Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Retro: Obchod, kde se zastavil čas

"V lepším případě ho předtím alespoň projedou vysavačem" ... tohle fakt někdo dělá? Sice docela věřím, že se exoti, kterým to přijde jako "príma a kůl" nápad najdou, ale jsme na DIITu a tady tohle snad nikdo ne-e :))))
Kompresor, nebo pro manuálně zručné alespoň klasická pumpička na kolo ("stlačený vzduch" - tu logicky předraženou zbytečnost ignoruju) to je řešení. *Vyfoukávat* přece znamená směrem ven - a ne to vysavačové "vtahování dovnitř", kór s tou tlustou plastovou trubkou, kterou budou (nejspíš) s klidem "drkat" tu do grafiky, pak do chladiče CPU (zajímalo by mě, jak by chtěli bezpečně "vysát" tower chladič v MATX case) atd...
No prostě hrůza mě jímá už jen při té představě - To fakt někdo dělá ? :((((

Tak schválně - dovolím si anketu:
Ten, kdo "vysává" počítač obyčejným vysavačem, který za chvíli použije v kuchyni a pak v obýváku (jedno jestli sáčkovou, nebo bezsáčkovou variantu) atd. - nechť mi dá mínus
Ten, koho by *čistit* PC vysavačem ani nenapadlo a dělá to jinak - mi dá plus
Ten, koho by *čistit* PC vysavačem sice napadlo, ale dělá to jinak - ať mi dá co chce ;)))

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já čistím lázní s Coca Colou, skvěle to čistí mince.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když foukáš, tak namačkáš bordel do všech spár a mezírek. Vysavačem ty vycucneš a je čisto. Samozřejmě musíš z vhodné vzdálenosti a nerozmlátit to. Pokud hadicí od kompresoru urazíš kondenzátor, tak tomu také moc nepomůžeš, ale to je o šikovnosti, nikoliv o směru větru.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja elektroniku tiez vysavam, ked uz ju mam otvorenu. Vysavam vlastne zvireny prach, lebo dosky cistim stetkou na holenie.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale já nepíšu o lidech, kteří sbírají počítače, nebo kteří rozumí počítačům, nebo kteří čtou DIIT, nebo o průniku těchto množin (nehodící se škrtněte). Já píšu o lidech, kteří najdou někde na půdě, ve firemním skladu, u kontejneru (nehodící se škrtněte) počítač a v domnění, že takhle zaprasený ho nemůžou přece nikde ukázat, ho nějak vyčistí a za tisícovku dají na Aukro (raryta, historické Pentium 4, nemám jak zkusit, koukni fotky!).
A věřte tomu, že se takoví exoti dají potkat častěji, než by bylo milé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SoftecPraha? ;D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak taky budu dělat reklamu. Já když jsem něco takového "nalezl" (což nebýval problém nejen v době, kdy jsem dělal v technických našeho města), předával jsem to (já hlupák :))) zcela zdarma) vašemu kolegovi od konkurence do jeho zeleno-skřetího muzea. Pokud si matně pamatuju, na fejsu *velmi* ocenil - nejen on ale (dle lajků) i čtenáři - například dar funkčních Sound Blaster AWE 32 a AWE 64.
Kdyby se to někdo namáhal hledat, bylo to pod pseudonymem (obdarovaný skutečnou identitu dárce pochopitelně zná ;))), takže fakt nejsem Petr :)))))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy jsem čistil PC vysavačem a neumím si představit jak bych asi tak vysál kondík nebo jumper. Malá vrstva prachu vůbec nevadí, stačí vysát ty největší chuchvalce. Vyfukování směrem do komponentu mi přijde stejně nedokonalé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, někteří se s tím vůbec nemažou. Kdysi jsem byl instalovat kamarádovi CD-ROM mechaniku. Nějak mi nešla zastrčit do pozice. Kamarád řekl "ukaž", mrknul kde to drhne, zmizel na 5 minut v dílně... a přinesl mechaniku zpět silně hrubě orašplovanou na boku. A pomohlo to. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na cistenie PC pouzivam maly bateriovy vysavac. Prach vysaje, na na vysatie jumpru alebo nejakej suciastky vykon nema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V jednej ruke stlaceny vzduch a v druhej ruke hned vysavac, ktorym odsavam zvireny prach.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Statistika jasná - asi se vrátím k prodeji vysavačů (malá bílá), zjevně je poptávka :))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mezi foukáním vysáváním je jeden zásadní rozdíl. Ta první veze vyfouká všechen ten bordel do místnosti a o to většinou lidi nestojí... Je to o šikovnosti, ne o tom, že by byl vysavač v něčem horší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proto se to taky dělá venku... Byť rozumím tomu, že na sídlištích to může být problém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na sídlišti se to vezme na balkón...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K ohromný radosti sousedů, co zrovna kolem suší prádlo... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prihlásil som sa, len aby som vám dal mínus.
Ja vysávam i notebook, vysávač na plný výkon, priložený až na dosku, na rebrá chladičov, na konektory.
Ak si niekto myslí, že vzduch z vysávača má väčšiu saciu silu ako je pájka, no škoda slov. Stačí si vyskúšať, koľko mikro prachu po vysávači ešte zostáva na doske, chladičoch, kondíkoch.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za ocenění. Pokud se někdo přihlásí jen kvůli udělení mínusu, no... asi nemám slov :))))
"Ak si niekto myslí, že vzduch z vysávača má väčšiu saciu silu ako je pájka" - tohle nikdo nepsal a ani si to nemyslím. Bavíš se s člověkem, který (mimo jiné) dělal na SMT, takže si svými slovy opravdu neškoď ;)).
Co si živě dokážu představit je týpek mlátící tou tlustou plastovou trubkou od vysavače do bedny - tu buch do grafiky, tam klep do chladiče atd. :)))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady ani tak nejde, že se saje či fouká. Tady jde o to, že hadice vysavače je plastová a procházející vzduch hadící ji nabíjí statickým nábojem. Nehledě na to, že hadice je tlustá a má malý tah a tak se musí dát blíž k součástkám. Vzniká tak riziko ulomení kondíku + přeskočení jsikry. Nehledě na to, že vysavačem se mi nikdy nepodařilo počítač vyčistit. Stlačený vzduch je něco úplně jiného. Jsou zde také rizika, třeba pro ventilátory, které je potřeba držet, aby se nedostaly do moc vysokých otáček. Případně je třeba dát pozor s tlakem, aby nějaký ten kondík neulítl (pokud ulítne, tak stejně moc dobře nedržel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já čistím,vysavačem,ono v bytě foukat maras do vzduchu by bylo fakt něco,a aby jsem nic neurazil používám,výrobce vysavače tomu říká sasanka
("stlačený vzduch" - tu logicky předraženou zbytečnost ignoruju)-pokud myslíte to co se prodává,takový vzduch neexistuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Pentium III, Pentium 4 nebo Pentium D."

