Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Yenkee ATOM YKB 3600US je herní minimalistická klávesnice bez Delete

Víte, že se to píše Yenkee?

https://www.yenkee.cz/

A vy napíšete do nadpisu Yankee a pak to máte blbě skoro v celé recenzi (asi pětkrát to tam vidím blbě + blbě v nadpisu), dobře je to snad jen v perexu. To jako fakt? Píšete recenzi na produkt a ani nedáte správně značku? Tak to je síla.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A upřímně, zbytek celého textu taky stojí za to. Když odhlédnu od toho, že je celkem takový jednodušší, tak nad některým výrazivem zůstává rozum stát.

A chyb je tam víc, např: "která se na standardních klávesnic běžně vyskytují." + spousty různých podivných tvarů vět.

Vím, že je dole tlačítko Nahlásit chybu, ale pardon, nechci si ho rozbít.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co si myslíte o představené klávesnici?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O Yenkee? Tedy o těch, co si na čínském trhu najdou nějaký levný (často podřadný) produkt, objednají si toho kontejner, nechají nalepit vlastní značku a prodávají to na zdejším trhu?

Já bych si od Yenkee nekoupil ani tužku. Tohle je taky jedna z klávesnic, která se prodává velmi levně přímo v Číně. Než tohle, tak si raději koupím solidní membránovku od ověřeného výrobce. A pokud bych šel do mechaniky, tak si připlatím, a opět vezmu něco kvalitního. Kvalitní klávesnice je věc, co vydrží roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je zrovna chyba kterou kdyz udelas vedome jednou (Yankee ti prijde pri psani spravne), tak ji snadno udelas jeste petkrat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak klávesnici má před sebou, tedy název vidí, je dokonce dobře vidět na fotce. Psát na něco recenzi, a nenapsat opakovaně správně název je jasný příznak toho, že to je hala bala sepsáno. Prostě něco vyplodit, sebrat autorský honorář a hlavně si s tím nezabrat moc času.

A je to i příznak chybějící korektury na DIITu, minimálně druhých očí, které by článek přečetly. Tohle totiž praštilo do očí v prvních vteřinách.

O tom, že podle autora chybí např. DEL, který je skryt pod FN zkratkou, což ani neobjevil (a přitom je to posané v manuálu) - tak k tomu se snad ani nebudu vyjadřovat.

Ale možná jsem to jen nepochopil, a je to svůj ke svému. Šuntová klávesnice a k tomu podobně odpadní recenze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niekedy sa zbytocne klavesy ako Scroll Lock celkom hodia.
Napr. moj kvm prepinac vie odchytit Scroll Lock a cez neho sa da prepinat alebo konfigurovat. Je to celkom prakticke, lebo inak by som musel stale sahat na tlacitko kvm, a takto to viem priamo z klavesnice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Scroll lock drtivá většina lidí naprosto nevyužije, ale hcápu že se může hodit pro specifický účel.

Pro mě jsou takhle ořezané klávesnice nepoužitelné, potřebuji se efektivně navigovat textem, takže ideální z kompaktních klávesnic jsou buď TKL nebo 75% layout, ale to s přivřenýma očima. Jsem levák a pro hry využívám šipky a klávesy vlevo a nad, u 75% je to dost nešikovně rozložené, TKL proto vítězí i když je o něco větší. K prokrastinaci bych asi klidně zvládl 60

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Brutální. Že vykopli i "Delete", to vzali fakticky z gruntu.
Kdybych to neviděl, tak bych nevěřil, že někdo něco takového vyrábí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Autor si mohl přečíst manuál a zjistil by že funkční klávesy a další "spešl" klávesy vč. DEL, sroll lock a kurzorových kláves jsou dostupné přes tlačítko FN.

Osobně bych takovou klávesnici nechtěl, za hezkých 1500 je k mání třeba HP Pavilion Gaming 800, nebo za 2000 menší Corsair K63 bez num bloku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně, u tohohle bazmeku bych se obával kvality, jako u všeho od této firmy. Některé věci byly logicky celkem levné a kvalita tomu odpovídala - bída, ale některé výrobky byly poměrně drahé a kvalita cenové hladině neodpovídala absolutně. Jak to bude u tohoto, nedokáži posoudit, ale měl bych jisté pochyby.

Jinak si tyhle krátké klávesnice asi nějaké kupce najdou, já pro tohle cílovka nejsem, takže to nedokážu ocenit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Milý autore článku, jak vidím z diskuze, opět je faktický obsah značně odbyt (podobně jako již dříve).

