytiahol ho zasuvky? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle předražený hypsterský klávesnice jsou zlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi prosím poslat odkaz kde se aktuálně dá na českém trhu koupit tato klávesnice v CZ layoutu? Myslím, že nikde, a autor neudělal dobře, když tuto skutečnost odbyl větou, že se dá sehnat i CZ layout a nedal tuto skutečnost do negativ klávesnice. Hráči her nejsou jen hráči her, ale spousta lidí na PC i pracuje a tím pádem je pro nás uživatele CZ layout velice důležitý. Děkuji

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano máte pravdu, vím o tom a opět, ověřuji. A sypu si popel na hlavu. Nicméně se jedná o novinku, czsk verze se snad objeví co nevidět. Upřesním co nejdříve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako zásadní u mechanické klávesnice považuji možnost nahrát do klávesnice QMK [ https://qmk.fm ]. Alespoň já jsem nic lepšího nenašel - klidně dejte tip. I na 60% klávesnici jsou pak dostupné všechny potřebné "klávesy" a nezabere to místa jak varhany. :)
Jako programátor používám výhradně ANSI layout s českým QWERTY. Vzhledem k (ne)dostupnosti vhodných čepiček jsem si zapamatoval, kde leží česká písmenka a chybějící české značení mi nevadí. A pochopitelně hnědé snímače s hmatatelným projevem stisku (tactile).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S českým QWERTY programuju taky, ale přeházel jsem valnou většinu symbolů, jinak to bylo peklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co myslíte tím " ... přeházel jsem valnou většinu symbolů ... " ?

CZ QWERTZ
Rozložení zděděné po německých psacích strojích se symboly rozházenými po celé klávesnici bez nějaké logiky. (Aspoň já jsem v tom žádnou nenašel)

CZ QWERTY
Vychází z nejrozšířenějšího PC rozložení. Symboly jsou na místě kde je má EN QWERTY dostupné přes pravý Alt. Žádné přehazování Z/Y podle zvoleného CZ/EN.

ISO vs ANSI ... je to to, co se kdysi označovalo jako 101/102 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě, taky netuším, co kolega přehazoval :)
---
ISO/ANSI - butou tam ještě nějaké nuance, ale zhruba:
ISO = vysoký enter a tuším že 2× zpětné lomítko
ANSI = nízký široký enterm široké šifty a truba se zpět. lomítkem nad enterem (americká klávesnice)
---
Ta minimalistická klávesnice je dosti návyková a na velké už občas tápu, kde co je - to je trochu nevýhoda vlastní klávesnice s vlastními zkratkami a makry.
---
Malinko pokukuji po minimalistické 40% ortogonální, ale taky se trochu bojím, jestli už to není příliš velký punk na starého psa :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, není to předělaná "CZ QWERTY" ale "CZ QWERTY programátorská". Cíl bylo mít jen jedno univerzální rozložení pro pohodlné psaní českých znaků a i pro programování bez mačkání AltGr. Shift mi přijde daleko dostupnější.

https://i.imgur.com/uN3rGjl.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"De gustibus not est disputandum" jak říká klasik.
Na téhle úrovni už je to hodně o statisice používání znaků a osobních preferencíh. Vaše řešení má nevýhodu pokud sednete k jinému stroji.

Používání "ne vlastních" zařízení mne naučilo využívat "to co je dostupné". Takže CZ QWERTZ jako primární volba a EN jako fallback jsou pro mne "nejméně bolestivé"

"Starého psa novým kouskům nenaučíš" na mne sedí jak ... no comment.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som onoho casu programoval na laptope s AZERTY-based rozlosenim (snad belgicka varianta). To cloveka nauci mat na haku, kde je ake pismenko. Dolezite su len zarazky na F a J.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co mě na klávesnicích (vč. této) štve je, že tam je stále (z historických důvodů) přítomný NumPad. Je to úplně na nic. Nikdo to nidky nepotřeboval, jen v dobách IBM PC, kdy klávesnice neměla zvlášť šipky a byly sdílené s čísly. V současné době bych uvítal klávesnici bez num-locku, která by na numelickém bloku měla jen čísla. Když člověk pracuje s virtuály, tak musí furt zapínat/vypínat num-lock. Je to otravné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je spíše věc nastavení prostředí té virtuálky, než klávesnice - si myslím. Mě to dost otravovalo při RDP, ale už nevím jak se mi to podařilo upravit. Teda vadívalo, teď num-blok nemám vůbec. Čísla v numerice namapované ve druhé vrstvě klávesnice přes Fn2 (Anne Pro 2) kvůli Blenderu, kde jsou potřeba klávesy z Numpadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud člověk celý den někam buší čísla, tak je numpad nejen skvělý, ale vyloženě nezbytný. Však taky je potom na numpadu na pětce podobná zarážka jako na F a J, aby zkušený písař zvládal všechno napsat i poslepu.

Ale řešení je celkem jednoduché, prodávají se i TKL (tenkey-less) klávesnice, které mají jen navigační část (šipky a ta šestice nad nimi), numpad tam není. A nenabízí se jich úplně málo, minimálne ve srovnání s dalšími exotičtějšími rozloženími.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Osobně jsem se k psaní všemi deseti nikdy nenaučil psát čísla, protože píšu poslepu na Numpadu. Nikdy bych to za něj nevyměnil. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a já si to samé říkám o klávesnicích bez NumPadu. Moje Sidewinder X6 měla NumPad odepínací s magnetem, což bylo elegantní řešení pro těch pár případů, kdy překážel.
Osobně si nedokážu psaní/programování bez NumPadu představit, podle mě neexistuje rychlejší způsob zadávání čísel, např. na kalkulačce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli jsme se tady všichni správně pochopili v termínech a touhách. Já bych chtěl zrušit klávesu num-lock, vyhodit NumPad a nechat tam jen NumKey, tedy jen čísla. Aby se mi při přecházení mezi různými virtuály pořát různě nezapínal a nevypínal num-lock. To, jestli mám NumKey nebo NumPad poznám až když zkusím psát čísla. A když nepíšu, musím přepnout num-lock.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NumLock chápu a také bych ho odstranil.
Jenomže tys napsal "Co mě na klávesnicích (vč. této) štve je, že tam je stále (z historických důvodů) přítomný NumPad." :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však jo :-) NumKey: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0,. a NumPad: end, ↓, page down, ←, (nic), →, home, ↑, page up, insert, delete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se pořád nějak nechápeme. V mém (a asi nejen mém) světě se jako NumPad nazývá celá numerická klávesnice, tedy ten blok kláves vpravo:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Numpad.svg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak byste označil tyto klávesy na numerické části:
end, ↓, page down, ←, (nic), →, home, ↑, page up, insert, delete
To jsou právě ty klávesy, které bych chtěl vyhodit.
Chci aby to za všech okolností psalo jenom čísla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediné řešení, co mě napadá, je vylámat klávesy z numerického bloku a místo nich nalepit toto:
https://www.czc.cz/microsoft-numericka-klavesnice-cerna/300631/produkt
(Microsoft numerická klávesnice, PN: 23O-00009)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.