Aby se moje jeskyně nezměnila v podobné skladiště jako na fotkách, tak jsem svoji retro úchylku nechal volně konkurovat audiofílii a skrblivosti. Jak to nemá CPU co umí měnit frekvenci podle zátěže, tak jedině zadarmo a jen v případě, že to není Pentium D (to ani zadarmo).

Nedávno jsem vyhodil skoro celý PC i s nějakou HD 3xxx, která moc žrala i v iddle a bohužel měla i příšerný větrák. Taky naštěstí nijak netoužím po softwaru co neběhá ani na XP, takže starší kousky mě vůbec nezajímají. Na skříni mám asi 2 nevybalené AM3+ desky s PATA a 2x CPU FX, tak předpokládám, že XP by na ně lehce šly, ale jestli bude i grafika zvládat staré hry, to nevím. Když ne, tak budu víc jezdit na kole do lesa...

I tak díky za info. Někomu se to může hodit. Moje první koupě staršího PC z sbazaru skončila dobře (levně jsem získal highend desku, pasivně chlazenou grafiku i 2x HDD), ale ten lidský kontakt s dotyčným individuem mě utvrdil, že to bylo i naposled a dále nebudu přehrabávat hnůj abych našel perlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takových je po republice vícero a každý kdo musí na starých výrobních linkách udržovat staré PC povětšinou s WinNT nebo Win95/98 tak ví kde hledat :-)

PS. zdroje se záměrně neventilují protože když už se něco podělá tak je většinou potřeba velmi přesná náhrada a kdyby tam chodil kde kdo tak by mi to zrovna mohl odnést......proto navrhuji článek stáhnout ať mi tam něco zbyde :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není článek jen o PC s Win XP? I když narvat na to starší asi jde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už podle rozmazaného loga jsem poznal kuku.cz - tehdejší reklamy měli fakt všude vlezlé a ceny nebyly nic extra. A nejsou ani dnes :) Nicméně P4 stroje jsou dneska na retro ještě moc nové a je jich hafo a i ty starší budou spíš OEM počítače. Kdyby ve skladu měli krabici voodooček, to by byla jiná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to veskrze zvláštní, ale minule jsem se v diskusi dozvěděl, že počítače půlky 90. let nejsou retro, ale pravěk, že retro musí být mladší. No a dneska se dozvím, že P4 je už moc mladé. Hezky to ukazuje, jak ty hranice má každý jinde :-)
Jinak PIII tam jsou naopak vesměs jen značkové. HP Vectra, miditowery od IBM a další. OEM strojů jsem viděl naprosté minimum.