PS: Já, vím, návody se nečtou, ale tvrdit, že některé funkce chybí, ale skutečnost je jiná, to je opravdu tak na "pár facek", resp. komplet stažení článku, resp. přinucení k opravě (na severu to zůstává a dá se to vyhledat i přímo z vyhledávačů).
PSS: Redakci se upřímně divím, proč snižuje hodnotu svého kreditu tímto způsobem...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Copak o to, minimalistická recenze není to, co bych chtěl kritizovat, i když to drobné mouchy má (co je nemá?). On ten krám ani za víc nestojí. Hlavně že to má RGB a tvůrci si na tom dali záležet :).
Recenzi hodnotím za 2, klávesnici takhle od boku za 4-, abych mohl dát horší, nebo lepší známku, asi bych si to musel reálně vyzkoušet, ale působí to na mě dojmem, že by stačila i kratší recenze, jako třeba: „Proboha proč?“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...opravdu recenze za 2 (?!?), nemá to hodnocení být obráceně?

PS: je uváděno, že to nemá např. "Delete", ale ve skutečnosti jen autor nepřečetl návod, resp. na to nepřišel, a tedy dané zařízení se z kategorie "použitelné" posunulo tímto tvrzením u většiny potenciálních uživatelů do kategorie "nepoužitelné"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych chtěl autora hájit, vůbec se nedivím, že návod zjevně nečetl, protože k takovému hnusu se ještě otravovat čtením návodu... :-D

Zase na druhou stranu, tenhle bazmek je tak podivný, že to člověk musí ocenit... rarita, asi si to kupce také najde.

Nakonec, mapovat klávesy a jejich vzájemné stisky lze na mnoha úrovních, nejen přímo v jednočipu klávesnice (bývala tam Intelí 8042 - ROM programovaný šváb, vlastně verze jednočipu 8048). Na linuxu je těch vzájemných map fůra, snad 3 nebo dokonce 5. Scancode, keycode, pak v driveru klávesnice další mapa, pak pod X-kama (nebo jiným screenserverem)... Tuhle jsem se v tom musel vrtat, protože mi na výletě odešla klávesa na mizerném notesu a místo abych vyrazil 5 km daleko k nejbližšímu Žluťákovi do "večerky" pro USB keyboard, namapoval jsem to. Lze to udělat i méně "syrově", prostě si na to stáhnout nějaký hotový program...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...nejde o zařízení, ale přístup k recenzi (viz třeba ona tabulka objektivů bezzrcadlovek, která zůstala do dnes neopravena)

PS: takhle to obvykle začíná (tolerance ke zjevným chybám), když to spěje ke kytkám

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Když jde o techniku, musí to být přesné a exaktní, jinak to nemá žádný smysl vůbec psát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Exaktní
Když jde o techniku, musí to být přesné a přesné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je k prdu. Ok klidně na hraní specializovanou klávesnici ale stačí jednoruká mechanika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám něco podobného (konkrétně Anne Pro 2 s hnědými Gatherony) a...
1/ Kdyby to nestálo takovou raketu, žel bych do klásnice s nativní podporou QMK firmwaru. To individuální nastavení kláves v několika "vrstvách" funkcí je docela fajn.
2/ "Kdo potřebuje delete?" Když udělám překlep, mažu BS. :)
3/ ScrollLock i Delete jde v pohodě nastavit a používat.
4/ Nevím jak Yenkee, ale Anne Pro 2 umí "tap-key". To je prima vychytávka. Pokud klávesu jenom klapnu, má jinou funkci, než když ji držím. Takže vlevo mám na CapsLock FN1 a ma Tabu mám FN2 pro přepání funkcí, vpravo na Ctrl mám zároveň Enter z Numeriky.
5/ Ano, je to prostě takové malé a milé. Praktické pro úsporu místa. Myš si tak můžu snadněji přehazovat na druhou stranu jak se mi zrovna zamane.
6/ Nemám pochopení pro cvakací a lineární snímače (tedy hlučné či bez odezvy). Ty linerání ještě pochopím, ale rachotící staccato v kanclu ani doma fakt nechceš (nebo spíše kolegové ani žena) :)

A pracuji na tom normálně v Delphi i Visual Studiu. Jde jenom o zvyk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja by som mal par faktickych:
1. vyrobca to propaguje ako ultra compact. priamo pise ze je kvoli velkosti pouzity system FN
2. v manuali je vsetko podrobne popisane vratane prepinania funkcii a pouzivania makier
3. keby to bol osobny blog nemam s clankom problem, ale ide o technologicky portal.
Nebolo by lepsie davat vsetky clanky FZ kontrolovat Karasovi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.