Jo a ceny jsou fakt na dohodě. Aktualizovat web kvůli prodeji pár PIII nikdo asi nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo oemkama jsem myslel různé ty značkové PC. Ty dneska cenu nemají, paradoxně ceněné jsou treba staré ibm ps/2 co kdysi stály pakatel.
Co je a není in v retro módě je dobře vidět na cenách v aukcích. Zrovna P4 nejsou v oblibě, většinou nemají už isa sloty, navíc desky z té doby trpí na kondíky. Já ale s odstupem doby musím uznat, že dnes se lépe používá P4HT než AthlonXP z té doby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svojí P4HT bych i tak vyměnil za Athlon64. Střep jako střep, ale aspoň má šetřící funkce. Athlon XP bych s P4HT kvůli ceně/době moc nesrovnával.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ještě tu mám na baráku Athlon 64 3000+ , když jsem chtěl tehdy naivně mít jen tak PC na chalupě. Jak čas běžel, víc a víc tu "prostupovalo" LTE(původně jsem jel na Edge hotspotu :-D Ještě chybělo vytáčení, aby to mělo tu pravou nostalgickou atmosféru.), pak modem s píchnutou SIM z telefonu... no a následně nastal čas na upgrade, jelikož s tím se už dalo něco hrát a natáhli mi tu LTE net od T-Mobile.. Občas mě to láká vzít ten athlon, nainstalovat XP/7 a udělat si z toho takovou tu záležitost, která ti nebude hlásit chyby nebo jiné kraviny, při instalaci starých her :) Dík za připomenutí "skladových zásob" :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S retro PC pracuje ("pracuje"?) LGR. Ozaj zaujímavá "podívaná" keď rozbaľuje nové IBM PC AT (môže byť PC AT s asi 8086 CPU?), s DIN klávesnicou, zdrojom, kde sa musí prepnúť napätie, fakt slušnými (až prehnanými) manuálmi, kľúčom na odomknutie case, 7 ISA slotmi (2x 8bit a 5x 16 bit) , prídavnou batériou na zálohovanie CMOS-u (tá kedysi neexistovala), 30 MB HDD, EGA GK, 512 kB RAM... Na retro PC IMHO nie je možné rozchodiť žiadny moderný OS typu Win 2000 a vyššie. Kuku má ceny nastavené tak, aby ich nikto nekúpil, alebo aby mal na nich zisk 100%?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem pár LGR videí a pro naposto neznalé je to asi fajn, jinak mi to přijde taková nuda.

Čistit hrubým smetákem (používám několik štětců), pak na to vezme lih s nějakou utěrkou (vata s lihem funguje naprosto dokonale a mám pak pro jistotu druhou, kterou to hned suším a případné rozmazání vyleštím). Kysnu velmi často rovnou vykoupu a dokonale suším, protože to bývá často dost zahnojený i v rozích, šudlat to takhle, tak to dělám tejden, nemluvě o různých odřeninách, kde už musí nastoupit třeba písek.

Asi jednoznačnej návod jak to dělat neexistuje, ale popravdě, spoustu HW jsem musel vykoupat, protáhnout kartáčem s pískem, protože to bylo v opravdu ošklivém stavu. Sice to pak sebou vezme různé nálepky, ale co se dá dělat.

Občas tam narazí na nějaké custom věci, to je fajn, ale mě to nijak nepřekvapuje, neb tu mám recovery CD jednoho "značkového" stroje, dokonce si pamatuju první spuštění, kdy se spustil nějaký automatický průvodce (Win98SE, spustilo se to, chtělo to jméno usera, pak to dobu něco dělalo a vše bylo rdy. Při standardní instalaci woken to vždycky chtělo už při instalaci jméno stanice a usera).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovy prazsky Shenzhen :-)
(ne, ze by to u nekterych nas doma vypadalo jinak, ale tohle je uplne jiny level sysleni)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezký! :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krasa. Nechteli by tam delat prohlidky a vybirat vstupne? Nekdy bych si zajel zavzpominat.
Otazka na autora: Maji tam i klavesnice? Shanim neco specifickeho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co jako?
já mám funkční intel 486SX-25, 4MB RAM, Cirrus Logic 1MB, 210MB HDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v bedně s tlačítkem Turbo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomýná, jak jsem ve svojí 486 upgradoval RAM na grafice 0,5MB na 1MB. Transport tycoon na tom jel super.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já jsem upgradoval 1MB na 4MB za 4500Kč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nejprve vyměnil neznačkovou grafiku za jinou 0,5mb nová měla 1mb a čip mám dojem trident, ale hlavně ve hrách šlo nastavit vyšší rozlišení než 640*480*16...
Jednou jsem zase reklamoval s3 virge se 4MB ram a ve kšeftě mi za něj chtěli vnutit jinou co měla jen 2MB a hrozně se divili že trvámnma stejné velikosti paměti (ten "odborník" tenkrát řekl doslova "stejně se to bude tahat jak sopel").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD monitory s primou podporou 15 kHz? To slysim poprve. Celkem bych se vsadil, ze to nebude az takove horke a bude to na rozdil od nativnich CRT plne vselijakych prepocitavanych nedopocitanych "ale".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden mám na skříni, Commodore C1942. :-)
Žádný přepočítávání, prostě lacinější MultiSync (vůči NECu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že tam přepočet je, LCD nativně v prokládaném režimu nejede a ani nemá PAL rozlišení. Ale i tak monitorů s PAL vstupem na výběr tolik není. Zato to umí každá TV....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, kuku.cz :-) To byl průkopník českých spamerů. Prošpikoval reklamami všechna tehdejší fóra. Ještě, že ho to přešlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si to pamatuju, bylo to všude, zrovna nedávno jsem se snažil vzpomenout na poslední bazar HW web a bum, je to tu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek a myslím si,že takovýchto šopíků bude více, čas se zde zastavil a živí je služby, ale to není jediný případ, protože služby jsou důležitým pilířem snad všude. Díky klesajícím maržím zejména v elektronice (černá ->5-10% max., šedá (IT,GSM,FOTO) ->5%, Bílá -> 20%) se nedivím, že jediná cesta některých e-shopů s elektronikou, ale i kamenných krámů je ve službách. Ani nemusí jít o zahoření systému, instalace a pod..Může se jednat i o pojištění výrobku proti náhodnému poškození, prodloužení záruky, okamžité výměny v případě poruchy...V tomto případě se jedná o čistou marži, která je důležitým pilířem pro fungování od těch nejmenších krámků s elektrem až po giganty (např.: PC bazar u zelený svině)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty statistiky ... "černá ->5-10% max., šedá (IT,GSM,FOTO) ->5%, Bílá -> 20%" ... máš odkud, smím-li se zeptat? Před lety - ano, uznávám že *před lety* jsem dělal vedoucího pro FAST ČR a viděl jsem to poněkud jinak. Jasně, jsou tam "provary" a IT stálo už tehdy obecně za houby, ale že by šla černá na tyhle tvý procenta? Bílá -> 20%? Tak to jsi jen přeprodavač toho, co jsi blbě nakoupil. Dám ti příklad - TAUER je (pokud vím stále) výhradní dovozce Indezit/Ariston, máš pocit, že na tom má -> 20%??? :))))))
A co další sortiment? Kabely, média, baterie, stříbro/hodinky (ano to taky prodávají elektra)... kolik je vejvar z tohohle, dle tvých aktuálních informací? ;))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jasný, že na bílé může být i 30-50% třeba Haier marže jo máš pravdu že jsem to trochu podkopnul, stejně jako notebook novinka může mít marži větší než píšu, přísko je jasný tam je marže, ale nepředpokládal jsem, že se toho chytí bývalý kolega :D :D :D..... V článku není ani jedna velká bílá, považoval bych to za bezpředmětné :D, ale ano pochybil jsem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P4 jsou ještě na spoustě míst v provozu. Tou spoustou mít mám na mysli školy a různé malé úřadovny... Loni jsem jich rozebíral asi 5.
V podstatě se to furt dá použít s 2GB ram. Mechaniky a disky jsou většinou kaput, na grafikách zadřené větráky, půlka zdrojů po smrti. Nechal jsem si jan ramky a chladiče ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak moj najstarsi desktop je z 2000 :
CPU: Intel Celeron SL4PA 633MHz socket 370
MEMORY: 320MB SDRam (256+64MB SDR PC133)
STORAGE: HDD Maxtor 40GB PATA
MOTHERBOARD: Intel Desktop Board D815EEA
SOUND: MediaForte SF256-PCS-02
GRAPHICS CARD: Ati Radeon 7000 64MB DDR vivo
CASE: Thermaltake Bach
POWER SUPLY: Fortron FSP-250 250W
OPERATION SYSTEM: Windows 98 SE / MX16 32bit
a notas IBM ThinkPad 390 2626 5GE (z 1998)
ostatne su uz po roku 2006. Ak mozem hladam vzdy nieco okolo 2000-2005 stale pouzitelne.

Ak sa mi podari zohnat 286-486 case planujem tam hodit sucasny desktop. hraciu masinu musim mat vo velkom case kvoli teplote (I7-7700k + nVidia 1080Ti)

zaujimavejsie su pre mna HW kusky ako CIRQUE Power Cat touchpad alebo Klávesnica IBM KB-7953. (https://redhawk75.wordpress.com/galeria-archiv/)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U kluků v kuku sem byl na kukačku a za mrzkou kačku koupil NEC 21" CRT monitor je to 15 let doteď funguje :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mňa zaskočilo niečo, čo sa síce dalo čakať, ale rozhodne to mal čakať aj autor. "Dostat sem v přiměřeném množství světlo nutné pro pořízení lepších fotek se ukázalo býti nemožným, za jejich kvalitu se čtenářstvu tímto omlouvám." Pritom použil dva "foťáky". Mobil Xiaomi Redmi Note 5A, pravdepodobne kvôli širšiemu ohnicku, ale s otrasným výstupom v tej "tme", kde nejaká ledka to nedokáže presvietiť. Druhý použil kompakt SONY DSC-W530, ktorý už má zoom a aj použiteľnejší blesk, kde vidno, že ISO držal na 80 a napriek horšej svetelnosti z toho vyliezli výrazne lepšie fotky. Čiastočne čipom, čiastočne lepším bleskom, čiastočne objektívom. Ale zarazilo ma, že vie, že bude chcieť slušné fotky do článku a nezoberie lepšiu fototechniku so slušným externým bleskom (pre lepšie rozloženie svetla a potlačenie ostrých tieňov nejaký soft box?).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Autor nic lepšího nemá, protože na focení beztak nemá čas, tak se zrcadlovek a lepších kompaktů zbavil.
Autor ani nečekal, že by tam chtěl pořizovat detailní fotky, takže nemělo smysl si to ani někde půjčovat.
Autor je nicméně rád, že si čtenářstvo umí zobrazit EXIF od fotek a poučit ho!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem, ako ste predviedli vašu ješitnosť.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Netřeba děkovat, ješitnost v tom nebyla, takže díky nejsou na místě. Už když jsem tu větu do článku doplňoval, říkal jsem si, schválně jestli se někdo podívá do EXIFu a vysvětlí mí, že kdybych nefotil mobilem a dětskou hračkou, byly by fotky lepší. A tak se i stalo. Všechno je v pořádku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá detská výhovorka. Akože teraz ste veštec? Ja som to vedel? Viete, keby ste nenapísali tú konkrétnu vetu "Dostat sem v přiměřeném množství světlo nutné pro pořízení lepších fotek se ukázalo býti nemožným, za jejich kvalitu se čtenářstvu tímto omlouvám.", tak sa asi neozvem. Potom v diskusii mi napíšete, že ste vlastne ani nečakali, že niečo budete fotiť. Divné. Vás zaujímajú tie "stariny", idete do obchodu, kde to predávajú, ale ani vás nenapadne, že by ste niečo zaujímavé odfotil. Vzhľadom na to, koľko ste v zberných dvoroch a pri popolniciach navyberali a za aké čiastky sa to predáva, tak by ste mali byť v takom balíku, že nejaké CSC by nemal byť pre vás problém. Vy si čitateľov tohto portálu vôbec nevážite, je vám jedno, čo im predhodíte? Alebo je to tento web?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to vypadá, že nechcete pochopit co píšu a za každou cenu z toho chcete dělat spor.
Já jsem psal, že jsem tam nechtěl fotit detailní fotky. Na fotky ilustrační obojí použitá technika stačí, ostatně když něco do nějakého článku fotím, používám tyhle dva přístroje už skoro dva roky. To ale neznamená, že neuvedu, že fotky by vypadaly lépe, kdyby tam bylo víc světla, protože vím, jak můžou vypadat když tam víc světla je.
A závěr vašeho komentáře je už úplně jasný pokus o vyvolání flame - už jsem uvedl, že jsem se své lepší fototechniky zbavil, protože ji nevyužiju. Tím diskusi končím, i tak už jsem se nechal do zbytečné hádky mimo téma zatáhnout víc, než je mi milo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, čtenářů jako vy si nikdo neváží. A nikomu ani nevadí, když přestanou chodit. To jen pro info.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych rád připomněl, méně ušlechtilou věc a to že ZMRDI z kuku.cz svého času zasírali svými samolepkami s firmou, veřejné prostory v celé Praze a že stejně tak se - svého času - nedalo doklikat jiných inzerátů na hardware, než právě těchto výlupků, kteří to tedy s agresivním marketingem dost přeháněli !

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj spammeři, bylo toho polepené celé metro a je vidět, že než by tehdy prodali sklad alespoň za náklady, nebo alespoň za nějaký obnos, nechali to přes dekádu hnít na prodejně, až z toho byla cena nulová. Nevím jestli čekali, že lidi zase začnou P4ky houfně kupovat :) V článku zmíněný přechod na notebooky rozhodně nebyl ze dne na den a ceny kuku byly nadsazené už tehdy ve srovnání s jinými firmami nabízejícími repasované počítače.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pražák jsem sice nebyl, ale občas se do pravy vypravil a mohu to potvrdit. Na kuku jsem narážel velmi často jedno období.

Nikdy jsem tam nic nekoupil, ale jednu dobu mne tam něco zaujalo, už ale nevím co. Ceny nízké nebyly, spíš naopak. Vzhledem k těm obrázkům co zde pan kukač přiložil, sedí období roku 2005. Pamatuju si i na názory, kdy se řešilo jak špatně balí zboží a že chodí rozmlácené, odrbané a tak. Rozhodně neměli dobré jméno a to také spolu s jejich cenotvorbou rozhodlo, proč jsem u nich nikdy nenakoupil. Toliko k tomu, co si pamatuji, ale znovu opakuji, nikdy jsem u nich nenakupoval, takže tak.

Naopak si velmi dobře vzpomínám, jak jsem přes inzerát našel nějakou jinou firmu, která prodávala daleko zajímavější HW za tehdy velmi nízké ceny (PIII800EB asi za 350Kč včetně chladiče, hezky zabaleno). Za takovou cenu bych to horko těžko jinde sháněl, bohužel si nemohu vzpomenou, kde jsem to zakoupil (měli web).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkiaľ berie "new IBM PC AT" kanál LGR (Lazy Game Reviews)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde by je bral, projíždí aukce a inzeráty, a hledá, kde se objeví takové uleželé skladovky. Navíc je dost známý, takže nepochybně mu dají echo i fanoušci či samotní prodejci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článok o elektro odpade.
P4 aj PIII boli a sú príšerne zlé CPU. Obrovská spotreba, výkon minimálny a to ich "retro" hocikedy zastúpi virtualbox.
Kto chce retro, jedine XT, AT a posledné možno Pentium 233MMX. Niečo, kde boli významné zlomové obdobia.
Napríklad zmena RAM, zberníc. SIMM na DIMM. Veľká disketovka. Alebo Windows.

Ja som svojho času vyhodil 17" Philips, najvyššej rady, v prepočte na dnešnú doby by stál cez 1500 Eur. Potom i 19" už lacnejší, neskôr 20 či 21". Keď som to povedal v nejakom PC obchode, tam mi chlapík povedal, že je to škoda, že sa na tom dobre hrajú staré hry.
Ja na to, škoda to nie je, lebo najvzácnejší a najdrahší je životný priestor (už len koľko stojí meter štvorcový bytu, že?), radšej kvalitný 32" LCD ako hnusnú, 50 cm hlbokú CRT.

Staré LCD nie sú retro, sú to len staré, hnusné LCD. Retro je CRT. Na tom obchode nie je retro nič. Je to len sklad elektrošrotu. Len ešte potrvá kým to pochopia aj tí z toho obchodu.
Keby predávali didaktiky, Amigy, Commodore, Ataríčka, to je retro a to by som si kúpil. Ak by to bolo funkčné. Aj PMD-85. To je retro, lebo skončili, už sa v tej vetve nepokračuje, charakterizuje to špecifické obdobie. Nie masovú nadprodukciu xtej generácie.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To už je právě o té hranici, co je retro a co není. A to je hodně subjektivní.

Pro mne je retro cokoliv, co už morálně zastaralo, co nedrží s moderním světem krok, co ty netbuřty a A64 jsou. Co je ovšem sběratelsky ceněné, to už je jiná, tam se bavíme o strojích na úrovni PII/PI/486 a starší, zejména nějaké vyšší modely. Dneska jsou evidentně i docela ceněné před několika lety všední 3Dfx V1/V2, které se prodávaly i za dobré slovo.

Ano, funkční, ostrý a v perfektním stavu CRT monitor je jednoznačně ceněný, proti LCD monitorům. Ono většina to vyházela kvůli prostoru, já si tu pár zajímavých kousků držím, z jistých důvodů.

Ne, nemyslím si, že PIII je špatná volba. P4/netbuřt je relativně špatnou volbou, neb AXP nabídl daleko zajímavější výkon/cenu a spotřebu. Dost právě záleží na tom, co chceme provozovat, jestli to jde hodit do VM, nebo nikoli, protože něco nebude fungovat správně nebo něco utrpí. Třeba budeme chtít rozchodit nějakou hru, která pod novým OS nebude fungovat dobře, nové GK tomu taky nechutnají a pod VM jsou chyby v renderu (zažil jsem to, mimochodem původní verze hry Fable je velmi vybíravá, prakticky jsem ji nerozběhal nikde). A není to hra, která by šlapala dobře na starém pentiu s TNT2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intenzívne premýšlam, ktorý OS ste mysleli týmto "Třeba budeme chtít rozchodit nějakou hru, která pod novým OS nebude fungovat dobře" že ide iba na P4.
Poraďte mi prosím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Píši někde o tom, že je něco, co frčí jen na P4? Myslím že nikoli :)

Ale jinak jak jsem psal, existuje SW, co zkrátka nemusí frčet dobře pod VM, stejně jako na až moc starém či novém HW. Jelikož už nějakej rok moc nehraju (mimo wowko které už taky nehraju), tak si vzpomínám na ten fable, kterej nefrčí a až moc starém HW (AXP2400, Radeon 7000 v ntb), nebo až moc novém HW (prakticky asi cokoliv novějšího nad X1900 a A64, myslím že jsem to na svém tehdejším stroji s podobnou konfigurací nespustil, paradoxně se to alespoň do menu dostalo na tom ntb).

I když je samozřejmě možné, že bude existovat ještě víc exotickej titul, který bude chtít pro spuštění něco z instrukcí pentií 4, nebo tam bude nějakej "vendor lock", ale o ničem takovém zatím nevím. U grafik je to horší, tam tu a tam bývá něco na míru pro nV, tzn. nespustí se to vůbec, nebo spustí ale s chybama v renderu (což je ostatně důvod, proč VM někdy taky nepomůže).

A v neposlední řadě tu máme staré DOS hry, které počítají s MIDI a zde si to defakto každá zvukovka řeší jinak. Má jinou sadu nástrojů, jiné kvality atd., pak se staví stroje "přímo na míru" podle toho, co některému uchu sedí víc (taková AWE64 Gold je považována za to nejlepší pro DOS hry, osobně se mi víc líbila syntéza u Cirrusu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jó, tohle jsme si před dvaceti lety říkali i o 386, 486 a prvních Pentiích, která se hromadně nosila do sběru. A chvíli předtím jsem si ze sběrného dvora donesl Atari ST a od popelnic A500 a A1200.
A dnes? ST/Amiga za pěticiferné, písíčka do Pentia včetně za čtyřciferné sumy, jen můžu litovat, že jsem si AT desek nenecha víc, než jen dvě krabice od banánů, které jsou jsou dnes pomalu na nule.
Klidně se můžeme vsadit, že za 10 let se za podobné sumy bude prodávat PIII a P4. Ono totiž cenu vůbec neurčuje jak převratná technologie to je, ale pouze počet kusů dochovaných a kdy začne vydělávat generace, která na tom vyrůstala a kupovat si to z nostalgie. A vzhledem k tomu, že vždycky mezi tím kdy je to novinka a tím kdy to někdo kupuje za nenulové sumy je období masivní recyklace, počty kusů vždy padají dolů a cena následně jde nahoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

P4ku snad jedině do 8xx chipsetů, kde jde ještě relativně bezproblémově provozovat vše od DOSu přes Win9x, 2000, XP až po Win7/8. Tj. tam, kde je ještě AGP + někdy bývá i ISA slot, ale to je zrovna u těch značkových PC už utopie. Nikdy ale nebudou tak ceněné, jako starší sestavy, jednak kvůli jejich množství a pak taky P4ka pro XP aplikace/hry se dá lépe a levněji nahradit nějakou sestavou s Core2Duo a těch jsou také mraky.
Já jsem se nedávno dostal k "P4"kové sestavě (spolu se sestavami na socketu7) a tu P4 jsem chtěl vyhodit jako první. Ale pak jsem zjistil, že je to 865PE deska, nicméně s LGA775 socketem. Takže mám AGP, jakoustakous legacy kompatibilitu a navíc ale možnost osadit normální (levný+tichý) CPU chladič a i CPU, ač deska dvoujádra ani Core2 nebere, tak pobrala poslední P4HT na 65nm (cedar mill). Což je celkem dobrý CPU, tak by asi mělo P4 od začátku vypadat, netopí, nežere, vysoká frekvence kompenzuje nedostatek výkonu a HT trochu pomáhá eliminovat fakt, že je to single core a dá se tak i trochu ještě používat na webu. Takže tenhle setup je dobrý v tom, že se dá připojit na internet (Win8 jsem nezkoušel ale měly by jít) , dokonce shlédnout i nějaké 720p video na YT, ale zároveň používat ve Win9x s různými starými grafikami (bohužel ne AGP2X). Nicméně kdyby deska podporovala Core2 Duo, určitě bych ho tam dal radši než tuhle poslední P4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za prognózu, ale i tak si Willametu ve značkové bedně Compaq v regálu nechám. Stála mě pade, v roce 2030 si řekneme, za kolik jsem ji prodal :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těším se na článek za 11 let :) Wilamette na 423 s i850 a RDRAM jsou ceněné i dnes, ale zase je to o tom, že tohle bylo relativně rare a jaksepatří drahé a ty první kousky výkonově vydrtil tualatin. Takže tehdy pro srdcaře, dneska pro srdcaře-sběratele ideální.
Ale klasický compaq s 845 chipsetem a s478 deskou, kam pro nižší cenu cpali wilamette namísto northwoodů, hmm to mi moc cenné nepřijde, ale třeba se pletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Compaq to dělal s SDRAM, popravdě nevím, jaký chipset tam je - byl to první stroj na němž jsem pracovně měnil kofein na kód, zastaralý byl, už když jsem nastupoval (2004) a když jsem o rok později dostal NEC PowerMate ML6, tohle sloužilo jako lapač prachu až do jara 2012, kdy jsem se stroje za pade ujal a po zjištění, že sáček RDRAM v tom neuplatním, jsem to šoupl k hromadě zatím nezajímavých věcí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dělal naštěstí i s DDR, kamarád takhle jedno PCko od Compaqu zachránil, přežilo si povodně v 2002, jen si přehodil disk ze starého kompu a frčel na tom :) Bylo tam P4 cca 1.8 wilamette, deska se socketem478, intel 845 chipset a DDR paměti. Naštěstí compaq zapomněl odpájet AGP slot, takže se tam šoupla i lepší grafika a tehdy měl za hubičku slušný počítač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věděl jsem, že mám někde detail - 1.7 GHz, s478, SDRAM. Takže to bude přímý předchůdce toho, který měl kamarád. https://browser.geekbench.com/geekbench2/2398338

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to asi jo, myslím, že to vypadalo takhle http://openpinoy.com/shop/step1.php?number=3043 takže Compaq Evo D3xx. Super zjištění bylo, že alespoň deska byla microATX a ne nějaká obskurnost. A chválabohu tehdy za DDR. Od intelu bylo uvedení P4 se SDR paměťmi eufimisticky řečeno nerozvážnost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akože ten Compaq má dnes nejakú cenu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě ne, možná tak něco s RDRAM, ale nesmí se to brát obecně podle nabídek Softecu (i když https://aukro.cz/478-znackova-asus-p4t533-rarita-s-rimm-od-rambusu-67149... ... hmm :-D ) nebo na ebayi. To, že tam jsou zalistované nějaké ceny, neznamená, že se to za ně prodá - známý z itálie na ebay dává vyloženě nadsazené ceny. Něco si své kupce nakonec najde za nižší cenu, něco pak vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja len, že také dva tuším Compaqy mi ležia v sklade a čakajú na vyhodenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už zaznělo v komentáři od Mila Pila, hodnotu to má zatím malou, když člověk v rychlosti projde nějaké ukončené aukce po celém světě googlem, zjistí, že přinejlepším v řádech stokorun. Jenže pět let nazpět to mělo hodnotu jednotek či desítek korun a myslím že za dalších deset let bude hodnota vyšší. Nikdy to nebude na zbohatnutí, na zbohatnutí jsou opravdu jen raritky a to ještě tak maximálně ze 70. let (i když víceprocesorové PC s dvěma Pentii 200, které jsem koupil v roce 2004 za dvě stovky, jsem nedávno viděl úspěšně projít eBayem za šest tisíc) - přesto takové to odkládání hardware, který člověk dostane zadarmo k jinému a zajímavějšímu nějaký smysl má. Pokud je na to místo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tu poslední větu tesat do kamene - kam s tím vším, co si takhle člověk "odloží" :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prenajať garáž?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideálně suchou a vytápěnou. V mé řadové garáži by to do pár let shnilo, navíc tady má i takováhle garáž cenu bezmála půl milionu. Takže pořídit/pronajmout garáž kvůli skladování haraburdí by vyšlo draho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vida, tak aspoň jednu takovou raritku s RDRAM mám, dokonce dvouprocesorovou....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No fuj, samé PC :-P ;-)
Žádná Amiga, ani Atari ani ZX. Možná si tam objednám 72pin ramky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.